Anders Jallai

Spinndoktorn – Anton Modin 10

Hej vänner!

När förra boken Källa Erik lanserades för ett år sedan skrev jag att jag upplevde att vi kommit nära sanningen. Nu med bok 10 så kan du ha den i din hand. Det vill säga sanningen om det märkliga Kalla kriget i Sverige som började några månader före DC-3:ans nedskjutning 1952 och utspelade sig fram till Estonia-olyckan 1994, via de tre morden på journalisten Cats Falck 1985, statsministern Olof Palme 1986 och krigsmaterielinspektören Carl Algernon, vars död i Stockholms tunnelbana 1987 behandlas i nya Spinndoktorn. Min senaste bok Spinndoktorn tar vid efter Palmemordet 1986 och berör åren 1987 och 1988. Åren då Gorbatjov var vid makten i Sovjet men där den så kallade Perestrojkan ännu inte fått genomslag bland underrättelse- och säkerhetsfolk i forna Sovjetunionen. Om sanningen ska fram så fick aldrig Perestrojkan grepp om varken KGB, dagens FSB och SVR, eller GRU, den ryska militära underrättelsetjänsten. GRU sysslar fortfarande med lönnmord och politisk påverkan och SVR värvar agenter inom våra myndigheter just i detta nu. Svenska landsförrädare som blir fler för var dag.

Nya boken Spinndoktorn är min tionde bok i Anton Modin-serien. Första boken Spionen på FRA började jag skriva våren 2008, för snart 11 år sedan. Totalt handlar det om runt 4500 sidor spionroman. Jag har redan skrivit om Palmemordet i min andra bok Landsförrädaren som kom ut 2011 och hade då utgångspunkten att Olof Palme mördades för att han var alltför Sovjetvänlig. I min förra bok Källa Erik och i nya Spinndoktorn har jag vänt på resonemanget och utgått från tesen att Olof Palme istället var USA-vänlig. I en värld av speglar är det lätt att gå vilse. Till min förvåning föll många tidigare oförklarade förhållanden på plats: Extremvänsterns starka hat mot Palme exempelvis som var svår att kombinera med tesen om Palmes som Sovjetvänlig. Det nitiska arbetet från Jan Guillou, Robert Aschberg, Gert Fylking mfl gamla kommunister att lägga skulden för mordet på en ensam galning som Christer Pettersson. Extremvänstern har alltid haft ett starkt hat mot Palme inte minst Jan Guillou som alltid varit Palestina-anhängare och stark USA-motståndare. Guillou försökte fälla Olof Palme i ett radioprogram sommaren 1985 då han i en arrangerad fälla började anklaga en oförberedd Palme för skattefusk. Den så kallade Harvard-affären var född. Det var början till en lång fientlig kampanj mot Olof Palme under hösten och vintern 1985. En påverkans-operation som berörde Palme mycket illa och som slutade med hans död i februari 1986. Inte minst det Sovjetinfiltrerade EAP:s (Europeiska arbetarpartiet) attacker mot Palme var både elaka och falska. Sovjet ville ha bort Palme och ersätta honom med en mer påverkbar statsminister. Dessutom har socialdemokratins egen till synes samordnade kampanj för att få svenska folket att tro på den i hovrätten friade Christer Pettersson som Palmes baneman fått en logisk förklaring i och med min nya tes. De vill skydda partiet, och en ensam galning som mördare skulle göra just det. Förklaringen får du i nya Spinndoktorn.

Sveriges statsminister Tage Erlander i inofficiellt möte med USA:s president i april 1952 i Vita huset. Ett möte där Sveriges och USA:s hemliga samarbete på försvarsområdet inleddes enligt de flesta historiker.

Det som ofta glöms bort i sammanhanget och som alltid döljs bland gamla socialdemokrater är att Olof Palme var Israelvänlig och än idag målas ut som ”judarnas vän” på många antisemitiska hemsidor. Förmodligen pågick under 1985 en kampanj mot honom även nere i Mellanöstern. Jag skrev om det i Källa Erik (kapitel 53). Men framförallt, Palme ansågs vara ”köpt” av iranierna, och anledningen vara att svenska Bofors vapen och ammunition såldes i hemlighet till Iran under kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet. Något som både Irak och Sovjetunionen ansåg vara ett svek av Sverige och framförallt Olof Palme som ju var Sverige på den här tiden.

”Jag tror att Christer Pettersson mördade Olof Palme.” citat Stefan Löfven 2016. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-hyllas-palme

Underrättelsetjänsten IB och dess jakt på kommunister får också en förklaring om man tänker sig Palme som CIA-anstruken. IB som Palme var med och grundade tillsammans med Tage Erlander på 1950-talet och vars huvudmål var att kartlägga svenska kommunister inom arbetarrörelsen. Även Stay Behind-organisationen som faktiskt Palme var med och skapade får en förklaring och inte minst det under hela kalla kriget pågående svenska hemliga försvarssamarbetet med NATO. Ett samarbete som Tage Erlander i största hemlighet grundlade våren 1952 och som Palme övertog när han blev handplockad av Erlander att bli hans arvtagare som statsminister. Leif GW Persson skrev i sin bokserie Välfärdsstatens fall att Palme var CIA-agent i sin ungdom. Och vem kan veta bättre än GW som arbetat mycket nära både Sveriges justitieminister Geijer och rikspolischefen Carl Persson.

Under min research till Källa Erik och Spinndoktorn tog jag vid olika tillfällen kontakt med tre personer som var direkt inblandade i Ebbe Carlsson-affären, Sveriges förmodligen största politiska skandal genom tiderna. Ebbe Carlsson hade fått ett hemligt uppdrag av socialdemokratins egen ”Spinndoktor” vars identitet jag avslöjar i boken. Justitieminister Anna-Greta Leijon, rikspolischefen Åhmansson och Säpochefen Sandström gav alla klartecken till Ebbe Carlssons hemliga Palmeutredning. De tre personerna som jag pratade med berättade att de än idag är säkra på vilka som mördade Palme. De hade till och med namn på inblandade personer. Det var ett tredje land från Mellanöstern som planerade mordet på uppdrag av Sovjetunionen och DDR var det jag fick höra. Mina uppgiftslämnare (UL) inifrån Ebbe Carlssons grupp sa oberoende av varandra följande till mig angående Palmemordet:

”Vi hade klartecken från regeringen och polisledningen att driva den här alternativa utredningen.”

”Lita inte på P-G Näss. Han har inte gjort mycket för att lösa mordet.”

”Jag tror att Säpo idag har information om vilka som mördade Palme.”

”En organisation från utlandet har mördat Palme.” UL (uppgiftslämnaren) har idag fått information om det. ”Säpo sitter på information utan att använda sig av den informationen.”

”Skulle de även kunna skydda Ryssland?”, frågar jag. ”Ja, varför inte”, svarar UL.

”Nezjinskij-buggningen syftar jag inte på. Det här är information som aldrig har kommit ut.”

”Du skulle bli otroligt förvånad om du fick reda på det. ”Jaså kommer den därifrån”, skulle du säga.”  

UL skrattar högt när jag tycker att han ska gå till Palmeåklagaren idag och berätta. Kopplingen till Guillou och hans fru är det som får honom att låta bli. ”Kerstin Skarp vågar inte plocka upp den här informationen i en rättegång. Informationen är fortfarande sekretessbelagd.”

”Innan Holmér dog var han uppe hos Palmeutredarna och bad dem kolla upp vissa saker.” 

”Palmeutredarna gjorde inte ett piss med Holmérs tips.” 

”Holmér fick en massa hot och han litade inte på Säpos livvaktsstyrka eftersom de kunde vara inblandade i mordet. Ett antal hot kom in och de gjorde bedömningen att de var tvungna att ta in livvakter utifrån. Hoten hade koppling till Palmemordet. 
Holmér var rädd på riktigt. Det fanns ett hot mot hans fru.”

UL har idag ett namn på mördaren. ”Den här personen som vi skulle bugga var personen som visste vem som sköt.”

”Palmes uttalanden om förhållandena i Mellanöstern kan ha varit mördarens motiv.” 

”Har ingen uppfattning om Tore Forsberg. Han var hemlig och UL träffade honom aldrig. Men det var något spionrykte om honom.”

”Ebbe fick mycket information från Frankrike. Vi besökte Irans förre president Banisadr i Frankrike. Men mesta informationen fick han via media av folk som Ebbe kände.”   

Först år 2015 fick UL den här nya informationen. ”Holmér hade inte den informationen då 1986. Han skulle ha behövt det.”  

”99% av informationen är inte hemlig längre.”  

”Jag tror Säpo har information som skulle kunna leda till att mordet löses. Jag vet att Säpo har information som de ännu inte lämnat ut.”

”De är rädda för att släppa informationen idag för att det ska skada Sverige eller Säpo, tror jag.” 

”Jag tror inte att Näss ville ha mordet utrett.” Vilket kan betyda att han visste vilka som låg bakom. Magkänslan säger det.”

”Jag, vi och Holmér hade 100% goda avsikter med att lösa Palmemordet. Det kan jag svära på! Visserligen var Ebbe en pratkvarn. Men jag vet inte någon som la ned så mycket jobb som Holmér för att lösa det här mordet.”

Läs de här citaten ovan igen efter att du läst Spinndoktorn. Det kommer att ge dig en större förståelse för Palmemordets hela komplexitet. Till det här ska läggas vittnesmålen i media från de båda f d Säpo-poliserna Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling sommaren 2016. De sa följande om Palmes mördare till Kvällsposten/Expressen 12 juni 2016:

Kegö och Barrling 2016, foto Expressen

”Mannen var en av ligamedlemmarna i ett kriminellt nätverk som under flera år var en av de stora aktörerna i 1980-talets svenska narkotikahandel.”

”Uppgifterna kopplar delvis samman mannen med terrorklassade motståndsgruppen PKK men ligan ska ha haft vidare kopplingar till Sovjet och den östtyska säkerhetstjänsten.”

”I materialet finns också uppgifter om den så kallade diplomatbuggningen där Sovjetunionen påstås ha känt till mordet i förväg genom buggningen av en diplomat (Källa Erik) som också ska ha varit chef för en grupp vilande sovjetiska agenter, så kallade illegalister.” 

”Uppgifterna i utredningsmaterialet gör gällande att två vittnen, som ska vara oberoende av varandra och båda väl känner till honom, har initierade uppgifter om att mannen i knarkligan är mannen bakom Palmemordet. Ytterligare en person, som känner honom väl, ska också ha sett honom utföra mordet. De nya uppgifterna kan också komma att kasta nytt ljus över vittnesmålen om män med walkie-talkier som setts runt mordplatsen. Den nya utpekade Palme-mördaren och hans liga ska vid tidigare kriminella operationer ha använt just walkie-talkies, vilket bland annat ska ha skett hösten 1985.”

”Mannen ska ha ingått i en attentatsgrupp som stod bakom mordet. Kegö och Barrling har lämnat uppgifter om hur gruppen kunde lokalisera Palme före mordet, hur attentatet förbereddes och vilka som hjälpte till. Det finns också ett särskilt namn för attentatsdagen.” 
 
”Mördarens nationalitet är oklar, men han ska vara utbildad i Sovjetunionen och ha kommit till Sverige på falskt pass 1985.”

Det jag skulle vilja avrunda det här inlägget med, innan jag låter dig börja läsa Spinndoktorn, är: Det vore intressant att få se exakt vad Säpo fick för information år 2015. En tanke som slår mig är att P-G Näss dog den 24 december 2015. Kan han ha överlämnat dokument och uppgifter om Palmemordet till Säpo före sin död? Eller har hans dödsbo lämnat in uppgifter till Näss gamla arbetsgivare? Det är i alla fall svårt att bortse från sammanträffandet att Säpo enligt mina uppgiftslämnare fick avgörande uppgifter om Palmemordet 2015. Samma år som chefen för Säpos operativa verksamhet under tiden för Palmemordet avled. Ett halvår efter hans död, i juni 2016, går Näss gamla medarbetare Kegö och Barrling ut i media och menar att de vet vem som mördade Palme. Förmodligen var det P-G Näss uppgifter som Kegö och Barrling läckte till media i juni 2016. Men det kan också ha varit uppgifter som funnits gömda på Säpo, men nu efter Näss död kunde exponeras. Uppgifter som varit hemliga men efter Näss död inte skadade någon nu levande kollega. Jag vet att Näss skrev på en bok som bland annat innehöll uppgifter om Palmemordet. Vi hade en del kontakt och jag har själv fått läsa ett kapitel av hans tilltänkta memoarer som aldrig gavs ut. Det är bara regeringen som kan avhemliga Säpos ”nya” uppgifter om mordet. Jag gissar att informationen, om den görs tillgänglig, kommer att kunna åtminstone rista Sverige i dess grundvalar. Frågan är om den politiska viljan till det finns idag.

Mycket nöje med nya boken SPINNDOKTORN, och god jul.

Anders Jallai

Ett smakprov från ljudboken. Inläsare är Reine Brynolfsson:


Köp SPINNDOKTORN Ebok på Adlibris: https://www.adlibris.com/se/e-bok/spinndoktorn-9789188307217

Köp SPINNDOKTORN Mp3 på Adlibris: https://www.adlibris.com/se/e-bok/spinndoktorn-9789188307217

Köp SPINNDOKTORN Häftad på Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/spinndoktorn-9789188307194

45 Comments

 1. Göte Borg skriver:

  Skönt, nu är julledigheten räddad. Risken är väl att det blir sträckläsning som vanligt..

 2. Stefan E skriver:

  Härligt att höra ifrån dig igen! Ska bli intressant att läsa. Personligen har min magkänsla kopplat ihop morden på Palme och Algernon ända sedan det hände.

 3. Thomas L. skriver:

  Äntligen en ny bok! Julledigheten är räddad. Blir med stor sannolikhet sträckläsning som vanligt!:D

 4. Anders skriver:

  Äntligen en ny bok från Jallai!!! Stort tack, god jul & gott nytt!!

 5. Björn skriver:

  Åh vilken julklapp!

 6. Micke J skriver:

  Älskar böckerna om Anton Modin. En mycket bra och läsvärd bok, men har upptäckt ett faktafel i berättelsen. När Anton besöker Tyfors nämns att dom kör in på väg 26. Men 1987 hade vägen ett annat nummer. Under perioden 1962–1991 var sträckan Filipstad – Mora länsväg 242, och efter 1991 riksväg 64. Först 2003 blev den delen Rv 26.

  1. Anders Widén skriver:

   Tyfors ligger inte alldeles intill 26an från Halmstad till Mora utan någon km in mot Frederiksberg från Vansbro vägen om jag inte missminner mig.

 7. Janne Pettersson skriver:

  Boken om Ebbe Carlsson är skriven av Anders Isaksson. Kallas felaktigt Hans Isaksson i Spinndoktorn.

  1. Anders Jallai skriver:

   Ja, helt riktigt, tack.

 8. Florestan skriver:

  Hej Anders och tack för alla dina böcker!! Har nyss beställt Spinndoktorn.
  Men i texten ovan skriver du att EAP(Europeiska Arbetarpartiet) var ”sovjetinfiltrerat”!! Det är helt nya och sensationella uppgifter för mig och jag får inte ihop det med deras djupt anti-kommunistiska och antisovjetiska kampanjer på 80-talet i allmänhet där Palme ofta fick en släng av sleven och deras vurmande för Nato-inträde i synnerhet med stöd till Reagans SDI-satsning(Strategic Defense Initiative). Har själv kvar EAPs vitt spridda bildekal ”Better both feet in Nato than a cold ass in Siberia” i mina gömmor. Var i grundar du denna information på??

 9. Andreas skriver:

  Hej Anders.
  Spännande med en ny bok!
  Dina nya teorier är minst sagt intressanta som motvikt till det s.k. landsförrädarspåret som känns ganska cementerat.

  Jag skulle vilja fråga dig, har du funderat på hur din tes passar in i verkligheten på Sveavägen, där och då när det hände 28/2-86.
  Kan man ta din teori ner till Sveavägen?

  1. Anders Jallai skriver:

   Det som först slog mig när jag tittade på den här tesen, som vi kan kalla "terroristspåret", var att det fanns betydligt mer som kopplade till Sveavägen än när jag jobbade med Landsförrädar/Stay Behind-spåret (boken Landsförrädaren). Det spåret hade just svagheten att det inte hade mer koppling till Sveavägen än walkie-talkie-iakttagelserna och vittnet Ulf Lingärde. Om vi tänker oss att Lingärde var en desinformatör så återstår walkie-talkies. Dessa används exempelvis också av terrorceller som Abu Nidal och PFLP. Tror du bör läsa Källa Erik och Spinndoktorn noggrant för att få hela bilden. I de böckerna finns flera kopplingarna till Sveavägen beskrivna. Ex så använde sig Blekingegadeligan (PFLP) i Danmark av walkie-talkies vid sina brott och attentat. En annan sak som jag vill nämna är att idag så kan man skriva i media att misstänkta är av, eller ser ut att vara, av utländsk härkomst. Det var inte lika vanligt 1986. Media men även polisen tog sådana hänsyn då. Därför när det står "mörkhårig" etc så kan det vara en omskrivning. Spaningsledaren Hans Holmér talade ur skägget efter hand men fick sona för det. Han blev uthängd i media för att han jagade utlänningar och påstods vara rasist. Man kan se rester av det här fenomenet än idag när vänsterskribenter än en gång försöker få ex Säpo att framstå som "rasister utan verklighetskoppling" när de pekar ut samhällsfientlig verksamhet. Jag tror och hoppas att extremvänsterns retorik inte funkar 2019. På 1980-talet var det vardagsmat att Säpo och polisen generaliserande pekades ut som rasister och potentiella mördare. Det så kallade Polisspåret är just ett sådant grepp. Tilläggas ska att KGB tidigt använde sig av dessa metoder för att misstänkliggöra motståndare för att vara nazister. Man förfalskade fotografier, brev och uttalanden för att smutskasta. Ryktesspridning kan ha en stark effekt, speciellt om den är negativ och görs unisont av en stor gruppering.
   Jag ska ge dig ett exempel som kan tänkas förstärka terroristspåret. Den Libyska säkerhetstjänsten och framförallt Khadaffis livvakter hade Smith&Wesson .357 Magnum som tjänstevapen. Dessutom med pansarbrytande ammunition. Abu Nidal hade mycket goda kontakter med den Libyska säkerhetstjänsten. CIA menar att de till och med tillhörde Libyens säkerhetstjänst. Khadaffi använde Abu Nidal för våta uppdrag, vapenhandel och narkotikasmuggling. Abu Nidal fixade vapen och västvaluta åt Khadaffi men mördade även Libyens fiender. Även Irak använde sig av Abu Nidal som vi idag vet utbildades och utrustades av DDR och Sovjet. Det finns dokument i amerikanska arkiv och i Stasiarkivet som bevisar det. Läs gärna om diskoteks-attentatet på La Belle 1986: https://en.wikipedia.org/wiki/West_Berlin_discoth

   1. Andreas skriver:

    Tack för ett intressant svar. Jag har läst Källa Erik två ggr men ej hunnit börja med Spinndoktorn, så motiv och hotbild förstår jag enl. det du skriver i boken.
    Intressant är det att du får noll uppmärksamhet kring dina tankar till skillnad från vissa andra boksläpp de senaste åren om mordet, mycket tänkvärt.

    Sen ska du veta att vi är många som väntar på en riktig faktabok av dig utan Modins brudar o bärs.
    Skit i källor. Skriv och presentera vad du tror och vet. Hur illa kan det bli?

    Hade inte ett rådslag mellan dig, Wall och Borgnäs varit intressant? Ni hade kunnat ställa olika teser mot varandra och föra mordgåtan framåt. Dragit nytta av varandras kunskaper, kontakter och namn för att nå ut med fakta.

    Sen vad gäller w.t. observationer så är det ju enl. dom vittnena som finns, svenskar men även utlänningar pratandes nåt som låter som schweizertyska eller afrikaans.
    DN fotografen Åke snappade ju upp ett radioanrop på sin polisradio mellan två svenskar i samband med mordet varvid det sen blev knäpptyst.
    -Hallå däruppe, hur är det?
    -För jävligt kallt.
    -Statsministern skjuten.

    1. Anders Larsson skriver:

     Svar/kommentar till såväl Andreas som Anders J.

     Jag instämmer i mycket ditt resonemang Andreas och fascineras av Ditt fantastiska arbete Anders. Lyssnat på alla dina böcker med största glädje och beundrar det du åstadkommer. All heder till dig!!

     Personligen tycker jag att det är ganska/väldigt tyst från media/förstå-sig-påare ang dina teorier och fakta som du lägger fram Anders. Däremot kommenteras alla/många andra spår/teorier/teser/fantasier flitigt (i vilket fall som helst mer än dina). Och det känns konstigt tycker jag. (Det gäller ju inte bara Palmmordet! Cats Falk-caset också för nämna nåt annat)

     1. Är jag "snett ute" eller delar du min uppfattning att du inte får samma uppmärksamhet/genomlysning?

     2. Om du håller med, vad menar du i så fall att denna tystnad beror på? Är det avund eller är du för nära sanningen eller vad??

     3. Har ex.vis palmegruppen/andra utredare utredare visat intresse för dina teser?

     Jag förstår iofs om du inte kan/får/vill – oavsett anledning – yttra dig om detta, men jag är likväl väldigt/vansinnigt nyfiken på din spontana reflektion om detta. Som sagt, om du kan/får så PLEASE utveckla gärna :))

     Och extra intressant är givetvis din syn på det som idag framkom i bl a SVT Veckans brott. Både Petersson resp Ingvar Carlssons yttrande.

 10. David skriver:

  Jag har alltid misstänkt att Holmér inte var fullt så irrationell som han framstår när man fördjupar sig i Palmemordet (vilket IOFS vore omöjligt). Uppgifterna i den här boken ger honom lite upprättelse. En annan sak som slår mig när jag läser är om man kan dra paralleller mellan bokens terrorister och dagens stora islamistiska närvaro i Sverige? Och i så fall: vilka av dagens realpolitiska överväganden hindrar regeringen från att göra ngt åt dagens terrorister? Den här gången kan det ju inte gärna vara rädslan för Sovjet/Ryssland. Hur som helst – tack för en tänkvärd bok.

 11. Ulf Zetterberg skriver:

  Tack för 10 boken, den är påbörjad. Har läst dina böcker och till detta "Mein Liebe Riechkanzler" / "Sekreterarklubben" samt Aron Flams "Det här är en Svensk Tiger" och flera i ämnet Svensk 1900 tals historia.
  Dagens eller 2000 talets politik vad gäller Invandring och EU/NATO/Mellanöstern/Öst ter sig inte unik och det finns så många paralleller att det inte är en tillfällighet, du har bidragit med detta på ett förtjänstfullt sett enligt mig och där Aron Flam och även Johan Westerholm senaste året också bidragit med avslöjanden som för flertalet varit tämligen okända. Jag skulle se fram emot ett samtal mellan dig och Aron Flam i hans Podcast "Dekonstruktiv Kritik"- Skulle detta vara möjligt Anders, jag har tipsat Aron Flam om ditt arbete.
  Avslutningsvis vill jag skriva vad en arbetskamrat som är från Belgien och fd.Fallskärmsjägare sa att hans Far sade till honom när han flyttade till Sverige. – Gör det inte !, man kan inte lita på Svenskar de är ett märkligt folk.

 12. Månsson skriver:

  Glömde i mitt förra inlägg.

  Både Wennerström och Berling hade tillgång till detta bergrum, och minst 1 av dem åkte fast här.
  Berglin dock åtkomst till hela berget, Wennerström bara delar.

 13. Erik skriver:

  Tack för Spinndoktorn!
  Äntligen någon som vågar ta bladet från munnen. Anledningen att man inte vågat se åt det här hållet (Sovjet och Mellanöstern) i Palmeutredningen är rent politisk. Nu har kommunister eller före detta kommunister som Gunnar Wall, Lars Borgnäs, Jan Stocklassa, Olle Minell mfl fått en värdig motståndare. De ovan nämnda har och kommer aldrig att se åt det här hållet som Jallai beskriver i spinndoktorn. De är förblindade av sin egen politiska agenda. De ovan nämnda kommer alltid att anklaga polisen, Säpo, Sydafrika eller USA för mordet på Palme. Här finns likheter med Kennedymordet eller 9/11 som enligt dessa personer var en konspiration utförd av CIA eller Mossad. Man gör helt enkelt politik av stora uppmärksammade händelser. Säkert en medveten taktik sprungen ur DDR:s Stasi eller forna KGB:s läroböcker. Man förstår när man läst Spinndoktorn att Holmer och kompani inte fick utreda det här spåret färdigt. Dags att börja om från början gällande Palmeutredningen.

 14. Lasse skriver:

  Hej Anders

  Jag är nyfiken på varför du framställer Ebbe som en privatperson i boken, när så mycket verkar tyda på att han snarare hörde till en hemlig organisation? Du har väl också på annan plats nämnt detta som en uppgift från olika källor, har jag för mig?

  Tack för bra gräv!

  1. Anders Jallai skriver:

   Jag har i Spinndoktorn utgått från att Ebbe är den som hans närmaste beskriver honom som. Exempelvis justitieminister Anna-Greta Leijon mfl. Se ovan i inlägget:
   ”Jag, vi och Holmér hade 100% goda avsikter med att lösa Palmemordet. Det kan jag svära på! Visserligen var Ebbe en pratkvarn. Men jag vet inte någon som la ned så mycket jobb som Holmér för att lösa det här mordet.”

   Tilläggas kan att Ebbe sannolikt var tänkt som Carl Lidboms efterträdare när det gäller jobbet som socialdemokraternas Spinndoktor. Det finns en grupp som ibland nämns SAPO, d v s Socialdemokratiska arbetarpartiets polis. En grupp som jobbade för att skydda partiet till (nästan) varje pris. Ebbe, Lidbom och Holmér kan mycket väl ha ingått i den grupperingen. Den grupperingen hade även kopplingar till ursprungliga IB-03. Även Krigs-IB kan vara aktuellt.

 15. petergrafstrm skriver:

  Om det är rimligt att benämna Ebbe Carlsson-affären Sveriges största politiska skandal då har vi för lite politiska skandaler. Vad var det som var så dåligt med att spionera på det Usa-kramande korrupta etablissemanget?
  Varför var det inga verkliga patrioter inom Säpo, polisen, Must mfl som spionerade på alla staybehind-komprometterade individer och Usa-medlöpare efter ett statsministermord?
  Och med vad för avlyssningsutrustning som helst.
  Det är bara dom Usa-lierade landsförrädarna och deras nickedockor i medierna som fruktar äkta kontraspionage utan Usa anknytning.
  I både Tyskland och Sverige var det S-märkta politiker som äskade fred och bort med Usas och Englands önskade konfrontation och kärnvapen.
  Två anständiga tyska bankirer som förespråkade en human behandling av folk, mördades några år efter Palme på Cias uppdrag.
  Ni som slentrianmässigt kör med att det var så märkvärdigt att ngn med parlamentarisk koppling skaffar sån utrustning som Säpo och Cia har full tillgång till borde väga det mot det faktum att Säpo och dom övriga inte gjorde det dom skulle utan såg åt andra hållet.

 16. Andreas skriver:

  Hej Anders.
  Hur ser du på möjligheten att Abu Nidal jobbade för Israel. Finns det någon substans i det?
  https://www.amazon.co.uk/Abu-Nidal-Hire-Patrick-S

  1. Anders Jallai skriver:

   Vet att det nämnts i några sammanhang men ser det nog mer som desinformation från Abu Nidals verkliga beskyddare: Sovjet, DDR, Polen mfl. I de amerikanska arkiven från 1980-talet benämns Abu Nidal i flera sammanhang som USA:s (och Israels) största och farligaste fiende i Mellanöstern. De mördade flertalet israeliska medborgare i flygplatsattentat i Rom och Wien mot israeliska flygbolaget El Al. Även kryssningsfartyg attackerades med många döda civila som följd. Dessutom bombade de diskoteket La Belle i Berlin där amerikanska soldater brukade gå på sin fritid etc. Det finns massor med information tillgängligt idag som talar emot tesen som du nämner. Information som i många fall avslöjats först efter DDR:s fall i Stasi-arkiven bl a. Till sist: Abu Nidal bestod av ca 300 – 500 man och hade beskydd av först Syrien, sedan Irak och efter 1985-86, Libyen. Abu Nidal själv bodde ex i Polen med sin familj. Sammantaget i det ovan nämnda tycker jag inte att det är sannolikt att palestiniern Abu Nidal eller Sabri Khalil al-Banna som han egentligen hette var israelisk agent. Han har dessutom själv förnekat det långt efter kalla krigets slut. Sabri Khalil al-Banna dog 2002. Om du läser Källa Erik och Spinndoktorn så tror jag du får mer kött på benen i frågan. Det vill säga att Abu Nidal styrdes av öst och inte väst.

 17. Kjell K skriver:

  Det vore intressant med en genomlysning av bl.a. vilka svenska journalister som arbetade för Stasi.
  Hur var det med Gunda M. i Mördarkommandot?
  Är det uppgifter som finns kvar eller blev de raderade vid murens fall?
  Desinformation och vinkling förekommer fortfarande i hög grad men sväljs lätt aningslöst av allmänheten då det kommer från "trovärdiga" media (ex SVT/SR).
  Alla är inte lika uppenbara desinformatörer som Aftonbladets fd kulturchef Åsa L. utan svårare att genomskåda.

 18. Andreas skriver:

  Hej Anders.
  Wow! Jättebra bok, den levererade men har du höjt livförsäkringen;)?! Det var ingen småpotatis du grävt fram milt sagt!
  Skämt åsido, Jag har hållit hårt i landsförrädarspåret fram tills nu men jag är inte sämre än att jag kan ändra åsikt till detta s.k. terroristspår att vara "the one", om än med ett par frågetecken som jag skulle vilja fråga dig om.
  Vad vet du mer om de svenska operatörerna som assisterade, som det står om i boken? Enda gången du nämnt nåt åt de hållet är om polisman A i Spionerna på Säpo. Du tillskriver han att vara illegalist.
  En annan sak som jag funderar på är den massiva infiltrationen av nationen som beskrivs. Det är för mig nästan ogreppbart. En fråga som man ställer sig är varför inte CIA ihop med pålitliga svenskar gjorde nåt åt det? Helt enkelt svarade med samma mynt, smutskastning, ryktesspridning osv. för att få bort Sorman och hans gelikar.

 19. Tack för en spännande bok, Anders!

 20. Ludvig skriver:

  Så nu läggs skiten ned och man tänker lägga skulden på Stig Engström.

 21. Anders Jallai skriver:

  Min analys av gårdagens utspel i media angående Palmemordet är:
  Jag tror att man lägger ned utan utredningsresultat. Sedan kommer Palmegruppen redovisa några spår som man tittat närmare på men förklara att de inte kunnat komma så långt som till ett åtal av någon. Tror att Petersson i teve igår helt enkelt gav utryck för sin frustration över att inte ha kommit i mål. Så här exakt sa Petersson i igår (källa SVT Veckans brott):

  "Att vi det första halvåret i år kommer att kunna presentera antingen ett beslut i åtalsfrågan som går ut på att vi åtalar nån eller att via avslutar förundersökningen."

  Fråga från programledaren: "Men har ni kommit närmare en lösning på mordet på Olof Palme?"
  Först sväljer Petersson och sedan svarar han: "Enligt min uppfattning, ja."

  Jag tolkar det som att han själv tycker det men inte har något konkret eller bindande att komma med. Att det skulle röra sig om en död person som exempelvis Christer Pettersson eller Skandiamannen är svårt att få in i dialogen ovan. Då skulle inte alternativet med åtal tagits upp av Krister Petersson. Skandiamannen som några tidningar skriver om idag, och har sin upprinnelse från Aftonbladet, rör sig nog mest om en önskeversion av Aftonbladet och det socialdemokratiska partiet. Speciellt nu när Christer Pettersson (alkoholisten) inte är på tapeten längre.
  MVH, Anders Jallai

 22. Andreas skriver:

  Tänkvärt från Gunnar Walls blogg av Gunnar:

  Det finns en bakgrund till Krister Peterssons uttalande som inte kom fram i SVT:s rapportering men som kan ha betydelse. Och det var något som jag fick kännedom om först igår kväll.

  Veckans Brott skulle egentligen haft ett inslag om Lars Borgnäs nya bok Olof Palmes sista steg – i sällskap med en mördare. Det fanns en inspelad intervju med Borgnäs men redaktionen skulle komplettera med annat material, bland annat genom att ställa frågor till Krister Petersson om det som tas upp i boken.

  Det är detta som avses med att Veckans Brott egentligen kontaktade Petersson i en annan fråga – och då fick det oväntade beskedet att utredningen gått in i ett avgörande skede med åtal eller nedläggning före halvårsskiftet.

  Genom Krister Peterssons dramatiska utspel försvann Lars Borgnäs bok från programmet.

  Petersson har hittills inte förklarat varför han – till synes i förbifarten – kommit med uttalanden som framstår som de mest sensationella Palmeutredarna presenterat på många år men som samtidigt är i avsaknad av alla konkreta detaljer.

  Innan den saken blir klargjord är det svårt att värdera sakinnehållet i det han påstår. Ligger verkligen utredarna så nära en lösning som han hävdar? Eller var det en tillspetsad slutsats, kanske för att han hellre ville tala om något annat än Borgnäs bok?
  https://gunnarwall.wordpress.com/2019/03/01/vad-s

 23. Andreas skriver:

  Spekulation:
  Borgnäs teori i sin nya bok om att Lisbeth var primärmålet, undra om det skulle varit menat som en skarp varning till Palme, på samma sätt som H.H. blev varnad genom överfallet på sin fru fast 100ggr värre? Och så gick allt fel och Olof blev offer i stället för Lisbeth.
  Eller att mördaren och teamet runt denne tog eget beslut om att göra processen kort med Olof när dom hade chansen? Kanske därför KGB och UD var måna om att ihop mörklägga?
  Bara en tanke som slog mig.

 24. Anders Nilsson skriver:

  Anders: Hittade den här, delar din uppfattning ovan, men var ändå lite intressant att läsa. "Kött på benen", så att säga.
  https://www.expressen.se/nyheter/nya-uppgifter-om

 25. Anders Nilsson skriver:

  Anders: Hittade den här, delar din uppfattning ovan, men var ändå lite intressant att läsa. "Kött på benen", så att säga. https://www.expressen.se/nyheter/nya-uppgifter-om

 26. Harry Nuder skriver:

  En bra, spännande och givande bok. Känns som man själv är med 🙂
  Och det hade såklart varit kul.

  Denna boken är lite längre än den eller de två senaste, helt klart gör det boken bättre.
  *
  Det negativa är att personen Anton Modin får mindre utrymme än i de första 5 böckerna. Jag delar in dem i de fem första och de fem andra. Kanske är bok sex någonstans mittemellan.

  Det som var bra med de första fem var alltså att personen fick större utrymme, det finns fortfarande mycket att berätta om Modin som vuxen.
  Av de böcker som handlar om den unga Modin är "Storholmen" den helt klart bästa.

  Tillsammans med Landsförrädaren är det de två bästa, inte minst för att de beskriver personerna om miljöerna, Mördarkommandot gör det lite men inte som "Storholmen"

  1. CAW skriver:

   "Storholmen"? Den boken har jag missat.

 27. Andreas skriver:

  Apropå gårdagens Veckans brott där spåret Skandiamannen fick 100% uppmärksamhet:
  Otroligt dålig research och faktakoll av Kvarftoft och redaktionen som lät T.P. komma till tals ensam om "sitt spår". Man kunde bjudit in ex. Wall, Borgnäs eller Jallai som motpol i en debatt. Jag trodde aldrig detta om Kvartoft och co.
  Jag lägger ner MOP-spanandet nu. Grattis till mörkläggarna, ni vinner.

   1. Andreas skriver:

    Jo jag har allt läst det och kan bara hoppas att utredarna med K.P. i spetsen inte skämmer ut sig.
    Plan B Anders, har du en sån utifall det värsta händer?

   2. Anders skriver:

    Du måste fortsätta ditt fantastiska arbete. Någon i utredningssfären måste väl intressera sig för dina uppgifter? Hur kan dom försvara negligering av det du för fram? Jag fattar inte det. Kan du uttala dig om det eller är det sekretess?

 28. Agneta Norlin skriver:

  Jag tycker de teorier som framförs i boken spinndoktorn är de intressantaste hittills och de känns logiska. Apropå vem eller vilka som är uppdragsgivare kan man inte tänka sig att det tom skulle kunna vara ett samarbete över öst/väst gränserna? Har hört någon sk whistleblower från underrättelsevärlden som menade på att där litar man mer på varandra (läs: andra underrättelsetjänster) än någon utifrån. Där verkar råda andra regler och annan moral än i övriga samhället. Det är väl härifrån som saker och ting egentligen styrs (Deep state)? Finns ju de som spekulerar om det finns några öst/väst eller andra motsättningar i egentligen.

 29. Caroline skriver:

  Anton Modin är husguden här hemma 🙂 När kommer nästa??

 30. Anders Nilsson skriver:

  Anders: Hittade ytterligare "kött på benen". Förvisso referens av en referens….Men ändå. Citat följer, länk längst ned:

  "1979, revolution i Iran och shahen fördrivs. 1980, Irak startar krig mot Iran. Iran var Sveriges före detta vän. I Iran fanns det mycket svenska vapen, och andra vapen som behövde underhåll och ammunition. Iranierna kontaktade den svenska regeringen, och Bofors och alla möjliga. Man ville köpa vapen. Irak kontaktade också den svenska statsledningen. Irak var också Sveriges vän, och köpte mycket lastbilar. Faktiskt 3245 stycken 1979. 1980, när Iran köpte 4 st svenska lastbilar då köpte Irak 2884 lastbilar av Sverige. Den irakiska diplomaten som kontaktade svenska UD 1980 undrade om Sverige skulle sälja vapen till Iran. Fast han uttryckte det inte så utan, ungefär, ”Ni ska väl inte sälja vapen till Iran?” ”Nej, det ska vi inte,” sa svenska UD. Men det uttalandet var inte utrikespolitik, fast det kom från UD, det var handelspolitik. Kan man tjäna pengar på att säga att man inte ska sälja vapen? Kan man tjäna pengar på att lova Irak att man skall belöna det genom att inte sälja vapen till Iran? 1981 och 1982 då tjänade Sverige pengar i Irak samtidigt som man sa att man inte skulle sälja vapen till Iran. 1981 köpte Irak 6005 stycken svenska lastbilar. Det var 18,5% av hela den svenska lastbilsexporten, eller om man så vill, var femte lastbil som exporterades från Sverige rullade upp på ett skepp som seglade iväg till Irak. 1982, köpte Irak färre lastbilar, men ändå 4004 stycken, ungefär 12% av hela den svenska lastbilsexporten det året. Sverige hade erövrat en fantastisk marknadsandel i Irak. Men löftet var falskt, i hemlighet exporterade Sverige stora mängder vapen och krut till Iran. Palme som hade blivit utsedd till fredsmäklare i kriget åkte skytteltrafik mellan Sverige och Irak och Iran. Boforsdirektörerna åkte också flitigt till Iran liksom UD:s specielle handelssekreterare Carl Johan Åberg. Åberg vars namn figurerar i alla större svenska vapenaffärer. Och Sverige blev en av Sveriges viktigaste krigsmaterielleverantörer. Krut till haubits kanoner, krut till handgranater, och krut till kalashnikovgevär. Hundratals ton krut och 40 boghammarbåtar, bland annat. Dessutom organiserade Bofors vapen och krutleveranser från hela Europa till Iran, från Norge, Finland, Storbritannien, Belgien och från Frankrike.1983 visste irakierna det. Irakierna blev förbannade. 1983 så köpte dom inte 4004 lastbilar utan 207, och året därpå importerade Irak 27 lastbilar från Sverige. Lastbilsmarknaden i Irak försvann och lastbilsmarknaden exploderade. 1980, köpte Iran lastbilar av Sverige igen, 4 stycken. Men det var en början, marknadsandelen var återuppstånden och växte, 1981 var det 231 st, 1982 var det 1629 st och 1983 var det 2316 stycken svenska lastbilar som exporterades till Iran. 1984, då köpte Iran 5301 stycken lastbilar av Sverige. Det var mycket och 13,6% av hela den svenska lastbilsexporten. Mer än var tionde lastbil som rullade ut ur dom svenska fabrikerna skeppades iväg till Iran. ”Mottagaren betraktade vapenleveranser som ett lackmustest på förhållandet mellan köparen och exportören.”
  https://ligator.wordpress.com/2011/08/25/libyen-b

 31. JWM skriver:

  Läste nyligen en artikel om Bo Theutenbergs teori kring mordet. Den tycks stämma väldigt överens med den teorin som du målat upp i de sista två böckerna.
  http://www.inblick.se/nyheter/2020/06/05/sovjet-l

  1. jwm skriver:

   Ett tillägg till ovan. I artikeln nämner Bo att källa Erik vetat om mordet i förväg då "Han sitter och väntar på den extra nyhetssändningen som skall bekräfta detta! Och – när nyhetssändningen kommer säger han ”nu har det skett”, ”nu är han död”, ”alldeles solklart”, ”ingen tvekan”, säger Bo Theutenberg".

   Jag har sedan länge funderat på vad som framkom av der avlyssnade samtalet. Har en bekant som arbetade med palmemordet tillsammans med bland annat Kegö och Barrling. Denna person försåg det kurdiska vittnet med en bostad i stockholm under tiden som de försäkte få fram information om PKK. Ungefär samtidigt fanns även efterdyningar av rättegångar mot PKK-individer i Tyskland där även vissa svenska persone (poliser) var med och vittnade i, det uppstod även en hotbild mot vissa av dessa vittnen samtidigt. Jag har inte kunnat ta reda på vad som sades under avlyssningen men nu tycks Bo åtminstone från egna ord beskriva vad som sades.

   Personligen hade jag hoppats på något mer än ovan. Första tipset till TT inkom 23:40 för att sedan bekräftas 00:15 och därefter skickas ut som telegram 00:20. Om det är som Bo nämner i artikeln så satt Källa Erik och väntade på den extra nyhetssändelsen där han då uttalade sig. Detta skedde isåfall kl 04:00 och fram tills dess hade både rikslarm och riksradio anonserat händelsen. Som ansvarig KGB i Sverige tycks det inte vara så konstigt ifall han vetat om detta i "förväg". Det vore därför intressant att få veta mer om omständigheterna kring Erik men även vad som sades på morgonen den 1 mars hos Källa Mats.

  2. Anders skriver:

   Mycket intressant. Idag publicerade även Aftonbladet tidigare opublicerade förhör m vittnet AH.

   Anders, om du läser detta: Vad tror du händer nu?

 32. Markus skriver:

  Skarp analys, faktiskt riktigt intressant att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *