Anders Jallai

Mitt i Palmemords-stormen

Anders Jallai, Fort Jefferson, Dry Tortugas, Key West U.S.

Anders Jallai, Fort Jefferson, Dry Tortugas, Key West U.S.

Hej och tack för att du läste min senaste bok Vetenskapsmannen. Försäljningen har gått utmärkt vilket ger mig kraft och energi till att skriva en fortsättning. Anton Modin nummer 7 är faktiskt redan på gång och det rullar på fint – det är till och med roligt att skriva. Det som sakta växer fram är en historia som är minst lika spännande och oförutsägbar som min senaste bok Vetenskapsmannen.

Som ingen kunnat undgå så pågår en Palmemords-storm utan dess like i dagarna. Det är 30 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. Alla spår och uppslag välkomnas av media utan urskiljning. Gamla avdankade statssekreterare får ljuga fritt i våra största tidningar tillsammans med pensionerade poliser, gärna i kombination med nya Christer Pettersson-tips. Allt i en enda röra så att de fina korten blandas bort. Känner vi igen det? Propaganda ska aldrig underskattas. Började nästan själv tro på Pettersson ett tag. Den gamla devisen: om man säger något tillräckligt många gånger så tror man på det, har aldrig varit sannare. Och man har sannerligen sagt det många gånger: ”Jag är övertygad om att det är …  som mördade Palme, ja ni vet. Om det kommer från Fylking eller någon annan fiction-liknande typ så är det okej, tycker jag men när det kommer från gamla politiker, anhöriga och myndighetspersoner så är det inte det. Det är otäckt och oetiskt för jag kan i min vildaste fantasi inte tro att alla dessa gamla politiker, statssekreterare och anhöriga kan vara så in i helvete säkra på att det är Christer Pettersson som mördade statsministern! När jurister och utredare som tittat på det inte är det. Det är inte seriöst och det är inte juste mot oss svenska medborgare. Jag hoppas ni dör av snart (naturligt) för jag är säker på att forskare om hundra år åtminstone inte kommer att komma fram till att det var Christer Pettersson som mördade Palme.

De fina korten som jag nämnde finns dock insprängda i denna Palmemords-storm och det rör sig om några guldkorn: exempelvis så har den gamle IB-03 (Krigs-IB) agenten Donald Forsberg bekräftat det han redan i somras råkade nämna på Radio Gotland att Stay Behind/Barbrogruppen varit ute på stan i Stockholms city samtidigt som Palme mördades! Något som varit hemligt i 30 år och något som Holmér inte fick utreda, förmodligen på order av Ingvar Carlsson. Det är sannolikt också dessa Stay Behind-operatörer från IB-03 som synts i de över 80 walkie-talkie-vittnesmålen som nuvarande palmeutredaren Dag Andersson nämnde igår på presskonferensen. Om alla utpekade tillhörde IB-03 är dock inte lika säkert men man kan gissa det med anledning av att Dag Andersson också nämnde att ingen av dessa utpekade har identifierats ännu. Tilläggas ska också att det inte rör sig om 80 man utan 80 olika vittnesmål. Om man undersöker dessa ser man att det kan röra sig om ca 3-7 personer med walkie-talkie som iakttagits av 80 olika vittnen. Ni kan läsa om IB-03 och dess bakgrund i Vetenskapsmannen. Där ger jag en förklaring till vad det egentligen är för en organisation och vad de höll på med.

 

Ebbe Holmer 01 red

Ebbe Carlsson o Hans Holmér

 

Det här är min teori som jag tänkte låta er fundera på under helgen: I underrättelseoperationer kan det finnas flera olika aktörer närvarande från flera olika organisationer t o m nationer. Säg exempelvis att Olof Palme eller någon annan svensk politiker hade kontraspionage på sig samtidigt som ”Svenska” Stay Behind-operatörer (Arla Gryning/IB-03) var ute och spanade på statsfientlig verksamhet. Med det menar jag att spioner exempelvis Wennerström och Bergling berättat att vid viktiga möten med kontaktmän så fick de beskydd av sovjetiska GRU-operatörer från den Sovjetiska ambassaden i Stockholm. En så kallad kontraövervakning vilket är till för att helt enkelt skydda deras egen spion från Säpo eller militära Säk; eller som i det här fallet svenska Stay Behind. Det är ett scenario som måste tas i beaktande även om det låter komplicerat och obehagligt. Det är så det går till i den här världen och det finns många dokumenterade fall från utlandet under kalla kriget. Även Olof Frånstedt har vid sidan av Stig Bergling och Wennerström berättat för mig hur de här operationerna gick till.

Intressant är också f d Säpo-poliserna Jan Barrling och Walter Kegös uttalande i veckan om att det fortfarande finns hemligstämplad information på Säpo som rör avlyssning av sovjetiska GRU- eller KGB-officerare i Stockholm för tiden då Palme blev mördad. Avlyssning som kan tyda på att GRU/KGB visste om att något skulle ske med Palme den här kvällen. Även den informationen passar in i min tes om en underrättelseoperation i Stockholms City den 28:e februari 1986. Nu gäller det bara att reda ut trådarna, vilket jag hoppas att Dag Andersson och Palmeutredningen gör så småningom, och låt oss verkligen hoppas att de får gå till botten med det här uppslaget. Som tips till er som själva har Palmemordet som hobby eller intresse så är det precis det här spåret som Ebbe Carlsson började undersöka i hemlighet under överinseende av justitieminister Anna-Greta Leijon och några höga polischefer 1988, upprinnelsen till den så kallade Ebbe Carlsson-affären.

 

Ingvar Carlsson

Ingvar Carlsson

 

Som ni också vet så var Säpos operative chef P-G Näss, nyligen avliden, helt emot den här privatspaningen. Ebbes version var att han inte fick någon hjälp av Säpo eftersom han menade att de skyddade mördarna. Han kallade till och med P-G Näss för misstänkt sovjetisk spion! Andra uppgifter som jag har är att anledningen till att Holmér skaffade sig egna privata livvakter och personligt skalskydd var att han helt enkelt var rädd om sitt liv. Exempelvis litade han inte på Säpos livvaktsstyrka! Det fanns även hot riktade mot hans familj. Ryktet säger även att det fanns en person inom Säpo som visste hur mordet hade gått till. Det var bland annat den personen som skulle buggas och därför kunde inte Säpo anlitas till detta. Man blev tvungen att skaffa egen utrustning från Storbritannien. Sedan vet vi hur det gick: Någon på Säpo skvallrade om smugglingen och Ebbe Carlssons kurir stoppades i tullen i Helsingborg med den olagliga avlyssningsutrustningen i bakluckan; Ebbe Carlsson-affären rullades upp inför media och det svenska folket. En person som själv var djupt involverad i Ebbe Carlsson-affären har sagt följande till mig:

 

”Jag tror Säpo har information som skulle kunna leda till att mordet löses. Jag vet att Säpo har information som de inte lämnat ut. De är rädda för att släppa informationen idag för att det ska skada Sverige eller Säpo.”

 

Personligen så tror jag att Ebbe Carlsson-affären kan leda fram till mördarna på det ena eller andra sättet. Det är trots allt anstiftarna till mordet vi är ute efter och inte operatörerna. Ni är välkomna att höra av er till mig via kontaktsidan på hemsidan eller på anders.jallai@gmail.com. Kommentera också gärna artikeln genom att först logga in. Anledningen till inlog är att jag numer bombas av spam.

 

Med vänlig hälsning, Anders Jallai.

 

Tillägg: i intervju med journalisten Gunnar Wall har Dag Andersson antytt att några av dessa 80 walkie-talkie-tips är identifierade. Det är operativ information och förmodligen något Dag inte skulle ha avslöjat; om det nu är så. Men åtminstone visar det att Palmegruppen jobbar för fullt med Landsförrädar-spåret!

Länkar till artikeln:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22274343.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22332013.ab

http://www.expressen.se/nyheter/sapomannen-lat-oss-fa-beratta-sanningen/

http://www.expressen.se/nyheter/expressen-avslojar/kgb-chef-forsade-sig-till-sin-hustru/

http://www.expressen.se/nyheter/sapo-hittade-okant-palme-material—i-fjol/

http://www.expressen.se/nyheter/dokument/gravde-ner-parmarna-om-palme-i-tradgarden/

http://www.expressen.se/nyheter/gummesson-om-sitt-mote-med-diplomaten/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18908830.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22289205.ab

11 Comments

 1. albertveli skriver:

  I den första länken förklarar Donald Forsberg walkie-talkie aktiviteten runt mordplatsen med att Stay Behind gruppen övade tillsammans med föräldraföreningen mot narkotika och bara råkade befinna sig på platsen vid tidpunkten för mordet av en slump. Tycker du det verkar troligt? Jag tycker det låter en smula långsökt. Kan man verkligen förklara bort alla dessa walkie-talkie män så lätt?

  1. Anders Jallai skriver:

   Nej, jag tycker nog inte att det verkar troligt. Hade det varit så skulle Palmeutredningen ha berättat det för pressen. Det man hittills sagt är att det fanns vanliga narkotikaspanare ute på stan fram till kl 21, om jag minns rätt. Walkie-talkies har varit en fråga som ställdes redan kort efter mordet då flera vittnen hörde av sig. Stay Behind har aldrig diskuterats öppet, vad jag vet. Det är först nu det dyker upp i utredningen och det är förmodligen därför som Dag Andersson börjat titta på det. Det är ett av få spår som ännu inte undersökts.

  2. @Earth_Reboot skriver:

   Om han säger att det är så får väl någon fråga någon representant för föräldraföreningen för narkotika på den tiden om det stämmer? Om en föräldraförening haft en spaning av denna typen tillsammans med en professionell spaningsgrupp av poliser/militärer med walkie talkies så måste ju någon komma ihåg det. Speciellt med tanke med den dagens händelser…

 2. albertveli skriver:

  Och om nu det är som Forsberg säger att de var ute och spanade på langare, varför har ingen av dessa 6-7 walkie-talkie män anmält sig som vittnen till mordet? De var ju bevisligen där när det hände.

  1. Anders Jallai skriver:

   Får man tag i en enda av dessa walkie-talkie-män så tror jag att man kan ha fått den öppning som krävs för att komma vidare i utredningen. Men risken är att någon (falsk?) walkie-talkie man dyker upp nu för att kyla ned det spåret. Det är mitt tips.

 3. albertveli skriver:

  Ursäkta spammandet, men här är ett vittne som kom ut nyligen med sin historia. Komikern Robert Gustafsson (känd bl a från 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann). Han berättar om sitt vittnesmål med början 25 minuter och 14 sekunder in i programmet här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/689772?progr

  1. Svenåke Boström skriver:

   Den intervjun hade jag missat. Mycket intressant, Robert Gustafssons reaktion på polisens ointresse av uppgifterna om bilen och walkie-talkie-männen och att mycket av det han sa inte fanns med i förhörsprotokollet.
   För övrigt ser jag fram emot att läsa ännu en bok om Anton Modin. Nyss avslutat den senaste som ljudbok. Reine Brynolfsson är perfekt uppläsare.

 4. JeanpierreGrim skriver:

  Ser fram emot ytterligare en bok, Yes!
  Apropå Hans Holmér och Ebbe Carlsson: Fick uppfattningen från tidigare inlägg att de var Stay Behind alt. Arla Gryning och att de snarare försökte styra utredningar snett. Låter i detta inlägg som det var tvärtom i och med att de motarbetades (?) och hade ögonen på sig…?

  1. Anders Jallai skriver:

   Det beror faktiskt på. Det finns fler alternativ. Men det kräver en del analys. Kom ihåg att Ebbe anklagade Näss för att vara spion. Vem ska man tro på? är frågan. Och spion – för vilket land? Det är nästa fråga. Vi pratar om en värld av speglar och anledningen till att det görs till en värld av speglar är att alla ska kunna dra sig ur med minsta möjliga skada. Därför skriver jag om dubbel och även trippelagenter i mina böcker för att åskådliggöra det här. Om du lyssnat på min intervju med Frånstedt så påstår han faktiskt att Barbro- och Leon-grupperna kan ha styrts av KGB. I min senaste bok ger jag exempel på just det här; infiltration av organisationer i toppen – d v s i ledningen och vad det betyder.

 5. Tomas Blom skriver:

  Det finns så många spår av "cookie crumbles" utlagda. Man kan välja några av dem o bilda en hypotes. Många hypoteser blir det! Fakta kvarstår: Mordutredningen har fortfarande inte lämnat Sveavägen. En bra hypotesbildning borde inbegripa funderingar kring det sannolika att det skapats falska spår, som inte kan ha konstruerats någon annanstans än inom statens institutioner. Tar man bort motivdiskussionerna och uppenbara dumheter så finns IB ändå med efter silningen och den intressanta och starka personkopplingen mellan Olof Palme och Birger Elmér. Holmér är den andre. Lite att tugga på enligt min ödmjuka mening.

 6. Klaz Nördberg skriver:

  Jag har i 30 år hävdat att det är helt meningslöst att spekulera i vem som mördat Palme om man inte ens tar reda på vad dessa walki-talkie män gjorde i området?
  Allt tyder på att Palme var övervakad. Jag säger inte att dessa mördade Palme. Kanske packade dessa ihop när dom såg att han faktiskt gick på bio? Kanske packade dom ihop kl 22 för att slippa övertid? Kanske blev dom överraskade att det helt plötsligt dök upp någon och sköt?
  Men att inte ens utreda vilka dom var…eller dom dessa gjort några intressanta iaktagelser på platsen (finns ju absolut inget som tyder på det kurder/pettersson) är ju helt vansinnigt!!!!
  Har aldrig haft någon hypotes. Det är helt idiotiskt att spekulera om man inte ens tar reda på hur det såg ut på brottsplatsen och sen arbeta sig vidare. Det är så normalt utredningsarbete går till.
  Det intressanta med R. Gustafssons vittnesmål är ju att han "råkade" bli känd skådespelare efteråt. Annars hade du och jag aldrig hört talas om hur hans vittnesmål behandlats. Hur har dom andra vittnesmålen behandlats?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *