Anders Jallai

Mörkläggningen av DC-3:an

Gösta Blad. DC-3:ans navigatör. Bilden fanns i hans plånbok vid bärgningen 2004

Vad vet du om DC-3:an egentligen? Ingenting i stort sett — är mitt medvetet provocerande svar.

I sommar invigs det nya DC-3 museét i Linköping och våra barn o barnbarn ska få veta ”sanningen” om DC-3:an, Catalinan och det kalla kriget. Men är det sanningen vi kommer få se på museét? Historieskrivningen har tagits över av underrättelsetjänsten eller staten om ni så vill och den sanning som kommer att presenteras kommer att bli synnerligen tillrättalagd.  Allt för att den inte ska skada våra relationer med främmande makt eller ge synnerliga men för rikets säkerhet.

Jag tänkte från och med — NU — lägga ut intervjuer och annat källmaterial om DC-3:ans mörkläggning som jag funnit genom åren.  Jag tycker att du som medborgare i det här landet har rätt att se det riktiga underlaget och bilda dig en egen uppfattning om denna historiska händelse. Gå in på DC-3 sidan och läs själva. Där finns nya och aldrig tidigare visade  intervjuer med bl a chefen för DC-3 gruppen på FRA 1952; byrådirektör Nils Johansson. Han avled för några år sedan och nu har jag hans tillåtelse att lägga ut materialet. Det var vår deal — ”efter min död går det bra!”

Det finns även en intervju med fyrvaktarsonen Hans Hörlin på Gotska Sandön som är smått sensationell och rör sökningarna efter DC-3:an 1952. För er som vill ha lite bakgrund och överblick rekommenderar jag att lyssna på det här avsnittet ur P3 Dokumentär:

DC3an P3 Dokumentär

(P3’s egen sajt med DC3 reportaget)

Mycket nöje, Anders Jallai.

2 Comments

 1. Ulf Jonasson skriver:

  Jag har själv intresserat mig för DC-3:an under många år, sehttp://www.facebook.com/album.php?aid=10473&i

  och lade upp en tråd för några år sedan, http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=49&t=

  Ulf Jonasson

  1. Anders Jallai skriver:

   Fint, jag ska kolla in den. Tack för info om DC-3:an! AJ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *