Anders Jallai

Spionen Wennerströms hemlighet blir 50 år

 

Den 20 juni 2013 är det på dagen 50 år sedan flygaren och översten Stig Wennerström greps i Stockholms city. En varm försommardag kommer två civilklädda poliser från Statspolisens 3:e rotel (Säpo) ikapp honom mitt på Riksbron och säger:

 

Det är från polisen. Översten är anhållen.

 

Det har av flera forskare sagts att Wennerström var en gåta. Hans motiv förblir oklara etc. När han började spionera har heller inte klarlagts av Säpo. Man säger officiellt ca 1948. Inte heller har hans eventuella medhjälpare avslöjats. Wennerström valde tystnade, säger man från officiellt håll. Han tog med sin gåta i graven när han dog den 22 mars 2006. Jag hävdar, efter att ha suttit och läst igenom hela Wennerströmsarkivet på Säpo, inklusive de kvalificerat hemliga delarna, att det ligger till så här:

Wennerström spionerade för GRU mot amerikanarna under sin tid i Moskva 1949-52. Men Wennerström värvades av ryssarna redan före andra världskriget, vid ungefär samma tid som den kända spionringen i Storbritannien; Cambridge Five med MI6 chefen Kim Philby som ledare, värvades. Det finns beskrivet i Wennerströmsarkivet på Säpo och jag återkommer till det. Under tiden fram till 1957 då Wennerström kom hem från sin attaché- tjänst i Washington DC, spionerade han huvudsakligen mot USA och NATO. Efter 1957 när han flyttade hem till Sverige till Skirnervägen i Djursholm strax utanför Stockholm, blev han tvingad att spionera även mot Svenska intressen för GRU:s räkning. Han fick nya medarbetare av GRU i form av Mr X och Getingen men även hittills okända agenter som BD, GH och NJ. Mr X lämnade material om amerikansk signalspaning via sitt arkiv på sambandsavdelningen i FRA. Han lämnade personligen över dessa handlingar till Wennerström genom att med egen nyckel gå in i huset på Skirnervägen 20 när Wennertsröm inte var hemma och låsa in dem i ett litet skåp i städskrubben på bottenplanet i den stora Djursholmsvillan. Även BD lämnade material från Fst/Und där han tjänstgjorde och ”Getingen” kabinettssekreterare Sverker Åström lämnade material från UD oftast muntligt (se tidigare inlägg: https://www.jallai.se/2012/07/sverker-astroms-hemlighet/). Wennerströms spionring var komplett.

 

Wennerströms hus på Skirnervägen 20 i Djursholm i mitten av 2000-talet. Det vackra 40-talshuset var till salu och jag ville köpa det men min fru stoppade mig som hon så ofta gör…

 

Wennerström var en mycket liberal och kulturintresserad känslomänniska. Det är mitt intryck efter att ha läst mängder av dokument, lyssnat på förhör och läst telefonavlyssningar. D v s han var inte dominant, intolerant, perfektionist som många andra militärer och piloter ibland kan vara. Han var en ganska juste person som var älskad av sin fru och två döttrar och hade ett stort socialt umgänge. Han var antiamerikan och antifascist. Mycket talar för att han var homosexuell och kanske var det ryssarnas hållhake på honom? Wennerströms kollega på försvarsstaben Bo Westin har sagt till mig att ryssarna hade en rejäl hållhake på Wennerström men Westin ville inte säga vad det var. Det är personligt, sa han. Kanske menade Westin, Wennerströms homo- eller bisexualitet. Det finns flera vittnesmål i Wennerströms personakt som antyder det. Så här skriver Säpo i sin analys (Säpoarkivet P4599 Wennerströms personakt):

 

”Vissa vaga indikationer tyder på att Wennerström skulle kunna vara bisexuell. Inga andra svagheter verkar finnas som ex droger, alkohol mm.” (Säpo Wennerströms personakt P4599, Fst pärm A29 bedömanden)

 

Ett annat tips från Tyskland säger: ”Förhörstips bearbetade: Enligt tyska SPV så var det klarlagt att Wennerström varit homosexuell.”

 

Ytterligare ett tips lyder, och vi har plötsligt tre av varandra oberoende källor till Wennerströms ev homosexualitet: P4599/A42 ingående skrivelser. Där sägs ”att det var väl känt inom den internationella skarpskytteföreningen att Wennerström hade starka homosexuella böjelser.”

 

Stig Wennerström dömdes 1964, ca ett år efter gripandet till livstids fängelse.

 

I november 1958 hände något avgörande i Wennerströms spionkarriär. Under ett sovjetiskt militärbesök i Sverige där hans handledare generalen ingick, fick han sannolikt order att bli brevlåda åt Mr X. Mr X var chef på FRA:s avd M, sambandsavdelningen. D v s den avdelning där allt spaningsmaterial sammanställdes och analyserades, även amerikanskt utbytesmaterial. Mr X ansågs av ryssarna självklart som en viktigare spion än Wennerström. Därför lät man Wennerström ta större risker genom att det blev han som skulle vidarebefordra material från FRA till sin sovjetiske kontaktman på ambassaden; GRU tjänstemannen. Mr X hjälpte även Wennerström med radiokontakterna från juni 1958 till dec 1961. Under julen 1961 fick Wennerström ordning på sin egen radioutrustning, Halicraftern och f o m då tog han, på order från GRU, själv emot sina meddelanden från Moskva. Sannolikt för att Moskva började förstå att Wennerström hade fått Säpo:s ögon på sig. Moskva ville inte riskera sin viktigaste agent: Mr X på FRA.

 

Från Östberlin får Säpo ett tips om att Wennerström ska ha fyra svenska officerare som medarbetare. (P4599 Wennerströms personakt)

 

Ju mer man gräver i en spionaffär desto mer komplicerad brukar den bli. I nästa inlägg ska jag berätta om hur Wennerström värvades. Vi hörs då.

 

Anders Jallai

PS. Om du gillar det här inlägget, tycker det är viktigt eller bara god underhållning; sprid det gärna till dina vänner via Facebook ”Send”; ”Like” eller ”Tweet” knappen längst ned i inlägget. Jag skulle uppskatta det. AJ

 

46 Comments

 1. för om masten skriver:

  Anders, som alltid lyckas du trigga nyfikenheten hos mig och jag ser fram emot mer info om Wennerström. Tack för ditt skrivande.

 2. Rehnskiöld skriver:

  Den övre bilden ser ut som en titelsida. Är det ny bok på g?

  1. Anders Jallai skriver:

   Det är omslaget på ett gammalt arbetsmaterial som jag färdigställde för flera år sedan. Tyckte att det passade. Bilderna är däremot "synnerligen autentiska". AJ

 3. Göran T. skriver:

  Håller med i din analys. Wennerström kan mycket väl ha varit homosexuell. KGB söker svagheter hos sina mål. Det skulle förklara mycket. Dessutom verkar W ha levt i ett märkligt äktenskap.

 4. Berra skriver:

  Kommer du avslöja dom andra spionerna?

  1. Anders Jallai skriver:

   Tyvärr kommer jag inte att göra det nu. Eftersom det är ett allvarligt brott så känns det fel att göra det utan väldigt starka bevis. De få som jag avslöjat hittills med namn är de säkra korten och som jag även fått bekräftade av Säpo och Säk (MUST). De står jag för. Men det viktiga är kanske mer på vilka positioner de jobbade och på vilka avdelningar inom försvaret. Ex hade FRA flera stycken spioner under det kalla kriget och det vet de om, men vill av logiska skäl inte att det kommer ut: att vår hemligaste myndighet har läckor. I september kommer Säpo-chefen Olof Frånstedts memoarer ut. Då händer det grejer … AJ

   1. Jan skriver:

    Händer grejer inte bara i denna fråga då får man anta ;)….. Hoppas han tar bladet från munnen i flera ärenden.

 5. Sven skriver:

  BD och GH kan jag inte koppla till något konkret namn, men NJ däremot känner jag igen. Kan det vara samma NJ som du tidigare har behandlat här på bloggen? Blev lite nyfiken 😉

  1. Anders Jallai skriver:

   Svarar varken ja eller nej på den frågan. AJ

   1. Sven skriver:

    Jag tror att du just gjorde det 🙂 Om det ligger till så som jag tror innebär det att ryssen hade kontroll över både det svenska kontraspionaget såväl som teknisk spaning. Illa är bara förnamnet… om det stämmer förstås.

 6. Gäst skriver:

  Hmm… trodde att GH var mr X?
  http://goo.gl/fHrO3

 7. Stig skriver:

  Hade Wennerström svenska medhjälpare?
  En av de utpekade är ingen mindre än den numera avlidne generalen Carl Erik Almgren.
  Almgren var vid tiden för Wennerströms gripande chef för försvarsstaben.
  Almgren talade ryska och var bekant med Wennerström sedan sedan andra världskriget. Han hade även bl.a tillsammans med Wennerström ingått i den grupp som välkomnade en sovjetisk militärdelegation till Sverige i november 1958.
  General Almgren var känd för att vara en frispråkig och rättfram person.
  Ändå väckte det ett visst uppséende när Almgren i samband med den polska krisen 1981 offentligt uttryckte sitt gillande åt sin polske kollega, generalen Wojciech Jaruzelski statskupp och införande av undantagstillstånd i Polen.
  forts.

  1. David Fredin skriver:

   Jag har hört talas om att general Almgren kände Jaruzelski privat. I samband med att Lech Walesa var hotad av kommunisterna bad man från Polen om hjälp i Sverige. En av mina vänner fick frågan om vad han kunde göra. Han vände sig då till general Almgren som ingrep via personliga kontakter med just Jaruzelski.

 8. Stig skriver:

  forts2
  Det torde vara den enda gången i modern svensk historia som en högt uppsatt svensk militär offentligt gått ut och förklarat sig införstådd med både statskupp och militärt maktövertagande.
  Uttalandet togs naturligtvis tacksamt emot av den nya polska regimen och citerades flitigt i polska media.
  Var Almgrens stöd till Jaruzelski enbart ett försök att stärka den nya regimen i Polen och på så sätt minska riskerna för ett sovjetiskt ingripande?
  I så fall bedrev general Almgren politik på egen hand utan stöd vare sig av riksdag eller regering?
  Eller låg det andra dolda motiv bakom Almgrens uttalande?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Stig! Det finns en akt om Almgren i Säpoarkivet och det stämmer som du skriver att han varit misstänkt som GRU spion men bara av Säpo. Jag har däremot uppgifter som säger att Almgren var högt uppsatt i Stay Behind-nätverket och det under lång tid. Han skulle aldrig tillåtits vara kvar där av SSI och SÄK om misstankar mot honom, som kom redan på 1970-talet, varit outklarade. Säpo och SÄK (militären) har ofta olika källmaterial. Det kan ha varit så att SÄK visste att Almgren jobbade dubbelt. En eventuell förklaring. I boken "Wennerström" av Anders Sundelin pekas Almgren ut som Mr X, d v s Wennerströms hemlige medhjälpare. Jag kan säga med säkerhet att Almgren inte var Mr X. AJ

   1. Erik skriver:

    Jag tycker att man gott kan väga in ytterligare en aspekt som inte beaktats tillräckligt. Det kanske var så att det inte existerade någon Mr X?

    Det enda som finns att gå på är Carin Roséns observationer som hon något förvirrat framförde i ett sent skede av utredningen.

    Ser fram emot mer spännande läsning om Wennerström!

    1. Anders Jallai skriver:

     Just det var FRA:s och Underrättelsetjänstens drömscenario; att Carin Rosén fabulerade. Tyvärr för dessa, så var inte Carin Roséns uppgifter förvirrade. Hela häktnings framställningen mot Wennerströms byggde på Carin Roséns uppgifter och infiltration hemma hos familjen W. Hon anlitades på våren 1963 som Säpo:s agent med kodnamnet PEACE och fick uppdraget att spionera på Wennerström inifrån huset där hon arbetade som städerska. En riktig "krutgumma". Att hon senare berättade om en medhjälpare till W är beundransvärt med tanke på vilka risker hon tog i och med det. Läs mer om det här i min bok "Spionen på FRA. Där finns partier om Rosén och Wennerström som är tagna direkt ut Säpoarkivet. AJ

     1. Erik skriver:

      Jag tänkte bara på vad Bror Lindén berättade för Tore Forsberg i hans bok. Att han, Lindén, tvivlade på Carin Roséns pålitlighet och vägde in risken att hon istället kunde vara lojal mot Wennerström, t.o.m. att hon var rekryterad. Det fanns väl några exempel på när hon gjort ärenden för W som absolut kunde misstänkas vara en del i hans agentarbete.

      Hon kan ju ha uppfattat Säpos vädjan om samarbete som att hon inte hade något val.

 9. Jan skriver:

  Visst var det så att både Getingen och Överste Wennerström var engagerade avPartiet när det gällde nedrustnings och Fredsfrågor trots misstankar om att de jobbade för Sovjets räkning?

  Kommer det att komma uppgifter om vilka försök som gjordes att vända spionerna till dubbelspioner? Vare sig våra egna eller Jänkarna borde väl ha ungått att försöka utnyttja den situationen.

 10. Johan skriver:

  Bra jobbat Anders, som alltid.
  Det kommer väl mera?

  1. Anders Jallai skriver:

   Ja, två inlägg till om Wennerström före semestrarna. Ni ska ha något att läsa i hängmattan …

 11. Antenn skriver:

  Flera biografier pekar mot att Wennerströms fåfänga gick honom förnär när en chef sade till honom att han inte skulle förvänta sig en spikrak karriär inom Flygvapnet och att det var just denna fåfänga i kombination med hämndlystnad som fick Wennerström att nappa på ett rysserbjudande.

  Sedan undrar jag över en sak: Du slår nu fast att "Getingen" var Sverker Åström. Det minsta man nog kan begära som läsare är att få en säker källa på det. Och nej, jag kan inte vänta på Frånstedts memoarer. 😉

  1. Anders Jallai skriver:

   Den teorin bygger på att Wennerström värvades först 1948-49. Det var då W fick inskrivet i sina betyg: "Knappast lämplig som flottiljchef."
   I nästa inlägg ska jag berätta om när och hur jag tror Wennerström värvades och det var betydligt före 1948. Då faller också teorin som du hänvisar till. Ingen av biografi-författarna har haft tillgång till hela källmaterialet. Den som ligger närmast källmaterialet som jag tagit del av är Wennerström själv i sina bok: "Wennerström, Stig (1972). Från början till slutet: en spions memoarer."
   Men när den kom ut 1972 var det ingen som trodde på honom. Den boken beskriver W personlighet väl. Och han borde ju veta…
   En fråga du måste ställa dig, ANTENN är denna: Varför har Wennerström aldrig klargjort på vilka grunder han började spionera? Hade det varit som du säger, fanns det ingen anledning att hålla tyst, eller hur?
   Till sist: Om Getingens identitet kan du läsa i mitt tidigare inlägg: https://www.jallai.se/2012/07/sverker-astroms-heml
   Där står beskrivet vilka källor Säpo och militära SÄK hade. Men som vanligt när det gäller spioners identiteter så har "omständigheterna varit sådana att vi inte kunnat avslöja det:" som jag så ofta fått höra från SÄK källor och det i sig kanske är ett ämne att ta upp som ett inlägg i framtiden. MVH, AJ

 12. Antenn skriver:

  Du skriver att du har fått dina uppgifter bekräftade av MUST och SÄPO. Jag skulle vilja ha ett fullgott skäl till att lita på dessa två underrättelsetjänster, för jag gör det tyvärr inte. Jag skulle också vilja veta vilket bakomliggande syfte dina "avslöjanden" egentligen har. Vid en första anblick kan ditt uppgivna motiv tyckas ädelt, att låta svenska folket få veta dolda sanningar om kalla krigets Sverige, men vi anar att det kan ligga helt andra motiv bakom dina avslöjanden som t.ex politiska. Eller så kanske dina "avslöjanden" helt enkelt utgör ännu en en spelbricka i ett "underrättelsespel" som spelas av dagens underrättelsetjänster gentemot våra demokratisktt valda politiker. Själv uppfattar jag dina (och Frånstedts) alster mest som en slags "högerattack" mot socialdemokraterna. Rätta mig gärna om jag har fel. Men om så är fallet borde kanske moderaterna vara lite skraja, för jag gissar att sossarna kan vara ganska snabba på att klippa tillbaka bl.a genom att använda Saudiarabien-affären emot dem? Eller funkar inte sådan "pajkastning" längre?

  1. Anders Jallai skriver:

   Ha ha, du ser konspirationer överallt?? Jag gillar det! Du har i och för sig delvis rätt. Mycket som skrivits i Sverige (och andra länder med för den delen) som rör de hemligaste delarna av underrättelsetjänsten är förvrängd och ofta skriven som beställningsjobb. Även i Sverige. Mina kontakter med bl a Frånstedt skulle kunna indikera det. Jag försäkrar härmed att sådana motiv inte finns hos mig. Frånstedts motiv får han stå för men en gammal man över de åttio som med sina sista krafter sammanställer sina memoarer i två delar dessutom, och som jag vet att han sammanställt själv förutom redaktörshjälpen, ska istället beundras. Jag vet hur mycket arbete han lagt ned bara på att få den utgiven i den här märkliga skendemokratin Sverige!
   Jag har på sistone med mina två senaste böcker; Landsförrädaren och Natoagenten fått skit mest från Högerhåll då båda böckerna ifrågasätter operationer utförda av CIA/NATO/SSI. Tvivlar på att du läst dessa. Gör det! De flesta av mina läsare har läst alla tre böckerna och de vet att jag är opartisk. AJ

   1. Martin skriver:

    Med Centerns slarv som ledningen gjorde till sin egen skandal, så saknas inte exempel på att makt korrumperar. Fler nya exempel, IRS i USA som riktade sina skatte-kontroller mot radikala republikaner(Tea Party).
    Hela NSA och Big data(epost, facebook, osv ) där man bearbetar utan någon misstänkt.
    Sossarna har med sitt finmaskiga nät under 1970 talet har använt, Televerket, Skattemyndigheten, försäkringskassan, värnpliktsystemet, facket, osv. Flera exempel i AJ’s böcker, där Holmer och Ebbe C. till och med framträder på bild från avlyssning i Göteborg. Den övervaknings-kulturen har inte bara försvunnit…
    Som sagt ständigt nya exempel, varför blir det så, vad gör att man tänker så ? Den frågeställningen kan leda till ett svar som sällan uppmärksammas.

   2. Markus Långström skriver:

    Just angående memoarerna så skulle de enligt en ledare av Totte Wallin i Hela Gotland varit på gång redan förra hösten? Vet du om allt är spikat den här gången? Boken Spionjägaren Del 1 har dock både omslag, ISBN, pris samt preliminärt releasedatum (24 september) i flera stora butiker så det verkar ju i och för sig grönt. Ska bli spännande men hoppas givetvis på fler avslöjanden innan dess… 🙂

    1. Anders Jallai skriver:

     Ja, boken stoppades av både Bonniers och Norstedts när det kom fram vad den skulle innehålla. En klassisk s k svensk självcensur. För en riktig censur får vi väl hoppas att det inte var. Nu kommer den på Ica bokförlag som tillhör Forma Books där även Damm ingår. Starkt av dem, tycker jag. Del 1 av Spionjägaren har utgivningsdatum i september 2013. AJ

 13. Erik skriver:

  Den här vinklingen uppmärksammades för fyra år sedan då det framkom att man försökt få ut mer information ur Wennerström så sent som 1982.

  http://www.desken.se/20090202varhan.htm

  För att sammanfatta, en av hans dambekanta från yngre år hade berättat om ett avvikande beteende hos W. Fortfarande hemligt vad, bara det att det inte var homosexualitet men att jämställa med.

  Självklart kan han ha visat exempel på flera olika sexuella avvikelser.

  Att man gjorde ett försök så sent som 1982 tolkar jag som att det kan ha något att göra med det livstidsstaff han dömdes till och som senare omvandlades till ett tidsbestämt straff på 20 år med frigivning efter halva strafftiden. Efter 1984 hade inte rättsväsendet någon som helst hållhake kvar på honom.

  1. Anders Jallai skriver:

   Intressant! Det kan vara det som gjorde att han inte uttalade sig i media. jmf med Stig Bergling som är ute och luftar sina tankar lite då och då. Wennerström sa ingenting och gav heller inga intervjuer. Han nämnde heller inget om Mr X. Det kanske var en tyst överenskommelse mellan honom och sin forne arbetsgivare: underrättelsetjänsten. "Är du tyst – är vi det också…"
   Bo Westin, hans förre chef, visste uppenbarligen något om Wennerström.
   AJ

   1. StenStureDenYngre skriver:

    Generallöjtnant Westin hade samma karriärsfrämjande metod som Generallöjtnanten och "Hickoryhjärnan" Holmquist. Att inte bara lyssna på skvallret utan även komma ihåg och använda det när tillfälle gavs. Thede Palms material blir förhoppningsvis(om inte familjen ändrar sig) snart tillgängligt för forskare och mer eller mindre tillgängligt för allmänheten. Där finns det mycket på Wennerström och inte så lite om Westin. Wennerströms sexuella otillräcklighet vad gäller kvinnor är väldokumenterad, han ska ha föredragit kvinnligt sällskap men manligt umgänge.

 14. Snart avhemligat skriver:

  När Olle Häger spelade in intervjudokumentären "Wennerström drack alltid dry martini" avbröt Bo Westin plötsligt intervjun och frågade "vill du veta sanningen om varför Wennerström blev spion?". Det ville naturligtvis Häger, men han fick lova att materialet inte skulle sändas förrän Wennerströms änka hade avlidit. Bandet finns nu inlåst i ett säkerhetsskåp på SVT.

  Det är nog inte så långt kvar innan det sänds, tanten är 94 år.

  Kravet på att bandet inte skulle sändas förrän änkan dött lämnar stort spelrum för spekulationer.

 15. xyz skriver:

  Viktigast av allt: Hur mycket skulle dem ha för villan?

  1. Anders Jallai skriver:

   Om jag minns rätt så var det 6,5 miljoner och året var runt 2006. Huset är riktigt cool i tre plan med stor tomt i Svalöv i utkanterna av Djursholm. Min våta dröm var att sitta med en konjak i Wennerströms arbetsrum där han sände sina radiomeddelanden till Moskva. Lite lagom grabbigt så där. Eller att låsa in saker i plåtskåpet i städskrubben. Förmodligen Sveriges då (1963) hemligaste skåp …
   AJ

   1. Antenn skriver:

    Det var inte du som köpte Harry Scheins gamla villa då? Med hjälp av bulvaner? 😀 😀 😀

    1. Anders Jallai skriver:

     Inte riktigt samma känsla med Harry Scheins villa, är jag rädd. 😀

   2. Erik skriver:

    Det tycker jag lät billigt.

    Risken var väl bara att huset blivit sönderrenoverat och om det inte var det så så är det säkert det nu.

    Ja, en Hallicrafter och en stavantenn går väl fortfarande att uppbringa. De gamla nummerstationerna på kortvågen kan fortfarande höras, tro det eller ej. Och det är samma röster då som förr.
    http://www.youtube.com/watch?v=nTz9Obp9ez4

    Jag gissar att du hade rivit igenom vartenda kutterspån på vinden för att kanske hitta en missad filmrulle. Säpo gjorde väl detta grundligt men ändå. (De fällde väl t.o.m. flaggstången för att se om det fanns någon sändarantenn där, trots att ryska spioner aldrig fick använda radiosändare på svensk mark.)

 16. Erik skriver:

  Nu har inte jag stenkoll på Wenneström då det var ganska långt före min tid. En fundering jag har är varför han överhuvudtaget åkte fast på ett sådant offentligt sätt? Om svensk u-tjänst visste att han hade "egenheter" som gjorde honom sårbar för utpressning och visste att han de facto spionerade så varför flippade man honom inte? En rysk hållhake kan ju inte vara värre än en svensk sådan när man dessutom åkt fast med handen i kakburken? Varför såg inte u-tjänsten till att utnyttja tillfället till fullo och spika fast de andra i spionringen? Mr X klarade sig ju uppenbarligen undan. Antingen var de riktiga klåpare eller så ligger det mer än en hund fortfarande begraven…

 17. Antenn skriver:

  Samma sak skedde då SÄPO anhöll den sedermera spiondömde Bertil Ströberg på postkontoret på Vasagatan 1983 efter "tips" från polska ambassaden (läs: Warsawapakten). SÄPO valde av outgrundlig anledning att ta Ströberg på bar gärning, istället för att sätta honom under bevakning för att ev. avslöja eventuella medhjälpare såsom deras egna rutiner föreskrev. Man undrar onekligen varför SÄPO valde det tillvägagångssättet. Vad var det som hände egentligen? Och vad handlade Ströbergfallet egentligen om? Här finns många gravade hundar begravda tror jag.

 18. fredrik skriver:

  av ren nyfikenhet tror detta måste vara ett känsligt ämne, men stay behind regerigen tror du den har visat sig i dagens tider angående saud arabien och islam: dvs sveriges regerings något lama respons gentemot islamiseringen i sverige.

  1. Kinano skriver:

   Stay behind var en livlina till väst i händelse av sovjetisk invasion som inleddes under Tage Erlanders regeringstid. Kännedom om livlinan hade ett fåtal människor däribland statsministrar och försvarsministrar förutom de direkt involverade och innefattade ca 400 personer. Hemlighetsmakeriet bör rimligen ha berott på att man ville att en sådan livlina skulle överleva och inte komma till fiendes kännedom, för då hade den linan slagits ut direkt vid en eventuell invasion. Så därför blir min fråga då: Varför skulle den gamla stay behind-rörelsen visa sig i Saudiarabien och islam 2013?.Det känns som att det finns dö mycket fantasier kring vad en stay behind-rörelse egentligen gjorde, vilket syfte den hade och vid vilken tidpunkt den skulle ha vaknat till liv.

 19. Anders Jallai skriver:

  Att vi har en Deep State än idag är väl ganska uppenbart men de använder förmodligen inte Stay Behind organisationen längre. AJ

 20. Rehnskiöld skriver:

  Anders: Det här underrättelsebrevet som du annonserar uppe till höger. Är det en ny funktion? Och är det så att säga bara att anmäla sig så får man det? Kanske en dum fråga, men jag har inte sett något om det tidigare här…

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Vi har nyligen lagt till en mail-funktion längst upp till höger på hemsidan som du sett. Tanken är att de som vill (efter viss utvärdering) ska kunna anmäla sig till ett exklusivt nyhetsbrev där jag kommer skriva lite mer privata saker, göra lite reklam för kommande händelser och material men även ge lite mer speciell och i vissa fall unik information som inte passar på en "öppen" hemsida. Så det går bra att anmäla sig. AJ

 21. Lasse skriver:

  Som 17-åring jobbade jag som ritbiträde på Hedemora Verkstäders dieselavdelning. Där tillverkades dieselmotorer som var avsedda att dra runt generatorer för reservkraft på t.ex. sjukhus och tidningstryckerier. Svenska Dagbladet hade sådan reservkraft skapad av hedemoramotorer och generatorer från ASEA. En dag kom en av de andra ritarna in på kontoret med en färsk morgontidning. "Kolla här vad som händer i den stora världen, vi kan nog skratta åt våra hemligstämplar". Det var så att man från Hedemora Diesel även leverarade motorer till svenka marinen och ritningarna till dessa skulle stämplas med HEMLIG, stäplar med en röd ram och det som fanns att läsa i den aktuella morgntidningen bvar avsköjandet av spionen Wennerström. Ja, vad kunde en "hemlig" motor ha för betydelse i jämförelse med "Stickans" utförsäljning av hela Sveriges försvar?

 22. Chribbe skriver:

  Har försökt hitta svar i ALLA kommentarer,men inte funnit svar på en sak. Kan det vara så att Wennerström inte avslöjade Mr X, av den enkla anledningen att Mr X var Wennerströms älskare???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *