Anders Jallai

Grupp 61 – Anton Modin 14

Ny Anton Modin: Grupp 61, den 14:e i ordningen är här. I Grupp 61 förflyttar vi oss till vårvintern 1996 när Modin är 30 år. Så här lyder bokens beskrivning: ”Anton Modin har nyligen förlorat sin familj i Estoniakatastrofen (1994). Han har kvar sitt arbete på den hemliga avdelningen SSI inom försvaret men han går sällan dit. Istället begraver han sin sorg i för mycket alkohol och annat destruktivt beteende. Hans chef Chris Loklinth erbjuder honom ett till synes enkelt uppdrag för att komma tillbaka på rätt spår. Uppdraget gäller en väktare på Sagerska palatset som misstänks vara medlem av en nazistisk gruppering i Sverige. Till en början verkar uppdraget enkelt, men det går snart snett och Modin tvingas lämna landet för att rädda sitt eget liv. Han kommer då i kontakt med Grupp 61, en mycket hemlig sammanslutning i USA bestående av CIA-veteraner som diskret utreder det CIA idag inte kan eller vågar utreda. Det handlar om en före detta CIA-chef och om skapandet av den Nato-styrda Stay Behind-organisationen i Sverige. Modin får snart helt ny kunskap om historiska händelser som visar sig påverka oss än idag.”

Förre CIA-chefen William Colby avled 1996. Vad har det med Anton Modin att göra? Det tänker jag inte spoila just nu. Du kan läsa om det i nya Grupp 61. Men händelsen har en koppling till Sverige, det Socialdemokratiska partiet och det av Olof Palme och IB-chefen Birger Elmér skapade IB-03. En gruppering på runt tusen personer med uppdraget att skydda Sveriges myndigheter och exportföretag från infiltration av den aggressiva kommunistiska infiltrationen. En infiltration som i mångt och mycket styrdes från Moskva och Östberlin och företräddes i Sverige av exempelvis SKP, KFML eller Clarté. Samtliga dessa organisationer hade en internationell kommunistisk revolution i planerna. Så här beskrivs de kommunistiska och antisemitiska organisationerna på Wikipedia:

Under 1960-talet radikaliserades Clarté och förklarade sig vara en kommunistisk organisation; jfr 68-vänstern. Från sent 60-tal och långt in på 70-talet samarbetade förbundet nära med Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna (KFML) (som under samma tid bytte namn till Sveriges kommunistiska parti). Clarté spelade en stor roll för framväxten av en svensk solidaritetsrörelse mot kriget i Vietnam och var den första organisation som uppmärksammade det som hände i landet. Det var clartéister som anordnade den första demonstrationen för Vietnams frihet, Hötorgsdemonstrationen i juni 1965 och därefter var med om att grunda De förenade FNL-gruppernaSköld Peter Matthis var under en tid ordförande för Svenska Clartéförbundet. Ett fåtal medlemmar i Clarté var med om att bilda den så kallade ”Rebellrörelsen”, som var aktiv 1968 i Uppsala och Lund. Under den här tiden kom Svenska Clartéförbundet att stå under bevakning av den svenska säkerhetstjänsten. Clarté var under 1960- och 70-talen också framgångsrikt vid många universitet och högskolor och vann till exempel flera mandat i valen till kårfullmäktige vid Stockholms universitet. I Uppsala uppträdde man sedermera under partibeteckningen Argus, och ledda av Stig-Björn Ljunggren, fanns man kvar i studentkårens fullmäktige en bit in på 1980-talet.

Den svenska extremvänstern idag, här representerad av Greta Thunberg.

Dessa extremvänsterorganisationer som misstänktes gå i Moskvas ledband bestämde sig den socialdemokratiska regeringen med statsminister Tage Erlander för att övervaka och kontrollera i samarbete med amerikanska CIA. Olof Palme och Birger Elmér blev som sagt ansvariga för denna verksamhet som utåt sett kallades SAPO, Socialdemokraternas arbetsplatsombud, inåt för IB avdelning 03. I nya boken Grupp 61 får Anton Modin kännedom om hemliga uppgifter från en gammal Säpo-chef, Olof Frånstedt. Det handlar om den omfattande infiltrationen från ryskt håll som pågått under kalla kriget. Modin bestämmer sig för att reda ut dessa affärer och undersöka dess koppling till det Socialdemokratiska partiet. Han får, som till synes av en slump, kontakt med dottern till en rysk avhoppare som på fullt allvar menar att den ryska infiltrationen fortfarande pågår i Sverige (1996), trots Berlinmurens fall, Sovjetunionens upplösning och den västvänliga ryska presidenten Boris Jelsin. Tvärt emot vad etablissemanget vid tiden menar. Alla krig är slut, försvaret av Europas länder är på väg att läggas ner, underrättelsetjänsterna öppnar upp och samarbeten med Ryssland sker på alla områden, även militärt …

IB-03 skulle officiellt läggas ner under 1970-talet men gömdes istället undan i Krigs-IB (Stay Behind) och fortsatte verka dolt, tvärt emot politikernas försäkran. IB-03 var bl a inblandade i Sjukhusaffären, Bordellaffären, Boforsaffären och Palmemordsutredningen. Två av dess mest synliga företrädare var Hans Holmér och Ebbe Carlsson. Men ovanför dem i kulisserna fanns Olof Palme, Sten Andersson och Carl Lidbom.

Om jag får kommentera nya boken själv så tycker jag den delvis förklarar den omfattande ryska infiltration som vi sett något av puttra upp till ytan i form av de gripna spionerna, Peyman Kia med bror, och den anhållna och misstänkta FRA-kvinnan med make i MUST. Toppen av ett isberg, enligt min mening. Om du till skillnad från Twitters one liners vill få en djupare förståelse av spioneri, infiltration och värvning av agenter tycker jag du ska läsa eller lyssna på Grupp 61. Eminent Inläst av Stefan Sauk. Boken finns som vanligt som ebok och digitaltryck POD (papper) i nätbokhandlarna. Dessutom som streaming på Bookbeat, Nextory, Storytel, BokusPlay mfl. Mycket nöje!

Vänligen, Anders Jallai

Länk till pappersboken på Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/grupp-61-9789188307378

Anton Modin 13 – Illegalisten recenserades i vintras av Johan Malm i SVT Gokväll Boktipset.

3 Comments

 1. Olle skriver:

  Den här ser jag fram mot att lyssna på. Tyvärr dyker den inte upp på Storytel för mig.

  1. Anders Jallai skriver:

   Vet inte varför Grupp 61 saknas på Storytel. Jag har gjort den tillgänglig för dem. Kontakta Storytel och hör. MVH

 2. Anders Larsson skriver:

  Tack för nya boken! Jättebra…..som vanligt. Vet inte om jag kan med att säga det, men jag längtar efter nästa!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *