Anders Jallai

Wennerström och Cambridge Five spionerna

Fick nyligen en kommentar av signaturen Jonas på hemsidan som tipsade om boken ”Spycatcher”. Den är skriven av MI5 mannen Peter Wright som slutade på MI5 på 80-talet. På den tiden var det en sensationell bok om underrättelseväsendet i Storbritannien. Helt klart en av de viktiga kalla kriget böcker, enligt min mening. Den finns på svenska och heter ”Spionfångaren”.
Peter Wright avslöjade att hans chef på MI5, Roger Hollis, sannolikt var sovjetisk agent, d v s att högsta ledningen i Storbritanniens säkerhetstjänst varit infiltrerad. Detta motsades förstås när boken kom ut av flera inom det brittiska underrättelseväsendet. Men när callgirlen Christine Keeler skrev sina memoarer år 2001, berättade hon att just Roger Hollis varit en av Keelers och hennes pojkväns kontaktmän. Keeler och pojkvännen arbetade på den tiden åt KGB.

Vi vet även idag att MI6 chefen, Kim Philby, var sovjetisk agent.

Dessutom vet vi att den svenska underrättelsetjänsten IB och SSI hade goda kontakter med både MI5 och MI6. När den engelske ”diplomaten” på Storbritanniens Stockholmsambassad, Donald Prater, avslöjades som KGB agent, blev vår egen IB chef Birger Elmér tvungen att sälja en stor del av IB:s fastighetsbestånd i Sverige. Fastigheter som användes för hemliga möten och verksamheter. Birger Elmér hade nämligen täta kontakter med Donald Prater då denne var MI6 chef och kontaktman i Stockholm.
Vem som helst kan se att den här verksamheten är problematisk, speciellt när fienden lyckas infiltrera de hemligaste enheterna.
Läs vidare i denna fördjupning jag skrivit om Cambridge Five spionerna och deras kopplingar till Wennerströms spionring i Sverige.

One Comment

  1. Peter skriver:

    John Costello "Förräderiets mask"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *