Anders Jallai

Spionerna på Säpo – Anton Modin 8

SPIONERNA PÅ SÄPO – ANTON MODIN 8

Spionerna på Säpo heter nya boken som återigen utspelar sig i 1980-talets Sverige. Jag har fastnat i det årtiondet, känner jag, förmodligen på grund av att 1980-talet beskriver kalla kriget på ett mycket bra sätt. Och mycket av det som hände då har bevisligen haft återverkningar på det som händer runt oss idag i Sverige – det som vi inte riktigt förstår. Alla oheliga allianser, desinformations-attacker, spionnätverk, illegalister med dunkla motiv, brottssyndikat, nepotism inom media och myndigheter, och framförallt det styrande nätverket i Sverige som jag ibland kallar Deep State, den dolda staten. Därför måste än idag vissa saker som riskerar att avslöja denna maktordning hemligstämplas även om det hände för länge sedan. Saker som vi egentligen har rätt att få reda på men inte får på grund av luddig lagstiftning. Exempelvis så är delar av dokumentationen om DC-3:an som som sköts ned av Sovjet 1952 fortfarande hemligstämplade – 66 år gamla papper!

I min nya bok Spionerna på Säpo tar jag ytterligare ett steg på vägen mot klarhet. Du ska nämligen få träffa spionen Stig Bergling och få möjligheter att tömma honom på information. Information som du kommer vara den första att få ta del av. Och varför just du och jag är de första som får det, kommer du förstå när du läst boken. Bergling var nämligen inte ensam i sitt arbete för den sovjetiska underrättelsetjänsten. Han hade medhjälpare i Säpo. Något som vissa i landet gjorde allt för att skydda.

Innan jag går in på händelserna i nya boken ska jag ge dig lite bakgrund. Bergling anställdes på Säpo 1969 och placerades snart i Ryssroteln. I mars 1976 fick han jobbet som chef för den mycket hemliga spanings-expeditionen som tillhörde Ryssroteln. Spanings-expeditionen där all spaning och kontraspionage på utländska underrättelseoperatörer beordrades, organiserades och sammanställdes. Berglings närmaste chefer vid den tiden var Tore Forsberg och Olof Frånstedt. Administrativ chef för hela Säpo var vid den tiden Hans Holmér.

 

Stig Bergling vid ett av mina besök hos honom på Ersta sjukhus

1979 greps Stig Bergling av den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet på Tel Avivs flygplats, helt utan Säpos inblandning. Efter att bevis framförts mot honom i form av en hemlig inspelning mellan Bergling och hans kontaktman i GRU erkände han sitt spioneri för GRU. Israelerna tömde honom på information och skickade honom sedan till Sverige där han ställdes inför rätta. Min uppfattning är att utan israelernas hjälp hade Bergling aldrig lagförts i Sverige. Den som hade stor del i den här operationen mot Bergling var förre Säpochefen Olof Frånstedt och han har berättat för mig hur det gick till. Det var nämligen en av hans gamla kontakter i Israel som informellt kontaktade honom. Frånstedt hade då slutat på Säpo och jobbade som länspolischef i Göteborg. Man kan undra hur det kom sig att det var israelerna som grep Bergling och inte Säpo själva, och varför de tog kontakt med Frånstedt och inte direkt med Säpoledningen? Det logiska hade ju varit att Säpo gripit honom i Sverige. Det fanns nämligen mängder med misstankar mot honom sedan tidigare och till och med bevis i form av minst ett vittne. Jag tror du kommer få svaret i Spionerna på Säpo.

I två klipp från en SVT-dokumentär av Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson kommer Bergling in på dessa händelser. I första klippet, hur han fick jobbet på Spaningsexpeditionen.

IMG_5845 

i andra klippet om misstankarna mot honom och GRU:s kontakter i Säpo.

IMG_5853

 

I ett Expressen-reportage om Bergling från 2009 berättade Bergling att han skrivit en lista på vilka som kan ha varit hans beskyddare på Säpo. Alltså svenskar som jobbade åt den sovjetiska underrättelsetjänsten. På listan som han skrivit fanns bl a namnen: Hans Holmér, Tore Forsberg och P-G Näss. Expressen skriver:

 

Det ligger en handskriven lista med namn på Stig Berglings skrivbord. Handstilen är lätt darrig, men helt läslig. Stig Bergling säger att han skrev listan i natt. Han kunde inte sova. Tankarna rusade runt i hans huvud. På kvällen hade han sett en förhandskopia av den tv-dokumentär om honom som sänds i kväll i SVT (se klippen ovan).
Han kunde inte sluta tänka på den fråga som ställdes i slutet av programmet: Hur han kunde tilllåtas fortsätta sitt spioneri så länge, trots alla varningssignaler? Och hur han – en notorisk drinkare och kvinnokarl – gång på gång kunde placeras på det ena toppjobbet känsligare än det andra, högt ovanför hans utbildning och kompetens?

– Det är klart att jag fick hjälp av någon i bakgrunden. En skyddsängel. Den verkliga storspionen. Och jag tror jag vet vem det var, säger Stig Bergling och stryker under med pennan i sin lista.Där finns ett 15-tal namn. En kort lista på dem som var inblandade i beslutet att slänga in honom i psykvården efter domen och en tid på Hall-anstalten. Det är namn på män som han hatar. Och så, under den, en lite längre lista med namn på tidigare kolleger inom säkerhetspolisen: Bland namnen finns PG Näss, Hans Holmér. Och så Tore Forsberg, den legendariske spionjägaren som ledde jakten på storspionen Bergling hemma i Sverige och som gick bort i augusti i fjol.

– Det är klart att jag hade beskydd av någon. Hur skulle jag annars ha fått jobb som expeditionschef på Ryssroteln? Jag trodde de skämtade när jag fick frågan, säger Stig Bergling.

Den gamle storspionen beskriver den grandiosa hämnd, den stora upprättelse, han ska få när den fantastiska sanningen snart kommer fram.

– Jag vet att den jag letar efter finns här bland de här namnen.

https://www.expressen.se/nyheter/inloggad/stig-bergling-jag-ska-se-till-att-den-riktiga-storspionen-avslojas/

 

Jag gjorde mina intervjuer med Bergling 2013-14 och fick då reda på vem det var som beskyddade honom på Säpo. Vem av namnen på listan det var. Men han berättade även en hel del annat smått sensationellt som exempelvis en hemlighet på botten vid Utö i Stockholms södra skärgård! Det här är saker som jag velat skriva om tidigare men inte vågat så länge Bergling levde. Anledningen är att jag insåg att han kunde råka illa ut. Nu vilar Bergling i jorden sedan snart tre år och jag är tacksam för att han berättade sanningen till slut. En sanning som tar oss ännu djupare in i lögner, dubbelspel och dimridåer. In i ett Sverige som de flesta av oss inte tror finns – in i Anton Modin-land, om du så vill. I nya boken Spionerna på Säpo rör vi oss ned till källarvåningarna inte bara på Säpo utan även andra delar av svenska myndigheter och inte minst leder det in i det svenska etablissemanget. ”Saker börjar klarna”, som någon privatspanare skrev för många år sedan angående Palmemordet. Jag önskar er mycket nöje med nya boken och glöm inte att kommentera om vad ni tycker och tror själva i ämnet. Det är uppskattat, lovar jag.

 

Med vänlig hälsning, Anders Jallai.

 

Spionerna på Säpo som ebok eller storpocket beställer du via Bokus eller Adlibris. Eboken finns även på iBooks som vanligt.

Länk till Spionerna på Säpo:

Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/spionerna-pa-sapo-9789188307125

Bokus: https://www.bokus.com/bok/9789188307125/spionerna-pa-sapo/

mp3-ljudbok Adlibris: https://www.adlibris.com/se/ljudbok/spionerna-pa-sapo-9789188307156

mp3-ljudbok Dito: https://dito.se/ljudbok/9789188307156/spionerna-på-säpo

SVT Dokumentären Stig Bergling i fiendens tjänsthttps://www.youtube.com/watch?v=sQK9zQt8ibQ

28 Comments

 1. Magnus skriver:

  Härligt med ny Modinbok, julläsningen är därmed räddad! Blir väldigt nyfiken på "hemligheten på botten vid Utö". Keep up the good work Anders!

 2. Anneli skriver:

  Jag håller med föregående talare…Julen är räddad! Tusen tack för det.

  Jag slukade alla föregående böckerna i somras.

  Ha det gott.

  Mvh, Anneli

 3. Tony skriver:

  Är den på gång som ljudbok? 🙂

  1. Anders Jallai skriver:

   Ljudboken kommer i januari. MVH

 4. Ronnie skriver:

  Mycket trevlig läsning, har sträckläst sedan i går kväll. Väldigt intressant att ”Hemligheten på botten vid Utö” är nästan exakt så som jag uppfattat Hårsfjärdsjakten men knappt vågat tro på det själv.

  1. alexf22 skriver:

   Får man fråga vad du hade hört om Hårsfjärdsjakten som kunde uppfattas som det Anders nämner i sin bok om Utö? Någon speciellt händelse under jakten? 🙂

 5. Martin R. skriver:

  O'boy vilken spännande och informativ bok !
  För att bli antagna till FBI, you must be like a glass of milk.
  Utan att avslöja innehållet i boken, kan de som läst boken bättre förstå min formulering i början.

 6. Dan Laurin skriver:

  Fantastiskt elegant och välskrivet! Hemligheten vid Utö ligger nog bakom den EKO-sändning som aldrig blev till något; någon lade locket på.

  1. alexf22 skriver:

   Eko-sändning, kan du förtydliga det? Jag gissar att du menar Sveriges Radios Ekot. Var kan man läsa mer om detta?

 7. Hemliga byrån skriver:

  Härligt med en ny Modin och tack för klargörandet kring ljudboken, ser fram emot att lyssna igenom den i januari!

 8. Gäst skriver:

  Jag vet att du i ett av dina första inlägg pratade om Tore på SÄPO som ett ruttet äpple. Jag gissar att detta är en av dina slutsatser i boken? Chefen för Sveriges kontraspionage, en förrädare. Snyggt.

  Är det dock inte lite märkligt att Olof Frånstedt helt kategoriskt avvisar tanken på en medhjälpare? Varför gör han det? Är det p.g.a. att han inte vill kännas vid tanken på att en av hans tidigare kollegor kanske var KGB-anstruken? Han verkar t.o.m. smått besvärad av att frågan ens kommer på tal.

  1. Andreas Wirsén skriver:

   Tänkte också på det. Jämför vad Frånstedt SÄGER till SVT med vad han GÖR (enligt Jallai ovan) för att få Bergling fälld: Springer cirklar runt SÄPO med hjälp av sina israeliska kontakter, istället för att göra en intern anmälan. Handlingar talar högst.

 9. Lennart skriver:

  Välskrivet och bra som vanligt . Och det var ungefär som jag anat. Tack Anders och gott nytt !

 10. Roger skriver:

  Tack Anders!
  Du är grym på det du gör!
  /Roger

 11. Andreas skriver:

  Anders!
  Med anledning av dina sensationella uppgifter om Carl Gustaf Östling i denna bok, så ter sig Palmemordet än mer invecklat måste jag säga. Det var nog det som jag mest reagerade på i denna bok.
  Då du i detta inlägg https://www.jallai.se/2013/01/landsforradarsparet-… har misstankar om Östling som potentiell palmemördare, ter sig Östlings förehavanden än mer märkliga om han skulle vara blå/brun som beskrivs i ovan länk till att helt plötsligt vara illegalist!
  Då hade han väl isåfall verkat mot ett mord på Palme, eller?!
  Är detta nåt som du har funderat över Anders?

 12. Mattias skriver:

  Om hälften av det som beskrivs är sanning i boken vilket med författarens research kan tänkas vara lågt räknat så är Sverige ett helt annat land sedan jag läste boken. Boken var inte den bästa men till innehållet om Bergling var den en viktig pusselbit. Jag fick även omvärdera min historiska bild av Sverige och även författarens till en större grad till att jag inte vet var jag har honom numer. Det senare kan vara att författaren valt att blanda in fiktion som är helt påhittade. Jag tror att Anders på detta viss vill spinna vidare på nya böcker och inte slösa med för mycket av en begränsad lista på inhämtade fakta.

 13. Gunnar Mannering skriver:

  Jag vrea tacksam om Anders, kommentera ovanstående.

 14. Andreas skriver:

  Hej Anders.
  Det hade varit trevligt om du kunde ta dig tid att svara dina läsare. Mycket av det du skriver om väcker frågor.
  Du var en hejare i början på att svara folk när du skrev inlägg, men det har trappat av allteftersom kan jag känna./Andreas

 15. Kristian skriver:

  Är det någon som har nån aning vad som hände med dessa "spion"-nätverk i Sverige efter att östblocket föll?
  De har väl knappast bara tagit sitt inflytande och kastat det i papperskorgen?
  Ser vi spåren av detta i dagens ofta helt obegripliga politik?
  En möjlighet borde kunna va för nån som har kunskap över personer som jobbade åt öst, att kotrollera dem nu med hot om att avslöja dom som de förrädare de var.

  1. Nisse skriver:

   Stasiforskaren Birgitta Almgren belas med munkavle av svenska staten. The deep state sopar igen spåren så gott det går. Allt komprometterande material hemligstämplas. Maktens
   personer skyddar de sina från insyn. Nätverken finns med all sannolikhet kvar – konverterade till lämplig dagsaktuell form. Ryssarna släpper inga grepp som de en gång har kopplat. /N

 16. alexf22 skriver:

  Kan du berätta din kuriosa om Utö? Är det du syftade på samma sak Anders har skrivit om i boken? 🙂

 17. karl skriver:

  Enligt Bo Theutenberg så var vi totalt infiltrerade. Han har sina egna erfarenheter från UD samt forskat en hel del i diverse stasiarkiv.
  Namnger bland annat några i hans senaste bok Dagbok från UD vol. 3
  Lite godis: http://www.inblick.se/nyheter/2017/06/22/ud-exper

  Anders Jallai borde sätta sig ner med Bo Theutenberg. Skulle nog ge bra underlag för framtida böcker.

 18. Ludvig skriver:

  Anders glock? Är de Anders eskil block?

 19. Björn skriver:

  Jag skulle önska ännu mer info om detta! Vi saknar dig, kan jag lova!

 20. Junior skriver:

  behövs en ny bok om Anton.. vad gör han idag ex.. vad gör Chris..

 21. Mats Olof Jr. skriver:

  vad pysslar Modin med idag… nyfiken

  1. Privatspanaren skriver:

   Enligt säkra källor är Modin tillbaka i KÄLLA ERIK redan nästa månad (december).

 22. Johan skriver:

  Läste ut boken igår och den var som de andra böckerna är, mycket bra!
  Såg en arikel i Aftonbladet idag och tänkte direkt på Spionen på SÄPO. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6nEwE0/toppo

  Advokaten till officeren heter Paul Forsberg. Är det en orimlig tanke att han är släkt med den i spionanklagade Tore Forsberg? SÄPO leder ju desutom utredningen, finns spioner kvar där? Lämnade T Forsberg över stafettpinen till P Forsberg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *