Anders Jallai

Utredningen om Vetenskapsmannen

Anders Jallai på Norrsten 2015

Anders Jallai på Norrsten

Hej, vänner! För inte så länge sedan var jag på återbesök på ön Norrsten i Roslagens norra skärgård. Platsen där vetenskapsmannen Svante Odén sist sågs. Det var här ute på sin favoritö han försvann för ganska exakt 30 år sedan. Sedan dess har ingen sett till honom. Hans båt och jolle hittades några dagar senare fritt drivandes på Ålands hav. SMHIs beräkning av strömmar berättade att båten drivit från Norrsten/Understen-området. Vädret var fint och havet lugnt. Det var i månadsskiftet juli-augusti. Tog Odén livet av sig eller blev han bortrövad? Eller drunknade han helt enkelt? Polisen utredde ärendet i över ett år utan att komma närmare sanningen. Man avslutade utredningen med orden:

 

”Det kan slutligen sägas att man via den undersökning som skett, inte exakt kan fastställa hur Odén lämnade motorbåten eller plastbåten.” (Polisutredningens sammanfattning)

 

Många menade att Odén var ute och fiskade. Han brukade göra det vid Norrsten. Det hade han själv berättat i Grisslehamn där han bodde på somrarna. Men var han verkligen ute och fiskade? Några la till att han var deprimerad, någon sa onykter. Det var fakta att förhålla sig till ända till i december samma år då Svenska Dagbladet avslöjade:

 

”Utredningen om professor Odéns försvinnande är topphemlig. Anhöriga som har frågats ut har avkrävts tysthetslöfte och omständigheterna kring hans verksamhet omges med stor sekretess. Säpo och försvarets säkerhetstjänst utreder försvinnandet.” (SvD 1986-12-04)

 

I polisutredningen som jag fick ta del av hörom året framkom det att han testade hemlig undervattensavlyssning på uppdrag av Marinstaben och FMV, och att han bara hade några dagar kvar på sina hemliga tester. Sedan skulle materialet in till… Ja, vilka skulle ha hans testresultat egentligen? För nationen Sverige känsliga frågor som jag har försökt ta reda på och försöker beskriva i min senaste bok Vetenskapsmannen. Handlade det om Sveriges hemliga Nato-samarbete igen? Jag tror att jag hittat svaret. Om du inte redan gjort det – läs boken.

 

Vaktstugan på Norrsten

Den gamla vaktstugan på Norrsten. Stay Behind?

 

Du liksom jag följer en lång resa mot förståelse och insikt över vad det är som hänt i vårt land under kalla kriget och faktiskt fortfarande händer. Varför ser det ut som det gör? Varför tystas vissa saker ned och andra lyfts fram? Och vilka ligger bakom det? Vem ljuger – vem talar sanning? Vem är god – vem är ond?

I min senaste bok Vetenskapsmannen finns det ett gediget bakgrundsmaterial som jag hittills inte presenterat offentligt. En del av det existerar i form av bilder, citat och dokument i boken. I ljudboken finns inte allt med, exempelvis inga bilder och dokument förstås, men även förordet saknas där jag beskriver bakgrunden och bevekelsegrunden för Vetenskapsmannen. Jag tänker idag låta dig ta del av en del dokument som jag haft tillgång till. Bland annat från polisutredningen och mina privata bilder. Då får du själv chansen att läsa originaldokument och kanske göra din egen analys. Besök gärna platserna för dramat som utspelade sig i Grisslehamn med omnejd sommaren 1986 och minns Vetenskapsmannen Svante Odén. Han är värd det.

 

Vänligen, Anders Jallai.

 

 

 

Oden båt utrustning

Odéns båt efter bärgningen. Vid pilen satt Hitachi-skrivaren fastskruvad. Foto Polisen.

 

Oden båt bärgning

Odéns båt under bärgning. Foto Polisen

 

Oden körkort

Odéns körkort. Återfunnet i den bärgade båten. Foto Polisen

 

Oden skrivare

Odéns skrivare till den hemliga utrustningen. Foto Polisen

 

Oden anteckningsbok 1

Sida ur Odéns återfunna anteckningsbok.

 

Norrsten 6

Foto framkallat från Odéns privata kamera som återfanns ombord.

 

Norrsten 5

Vaktstugan Norrsten inifrån.

 

Norrsten 4

Klippan där Odén brukade lägga till på Norrsten.

 

Oden tagen av öst

Odéns bäste vän Robert H vittnar om Odéns rädsla för att bli tagen av öst. Polisen

 

Oden polisrapport 9,2

Oden polisrapport 9

Oden polisrapport 7,2

Oden polisrapport 8

Oden polisrapport 7

Oden polisrapport 6

Oden polisrapport 5

Oden polisrapport 4

Oden polisrapport 3

Oden polisrapport 2

Oden polisrapport 1

Vaktstugan på Norrsten

Vaktstugan på Norrsten

4 Comments

 1. derkana skriver:

  Tack Anders for intressant lasning. Jag ser kopplingen till mordet pa Olof Palme som ocksa med all sannolikhet involverade SOSUS. Dock forstar jag inte varfor man inte staller de fa kvarvarande i livet Ingvar Carlsson och Hans Holmers fru Asa Holmer vid vaggen ang mordet pa Palme. De vet med storsta sannolikhet mer an vad som framkommit offentligt.

 2. Stelf_2010 skriver:

  Mycket intressant! har läst boken också(bra) och vet vad jag tror, men det skulle vara skönt att någon gång få visshet om vad som verkligen hände Svante Odén, en svensk hjälte.

 3. Margareta Ljungberg skriver:

  Jfr docent Hans Palmstiernas oväntade död gm drunkning mitten 70-talet. Drunknade på grunt vatten , enda förklaringen var att han tappat sina nycklar och därvid lämnat roddbåten han färdades i, samtidigt gripits av kramp o inte kunnat ta sig upp ur vattnet. Ansågs ha tagit sitt liv. Helt osannolikt HP var på väg till en släktings sommarbostad för att avsluta arbetet m en miljörapport som skulle publiceras v Sv Fabriksarbetareförbundet i samband m dess kongress. HP som varit sekr i den statliga komitten Miljövårdsberedningen där Svante Oden deltog.
  Jag, Margareta Ljungberg, kände HP o hans familj väl.genom att hans fru samt svägerska, en gammal god vänninna, Vi bodde nära varandra i den lilla förstaden Duvbo, Jag anställdes som sekr/assistent i Miljövårdsberedningen (Jordbruksdepartementet) under några år,.Har i slutet av 70-talet efter utbildning på Journalisthögskolan, Sthlm arbetat som journalist o är f n som sådan fortf trots hög ålder, engagerad. Reagerade då jag via Stay Behind på den för mig nya kunskapen om Svante Odens oförklarliga död, som Jallai dokumenterat i ett flertal böcker

 4. Marcus skriver:

  Hej Anders! Känner du till en annan likartad incident med fem FRA-anställda som drunknat under en båttur? Enligt tidningsartikeln skall de ha ”lagt ut nät”.

  Jag har kvar utklippet någonstans, skall mejla en bild om jag hittar den.
  Detta inträffade tidigare än denna händelse, på 50/60-talet om jag minns rätt.

  Vänligen,
  Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *