Anders Jallai

Sahlin & Ahlin i CIA:s tjänst?

Thage Erlander på informellt besök hos Harry S Truman i Vita Huset 14 april 1952.

Nu går tåget för det senaste stora avslöjandet om svensk undfallenhet mot stormakterna. Mona Sahlins och Urban Ahlins hemliga möten med amerikanska diplomater, tillika CIA tjänstemän är kanske inte anmärkningsvärda för en initierad, men för gemene man; sensationella.
Den Socialdemokratiska ledningen har enligt ett hemligstämplat dokument från 2009, publicerat av WikiLeaks, bett amerikanska ambassaden om hjälp med det dåliga opinionsläget. Aftonbladet skriver:

Enligt rapporten vädjade socialdemokraterna om amerikansk hjälp – för att rädda partiets dåliga opinionsläge.

I klarspråk betyder det att Mona Sahlin och Urban Ahlin vill att CIA hjälper Socialdemokraterna vinna riksdagsvalet 2010.
Ett annat exempel är när USA ambassadens Charge d’Affaires, tillika CIA tjänsteman, träffar Urban Ahlin. Ahlin berättar enligt dokumentet för CIA tjänstemannen att han minsann tillhör högerflygeln i partiet i frågor som utrikes- och säkerhetspolitik samt i fråga om hans inställning till USA.

Förvånad? Var inte det:
Det är inte första gången svenska politiker vädjar om hjälp från IB, SSI, KGB, CIA och andra dimhöljda organisationer för att nå maktpositioner, ibland till och med statsledande befattningar. I Finland kallar man historiskt KGB tjänstemännen för ”husryssar” där alla framstående politiker hade en egen kontakt enligt hemliga KGB dokument. De fanns enligt mina uppgifter även i Sverige, Norge och Danmark. På 1970-talet var Olof Palmes KGB kontakt, Nikolaj Neijlands. En tid då Sverige inte var suveränt i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Samma förhållande rådde under det kalla kriget och uppenbarligen finns kvarlevor än idag.

Innehållet i dokumenten Julian Assange kastat till ”vargarna” är det mest aktuella och sensationella jag sett i media, åtminstone rörande Sverige. Det finns förstås mycket mer av liknande art i undangömda, hemligstämplade arkiv men de framstår till 99 procent som gammal skåpmat jämfört med de häromdagen publicerade.

Att Socialdemokratin, och kanske även Alliansen, rådfrågar amerikanska ambassaden innan man fattar viktiga svenska utrikes- och säkerhetspolitiska beslut som exempelvis svensk truppnärvaro i Afghanistan anses tydligen helt naturligt av initierade. Jag vill snarare hävda indoktrinerade, när Sven Hirdman, f d Krigsmaterialinspektör, Statssekreterare i Försvarsdepartementet och en av dem som drev igenom JAS-projektet i Riksdagen, säger att förfarandet inte är märkvärdigt utan helt normalt. Att vägas mot Thage G Peterson, f d socialdemokratisk Industriminister, Justitieminister, Försvarsminister och Riksdagens talman som istället säger till Expressen:

När man vädjar om USA:s hjälp för att vinna den svenska opinionen, då är det uppåt väggarna. Det behövs en vitbok om Socialdemokraternas hemliga kontakter med USA.

Utan överdrift skulle Urban Ahlins agerande kunna klassificeras som den lägsta graden av spioneri. Den så kallade ”förtroliga kontakten”.
Både Olof Palme och Pierre Schori anklagades på åttiotalet som ”förtroliga kontakter”, men då åt KGB.

Sammanfattningsvis är de av WikiLeaks publicerade ”Sverige-dokumenten” kanske de mest komprometterande sedan Thage Erlanders förtroliga samtal med USA:s president Harry S Truman i april 1952. De som sannolikt ledde till nedskjutningen av den svenska DC-3:an i juni, 1952.
Blir därför mäkta förvånad över dagens ”svala” mediala mottagande. Den iver att publicera som jag tidigare kritiserat bl. a. SVT för, lyser med sin frånvaro…

Notering 4/12: Nu verkar det dock ha tagit fart i media om Assange’s senaste lunta: svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn exp gp gp gp ab ab ab hd hd exp skd skd

14 Comments

 1. Albert skriver:

  Här är dokumentet: http://cablegate.underlandet.org/cable/2009/11/09
  Obs spegling. Byt ut underlandet mot wikileaks för den officiella siten.

 2. Albert skriver:

  och här är det andra från ambassaden i Stockholm som släpptes alldeles nyss: http://cablegate.wikileaks.org/cable/2008/01/08ST

 3. […] i Stockholm vara intressanta. Hittills har fyra stycken (av totalt 671) dokument släppts. Två av dem komprometterande för S och de andra två för […]

 4. Anders Jallai skriver:

  Det här som pågår är en historisk underrättelse-härdsmälta. Alla CIA:s förtroliga kontakter kommer i dagen. Kommer att ta lång tid att reparera den här skadan, inte bara för USA. Tänker då även på de arabstater som avslöjat sina allierade och sin stora rädsla för Iran. Eller Nordkoreas militära samarbete med Iran. De förtroliga samtal USA-Ryssland angående Mellanöstern etc. AJ

 5. Anders Jallai skriver:

  Tror själv att läckan är "genuin". Däremot kan Manning vara manipulerad/köpt av främmande makt. Men det behöver inte vara så. Han är ung och naiv och kanske bara tyckte att det var coolt. AJ

 6. Anders Jallai skriver:

  Tycker att Facebook fungerar bättre, snabbare, lättare att kommentera och lättöverskådligt. Det nya Internet inom Internet. Snart kommer det något nytt fora och då flyttar vi dit. Det är det som är så bra med Internet. Vi väljer själva. När FB eller Google börjar missbruka sin makt/ställning då flyttar vi någon annanstans. AJ

 7. Magnus 2 skriver:

  Menar du KSI när du skriver SSI? SSi bytte väl namn till KSI för bra många år sedan?

  1. Anders Jallai skriver:

   Jag säger SSI av gammal vana, det gör de flesta på byrån. AJ

 8. Dalmasen skriver:

  Och sedan dröjde det inte länge innan Assange kom till Sverige och hamnade i trubbel… Payback? Moi, cynique? Mais, pas de tout! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *