Anders Jallai

Cats Falck: Bakgrund till Mördarkommandot del 4. Tips från missbrukare

I fjärde delen av Bakgrund till Mördarkommandot tänkte jag ta upp vittnesmålen från Johnny Rågbjer och Jean Rimbleus. Det fanns två vittnen som skulle ha kunnat bevisa vad som faktiskt hände den 18 november 1984 i Norra Hammarbyhamnen. Två vittnen som polisen inte ens förhörde! Den ena, Jean Rimbleus, fick ringa två gånger för att bli hörd. Den andra gången hon ringde tog en tjänsteman upp hennes vittnesmål via telefon. Hon fick aldrig träffa utredaren Eric Skoglund. Det andra vittnet Johnny Rågbjer (alias för missbrukaren) som påstod att han sett kvinnornas vita bil knuffas över kajkanten av tre män, förhördes inte heller. I båda fallen var polisinspektör Eric Skoglund tämligen ointresserad, precis som jag beskriver i Mördarkommandot.

Om vi börjar med Johnny Rågbjers tips som egentligen kom från en person Rågbjer kände och hade anförtrott sig åt, nämligen Arne Risberg. Det tipset kom enligt Svenska dagbladet in söndagen den 25 november 1984. Läs vad SvD skrev om tipset (postat av Ben-varför på Flashback):

Vid 10-tiden på söndagen (25/11) fick Polisen in ett tips om att en person sett kvinnornas bil gå över kajkanten vid Hammarbyhamnen på söndagskvällen för en vecka sedan. Tidpunkten skulle stämma med den tidpunkt då kvinnorna försvann från restaurang Öhrns hörn på söder i Stockholm. Brandkårens dykare draggade under några timmar då ett annat tips kom in till Polisen. Denna person hävdade att bilen gått över kajkanten vid Skeppsbron nära Logårdstrappan, nedanför Kungliga slottet.

-Vi bedömde den senare uppgiften som mera trovärdig och flyttade därför dykarna till Skeppsbron, säger kriminalinspektör Birgitta Ekelund-Lovén till SvD. Draggningen gav dock inga resultat.

https://www.svd.se/arkiv/1984-11-26/6

Här har alltså det märkliga hänt att så fort polisen börjar dragga på platsen för tipset från Rågbjer, kommer det in ett annat tips som säger att bilen istället knuffats i från kajen på Skeppsbron. Det leder till att dykningarna avbryts i Hammarbyhamnen, på den korrekta platsen, och istället flyttas till Skeppsbron, en helt felaktig plats. Tillfällighet eller konspiration? Vad tror du? Det här var en vecka efter försvinnandet och jag tror själv på konspiration. Det vill säga att någon medvetet ville få bort polisens dykningar från platsen där bilen faktiskt låg. Bevisligen var ju tipset om Skeppsbron falskt. Det vi också vet är att Rågbjers tips via Risberg var sant. Bilen hittades vid det nybyggda området i Norra Hammarbyhamnen ett halvår senare.

I Mördarkommandot vet ni som läst boken att jag lägger en hel del tyngd vid tipset från Johnny Rågbjer som är en pseudonym. Jag är medveten om att han var en missbrukare och jag är medveten om att tipset är i andra hand, men det som inte går att bortse ifrån är att tipset bevisligen var korrekt. Bilen låg precis där Rågjer sagt att han sett tre man knuffa i den. Bilen hittades ett halvår senare på den plats som Rågbjer pekat ut. Sedan hur det gått till i detalj går det bara att spekulera i, men att han sett några personer knuffa bilen över kajkanten styrks av att han var livrädd för att officiellt vittna om det här för Polisen. Han trodde nämligen att han såg ett mord, vilket han förmodligen också gjorde. Det är helt enkelt sannolikhetsteori som ligger bakom min starka tro på Rågbjer. Sannolikheten att han skulle ha hittat på alltsammans och sedan med ren tur prickat in rätt plats för fyndet bland alla kajer och vattendrag i Stockholmsområdet har tokhöga odds (osannolikt). Så höga att det är svårt att räkna på det. Rågbjer måste enligt min bedömning verkligen själv ha iakttagit när bilen gick över kajkanten eller åtminstone hört någon berätta om det. Jag säger 80/20. I båda fallen är det ett tillräckliga bevis för att Cats Falck och Lena Gräns mördades. Att polisinspektör Eric Skoglund på eget bevåg sedan ändrade i Rågbjers vittnesmål gör inte saken bättre. Mer om det kan du läsa om i Mördarkommandot. Skoglund ”förfalskade” protokollet som rörde Rågjers vittnesmål. Skoglund ändrade texten ”tre män knuffade i bilen” till ”bilen utförde en vändningsmanöver”, vilket ju ger helt olika scenarier. Från mord till olycka, så att säga, sannolikt för att styrka sin egen tes om att det var en olycka. Läs mer om det i extramaterialet nedan.

Det andra vittnesmålet som jag tänkte ta upp hittade jag av en slump. Det fanns bara en liten anteckning av ett telefontips bland de cirka tusen dokument som jag har fått från polisutredningen och vem som helst hade kunnat missa det. I tipset stod bland annat följande:

Vittnesmål från Jane Rimbleus

Fredagen den 31 maj 1985 klockan 23.30 ringde Jean Rimbleus till undertecknad (polis) och uppgav att hon i samband med att de två försvunna flickorna Gräns och Falck hittats drog sig till minnes en händelse lördagen den 17 november 1984 ca 07.30 på morgonen.

Den aktuella morgonen skulle Rimbleus hämta sin bil som hon parkerat vid Hammarbyhamnen. Hon observerade då 7–8 manspersoner som stod vid kajkanten och pratade. Rimbleus kommer ihåg att hon reagerade och tyckte att det såg konstigt ut när männen stod där, dels var alla välklädda, d v s hade kostym fast det var ganska kallt och dessutom låg det ingen båt vid kajen. I närheten av männen stod även en stor bil, möjligen svart till färgen. Rimbleus tror att de 7–8 männen kan ha varit utlänningar.

Eftersom Rimbleus bor vid Hammarbyhamnen såg hon när bilen med de två flickorna Gräns och Falck bärgades. Bilen hittades på exakt samma plats där Rimbleus sett de 7-8 manspersonerna den 17 nov 1984.

(Polisutredningen om Cats Falck, PM Södermalmspolisen VD 3, 1985-06-01)

Rimbleus hade alltså sett 7-8 välklädda manspersoner, en tidig lördagsmorgon innan det ens blivit ljust, stå och diskutera något på platsen där bilen senare hittades. När jag ringde upp Rimbleus för några år sedan berättade hon att polisen inte hörde av sig på ett halvår efter att hon ringt in sitt tips. Det var när hon själv såg bilen bärgas på exakt samma plats i maj 1985 som hon själv kontaktade polisen. Det är det samtalet som du ser dokumenterat ovan. Hon la till att hon till sin väninna spontant sagt att hon trodde det var ryssar. De gav det intrycket, deras klädsel och sätt. När ”ryssarna” såg Rimbleus märkte hon att männen tystnade som om de pratat om något hemligt. Det här var alltså klockan 07.30 en lördagsmorgon den 17 november 1984 på parkeringen vid Norra Hammarbyhamnen, dagen innan Cats Falck och Lena Gräns försvinnande. Inte direkt en perfekt plats för ett spontant möte några finklädda vänner emellan. Dessutom började det precis ljusna ute. Männen hade alltså sannolikt kommit dit då det fortfarande var mörkt.

Även det här vittnesmålet vore värdelöst om inte bilen hittats vid just Norra Hammarbyhamnen i höjd med det nybyggda området på Färgargårdstorget. Men eftersom bilen återfanns just här så går det inte att bortse från det här vittnesmålet heller. De två vittnesmålen borde räknas som bevis, som jag ser det. Bevis för att Cats Falck och Lena Gräns inte dog på grund av en freak accident utan genom annans handverkan.

Genom mina fyra inlägg, Bakgrund till Mördarkommandot del 1-4 tycker jag att det är bevisat bortom rimligt tvivel att SVT journalisten Cats Falck och hennes nära vän Lena Gräns mördades i november 1984. Åtminstone är mina bevis betydligt starkare än polisutredare Eric Skoglunds olycksscenario. Till sist: Vilka tror jag utförde det, varför och hur det gick till kan du läsa om i Mördarkommandot.

Med vänlig hälsning, Anders Jallai.

Extramaterial: En av de viktigaste pusselbitarna i hela den havererade polisutredningen var, med facit i hand, vittnesmålet från missbrukaren som jag kallar Johnny Rågbjer i Mördarkommandot. Han hade berättat för sin nära vän Arne Risberg om att han sett tre män knuffa en bil över kajkanten i Norra Hammarbyhamnen. Risberg hade sedan gått med uppgifterna till Expressen och en av de döda kvinnornas pappa, Elov Edman hade via Expressen fått intervjua Risberg. Edman skickade därefter en skrivelse till spaningsledningen angående Risbergs uppgifter. Du kan följa korrespondensen nedan. Edmans uppgifter dokumenterades och lagrades i polisutredningen, men efter fem veckor hände det märkliga att spaningsledaren Eric Skoglund ändrade i uppgifterna. I originaluppteckningen som är från den 14/12 1984 och som bygger på Risbergs uppgifter står det att: ”Tre män rullade en bil över kajkanten vid Norra Hammarbyhamnen”. I Skoglunds skrivelse (Spaningsuppslag) från den 22/1 1985 står det att: ”En vit bil kommit åkande fram till vagnen (där han satt) och kanske något förbi. Bilen hade stannat upp i vändningsmanöver som slutat i att bilen gått över kajkanten och ner i vattnet.”

Eric Skoglund hade förstås kommit undan med det här om bilen aldrig hade återfunnits i Norra Hammarbyhamnen fyra månader senare. Nu kom han inte undan, även om det är i elfte timmen. Det man kan konstatera av de manipulerade rapporterna är i alla falla att uppgifterna från missbrukaren hade kommit Risberg tillhanda kvällen den 19 november 1984, alltså en dag efter Cats Falck och Lena Gräns försvinnande. Dessutom framgår det att bilen gått över kajkanten där det funnits nybyggda hus. Vilket betyder vid kajplatserna 307-309. I Mördarkommandot kan du läsa hur jag resonerar kring varför jag tycker att detta vittnesmål är så viktigt.

14/12 1984: Skrivelse från Lena Gräns far Elov Edman till polisen angående Arne Risbergs uppgifter i Expressen.

14/12 1984: Spaningsledningens rapport om Elov Edmans skrivelse gällande Arne Risbergs uppgifter i Expressen.

22/1 1985: Skoglunds slutrapport om Arne Risbergs uppgifter. Lägg märke till att: ”de tre männen knuffade bilen över kajkanten” nu skrivits om till: ”en backningsmanöver över kajkanten”. Skoglund har alltså fem veckor efter Elov Edmans skrivelse om Arne Risbergs uppgifter kommit att ändrat uppgifterna från att tre män knuffade i bilen till att det var en olycklig backningsmanöver som ledde till att bilen gick över kajkanten. 

6 Comments

 1. Tobias skriver:

  Hej,
  Har denne Skoglund aldrig kontrollerats, och undersökts varför han ändrat så i protokollen? Hela hans agerande och hanterande av hela händelsen är ju väldigt skum och inte värdig en polis i sitt tjänsteutförande?!

  1. patriotzz skriver:

   Han lever och hans telefonnummer finns.

 2. Lasse skriver:

  Man blir alltid lika glad när det kommer något nytt här. Det är verkligt spännande läsning!

 3. Anneli skriver:

  Hej,
  I sommar har jag plogat mig igenom alla böckerna. Fantastisk läsning!
  Tusen tack!
  Efter 20 år som U.S Navy wife så kan jag bara säga: Right On!

  Mvh,
  Anneli

 4. Tomten skriver:

  Sjukt pepp på nya "Spionerna på Säpo", Anders! När kommer den, och blir det någon ljudboksutgåva även denna gång?

  1. Tomten skriver:

   Blir det någon ljudboksutgåva av "Spionerna på Säpo"? Ser att boken finns inne nu hos Adlibris, Storytel m.fl., men endast som inbunden och som e-bok?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *