Anders Jallai

Amerikansk Sosus-anläggning vid Understen avslöjas i Landsförrädaren.

Understens fyrplats. Tornet längst till vänster är militärt.

Nu är pocketversionen av ’Landsförrädaren’ här! Den ges ut av Pocketförlaget. Stort tack till alla inblandade!

På nätet har det spekulerats en hel del huruvida Landsförrädarens innehåll är sant eller inte:

 • Är dess tes kring Palmemordet ren spekulation eller finns underbyggande fakta?
 • Är historien om den amerikanska Sosus-anläggningen vid Understen ett rent påhitt?

SOSUS, Sound Surveillance System är ett passivt sonar system utvecklat av den amerikanska marinen med syfte att spana efter och lokalisera ryska ubåtar. Sosus var under kalla kriget den tekniskt mest avancerade utrustning som hela det amerikanska försvaret förfogade över och det i särklass hemligaste. Det avslöjades först efter kalla kriget 1991. Sosus är en slags signalspanings-anläggning under vatten vars teknik är hemligstämplad än idag. Systemet har en slinga med sensorer som känner av ljud, magnetism och elektromagnetiska signaler på långa avstånd och kan genom dessa sensorer krysspejla exakt var ljud/magnet källan befinner sig. När jag för första gången hörde ryktet om en möjlig amerikansk anläggning i Ålands hav hade jag svårt att tro det. Sosus skulle bara finnas i de stora oceanerna och den närmast belägna, någonstans mellan Skottland och Island. Sosus uppgift sades vara att upptäcka och spärra av genomfarten i norra Atlanten för de ryska atomubåtarna från Murmansk, på väg mot USA. Sosus kan höra ubåtar på upp till 100 mils avstånd och framför allt identifiera enskilda ubåtsindivider. Den registrerar ”fingeravtryck” på ubåtarna som sedan lagras i ett ljudbibliotek. Ja, du hörde rätt – Sosus kan identifiera unika ubåtsindivider. Skulle det finnas en Sosus i Ålands hav vore det omöjligt för den ryska marinen att passerar där obemärkt!

Men varför skulle Nato/USA lägga en dyr och avancerad Sosus-anläggning ända uppe i Ålands hav? Det kan bero på att det dels stängde av det viktiga Bottenhavet för ryssarna och dels avlyssnade och karakteriserade de ryska nybyggda, tysta ubåtar från ubåtsbasen i Kronstadt. Bland annat den för Nato ökända attackubåten av Kilo-klass med det passande smeknamnet ”The Black Hole” (ubåten som dyker upp i ”Spionen på FRA”). Kilo-ubåten som är en attackubåten och i tjänst än idag är ett allvarligt hot mot Natos ubåtar i Östersjön. Ett tredje skäl till anläggningens placering i Ålands hav kan vara att Nato behövde en Sosus här i beredskapssyfte – ifall ett tredje världskrig skulle bryta ut …

En intressant detalj jag fann i min research, som jag kommer in på i nästa bok ’Natoagenten’, är att det var den lilla 40 meter långa atomubåten NR-1, som vi idag vet, gömde och inspekterade Sosus-anläggningarna runt om i världen. Därför kan vi med relativt stor säkerhet säga att atomubåten NR-1 förmodligen rört sig i svenska vatten. Men mer om det i min tredje Anton Modin-bok, Natoagenten.

amerikanska atomubåten NR-1

Jag håller med debattörer på Flashback! Det är otroligt att ett tänkbart motiv till Palmemordet skulle ligga på havets botten utanför Grisslehamn, där Landsförrädaren utspelar sig. Men nu kan jag avslöja att det faktiskt ligger till så. Sosus-anläggningen ligger där, eller åtminstone låg där då jag skrev boken för två år sedan. Den placerades i havet nära Understens fyrplats av vår kände ubåtsexpert Emil Svensson ombord på HMS Visborg. Jag lyckades finna loggböckerna till de fartyg som utförde arbetet och som bevisar det exakta datumet då anläggningen sjösattes i Ålands hav. Detta har för övrigt diskuterats bland landets experter sedan cirka ett år tillbaka. Så här skriver SvD journalisten Mikael Holmström om Sosus-anläggningen i sin bok ”Den dolda alliansen” som utkom i mars 2011, bara en månad före min bok Landsförrädaren:

SOSUS-linjen lades ut kring 1985.

Enligt Mikael Holmström är hans källa förre försvarsministern Anders Thunborg. Då undrar jag: varför ljuger Anders Thunborg om datumet för Sosus-anläggningen? Elle minns han bara fel? Enligt Emil Svensson var Sosus-anläggningen en stor sak, och beslutades direkt av försvarsministern och regeringen. Det korrekta datumet ska vara 9 september 1986. Ett halvår efter Palmemordet. Alltså inte under Palmes styre som Thunborg ville påskina. Har det någon betydelse, frågar du dig kanske? Självklart – ett samarbete av den här kalibern med Nato, fullt i klass med den hemliga signalspaningen med DC-3:an 1952, har en stor betydelse. Speciellt för Nato. Jag spekulerar i att Olof Palme vägrade lägga ut anläggningen åt amerikanarna. Palme ville enligt Robert Dalsjö, forskare på FOI, kapa livlinan till väst och på så sätt även få bort Nato:s kärnvapenubåtar från Östersjön. Den så kallade kärnvapenfria zonen i Norden (Se Dalsjös arbete i https://www.adlibris.com/se/bok/life-line-lost-the-rise-and-fall-of-neutral-swedens-secret-reserv-option-9789173350037). Palme befarade ett kommande Armageddon i vårt närområde. Sosus-anläggningen var enligt mina källor en så pass stor provokation mot Sovjet på den tiden att det hade inneburit konsekvenser för Sverige och Palme personligen. Ett möjligt mordmotiv?

Och ett motiv så gott som andra!
Läs som sagt mer i min Landsförrädaren.

Sosus – den hemligaste utrustning USA hade under kalla kriget.

Mikael Holmströms utmärkta bok fortsätter:

Utbildningen av svenska operatörer skedde i USA eller Storbritannien. / — / USA erbjöd sig att utbilda svensk personal i undervattensspaningsteknik och hur man bäst bygger upp övervakningscentraler. Följden blev att ett stort svenskt team åkte över till Amerika och lärde sig om Sosus. Allt enligt en förstahandskälla jag har.

Betänk dessutom att det här inträffade under den kallaste perioden av kalla kriget– i mitten av åttiotalet. Det svenska samarbetet med Nato var superhemligt och politiskt sett det känsligaste socialdemokraterna hade att administrera. Jämfört med den nyligen uppdagade Saudiaffären framstår den senare som en bagatell.
Förre marinchefen Bengt Schuback säger följande i Holmströms bok:

Till min häpnad blev det aldrig något problem i Försvarsdepartementet utan det vara bara att åka. / — / Ett resultat blev System 4 i Ålands hav som kopplades till marinens undervattenscentral på Muskö. Installationen föredrogs för försvarsminister Roine Carlsson (S) och fick hans godkännande. USA:s stöd var inte enkelriktat – i gengäld fick den amerikanska sidan kunskap om vad Sverige visste om sovjetisk ubåtsverksamhet i Östersjön. – Jag kommer så väl ihåg att man tänkte: Det kommer väl inte ut i pressen, det här?

Ett fett bevis på Sveriges vid den tiden dubbla bokföring. Att stå alliansfritt och neutralt gentemot det svenska folket men samtidigt samarbeta runt de allra hemligaste tingen med Nato och Ronald Reagans USA. Hur jag får det här till ett möjligt mordmotiv i min bok Landsförrädaren är lite krångligare och kräver sin bok på 550 sidor. Läs Landsförrädaren och bli lite klokare på köpet 🙂

I det här utmärkta TV programmet ”Reportrarna” från 1998 blottläggs SOSUS i Svenska vatten och det hemliga Amerikanska militärsamarbetet. Missa inte det! http://www.oppetarkiv.se/video/1863365/reportrarna

Glad påsk på er! Anders Jallai, från bastun i Grisslehamn.

Landsförrädaren pocketupplaga

Här kan du se ett utdrag ur boken som rör just den amerikanska Sosusanläggningen. Observera att samtliga kursiva stycken här nedan är tagna ur autentiska dokument:

Modin tog sedan och laddade hem sina mail. Ett var från Krigsarkivet. Han hade väntat på det. Hans kontakt där hade gjort vad han begärt och kopierat loggböckerna för två fartyg, Visborg och Herkules. Han läste igenom pdf-dokumenten noggrant. Han koncentrerade sig på  sommarhalvåret 1986. Det var då de måste ha varit här ute. Efter en stund fann han vad han sökte. Ja fan, här står allting!

Ibland måste man ha tur, tänkte han och gick ut i köket och hämtade en iskall öl. Han tog laptopen och satte sig i en av korgstolarna på altanen. I Visborgs loggbok stod för datum 1986-09-09:

Kurs 005, fart 14, Svartkobben bäring 274 grader, avstånd 5,1 nm, moln 0, vind 050/05, sikt 99 km, väderlek 0, sjöhävning 1, temp luft 10 grader. Kl 12.00 position nord Understen, bäring 188 grader, avstånd 1,1 nm. Vind 130/13, kurs 330 grader, fart 0. 

Ingen tvekan, fartyget utförde något slags arbete vid Svartkobben och Understen. Han kunde se det i loggboken och på fartygets rörelser. Det stod inget om vad befäl och besättning hade för sig vid fyren Understen. Sannolikt hemligstämplat. Det stod bara olika positioner och hur väderförhållandena hade varit de här dagarna. Fyren Understen, ca 5 nautiska mil åt nordost från Svartkobben, var platsen där Modin gissade att Sosus-anläggningen låg förankrad. Ute på det djupa vattnet.

Han läste vidare:

Kl 15.15: Vid assistans av Herkules i samband med ankringsarbeten uppkom en buckla vid spant 97. Sjövakten bestyrkes Lt Joachim Forsberg.

Det är allt som står i loggboken på hela dagen! Tänkte Modin.

”Under ankringsarbeten med Sosus uppkom en buckla”, mumlade han.

 Kl 2000: Kurs 140 grader fart 0,5. 

Modin läste vidare på datumet 1986-09-10. Den dagen stod det väldigt lite i loggen.

 Kl 17.50 förtöjd krigsförtöjningsplats. Kl 19.11 helikopter landat.

Sedan stod det för 1986-09-11:

 Kl 12.30 DVF förrättat rund (svårläst) u.a. DVF Sandstedt.

 Kl 03.15 Losskastning.

 Kl 15.00 Tvärs Simpnäsklubb

 Kl 2100 Förtöjd ÖHM (Musköbasen).

Fartyget Visborg som uppenbarligen utfört ankringsarbeten utanför Understen och Svartkobben kastade loss mitt i natten, kvart över tre, och begav sig sedan raka vägen till hemmahamnen på Berga i Hårsfjärden söder om Stockholm. Modin funderade på vad det var för helikopter som landat på kvällen. Han gissade att det var försvarsministern och överbefälhavaren som lämnade fartyget efter genomfört hemligt uppdrag. Det här är bra, tänkte Modin och halsade några munnar ur ölflaskan. Det är bara ett problem. Han reste sig upp ur korgstolen och gick fram till kanten på altanen. Han ställde sig och såg ut över viken. Det rasslade i vassen. En gädda, gissade han, eller två som lekte.

Problemet är, tänkte Modin, att jag inte har någon exakt position. Jag kan visserligen gissa på en av positionerna i loggboken. Han visste inte riktigt hur han skulle göra. Han gick och satte sig igen. Det ringde på mobilen och han svarade.

”Hej, det är Göran Filipson.”

”Hej. Hur är läget hos er på Säkerhetspolisen?”

”Det är bra här i polishuset. Det är dig jag är orolig för, Modin.

48 Comments

 1. Börje B skriver:

  Hur kan du vara så säker på datumet? De kanske la i den tidigare?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Börje!
   Tack för att du läser inlägget.
   Jag har självklart talat med dels de som var ombord på fartygen och personal på Understen!
   Fartygen har dessutom enligt loggböckerna inte varit vid Understen åren innan eller efter. Vilket gör det ganska enkelt. Men vi får säkert dementier på det här. Det är en känslig fråga! Speciellt för Ingvar Carlsson. Vi hörs, AJ

 2. Erik skriver:

  Hej Anders.
  Har du möjligtvis dykt på SOSUS anläggningen?
  Har förståelse om du inte svarar.

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Erik. Tack du också!
   Jag kan kanske inte svara på den frågan så där rakt av. Men du kan ju gissa. AJ
   PS. Läs Landsförrädaren!

 3. Buster skriver:

  Sjukt spännande! Man undrar om du är verklig eller …
  Jobbar du åt någon organisation?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Bengt! Ja, visst är det spännande. Det är dessutom aktuellt än idag. Sosus finns fortfarande eftersom kärnvapenbärarna fortfarande är atomubåtarna och kommer att så förbli tills vi får ett Stjärnornas krig. Att spåra upp och identifiera fiendens kärnvapenbärande ubåtar är bland det viktigaste försvarsarbetet vid sidan om spioneri …
   Jag jobbar åt mig själv eller för er! I Nationens Intresse, om du så vill. Hoppas att fler inser det med tiden och uppskattar det jag gör. Trevlig påsk. Det blir några ägg idag …
   AJ

   1. Buster skriver:

    Vi uppskattar det du gör, Anders! Keep on!

 4. Jonas S skriver:

  Har läst spionen på FRA och en hel del av det du gjort kring framförallt DC3:an och har en fråga.
  Om nu sosus kedjan låg utanför Understen så antar jag att du dykt den eller MMT varit i området på väg till andra arbeten.
  Har ni sett den iverkligheten med andra ord?

  Vad skiljer SOSUS från de hydrofonkedjor som lagts ut och om jag inte missminner mig köptes in av Norge som motköp för någonförsvarsaffär (enligt min rostiga minnesbild)

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Jonas!
   Hydrofonanläggningen som lades ut i ex Hårsfjärden strax innan kränkningarna där i oktober -82 började, är norska och kommer säkerligen från Kongsberg. Men det vet säkert någon i Marinen. Det jag talar om är något annat och betydligt känsligare/hemligare. Om du Googlar på Sosus finner du väldigt lite, av anledningen att det fortfarande är hemligt. Jag har talat med FOI och några gamla marinofficerare och de har förklarat att Sosus är det hemligaste och kanske mest komplicerade de haft att göra med. Sosus innehåller flera beståndsdelar. Ren Avlyssning, Magnetisk mätning, Elektroakustisk mätning, Elektromagnetisk etc. Är ingen tekniker men vet att den kan känna av metallers rärelse i vattnet på väldigt långa avstånd. en fantastisk maskin helt enkelt som förbättrats hela tiden. Att en sådan placerat i Ålands hav på svenskt vatten är ganska stort egentligen och det finns sannolikt en på finska sidan också enligt rykten. Vid Märkets fyr. De två anläggningarna kan krysspejla ryska ubåtar och hela tiden följa deras rörelser. Det var därför som en hög rysk officer sa att: "Ni kan ju alltid kolla er avlyssningsutrustning om ni tvivlar på det jag säger." Med anledning av att någon påstod att Estonia kolliderat med en rysk ubåt.
   Vi vet hela tiden var de ryska ubåtarna är! Hoppas det räcker som svar så där lite snabbt och utan källkoll. Glad påsk, AJ

   1. Jonas S skriver:

    Hej Anders

    Ja som jag har försått det från mina "ringa" kunskaper om sosus så är det ju långt ifrån bara vågor inom det hörbara området som de jobbar med. Det är ju också troligen så att det är det minst användbara området i Östersjön med sina speciella förhållanden avseende skikt och annat.

    Men en fundering. Sosus är byggt för Atlanten med en programvara anpassad för den miljön. Det betyder att det är en väldigt öppen miljö med STORA djup.

    Om man nu har ett system som kan övervaka hela Östersjön varför lägger man det så att det bara kan lyssna/spana mellan strax norr om Dagö och strax syd om Ventspils (bygger på teorin om att vågor färdas i en rak linje) då Åland kommer att "skymma" norrut och norra skärgården söder ut. Ja visst.. Man täcker in utloppen från Finska viken men som jag minns det fanns de stora flottbaserna och framförallt ubåtsbaserna längre söderut (Liepaja och Ventspils var väl de huvudsakliga sådana) framförallt som om jag inte missminner mig så räknade ryssen med att Finland skulle vräka ut minor i hela Finska viken vid minsta antydan till oro i regionen, har för mig att någon har haft citat i stil med "att ryssen räknade med att inte kunna få ut ett fartyg från Leningrad då minorna skulle ligga tätare än bredden på fartygen". Därtill skulle ju stora delar av minröjningskapaciteten koncentreras till utloppen i Bälten och Öresund för att kunna hålla temopot i de stor anfallsriktningen.

    Varför väljer man då att inte placera anläggningen på exempelvis Huvudskär som ju vid denna tiden var skyddsområde http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19901334.htm och därmed kunna öppna upp bevakningsområdet

    För att fortsätta tesen… Om vi ser anläggningen som ett sätt att låsa infarten upp i Bottenviken så kan jag se syftet MEN om det är så… Innebär det placeringen som vi tror/vet att den har att det finns ytterligare anläggningar som ryssarna "var medvetna om" men som svenska folket inte känner till som kan lyssna över hela Östersjön.. Kan det ha funnits fler stationer i samma SOSUS kedja i östersjön??

    Men det kan ju också vara så att den anläggning Visborg jobbade med inte var en SOSUS anläggning utan något helt annat. Varför inte en mycket mer raffinerad variant av de hydrofonkedjor som lades ut för att "låsa" våra skärgårdar där bland annat Tapper klassen var ytenheterna som SENT (90 talet) kom till för att komplettera dessa.
    Dessa är som du säger levererade av Kongsberg och "officiellt inköpta".
    Kan det vara så att denna anläggning sm vi benämner "SOSUS" är en sentida parallell till radioutrustningen i DC3:an men inte en SOSUS anläggning utan något annat utvecklat av USA men inte officiellt inköpt av "vårt broderland i väst"
    Saker vi officiellt inte hade men som vi de facto hade men inte en SOSUS egentlig teknisk mening…..

    1. Anders Jallai skriver:

     Hej Jonas! Det får du fråga någon teknisk expert på området. Men tror att det är svårt att finna någon i Sverige. Som Bengt Schuback berättar, så fick de åka över till England/USA för att få utbildning på anläggningen. Tror att även service gjordes där borta. Uppgifter jag fått är att det var en "ren amerikansk anläggning." Och det rör sig om en Sosus. Kanske en testanläggning. Och det var Thunborg som enligt mina källor, "fixade den i Washington". Därför sannolikt hemligstämplad teknik. Har svårt att tänka mig att en svensk tekniker fick gå in i den maskinen. Om du läst Landsförrädaren så beskriver jag hela Sosus systemet med en tillhörande "End Station" bl a, som var placerad någonstans på Understen i berget. Där samlades den avlyssnade informationen och sedan slussades den vidare till Muskö och sannolikt något Natoland/NSA. Det var råmaterial som insamlades, precis som med DC-3:an och vi kunde, vad jag fått höra, inte analysera den. Däremot kunde vi höra genom mikrofonerna i realtid om ex ett fartyg eller ubåt passerade. Men det hemligaste och sannolikt intressantaste för Nato var fingeravtrycken på ubåtarna. Vi fick ett fingeravtrycksregister av jänkarna som någon berättade, och som vi kunde använda för att identifiera vissa ubåtar men frågan är om Nato.s egna ubåtar, ex NR-1 och Mystic/Avalon fanns med i det registret. Nej – gissar jag.
     Angående din fråga om det fanns fler Sosus i Östersjön? Så ryktas det om en vid Märket som finnarna handhar och som sannolikt ingår i samma system. Se på bilden i inlägget. Men visst kan det ha funnits fler. Kanske på Gotland …

     1. Jonas S skriver:

      Hej Anders

      Har tyvärr inte "hunnit" (läs jag väntat på pocket versionen då jag försöker att ha "serier" i samma format och köpte spionenn på FRA på Pocket 🙂 ) läsa Landsförrädaren men skall göra det nu…
      Om det är så att denna installation vi talar om har använts för att bygga upp ett "fingeravtrycksregister" över hur saker "lät" i SOSUS så är ju placeringen "klockren" OM man räknar med att Sovjetiska fartyg och ubåtar drar sig igenom detta området.

      Hummm får lov att plöja boken 🙂

     2. Anders Jallai skriver:

      Intressant med fingeravtrycksregistret! Vet av källa inom marinen att vi fick tillgång till ett amerikanskt register i samband med nedläggningen av Sosusen. Men anläggningen kan säkert ha använts till insamling av "nya ljud" ex Kiloubåten eller miniubåtar. Men som sagt: jag är ingen expert på varken Sosus eller tekniken bakom, utan refererar bara till det jag hör från mina källor. Om du tittar på eniro sjökort så ser du att bara 500 m nordost om Understen, brakar det ned till hela 230 meters djup. Ett av de djupaste områdena i Östersjön. Det är en smal ca 600m bred ränna som går mellan Understen och fyren Märketskallen. En känd ubåtspassage/gömställe. Den andra passagen in i Bottenviken går precis öster om Märkets fyr på gränsen till Finland. Vi fann ett vrak ca 1 nm NO om Understen för några år sedan. Ett tyskt järnmalmsfartyg som gick på en mina i början av andra världskriget och sjönk precis på kanten till djuprännan. Fartyget heter August Thyssen och ligger på lite knappt 60 m djup. Vi har gjort många dyk på den. Därför är jag bekant med området.

     3. Jonas S skriver:

      I så fall…. Är det ju en rätt logisk placering… Om man lägger in att ev stationer för "hydrofon" spaning täcker in södra östersjön och om vi lägger fokus för stationen på att hämta in data för övriga SOSUS kedjor..

      Det är ju en typiskt kanaliserande terräng som vi talar om…

 5. Lars S skriver:

  Hej Anders,

  Ang. Palmemordet, tror du det kommer att ”lösas” och i så fall om alla fakta kommer att redovisas (offentliggöras)? Leif GW har jag för mig sagt att han vet mer om den saken än vad andra känner till. Sen återstår som sagt vad vi andra dödliga informeras om och vad som är sant o osant och om någon kommer att dömas för det. Känns som det är ett väldigt dribblande med den saken och att just sanningen är en oerhört känslig fråga. Och ja, jag har läst Landsförrädaren 😉 .

 6. Agneta skriver:

  Gissar att den var kopplad direkt till NSA. Om Sosus fanns på svenskt vatten fanns garanterat NATO ubåtar likaså på svenskt vatten.

  1. Christian skriver:

   Det är bekräftat att västtyska ubåtar har manövrerat både på Västkusten (Gullmarsfjorden) och i Östersjön. Ang ubåtskräniningar så måste det nödvändigtvis inte enbart ha varit sovjetiska ubåtar. Jag misstänker att polska Marinen hade intresse å WP vägnar att kunna operera på grunt vatten bland bränningar, kobbar och skär. Östtyska Volksmarine hade inga ubåtar.
   Varför Gullmarsfjorden är intressant är att det fanns och finns fortfarande militära installationer i Skredsvik och i Grundsund

   1. Jan Uddgren skriver:

    Jag lutar mot att en stor del av observationerna på både Östkusten och västkusten var västrelaterade. Jag menar nog att det var övningar och underhåll av utrustning samt träning av Staybehindnätverk med relation till den verksamheten i händelse av krig som inte fick avslöjas. Diskret landsättning eller flykt med ubåtar var alldeles säkert en del av förberedelserna för dessa. Troligen var det också så att Nato byggde upp lyssningsnätverk med utrustning i svenska vatten runt en stor del av vår kust i hemlighet men troligen med medgivande. Problemen uppstod när större system skulle in i östersjön som de inte kunde smyga in med hur som helst. Ström behövs ju också för en del avancerad utrustning.

    Kanske var också t ex Hårsfjärden och andra kustnära ubåtsjakter spel för att påverka våra beslutsfattare att placera ut deras system mera aktivt inför hoten.

    Att de västliga navigerade in av misstag kan nog utesluta och övningar gör man inte där man vet att det saknas övervakning utan snarast i samband med och samförstånd med olika övningar hos motståndaren.

 7. Allan skriver:

  Anders när det gäller Stay Behind så bör de väl rimligen ha haft diskreta hemliga anläggningar kanske i samband med t ex fritidshus etc nära olika militära objekt och möjliga att nå via transponderleder för undervattensfartyg. Metoden att landsätta agenter via ubåtar är ju lika gammal som ubåtens historia och en andravärldskrigetspionhistoria utan agenter landsatta med ubåtar är väl otänkbar.

  Rimiligen bör väl då dessa baser och hemliga transponderleder ha kunnat användas av västliga undervattensfarkoster som installerade eller underhöll sådana system. Naturligtvis var det viktigt att sådana aktiviteter inte sipprade ut till vårt värnpliktsförsvar men att aktiviteter inom det kan ha rapporterats som ubåtsobservationer och lett till ubåtsjakter i hysterins spår.

  Därav skulle man kunna gissa att delar av de varierade övervakningssystemet Sosus kan finnas spridda på de platser som haft sådana rapporter dvs från jakten i Sundsvall via Hårsfjärden ,och fynden av transponder i samband med det, till västkusten och Gullmaren.

  Samarbetspart med Nato alltså ej Marinstaben men undantag för några få i toppen utan operativt med Stay Behindgrupper i krigsorganisationen och MUST medna fotfolket i Marinen svävade i okunnighet.

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Allan!
   Helt klart fanns det Safe-Houses runt omkring i den svenska skärgården. De var till för att med ubåtar hämta eller lämna viktig personal i ett Arla Grynings-läge. D v s under eller i nära anslutning till en fientlig ockupation av landet. Dessutom måste övningar ha genomförts och som du säger ibland av misstag synts för den ”vanliga befolkningen”. I dessa lägen finns inget annat att göra, än att dementera att verksamhet överhuvudtaget ägt rum (jämför minkar etc) för annars riskerade den hemliga verksamheten att avsjöjas. Det fanns liknande rutiner inom flyget och även med små snabbgående fartyg. Vet själv att några kränkningar var just Stay Behind och då även dykare. Du kommer att få läsa om ett Safe-House i min nästa bok: Natoagenten. AJ

 8. Gösta S skriver:

  Är det inte landsförräderi att avslöja System 4?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Gösta! Visst, du har en poäng. Nu vet vi inte om anläggningen ligger kvar men eftersom Marinchefen Bengt Schuback och Mikael Holmström avslöjade System 4 i "Den dolda alliansen" så är skadan redan gjord. Det var de som avslöjade System 4. Jag hade inte skrivit det här inlägget annars. För Sosusanläggningen är bland det hemligaste vi har/hade i landet. AJ

 9. Martin R skriver:

  När jag tittar på Google kartan så verkar Understen och Märket ha fri ’sikt’ över Bottenviken.
  För att lyssna in i Finska viken verkar området utanför Sandhamn vara idealiskt. Sedan naturligtvis Gotland för att täcka in Östersjön söderut.
  Allt detta har naturligtvis ryss och amerikan redan upptäckt och följt upp..
  Så min undran blir vilken plan B som finns ?
  Vad göra efter att specialförband varit på besök.
  Finns det flera ’ägg’ utspridda, kanske att dagens ubåtar har allt av sensorer som behövs och att fasta anläggningar är på avveckling.
  Lite funderingar av en amatör-militär.
  Varför inte en modern ’ kabel tattare’ med fiber utlagd på botten till kopplingspunkter för ubåtar/avlyssnings-bojar att koppla upp sig och utan att röja sig med elektromagnetiska signaler. Effektivt sätt att överföra stora mängder data för bearbetning. FRA har ju en superdator…

 10. Jibe skriver:

  Tack för en spännande och intressant artikal. Att sosus lades ut efter Palmes död är intressant och något som Ingvar Carlsson borde veta om, eller?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Jibe!
   Sosusen är bara en metafor för det hemliga Natosamarbetet men en viktig sådan. Kanske den viktigaste tekniska hjälpen Nato fick av Sverige. Min tes är att Palme motsatte sig samarbetet och livlinan/kärnvapenparaplyet från Nato. Därför blev han en säkerhetsrisk, inte bara för Nato utan även för svenska inre intressen. IC visste helt säkert om det här. Annars har han all tid i världen att dementera. Om inte min bok så Mikael Holmströms \”seriösa\” version. Det är därför som inte ens sossarna vill gräva i mordets sanna motiv. AJ

 11. Jonas skriver:

  Hej Anders,
  Jag vill nog påstå att jag kan lite om ubåtsjakt och passiv hydrofonspaning.
  Visst kan det ha funnits (eller finns) ett passivt hydrofonsystem där du beskriver att SOSUS finns men om så är fallet måste det finnas på ganska många fler ställen.
  Du kan få en ungefärlig bäring med ett enda fast system på en given plats men för att kunna krysspejla och positionsbestämma kontakten behöver du flera utspridda lyssnarposter.
  Var finns de andra hydrofoninstallationerna?

  Sedan kan jag med 99,99% säkerhet säga att ingen skulle placera en SSBN-ubåt i Östersjön. Det skulle vara totalt idiotiskt för USA då deras D5-robotar har en räckvidd som gör att de kan nå mål i Ryssland/Sovjet från i stort sätt vilken plats som helst på jorden. Varför då riskera ubåten i det begränsade och grunda Östersjön?

  Til sist vill jag tacka dig för otroligt bra och spännande böcker, hoppas du fortsätter skriva i samma genre efter Natoagenten!

  Jonas H

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Jonas, tack för att du läser mina böcker!!
   Först SOSUS: Det finns med stor sannolikhet minst ett system till i Östersjön och den ligger enligt uppgift på finskt vatten, i närheten av fyren Märket i Ålands hav. Sedan gissar jag på en på Bornholm och ytterligare ett system någonstans söderut. Systemet vid Understen heter System 4 och med lite fantasi kan vi gissa att det är den fjärde anläggningen. Men som sagt minst två system!

   SSBN: Eller kärnvapenbärande ubåtar behövdes (vet inte om det fortfarande behövs) närmare de sovjetiska baserna Paldiski, Baltisjk, Kronstadt, Murmansk etc). Anledningen var helt enkelt att Sovjet hade placerat små mobila enheter i Baltikums skogar som kunde komma till skott på under 30 minuter! Dessutom hade Sovjet flyttat in fem kärnvapenbärande Golf II ubåtar till Östersjön. Frågan är vilka som var först med att flytta sina kärnvapenbärare i hemlighet: Nato eller Sovjet? Men genom flytten rubbade man maktbalansen, den s k "Detenté" till sin egen favör. Självklart ville man inte röja att man hade informationen om motståndarens hemliga kärnvapenarsenal, utan man flyttade helt enkelt sin egen arsenal i hemlighet. I Natos fall blev de tvungna att flytta in ubåtarna i Östersjön. Risken fanns annars att Sovjet skulle få ett kraftigt förstaslags-övertag. D v s slå ut Nato i Europa innan Nato kunde slå tillbaka. Det handlade om sekunder i många fall. Lite som då Sovjet ville flytta sina kärnvapen till Kuba och på så sätt rubba den strategiska kärnvapenbalansen redan 1961. AJ

 12. Fredrik Carlstedt skriver:

  Herr Jallai ! Tror Du att det var order på Amerikanarna som Palme blev mördad den 28 februari 1986 ?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Fredrik! Det fullständiga svaret på det får du i Landsförrädaren. Missa inte extramaterialet i slutet av pocketen. Där utvecklar jag min teori.
   Nej, min tes är att det var ett gemensamt önskemål från Nato att "vi måste lösa vårt inhemska problem." Det planerades sannolikt på hög nivå, men utfördes av en inhemsk hemlig gruppering som kallades Aktionsgruppen Arla Grynig och som var en del i Stay Behind nätverket och organiserades under SSI inrikesavdelning eller f d IB-03. AGAG hade "mördargrupper" som skulle träda in i ett gryningsskede och avrätta potentiella kvisslingar och folk på den yttersta vänsterkanten. Svårt att tro idag – men så var det. Vem som bestämde vad och exakt vilka personer som är skyldiga blir svårt att idag, få svar på. Jag nöjer mig med att ha funnit motivet och grupperingen som fick "uppdraget i nationens intresse." Det intressanta är att diskutera varför motivet upplevdes så starkt 1986 och om analysen av Palme som ett hot gjordes på riktiga grunder. Det fanns säkerligen en hel del desinformation i luften från ett visst håll.

 13. Agneta skriver:

  Hej Anders. Nu har jag läst Landsförrädaren. Makalös bok. Framåtrörelsen är imponerande och spänningen! Måste vara en av de bästa i genren. Grattis!

  1. Anders Jallai skriver:

   Tack ska du ha. Man gör så gott man kan.

 14. Anonym källa skriver:

  Här är ett mail som jag fått och som jag publicerar anonymt eftersom skrivaren inte vill skylta med sitt namn. AJ

  Hej igen. Har nu läst ”Den dolda alliansen” och en del saker har klarnat gällande mycket jag hört från äldre officerare och statstjänstemän men en sak jag fastnade för var när min vän sa att han hade en del luckor att fylla i efter att jag läst boken, han nämnde redan då (jag frågade om sosus) att vi hade ”ett modifierat sosus som fungerade bättre här”. Har även hört detta av ett par äldre marinofficerare men de beskrev det för en då ganska ointresserad person(mig).
  Vet inte om detta har något värde för dig men skickar ändå.
  Ha en spännande vår och sommar i Understens dunkla vatten 🙂

 15. Tobbe skriver:

  Jag kan inte få fram el hitta ditt inlägg om Nato-agenter i Sverige, testar jag länken här till höger så får jag "error"…?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej,inlägget om Natoagenter är inte färdigt. Kommer förmodligen till helgen.
   AJ

 16. Jan Uddgren skriver:

  För den som skulle drista sig att tro att 1986 års Sosus fortfarande skulle vara relevanta för "rikets säkerhet" ber jag att få länka till denna Saab:s produktsida. Dessa moderna grejer är alltså även de offentliga. Dock kanske inte hur de används eller var de finns.

  Tekniken har sprungit förbi på dryga 25 år.
  http://www.saabgroup.com/en/Naval/

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Jan! Intressant länk.
   Precis som du säger är inte själva utrustningen i sig hemlig som den var under det kalla kriget, däremot är själva tekniken bakom, självklart hemlig av konkurrensskäl. Tror inte att ex SOSUS systemen som fortfarande ligger i Östersjön är "saker" som du kan köpa på öppna marknaden, åtminstone inte mjukvaran. Det är den som är hemlig. Även ryssarna säljer militärteknik och då med äldre/enklare mjukvara än de själva använder. Ganska logiskt. Om man spekulerar lite, så finns det fortfarande intresse över att komma över en utrustning från havets botten …

   1. Jan Uddgren skriver:

    Jag menar bara att om det officiellt finns undervattensdrones som skulle kunna kartlägga Estonia med 4cm upplösning utan upptäckt och passivsystem som kan skilja en grodman från en stor fisk så lär de ha betydligt mer tekniskt sofistikerade system idag 25 år senare som är nästan omöjliga att upptäcka och som inte kräver några stora ytfartyg för att placera ut grejerna eller serva dem.

 17. leif skriver:

  Din tips funktion fungerar inte.

 18. Martin skriver:

  Är det samma typ av SOSUS som verkar mellan Danmark och Sverige samt stora Bält? Där vet jag att man utför samma typ av kontroll av vilja fartyg och utbåtar som kör in i Östersjön.

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Martin!
   Vet ej om/vad det ligger i inloppen till Östersjön men gissar att det finns något. Förmodligen rör det sig om avlyssning av något slag. AJ

   1. Martin skriver:

    Jag var på nån visning på F17 i Kallinge för ca 15-17 år sedan för ett slutet sällskap. Då berättade man att man utförde spaningsuppdrag över Östersjön och de berättade då att de vet om ID för alla fartyg och även ubåtar som passerar in i Östersjön eftersom det finns nån form av övervakning för detta mellan Sverige och Danmark samt i Bälten, denna information spreds bl a till just F17.

 19. Anders Jallai skriver:

  Tack för info! AJ

 20. Hampus skriver:

  Hej Anders
  Jag vet att när jag gjorde VPL under 2007 var det en hel del Rysk och Baltisk aktivitet utanför Kullen i Skåne. Oftast genom signalspaningsfartyg som var kamoflerade som fiskebåtar liggandes i kilen av internationellt vatten däremellan Sverige och Danmark. Vad jag antar är att MTS (Marinens Taktiska Stab) hade stenkoll på dessa fartyg och delgav info genom Sjöcentralen i Malmö till oss på BevBåtarna. Jag vet inte om MTS har ett samarbete med VTS Öresund eller om de har egen övervakning i form av CCTV i Helsingborg, liknande de kamerorna som VTS använder sig av men det vore väl inte helt otroligt. Vad gäller en SOSUS-anläggning eller liknande i närheten av Öresund så känns faktiskt Kullaberg som en utmärkt placering av detta. (med tanke på att det är ett berg och inte en kulle.) Speciellt eftersom FM redan har diverse radar/radio anläggningar på berget som är Skyddsobjekt med tillhörande tillträdesförbud. I alla fall senast jag hörde om det.

  //Hampus

 21. Paul skriver:

  Anders!

  Jag vet var Svartklubben ligger, men var ligger "Svartkobben"!? Om du inte menar Svartkobbarna. vilka ligger ca 10M SW Understen?

  Citat: "Fyren Understen, ca 5 nautiska mil åt nordost från Svartkobben". Svartklubben ligger ju ca 6 M SW Understen så det måste vara Svartklubben du menar.

  /Paul

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, jag menar ingen av dessa. Svartkobben är en uppdiktad ö som har likheter med både Svartkobbarna och Måssten men även Understen. Främst Måssten som är en f d hemlig militär ö med nedsprängda bergrum och naturhamn. AJ

 22. Kockis skriver:

  Nr 1 hade även hjul för att stabilt kunna rulla på botten. Ses här från 22:40: http://www.youtube.com/watch?v=1uvPZs7icIw&fe

  1. Anders Jallai skriver:

   Tack för tipset! Kockis. Jag har lagt videon i inlägget: "Hårsfjärden 1982 – ett landsförräderi?"
   Missa inte! AJ

 23. America has been waging a war on the countries which conflict their national interests.The way we see it is that nuclear submarines and conventional warfare equipments have been used widely to counter it.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *