Anders Jallai

Överraskningen vid Fiskartorpet

Fiskartorpets hoppbacke ligger vid Lill-Jansskogen på Norra Djurgården i Stockholm. Fiskartorpets friluftsgård ligger högst upp på höjden Björnnäset mellan Laduviken och Uggleviken. Anläggningen invigdes 1902 av Skidfrämjandet. Stockholmarna vallfärdade till Fiskartorpet för att få se några av landets främsta backhoppare dödsföraktat kasta sig ut för backen och landa på Laduvikens is. Så höga publiktal på 30 000 åskådare uppmättes på 1930-talet. Mellan 1982 och 2005 stod hoppbacken oanvänd och började förfalla. På senare år har dock verksamheten återupptagits och backen med tillhörande anläggningar har renoverats.
Stockholms genuina miljöer har länge fascinerat mig. Att den dramatiska händelsen när SSI chefen får sitt livs överraskning utspelar sig vid just den här platsen är valt med omsorg. Besök gärna Fiskartorpet och tunneln ifråga för att själva uppleva atmosfären.

I kapitel 61 i ”Spionen på FRA” möter en av bokens karaktärer Chris Loklinth sin mycket unga älskarinna för en sexakt vid Fiskartorpets hoppbacke. Loklinth är chef för den militära underrättelsetjänstens hemligaste avdelning SSI, Sektionen för särskild inhämtning. En av hans hobbies är att chatta med unga flickor på Internet och locka/muta dem att ha sex med honom på olika ställen i Stockholmstrakten. Detta får bokens huvudperson Anton Modin reda på genom olaglig avlyssning av Loklinths mailtrafik. Anton Modin och hans närmaste män som ingår i en hemlig gerillagruppering, gillrar en fälla vid Fiskartorpet och överraskar chefen för SSI med byxorna nere.


Lyssna ur ljudboken om händelsen vid Fiskartorpet. Reine Brynolfsson läser:

miljö & förberedelse:
126_Spionen pa FRA

överraskingen:
127_Spionen pa FRA

 

9 Comments

 1. Tobbe skriver:

  Min fråga hör inte direkt hit till just det här inlägget…. Men jag undrar när man kommer att få tillgång till det som finns under fliken Mr X? Jag missade tyvärr artikeln i Aftonbladet, och vill väldig väldigt gärna läsa vad som står där…

  Sist men inte minst, En KANONBOK, sträck-läste den, gick inte att sluta!
  Ämnena du valt är så intressanta, så jag skulle nästan vilja haft en bok för varje ämne. Du får gärna tänka om vad gällande att göra "fakta-böcker" om de här incidenterna?
  Ser fram emot fortsättningarna, du skulle inte kunna berätta lite mer om dom här inom kort?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Tobbe och stort tack. Det värmer! Vi kan inte öppna Mr X ännu p g a olika skäl. Ett är sekretessen och det andra är så enkelt att andra (större) media är intresserade av historien.
   Det kommer två böcker till om Anton Modin och hans vänner. Nästa vår kommer tvåan och året efter trean. Ifall du missat det; finns boken som Mp3 för nedladdning till mobilen. Reine Brýnolfsson gör ett jättejobb med tolkningen, tycker jag. MVH AJ. http://www.elib.se/

 2. Anders Jallai skriver:

  Och, Tobbe; glömde nästan det viktigaste:
  Precis som du önskar kommer det självklart mycket mer information om de kommande böckerna och mer detaljerade beskrivningar av upphittade ubåtar, nedskjutna DC3:or mm mm på min blogg 🙂

 3. Tobbe skriver:

  Tack Anders, det var goda nyheter! =)

  En fråga till dock som jag klurat på…. Ang Mr X o att du håller på uppgifterna som ska in under dess flik, kan inte intervjun med dig ifrån Aftonbladet läggas upp där, för jag menar, det där är ju redan uppgifter som "lyfts", som visats öppet, i just det här fallet A-bladet.
  Så då borde väl det här med Sekretess och att andra stora medier vill åt infon redan vara kört så att säga?

  1. Anders Jallai skriver:

   Du har så rätt Tobbe! Vår plan var därför att släppa det synkat med artikeln du nämner. Men lek med tanken att om tidningen ifråga valt att inte publicera hela materialet av en eller annan anledning skulle det fortfarande finnas en poäng att fortsätta försöken med att få en — än så länge 🙂 — avsevärt "tyngre" informationsspridare att nappa. Och, inget bete är så bra som "exklusivt material".
   Däremot dags att lägga ut det som redan publicerats under Mr X. Tack för att du engagerar dig!

 4. UFP skriver:

  Hej Anders

  jag har med stort intresse följt din jakt på DC-3. Jag har filmen och boken ang DC-3 och läste med stort intresse "spionen på FRA". Har själv en rejäl militär bakgrund och ser med intresse fram emot dina kommande böcker. Hoppas du kan speeda upp tempot ännu mer då jag gärna läser dom omg.

  Mv
  UFP

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej UFP, kul att du gillade boken. Jag har redan skrivit klart tvåan. Den kommer i maj 2011. Just nu jobbar jag med trean som är den sista delen i serien. Vill vara noga och det får ta sin tid men en preliminär plan är att den ges ut senast hösten 2012. Sedan ska jag nog ut och leta vrak igen. Vi får se?
   AJ.

 5. Wille Winell – kungen av Liljansskogen…

  Ett stenkast från stockholms innemänniskor på stureplan finns en grön oas som tycks ligga ljusår från stadens brus. På den kungliga Djurgården hittade vi sköna mountainbike-spår, världens kortaste skidbacke och kvalitet framför kvantitet. Här härskar W…

 6. Nero skriver:

  Hej!
  Den här artikeln är ju lite "provocerande", eller vad jag nu skall använda för ord.
  Karaktären Chris Loklinth har ju en förebild. Bilden av karaktären är ju inte direkt smickrande.
  Man kan ju dra slutsatsen att ni inte helt drar jämt.
  Om det du säger är sant så borde ju han vara bortplockad ur tjänst sedan länge, eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *