Anders Jallai

AG W 2 avprogrammeringen av Wennerström

En av flera konfrontationer i X-utredningen (foto Säpoarkivet P4599)


 
I Wennerströmutredningen finns en ’file’ som heter AG W 2. Förkortningen står för en grupp specialister som utförde psykisk avprogrammering av spioner. Gruppen leddes av doktor Jan Agrell på MPI (militärpsykologiska institutet). Under 1960-talet genomförde MPI experiment med LSD inom ramen för det så kallade projekt E 012.

En typisk avprogrammering består ofta av uttröttning (typ lampa i ansiktet), annan medveten sömnbrist eller mat- o dryckes-svältning. Dessutom injiceras ibland sanningsserum som är ett samlingsbegrepp på olika mediciner och kemiska preparat för att få offret tillmötesgående och slö i sinnet. Det övergripande målet är att få offrets vaksamhet att minska och att forcera fram ’sanningen’ — läs hemligheter. I vissa fall används  LSD som anses vara en metod att nå offrets omedvetna kunskap, förbi medvetna spärrar och inlärda beteenden. Många av dessa metoder är förstås hemligstämplade men en del har läckt ut genom f d CIA och KGB agenter. Läs mer på The CIA and Mind Control.

I det här spännande PDF-dokumentet kan du läsa om vad AG W 2 gruppen fick fram genom sin avprogrammering av GRU-spionen Stig Wennerström.

5 Comments

 1. Wille skriver:

  Stämmer det här verkligen! Trodde inte det gick till så här i Sverige. Mer som en Ludlum thriller, så jag frågar igen; stämmer det? Var hittar man förresten såna här rapporter om man vill läsa på eget initiativ???

 2. Anders Jallai skriver:

  Rapporten finns på Krigsarkivet; Wennerströmsmaterialet. Sök i innehållsförteckningen. Tror att det nyligen är avhemligat. Blev själv förvånad när jag fann det. Jag har gjort en avskrift av materialet.
  MVH Anders Jallai.

 3. Anders Jallai skriver:

  Kan varmt rekommendera Anders Sundelins bok, Fallet Wennerström för nyfikna. Hittade den inte hos de "vanliga" handlarna men här finns den:http://bit.ly/bwcfzw

 4. Devon skriver:

  Jakob skriver:Ytterligare n gra unriangdr: Varf r var det viktigt f r FRA att DC3:an inte hittades? Om planet terfunnits redan p 1950-talet, s hade man v l noga sett till att ingenting om signalspaningsverksamheten kommit ut till allm nheten? Att det funnits ovanligt mycket radioutrustning ombord hade FRA givetvis hemligh llit. Man hade snarast avl gsnat all FRA-apparatur d r p botten, s att det alltj mt skulle ha sett ut som en oskyldig skolflygning. Och av en kommande haveriutredning fanns knappast n got att frukta. Givetvis hade regeringen full kontroll ver varje stavelse i en s dan vid den h r tiden, om det r rde sig om milit ra ting med utrikespolitiska implikationer. S jag ser inte riktigt vilka motiv FRA skulle kunna ha haft. De borde ha k nt sig t mligen trygga. En m rkl ggning visste man hur som helst att det skulle bli. Med eller utan plan. Fr gan r om det inte rentav hade varit l ttare att begrava hela historien inf r framtiden, om DC3:an hade hittats p ett tidigt stadium., och kropparna kunnat b rgas.

 5. Mats Månsson skriver:

  Står i Wennerströms papper om västra Skandinavien ev. skulle hysa polarisubåtar. Finns det mer info om det? flertalet personer i Munkedal kan bekräfta att så varit fallet fram till 90-talet.
  Ska även funnits bergrum som inhyst personal från NATO. Ska ev. idag vara kopplat till Estniska specialutbildad militärpersonal i civil kostym.
  Är så klart ingen offentlig officiell info, men kul anekdotisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *