Anders Jallai

Illegalisten bara en av flera …

Dags för ny bok – Anton Modin 13! Men först: nu har äntligen en rysk illegalist-familj åkt fast i Sverige! Kanske två med tanke på de svenska spionbröderna i Uppsala och deras kusin med officiellt iranskt ursprung. Det är trots allt mycket ovanligt att två bröder och en kusin sysslar med spioneri samtidigt vilket stärker misstankarna om en illegalistfamilj. Dessutom har de en mamma i 70-årsåldern som hjälpt till att gömma pengar och som raderar sina sms så fort hon läst dem. Allt enligt förundersökningen. Pappan vet vi inget om eftersom han är död sedan några år tillbaka. Kanske var han hjärnan bakom allt? Jag tänker mig att den iranska familjen som kom hit under 1980-talet, då spionbröderna var unga, möjligen kan ha placerats här av KGB eller GRU. Många iranier kom hit under 1980-talet med falska pass. Du minns kanske den iranska flyktingsmugglaren Amir Heidari som Cats Falck var på spåren https://sverigesradio.se/grupp/21924. Han sägs ha smugglat in tusentals personer i Sverige. Det vore konstigt om inte KGB utnyttjat det. Det fanns under kalla kriget i Sverige stora grupper av illegalister från Mellanöstern som sysslade med narkotikaförsäljning (Se Skomakarligan) och annan brottslighet vid sidan av deras arbete för Warszawapaktens underrättelsetjänster. De höll till både i Stockholmsområdet och Uppsala. Läs mer om det i Källa Erik och Spinndoktorn. Idag har rysk underrättelsetjänst sannolikt fortsatt driva dessa familjer som befinner sig här under falskt flagg.

Åter till det senaste gripandet: Delar av familjen Skvortsov i Saltsjö-Boo har häktats och är enligt åklagaren misstänkta för industrispionage för ryska GRU:s räkning. Till saken hör att paret som ursprungligen kommer från Ryssland lyckats skaffa sig svenskt medborgarskap genom skenäktenskap vilket gör dem per definition till Illegalister av den senare generationen som av FBI kallas True Name Illegals; Illegalister som använder sina äkta namn. Anledningen är att Internet och sociala medier tillsammans med digitaliseringen gjort det betydligt svårare att skapa och bevara falska legender. Alla västländer idag använder digital folkbokföring. Förr räckte det att muta en präst i någon håla i Sverige som i utbyte mot pengar ändrade i folkbokföringen som kyrkan då administrerade. Ofta övertog illegalisterna döda barns identiteter i församlingen. Riksskatteverket i Sverige tog över folkbokföringen från kyrkan 1 juli 1991, så idag är som sagt den vägen stängd förutom i vissa länder i Sydamerika, Afrika och Asien. Den norska illegalisten som nyligen greps hade en falsk brasiliansk identitet men var som vi vet ryss och arbetade för GRU. Nu sitter han i fängelse i Norge.

Om det är militära GRU eller KGB:s efterföljare SVR som driver illegalisterna i Sverige spelar mindre roll då dessa organisationer i fråga om utlandsspioneri går in i varandra. De samarbetar och byter agenter när det passar, exempelvis när agenternas ryska handledare utvisas eller byter ambassad. Under kalla kriget kunde exempelvis den polska underrättelsetjänsten Z2 driva KGB:s och GRU:s agenter i Sverige, samtidigt som värvade spioner flyttades fram och tillbaka mellan östtyska HVA (Stasi) och KGB/GRU. Jämför exempelvis GRU-agenten Richard Müller som även drevs av östtyska HVA vars arbete jag beskriver i Bakgrund till Mördarkommandot del 2 https://www.jallai.se/2017/07/bakgrund-till-mordarkommandot-del-2/ Samma sak är det med illegalister men med skillnaden att de flesta illegalister ursprungligen skapats och utbildats av gamla KGB:s avdelning S. Avdelning S ingår som sagt idag i utlandsspionaget SVR (RF) efterföljaren till KGB:s första direktorat. Avdelning S sysslade med, och sysslar sannolikt än idag med Black Ops, eller hybridkrigföring som exempelvis mord, arrangerade olyckor, utpressning, underrättelseinhämtning och värvning av spioner. De kan även bistå mördarkommandon från Ryssland som är på uppdrag utomlands vilket hände i Salisbury, Storbritannien 2018. Varje illegalist har, vilket sällan nämns, flera underagenter som värvats i mål-landet som medhjälpare. Det är SOP inom rysk underrättelsetjänst. Värvade svenskar som antingen agerar nyttiga idioter, är ideologiskt motiverade eller har köpts för pengar. Se gärna serien The Americans om du inte redan gjort det. En fantastisk serie om ryskt spioneri med hjälp av illegalister i Washington D.C. under 1980-talet. Serien visar, visserligen dramatiserat, ändå en bra bild över hur denna verksamhet med illegalister och deras operationer fungerar. I den amerikanska tv-serien beskrivs också hur illegalister närmar sig och i vissa fall även värvar amerikanska kontraspioner inom FBI. Inte helt olikt det de anhållna Spionbröderna i Uppsala sysslat med här i Sverige. Spionbröderna sägs har infiltrerat både Säpo:s kontraspionage likväl militärens hemligaste avdelning KSI. Att bröderna därigenom inte värvat en eller flera svenskar inom dessa organisationer ser jag som otroligt. Våra underrättelse- och säkerhetsorgan är med största sannolikhet infiltrerade av den ryska underrättelsetjänsten, precis som jag beskrivit i mina böcker om Anton Modin. Nu är det bevisat. Frågan jag ställer mig är hur framgångsrik ”städningen” av dessa myndigheter varit sedan misstankarna uppstod? För jag antar att det står högst på agendan hos Säpo och Militära Säk just nu. Du kan själv göra grävjobbet genom att kontrollera vilka som plötsligt slutat sina tjänster på Säpo respektive Must sedan 2017 då misstankarna mot Spionbröderna uppstod.

Det gripna Illegalist-paret Skvortsov i Saltsjö-Boo

Dessa spionaffärer som blivit klickmonster den senaste tiden är inte är något som Säpo i allmänhet och KSI i synnerhet vill ska komma ut till allmänheten. Dels försvårar det för våra internationella förbindelser, men det sänker även förtroendet för vår säkerhetsapparat. I min nya bok Illegalisten försöker jag beskriva hur illegalister arbetar i Sverige. Idag är de dessutom som ni kommer att få läsa mycket aktiva. Anledningen är kriget i Ukraina men även Sveriges nära förestående medlemskap i Nato.

Jag tror att de många spionaffärerna som avslöjats på sistone beror på att vi fått hjälp av andra västliga säkerhetsorgan. Säpo kan ha fått information av CIA och MI5 mfl. Information som kommer från dubbelagenter och avkrypterad kommunikation. Sannolikt kommer hjälpen av att vi snart ska bli medlemmar i Nato. Nato vill så klart inte ha ”smittade” underrättelsetjänster i sin organisation.

Förutom ryska illegalister handlar min nya Illegalisten om IB-03. Den organisation som jag först skrev om i Vetenskapsmannen 2015. En mycket hemlig organisation i Sverige. En organisation med huvuduppdraget att leta rätt på och registrera säkerhetshot i landet men med sidouppdraget att skydda socialdemokratin. Senare gömdes organisationen som ursprungligen sorterade under IB, nuvarande KSI, i det som ibland kallas för Krigs-IB men i verkligheten är det vi idag känner som Stay Behind. Det sägs även ha kallats Aktionsgrupp Arla Gryning. IB-03 var och kanske fortfarande är en stor gruppering med runt tusen agenter. Lägg märke till att det inte handlar om samma gruppering som Lindencronas Stay Behind. Den som en gång skapades av CIA. Den grupperingen avvecklades under 1980-talet under ledning av SAF-chefen Curt-Steffan Giesecke och blev mer eller mindre en skrivbordsprodukt med enbart ledningsfunktion i beredskap. Den informationen har jag fått personligen av Giesecke. Det var således IB-03 som gjorde allt ”fuffens” och som stökat till vår historieskrivning. Jag har personliga erfarenheter av det vilket framgår i nya Illegalisten.

Jag tar i boken upp att IB-03 varit infiltrerat av KGB, Stasi och GRU sedan lång tid. Kanske rent av sedan dess tillkomst 1963. Gå inte på myten som gärna sprids i media av ”experter” på insidan (Säpo, MUST); rysk underrättelsetjänst har inte ökat sin verksamhet mot Sverige – den har alltid varit hög och infiltrationen omfattande. Skillnaden är att idag går den inte längre att dölja. Jämför gärna med gängkriminaliteten i våra städer.

Det var Olof Palme och Birger Elmér som bildade IB-03 under överinseende av dåvarande statsminister Tage Erlander. Den mycket hemliga organisationen som var organiserad i Fst/B senare kallad IB, en motsvarighet till nuvarande KSI, kallades från början SAPO, Socialdemokraternas ArbetsPlatsOmbud. Organisation gömdes efter IB-affären 1973 i IB:s krigsorganisation och kom därefter att kallas IB-03 eller Krigs-IB. Därav dess nära koppling till Stay Behind. IB-03:s uppdrag var från början att spana på och registrera svenska kommunister och säkerhetsrisker på våra större arbetsplatser. Ganska snart övergick organisationen till att spana på andra fiender till det socialdemokratiska partiet och ännu senare, som jag beskriver i nya Illegalisten, till att göra illegala affärer med svenska vapen och svensk teknologi på uppdrag av vänligt sinnade länder och vårt eget näringsliv. I IB-03:s arsenal ingick våld, utpressning och inbrott. Man hade hjälp flera privata företag och i stort sett samtliga svenska myndigheter. Ljusskygga arbetssätt som är mer regel än undantag när det gäller hemliga organisationer som länge fått verka i skymningslandet undan myndighetskontroll. IB-03 blev med tiden ett svenskt Stasi, eller åtminstone en politisk underrättelsetjänst likt diktaturer har. Läs mer om IB-03 i det här tidigare inägget: https://www.jallai.se/2014/06/ib-ett-svenskt-stasi/

Att ryska illegalister infiltrerat IB-03 skulle även kunna sätta Palmemordet i nytt ljus, vilket jag tar upp i Illegalisten. Jag hoppas du uppskattar min nya bok, som är den trettonde i serien om Anton Modin, och att den hjälper dig sätta saker i dess rätta sammanhang. Det är som du redan vet, genom att ha läst mina böcker, inte lätt att orientera sig i det här ämnet som är som en stor rökfylld spegelsal …

God Jul, Anders Jallai

Länk till pappersboken: https://www.adlibris.com/se/bok/illegalisten-9789188307286

Länk till ljudboken mp3: https://www.adlibris.com/se/e-bok/illegalisten-9789188307309

Länk till eboken: https://www.adlibris.com/se/e-bok/illegalisten-9789188307293

Illegalisten finns även på Bokus: https://www.bokus.com/bok/9789188307286/illegalisten/

Läs mer i ”IB – ett svenskt Stasi”: https://www.jallai.se/2014/06/ib-ett-svenskt-stasi/

Följ gärna mig på Twitter. Där är jag mest aktiv till vardags: https://twitter.com/AndersJallai

15 Comments

 1. G skriver:

  Vad vet man om fd. Säpochefen Klas Fribergs avgång? Låt höra era tankar… Det är ju högst sannolikt att han har koll på nuvarande ärenden och ville ta sig ifrån eller kanske togs ifrån verksamheten.
  Slänger även in en konspiration om att Wallströms ”plötsliga” sug att hänga mer med familjen 6 månader efter valet 2018 har en koppling in i dessa ärenden. Men som sagt, det är bara spekulationer

 2. ML skriver:

  Spännande, när kommer boken på storytel?

  1. Anders Jallai skriver:

   På Streamingtjänster någon gång nästa vecka. MVH

 3. Kristian skriver:

  Hej Anders kul med en ny bok i detta brännande ämne, jag beställer den som bok direkt!

  Ang. Heidari i Uppsala så kände jag en yngre kvinna fr. Roslagen på 90-talet som berättade att hon fick bra betalt av honom för att smuggla Iranier i bakluckan på sin stora bil fr. Danmark, hon åkte dock fast och fick sitta av en tid i fängelse, reflekterade ej så mkt mer på den tiden men nu går det upp ett ljus minsann***

 4. Mats Olof d.y. skriver:

  En intressant bok med tanke på tiden vi lever i.
  Men är verkligen Sverige, ett litet land i Europa och världen så intressant för Ryssland?

 5. Micke skriver:

  Nedladdad och avlyssnad enligt gammal god tradition, sträckläsning mao.

  Tack Anders, alltid lika spännande och intressant läsning.

  God jul på dig.

 6. Ulf skriver:

  Härligt med en bok till som sträcklästs under en dag. Härligt målande beskrivning i dina böcker. Alltid ett rent nöje som skapar mer sökande på nätet i aktuella ämnen.

 7. Andreas skriver:

  Hej Anders.
  Ett par tankar bara efter att läst boken. Är det så:

  att mannen som Anna Hage träffar på caféet och beskriver som svensk militär enl klädseln, kan alltså vara (rysk)illegalist?

  att vad gäller beskrivningen ”äpplen mot päron” så kan det alltså vara så illa att IB-03 agerat spaningsgrupp åt en utländsk hitman den där kvällen 28/2-86?!?!
  Monstret åt isåfall upp sin skapare, herregud!

 8. Andreas skriver:

  Anders
  Din senaste bok Illeglisten har gett svar o funderingar. Kan dessa herrar som anges i vittnesmålet i länken vara ib-03??
  Ett i mitt tycke kanske ett av det intressantaste vittnesmålen i MOP som dessutom blev grovt omskrivet. Bara den detaljen väcker ju nyfikenheten!
  Vittnesmålet har funnits tillgängligt länge men inte varit föremål för nån större diskussion.
  Nån åsikt kring detta?

  https://wpu.nu/wiki/Uppslag:D363-00

  1. Anders Jallai skriver:

   Tack! Visst kan det röra sig om IB-03 eller möjligen Säpo eller en kombination av båda. Skulle även kunna kopplas till teorin att Hans Holmér var i Stockholms city vid mordtillfället tillsammans med Säpo:s Ryssrotel. Se operation Cosi fan Tutte med Tore Forsberg och Rose mfl: https://kvartal.se/artiklar/kvartal-avslojar-sapos-okanda-operation-nar-palme-mordades/
   Se även: https://www.jallai.se/2011/12/vad-gjorde-hans-holmer-kvallen-da-palme-mordades/
   Jag har tidigare skrivit om vad Hans Holmér och SSI kan ha gjort på mordnatten i min bok SPINNDOKTORN. Teorin som jag lyfter i senaste Illegalisten är att IB-03 kan ha tillåtit främmande makt att göra en operation i Stockholm vilket beskrivs väl i boken Den sakkunnige av Carl Berg.
   Om någon känner kvinnan som vittnat i Palmeutredningen angående tre män på Klarabergsgatan strax efter mordet – hör av er till mig! https://wpu.nu/wiki/Uppslag:D363-00

 9. Andreas skriver:

  Hej Anders
  Jag har en fråga till dig efter att ha läst igenom https://www.jallai.se/2011/12/kgb-o-cia-styrde-socialist-internationalen/
  En het potatis när det kommer till Palme är att påstå att han var emot en kärnvapenfri zon i Norden. Brukar bli ett jäkla liv! Just den här frågan tror jag är superviktig.
  Bo Theutenberg hävdar att Palme var emot och han verkar vara en av få, eller en av få som vågar tycka motströms . Han om nån borde väl veta bäst tänker jag men men…
  Min egen tanke kring Palme och hans lojalitet är att den är väst/Nato, och palmekommissionens åsikt behöver inte vara Palmes. Hans egna åsikter som jag tolkar det gick ofta på tvärs med agendan som trummades fram, ex löntagarfonderna.
  Så min fråga är om du vill svara på vad du tror är sant, var han för el emot en kärnvapenfri zon i Norden, vad är din åsikt?

 10. Robert Johansson skriver:

  Helvete en sån bra och framförallt intressant bok!
  Har sträck-lyssnat på alla delar och nu när de är slut känns det bara tomt!
  Har ni några rekommendationer tills nästa del kommer ut?
  Tusen tack Anders för dina böcker so far!!

 11. Steffo-TH skriver:

  En fantastisk bok och en oerhört duktig uppläsare, Brynolfsson är den bäste.

 12. Andreas skriver:

  Intervju med Yvonne Nieminen.
  Från ca 28.15, är det IB-03 hon beskriver?
  Hade aldrig gjort kopplingen utan att läst det Jallai presenterar om gruppen.

  https://open.spotify.com/episode/1jVOoO8LEXbsE72zD8wMbd?si=2df4zzUeTpyCywyNvZMzFA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *