Anders Jallai

Local Hero

Flera av Stockholms lokaltidningar, bl a Östermalmsnytt & Lidingö Tidning, skriver idag om Anders Jallai och hans debutroman Spionen på FRA.

”Jag skulle egentligen skriva en faktabok, men så insåg jag att jag hade använt för många källor som inte kunde röjas. I boken ska man få en bild av hur det kalla kriget var i Sverige och vilka krafter som låg bakom att sådana här uppgifter var hemliga.

Han beskriver en värld där en sorts terrorbalans råder. Hur den svenska säkerhetstjänsten tillåter att utländska spioner samlar uppgifter om Sverige. Ubåtar får kränka svenskt vatten utan påföljder. Men då och då sker konflikter i det fördolda som framkallar dramatik. Att DC3:an sköts ner av det sovjetiska flygvapnet kan enligt Anders Jallai ha varit en markering från ryssarna att de ”neutrala” svenskarnas hemliga samarbete med NATO hade gått för långt.

Affärer som bordellhärvan, Raoul Wallenbergs försvinnande och 80-talets ubåtskränkningar är exempel på andra historiska händelser där Anders Jallai ser spår av underrättelsetjänsternas dimridåer.

I ”Spionen från FRA” skildrar han också hur enskilda personer som tillhör underrättelsetjänsternas undre värld agerar utanför lagarna och sysslar med liknande brott som annars mest förknippas med utländska organisationer amerikanska CIA, brittiska MI5 och israeliska Mossad. I hans bok förekommer till exempel mord och kidnappning av barn. Spionerna lägger sig även i politiken och använder känsliga uppgifter för att påverka makthavarna att gå deras ärenden.

– Jag berättar det mesta, men kan inte säga vad som är sant och vad som är falskt. Man får läsa och ta det som en helhet. En del partier är helt autentiska. Sedan har jag haft ambitionen att göra boken spännande. Det ska vara en bra agentroman. Och då blir det automatiskt så att man inte kan hålla sig till sanningen.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *