Anders Jallai

Källa Erik – Anton Modin 9

 

 

Med nya boken Källa Erik känns det som om jag kommit nära mitt mål i jakten på sanningen. Möjligen har jag funnit den felande länken. Det är den nionde i serien om den militära SSI-operatören Anton Modin. Vad Källa Erik specifikt handlar om tänker jag inte berätta. Tror att upplevelsen av boken blir starkast utan presentation. Baksidestexten lyder i alla fall som följer:

 

Stockholm, januari 1986.
Sveriges statsminister Olof Palme kallar upp chefen för den hemliga underrättelsetjänsten SSI till regeringskansliet i Rosenbad för ett enskilt samtal. Han är orolig för sin säkerhet. På sistone har han känt sig alltmer pressad av folk runt omkring honom. Det känns som att han har tappat kontrollen över UD. Kabinettssekreteraren och utrikesministern är alltför Moskvaorienterade, och Säpo litar han inte på. Det är som om han inte styr landet längre. Han blir påhoppad från vänster av journalister som Jan Guillou och Robert Aschberg. Från höger attackeras han av moderatpolitiker och Svenska Arbetsgivareföreningen. Allt han gör verkar bli fel. Men varför? Är han utsatt för en påverkanskampanj? Och i så fall, från vilket håll?
Chefen för SSI rekommenderar statsministern att använda sig av livvakter från militära SSI vid sidan av Säpos livvaktsstyrka. Den som blir utvald till det unika uppdraget är den unge men redan erfarne operatören Anton Modin. Hans uppgift är att i största hemlighet skydda statsministern mot hot inifrån landet och att försöka ta reda på vem eller vilka som ligger bakom hoten.

 

Jag har jobbat med och forskat i kalla kriget-händelser sedan 1998. I tjugo år. När jag började, hösten 1998, efter en rad lyckade fartygs- och ubåtsfynd på Östersjöns botten började jag ung och naiv med gott självförtroende söka efter vår förlorade DC-3:a. Ett försvunnet svenskt signalspaningsflygplan som kunde ligga i stort sett var som helst på botten i Mellersta Östersjön. Jag menade att det visst gick att finna flygplanet. En del kallade det hybris. Med facit i hand, jag är 58 år idag, så hade jag nog en släng av hybris. Men utan hybris skapas inga mästerverk. Tänk på Christopher Columbus. 1492, för “bara” drygt 500 år sedan gav han sig iväg mot vad de flesta trodde en säker död. Han och hans besättning skulle segla ut över kanten på jorden. En enig expertis, bestående av vetenskapsmän och forskare levde i förvissningen, till sanning gränsande uppfattningen, att jorden var platt som en pannkaka. Idag tror samma expertis att koldioxidhalten kommer att få jorden att gå under. Eller att genusvetenskap är en vetenskap. På 1960-talet trodde läkarvetenskapen att det gick att bota homosexualitet med elchocker. Ända fram till 1958 hade vi ett rasbiologiskt institut i Sverige och 1960 skrev läkare gladeligt och rikligt ut sömnmedlet Neurosedyn till havande mödrar http://www.thalidomide.org/web/neurosedyn/. Vad tror ni inte vetenskapen missar idag? Jag tänker på exempelvis vaccineringen mot svininfluensan 2010, om ni kommer ihåg? https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-kommer-beslutet-om-ersattning-till-narkolepsidrabbade

Människan är långt ifrån ofelbar. Det är en kunskap som vi kan vara säkra på. Med det sagt, menar jag att en del av det jag tidigare skrivit, både på hemsidan och i mina böcker inte är till sanningen överensstämmande. Inte heller var min första teori, om var den försvunna svenska DC-3:an låg, riktig. Inte heller den andra teorin. Men när jag gick tillbaka efter fem års arbete och började om från början och tittade på vad man egentligen visste och trodde omedelbart efter flygplanets försvinnande den 13 juni 1952, då började saker klarna. Det är lätt, för att inte säga mycket lätt att fakta irrar iväg i oanade riktningar ju längre tid som går. Teorierna har en tendens att förstärkas och komma längre och längre ifrån den ursprungliga sanningen. Lyssna exempelvis på vittnesmål i rättegångar. De blir ofta mer och mer detaljerade ju längre tid det går, eller ju oftare man frågar. Och inget är ju sant, bara för att man säger det många gånger.

 

“Jag har fotografiskt minne …” (Lisbet Palme under tingsrättsförhandlingarna mot Christer Pettersson 1989)

 

Svenska syndabockar av Markus Andersson 2005

 

Min nya bok Källa Erik innehåller information som du förmodligen aldrig har hört talas om. Inte heller jag hade det för några år sedan. Läs med öppet sinne och ge det lite tid att sjunka in. Vissa saker tar lägre tid att förstå och jag är övertygad om att du kommer att hålla med mig förr eller senare. För er som lyssnar: läs gärna också e-boken eller pappersboken. De innehåller tidningsartiklar som inte återges i ljudboken. Kommentera gärna när du läst igenom Källa Erik och återhämtat dig …

 

Anders Jallai, Lidingö i december 2018

 

https://www.adlibris.com/se/e-bok/kalla-erik-9789188307163

https://www.adlibris.com/se/ljudbok/kalla-erik-9789188307187

https://www.bokus.com/bok/9789177738589/kalla-erik/

 

7 Comments

 1. Anneli skriver:

  Åh vilken fantastisk överraskning så här inför julen! Vad glad jag blev nu. Jag har slukat varenda bok i serien som har kommit ut. Det skall bli så spännande läsning! You are really on to something. Japp, jag återkopplar när jag har läst boken.
  Ha en fin kväll!
  Mvh, Anneli

 2. M.Svensson skriver:

  Verkar lovande.Saknar en bokhandel i Stockholm som har den häftade boken på hyllan.
  Tidigare var NK snabba och dyra, men inte längre snabba.
  Registrering och nedladdning av appar med olika betalningsbolag tilltalar inte mig.
  Boksläpp denna lördag, nästa lördag 15 dec kommer säsong 4 av Falsk identitet i SVT2. Den bästa serien på väldigt länge.

 3. Björn skriver:

  Åhh äntligen, tack Anders!
  Som jag har längtat!

 4. Per skriver:

  Boken är ett haveri. Din beskrivning av politiker i allmänhet och socialdemokrater i synnerhet är densamma som högerhatsvansen på twitter. Det finns hur många exempel som helst. Och att Palme inte skulle kunna göra sig av med Schori om han ville för att han var så stark inom partiet??
  Och "socialismen" i Sverige likställs naturligtvis med den i Östeuropa.
  Schori byggde hela sin karriär runt Palme och efter dennes död var den i dalande. Vad gäller teorin om mordet är det en teori där allt återstår att bevisa.

 5. Andreas Wirsén skriver:

  Har du vikt ner dig?

 6. Berka Biving skriver:

  Lyssnar just nu på Reines suveräna inläsning, tack återigen Anders Jallai!

 7. BJW skriver:

  Hej Anders,
  (ni som inte läst boken, läs inte det här, försöker att inte spoila men ändå)
  En sak som förbryllar mig är att du i epilogen pratar om att det inte hänt något kring det aktuella spåret som boken handlar om. Men det har det väl delvis gjort, även om det förblivit märkligt tyst om det hela. Det i sig är ju nästan det märkligaste. Kanske är det det här som föranlett Peterson att uttala sig hoppfullt på senare tid? Kanske är det så enkelt att – då det visade sig att det inte rådde den förmodade typen av sekretess kring uppgifterna i boken – du fått ta del av uppgifterna direkt från källorna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *