Anders Jallai

Tog Stig Bergling med sig hemligheterna i graven?

Stig Bergling med "Landsförrädaren"

Stig Bergling med ”Landsförrädaren” foto Anders Jallai 2012

Link to NYT in english: http://www.nytimes.com/2015/02/01/world/europe/stig-bergling-a-cold-war-spy-known-for-his-escape-dies-at-77.html?_r=1

Stig Bergling dog häromdagen, 24 januari 2015. Han har varit krasslig länge och låg på sjukhem och sjukhus de senaste åren. Jag passade på, för några år sedan, att besöka Bergling när han låg på Ersta sjukhus på Södermalm i Stockholm. Han hade ett fint rum med utsikt och på väggen satt en sovjetisk flagga. Det som överraska de mig då vi möttes första gången var att han hade läst mina böcker och då jag nervöst frågade vad han tyckte om dem, svarade han:

 

”Bra, mycket bra. Trovärdiga.”

 

Kommer ihåg att det gladde mig att Bergling tyckte böckerna var trovärdiga och öppnade även upp för några mycket givande intervjuer som jag fick möjlighet att göra med honom. Att få göra en ocensurerad och obevakad intervju med en svensk GRU-spion är självklart ovärderligt för en kalla kriget-forskare. Ungefär som att ha fått intervjua Stig Wennerström om 50-60-talens spioner i Sverige. Bergling kan ju ge information om 1970-80-talens GRU-spioner som verkade i Sverige. Vem kan veta bättre? Knappast Säpo. Och jag är säker på att ingen varken före eller efter mig fått ur honom så mycket intressant information om både Säpo och GRU men också om det mycket hemliga och tillslutna OP2, den militära säkerhetstjänsten inom MUST. Bergling fick förvånansvärt nog en tillfällig tjänst på OP2 1971 trots att han redan då enligt Olof Frånstedt var under utredning. Stig Bergling berättade för mig om OP2 och dess chef Bengt Wallroth med flera på Fst/Säk där han jobbade. Mycket användbar information för mina böcker eftersom OP2 och Chris Loklinths SSI/inrikes ”byrån” har stora likheter med varandra. Förre Säpochefen Sven Åke Hjälmroth, som förresten var högste Säpo-chef då Palme mördades, säger till Expressen att Säpo jobbade hårt för att utreda vad Bergling visste och vad han lämnade ut till ryssarna.

 

”Vi kan inte vara hundra procent säkra på att vi fick veta allt”, säger Hjälmroth till Expressen. http://www.expressen.se/nyheter/hemligheterna-kan-folja-honom-i-graven/

 

Och, visst är det så, Hjälmroth. Ni fick inte reda på allt. Mycket kan visserligen ha hemligstämplats då flera uppgifter jag fått rör Säpo och även militära Säk, men det finns en annan anledning: den som ledde debreifingen av Stig Bergling kan nämligen själv ha varit GRU spion. Han heter Tom Fors som fiktivt namn och han förekommer i min senaste bok: Anton Modin – i rikets tjänst.

 

bild-47

Anton Modin – i rikets tjänst

 

Men vem mullvaden på Säpo var, som Jan Guillou beskriver i Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20236686.ab var inte allt Bergling berättade för mig. Han berättade även om spionen med kodnamnet Valentin och vem den personen var. En UD man och sovjetisk spion som stod Palme och regeringskretsar mycket nära under 1980-talet. Valentin som även beskrivs i boken ”En spion i regeringen”, skriven av en gammal IB/SSI chef med pseudonymen Sven Andersson. http://libris.kb.se/bib/7589003.

 

”Det fanns en verklig toppspion i Sverige. Han hade täcknamnet Valentin och arbetade nära er statsminister Olof Palme. /–––/ Valentin var mycket insatt i Sveriges förhållande till USA. Det var det som var viktigt. Lilla Sverige var inte intressant i sig. Valentin hörde till Palmes närmaste krets. Det såg man på informationen han lämnade.” (IGOR, anonym KGB-överste intervjuad av Peter Kadhammar i artikeln ”Den svenske superspionen”, i Expressen 1996-07-13)”

Utdrag från: Anders Jallai. ”Anton Modin – i rikets tjänst.” iBooks. https://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewBook?id=35E7491536083AFB62002AEFA419CD09

 

Stig Bergling har vid sidan av Mr X Gunnar Andersson (pseudonym) varit en av mina bästa källor vad gäller GRU:s operationer i Sverige. Mr X kan du läsa mer om i Spionen på FRA 2.0. Stig Berglings uppgifter är något som jag behållit för mig själv hittills då jag vid tidigare tillfällen upplevt det obehagliga att mina källor plötsligt faller av pinn, eller blir svårt sjuka i hjärnblödningar mm. Jag ville inte riskera det med Stig Bergling. Därför kan jag berätta en del nu när han avlidit. Nu kan ingen skada honom.

Bakgrund: Stig Bergling föddes 1937 i Stockholm och gick i skolan i hjärtat av överklassens Östermalm på både Carlssons skola och Östra Real. 1957 gjorde han värnplikten som Kustjägare vid KA1 Vaxholm och 1958 blev han polis på Östermalms polisstation, inte olikt många andra kustjägare på den tiden och senare. En av hans kollegor på den tiden vid polisen var Tore Forsberg som senare blev chef för kontraspionaget på Säpo. Efter ca 10 års polistjänst sökte sig Bergling till Säpo där han anställdes 1969, då Olof Frånstedt var operativ chef på Säpo och överordnad till både Tore Forsberg och Stig Bergling på Byrå B. 1971 fick Bergling en tillfällig tjänst på Försvarsstabens kontraspionage Fst/Säk, det som tidigare hette OP2 och idag Säkerhetskontoret Säkk. Den som gav honom tjänsten där är omtvistat men enligt Stig själv så var den drivande Tore Forsberg. Men det fanns även en person på Försvarsstaben som hjälpte till enligt Bergling.

 

Stig Bergling som Kustjägare 1957

Stig Bergling som Kustjägare 1957

 

När exakt Bergling värvades vet jag inte men gissar i samband med att han kom till Säpo 1969 eller strax efter. Han berättade att han fick stora delar av sin GRU-utbildning i Östberlin och tog sig dit i största hemlighet via Västberlin och träffades sina kontaktmän på tunnelbanan som gick mellan Öst- och Västberlin.

Bergling var även reservofficer i Kustartilleriet och fick där kännedom om våra då mycket moderna och hemliga Kustartilleri-batterier och andra anläggningar som skulle skydda oss mot ryssen. Det påstås att det var dessa som han sålde till Sovjet mot pengar. Något som inte är helt säkert. Bergling nekar till att han lämnat ut något om KA. Någon utpressning mot Bergling tycks inte ha funnits, åtminstone inte enligt Bergling själv men osvuret är säkrast i dessa frågor. Det kan ha funnits någon personlig eller känslig information om honom. Åtminstone är det gängse praxis hos både GRU och KGB.

Jag tänker inte gå in på vilka personer som Bergling pekat ut. Åtminstone inte med deras riktiga namn men Berglings spioneri var omfattande och han förstörde många operationer för Säpo vilket den operative chefen för Säpo, Olof Frånstedt intygat. Bland annat en operation då man i samarbete med MI6 skulle snärja Brezjnevs son i Stockholm med en sexfälla. Läs mer om det i Olof Frånstedts: Spionjägaren Del 2. Eller i Expressen: http://www.expressen.se/nyheter/brezjnevs-son-skulle-snarjas-i-en-sexfalla/ Bergling ställde till med stor skada för Sverige – men inte ensam.

Därför faller Jan Guillous generaliserande kommentar om att Stig Bergling var ”oanvändbar som spion” platt. Så var det nämligen inte. Det är inte ens nära, är jag rädd. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20236686.ab Däremot har Guillou rätt i att det fanns en högre spion i Säpo och att den spionen skyddade Bergling och säkerligen sig själv med hjälp av Bergling. Guillou försöker även i Expressen bagatellisera Berglings spioneri: http://www.expressen.se/nyheter/skickade-bokutkast-till-guillou–om-tag/ Man kan fråga sig varför?

 

”Ligg lågt och gör inga uttalande så kommer du ut om två år. Vilket också stämde”, säger Bergling i min intervju:

”Han ville att jag höll käft och det ville även andra. Höll jag bara käft och inte gav några intervjuer så skulle det gå bra för mig.” (Stig Bergling)

 

Bergling kom mycket riktigt ut efter två år då han åter fängslades efter att han frivilligt kom hem efter sin rymning till Moskva 1987. Lyssna på en kort sekvens av mina samtal med Stig Bergling. Det här klippet handlar om att Bergling bara skulle behöva sitta i två år efter att han kom tillbaks till Sverige 1994, efter sin flykt. Det löftet fick han av sin beskyddare på Säpo:

 

Som sagt: jag kommer inte berätta allt jag vet idag men hoppas det här ger dig en bättre bild, och en ovinklad bild av spionen Stig Bergling. Hoppas du får vila i frid, Stig.

 

Jallai Teneriffa

Anders Jallai från Teneriffa

 

 

OBS! Min senaste bok Anton Modin – i rikets tjänst bygger på flera av Stig Berglings avslöjanden. Det har jag inte kunnat berätta tidigare.

21 Comments

 1. Tobbe skriver:

  Har du fler bevis, från fler personer, på dessa saker än vad Bergling påstod? Han kan väl inte påstås vara den pålitligaste källan eller haft det bästa ryktet? 😉

  Har man läst Tore Forsbergs böcker så blir det inte svårt att lösa 'gåtan' Tom Fors…

  1. Anders Jallai skriver:

   Jag har för det mesta torrt på fötterna om det jag skriver. Det kan du se om du läser äldre inlägg. Inget av de äldre inläggen är redigerade i efterhand. Säpo har länge misstänkt vem Berglings beskyddare är. Vilka mina källor på Säpo är kan jag tyvär inte avslöja ännu. Men av förklarliga skäl tystar de ned detta, då personen var en chef på myndigheten. Tyvärr tror jag Stig Bergling fortfarande är så känsligt att många media än idag kommer att tysta ned hans eftermäle. Gå in på våra stora tidningars webbsidor så ser du att det redan har hänt.

 2. Hubert skriver:

  Det kan ju hända att en och annan politiker misstänkte vem Tom Fors var. 1.13.20 in i P3 dokumentärs reportage om Stig Bergling skäller Gun Hellsvik ut Tore Forsberg och Stig Bergling vid studentafton i Lund för att de sitter och skojar om Berglings spioneri.
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/83895?progra

 3. Anders Jallai skriver:

  Sådär, nu har "Anton Modin – i rikets tjänst" åkt ned till 68 plats på iBooks från att ha legat topp 5 de senaste tre månaderna! Sverige är fantastiskt. Jag tror jag stannar här på Teneriffa…

 4. Karl skriver:

  Är du helt säker på att det var Tore Forsberg och inte Olof Frånstedt och Andres som gick/går ryssens intressen? Det lämpliga med att folk är döda är att man får berätta historien oemotsagd.

  1. Anders Jallai skriver:

   I ett landskap som är fullständigt korrupt, ser alla kritiker ut som fiender.

   1. Karl skriver:

    Så det demokratiska samhället är korrupt? 🙂

 5. Svenåke Boström skriver:

  Intressant! Men länken till Guillous artikel i AB funkar inte.

 6. Lasse W skriver:

  Vila i frid, säger du. Nej, tamejf-n – må han ruttna i helvetet där han hör hemma.

 7. Fastighetsskötaren skriver:

  Vem kan man egentligen lita på……..B.A M.W. Och det finns mera att fundera över i samband med detta och även annat som kan tyckas märkligt.

 8. Kjell Högkil skriver:

  Bergling har, om jag minns rätt, uttalat att Bertil Ströberg utsattes för en komplott och var oskyldig. I pressens kommentarer kring Berglings död nämns enbart Wennerström och B. Vad anser Du idag om Ströberg.

 9. Tom Croker skriver:

  Hade man Bergling i funktionen som trippel-agent? Och att man därför spelade med och lät honom hållas? Agnade man med B för att andra förrädare skulle exponeras?

 10. Viggen37 skriver:

  Lyssnade på P3 Dokumentär om spionen Stig Bergling.
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/83895?progra

  Undrar varför inte SÄPO eller kriminalvården satte in ett eget lås på fruns dörr.
  Så att när Bergling var där kunde de låsa, och när Bergling ville gå ut så kom övervakarna och öppnade åt Bergling. Kontakt via telefon innan dörren öppnades.

 11. Stockhammer skriver:

  Hej där,
  En fråga, och ett påstående.

  Torde OP2, vara det som ibland omnämns KSI?
  *

  Vad gäller Palme, är det inte rimligt att det egentligen inte finns någon anstiftare att peka ut. Jag börjar mer och mer luta åt att det fanns en, eller flera grupper, som ville deaktivera Palme för gott. Stockholm 1986 var betydligt mindre och tajtare än vad det är idag. Oavsett vem, eller vilka som initierade Mordet, så torde det finnas M2M kopplingar mellan individer och delar av dessa olika sk grupper. Ofta verkar det kunna vara samma personer som är med i flera av de olika grupper som ständigt återkommer i text och dialog.

  Enligt ovan nämnda borde det kunna vara så att flera grupper, eller sammanslutningar, formella och informella hade samma planer, vid samma tid. det är tvivels utan så att det fanns flera grupper som hade intresse av att Palme avvecklades.

  Sammanfattningsvis tror jag med detta som bakgrund att det faktiskt finns flera personer som anser sig vara anstiftare till mordet. Dock med tillägget att flera personer kan vara anstiftare i olika skepnader.

  Det finns en del information som flyter i oskriven form som tyder på att såhär skulle kunna vara fallet. Där av, kan det vara så att flera av de vanligaste sk Palmespåren, är sanna.

  En mordutredning där det finns flera av varandra mer eller mindre oberoende anstiftare är så gott som omöjligt att lösa. I den mest spännande varianten av ovannämnda cashades det in arvode från flera uppdragsgivare :), som inte visste om varandra.

  Den som har övergripande koll på de olika grupper som seriöst omtalats som anstiftare, kan se kopplingen till mördaren.

  Om en lakman kan, så kan givetvis allsköns myndighetsutövara göra det samma. Vilket gör att jag tror det är helt korrekt som Jallai skriver, att Mördaren finns namngiven i flera olika arkiv. 🙂

 12. Nicke Nyfiken skriver:

  Bergling var en suput och kvinnojägare. Det var hans eviga brist på pengar som gjorde honom till "spion" tillsammans med SÄPO:s och Försvarsstabens minimala säkerhetstänkande som gav honom tillgång till hemligheter han kunde sälja till ryssarna. Hans stöld av FO-koden är bara ett av många exempel på hur klantigt militära hemligheter hanterades. Att Bergling av några ses som en mästerspion är nog snarare ett sätt att dels dramatisera inför boklanseringar och dels att undvika kritik för att man inte kunde gripa honom tidigare trots mängder av indikationer på att något var allvarligt fel i hans beteende.
  Det fanns ingen spion i chefsbefattning på SÄPO. Påståendet var Berglings taktik för att skapa en katt och råtta lek. Däremot fanns det tillsatta chefer som varken ville eller kunde göra ett bra jobb. Tillsatta politiskt som de blev. Hjälmroth var en av dem. Men lägg gärna fram bevisen mot Tore Forsberg om du har dem. Jag tror inte på det i allafall.
  Däremot är det väl ingen större hemlighet att Pierre Schori under en lång tid utreddes som spion för KGB även om Frånstedt bara anklagar honom som uppgiftslämnare åt IB.
  Att önska Bergling "vila i frid" är väl lite väl magstarkt. Eller hur tänkte du där Jallai? Gillar du landsförrädare?

  1. Gäst skriver:

   Varför skulle det INTE ha funnits någon spion i chefsbefattning på SÄPO under kalla kriget? Det gjorde det i finska SÄPO. En mycket märklig händelse utspelade sig i Stockholm 1983 då Bertil Ströberg greps på posten på Vasagatan och "togs på bar gärning" av SÄPO efter tips från WP-landet (!) Polen. Det finns en fråga kvar som aldrig fick något svar: Varför följde inte SÄPO sina rutiner och lät bevaka Ströberg och hans ev. kontakter istället för att gripa honom och på så sätt kanske missa ett helt spionnät? Kan det ha berott på att någon på SÄPO redan visste att det inte existerade ett sådant?

   1. Nicke Nyfiken skriver:

    De flesta cheferna på SÄPO har varit (och är fortfarande) lojala mot Socialdemokraterna. Jag vill påstå att det är ett krav för anställning på chefsbefattning på SÄPO att vara socialdemokrat. Olof Frånstedt avslöjar i sina böcker "Spionjägaren" hur Socialdemokraternas toppolitiker träffar och samarbetar med Sovjetunionen under kalla kriget. Hemliga träffar med KGB i Moskva och Stockholm där SÄPO håller tyst om de svenska politiska makthavarnas landsförräderi. Detta samtidigt som Sverige har djupgående hemliga samarbeten med USA och NATO. Att STASI påstod sig "undvika svensk politisk påverkan" berodde enbart på att Sovjet redan har de socialdemokratiska politikerna i sin ficka. SÄPO:s lojala socialdemokratiska spionjägare tvingades se sina uppdragsgivare sälja ut Sverige till Sovjetimperiet. Därav att det inte behövdes en enskild storspion i SÄPO – hela SÄPO var redan oskadliggjort av Socialdemokraterna.
    Nu har SÄPO fått order om att bränna alla sina "STASI-dokument" för att skydda Socialdemokraterna från kritik. Men faktum är att all hemlig information om Socialdemokraternas landsförräderi också bränns. Jag kan gissa mig till vilket jäkla liv det måste ha blivit i den mörka maktens korridorer när Olof Frånstedts böcker "Spionjägaren" kom ut och Sveriges Socialdemokratiska landsförrädare släpades ut i dagsljuset tillsammans med SÄPO:s egna medskyldighet till sitt förräderi mot Sverige och det svenska folket.

 13. Gäst skriver:

  Hör ni, är det någon som hört av Anders Jallai på sistone?
  Det är oroväckande tyst från honom, även på de andra sociala platserna. Någon?

 14. Dry Martini skriver:

  Får väl försöka att locka fram en kommentar på en ubåts observation:
  DN har gjort ett ambitiöst reportage av ubåtsobservationen den 31 oktober 2014, den som rapporterades av den pensionerade överste­löjtnanten Sven-Olof Kviman.
  Efter en första genomläsning av DN artikeln undrar jag över flera omständigheter. Varför har inte vittnen blivit intervjuade. varför har inte grannar och boende i området blivit kontaktade ? Det har motiverat den långa utredningstid som försvaret behöver.
  Upplys allmänheten att alla officiella ubåtar som går i övervattensläge visar flagg.
  Bara några exempel på oklarheter. http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvarets-forkl
  En fortsättning på tidigare artikel. Allan Widman för fram att vittnen måste höras.
  – Det är någonting lurt med tiden. Det finns en tidsförskjutning i materialet, säger Nils Engström som är den nautiska expert som DN anlitat.

  Det enda tillgängliga och exakta tid som finns är GPS med atomklockor och LV-sändningar som går till konsument klockor.
  Kommentaren från försvaret är kategorisk och blir nu lite förbryllande, bilden visar inte en ubåt. Men utgångspunkten var om det har passerat en ubåt på platsen. Inte om bilden föreställer en ubåt. Får intrycket att försvaret vet något som man inte vill berätta.
  – Det är Försvarsmaktens uppfattning att det som syns på bilden inte är en ubåt. De uppgifter som DN för fram förändrar inte den analysen på något sätt.

  Dessutom när jag läste 1:a DN artikeln, undrar om Sven-Olof Kviman reagerade på att ubåten inte visade flagg ? Brukar inte Svenska marinen i övervattensläge visa flagga!
  Ett relativt säkert sätt att stoppa en ubåt är att skada propeller med en riktad sprängning.
  Ingen sänkning eller läckage, Belos kommer och fiskar upp ubåten med besättning. http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvarspolitike

 15. hubert skriver:

  Litet OT, men angående gårdagens ubåtsfynd så hade Göran Frisk en intressant hypotes: Han spekulerade i att det kunde vara en Cosmosubåt.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21178269

  "Som jag ser det kan det vara en Som-ubåt från första världskriget med tanke på dess storlek, en cosmosubåt eller en tredje, modern typ av ubåt, säger han."

  Undrar just varför han tror att en italiensk ubåt skulle finnas så nära svensk kust… 🙂

  1. Gubbe skriver:

   Huvudsaken är att de vet att vi vet att dom vet att vi vet vad dom gjort och gör samt vi vet att dom vet att vi kanske vet vad dom strax skall göra och kanske till och med att vi vet vad dom vet att dom tänker planera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *