Anders Jallai

Källa Erik – Anton Modin 9

 

 

Med nya boken Källa Erik känns det som om jag kommit nära mitt mål i jakten på sanningen. Möjligen har jag funnit den felande länken. Det är den nionde i serien om den militära SSI-operatören Anton Modin. Vad Källa Erik specifikt handlar om tänker jag inte berätta. Tror att upplevelsen av boken blir starkast utan presentation. Baksidestexten lyder i alla fall som följer:

 

Stockholm, januari 1986.
Sveriges statsminister Olof Palme kallar upp chefen för den hemliga underrättelsetjänsten SSI till regeringskansliet i Rosenbad för ett enskilt samtal. Han är orolig för sin säkerhet. På sistone har han känt sig alltmer pressad av folk runt omkring honom. Det känns som att han har tappat kontrollen över UD. Kabinettssekreteraren och utrikesministern är alltför Moskvaorienterade, och Säpo litar han inte på. Det är som om han inte styr landet längre. Han blir påhoppad från vänster av journalister som Jan Guillou och Robert Aschberg. Från höger attackeras han av moderatpolitiker och Svenska Arbetsgivareföreningen. Allt han gör verkar bli fel. Men varför? Är han utsatt för en påverkanskampanj? Och i så fall, från vilket håll?
Chefen för SSI rekommenderar statsministern att använda sig av livvakter från militära SSI vid sidan av Säpos livvaktsstyrka. Den som blir utvald till det unika uppdraget är den unge men redan erfarne operatören Anton Modin. Hans uppgift är att i största hemlighet skydda statsministern mot hot inifrån landet och att försöka ta reda på vem eller vilka som ligger bakom hoten.

 

Jag har jobbat med och forskat i kalla kriget-händelser sedan 1998. I tjugo år. När jag började, hösten 1998, efter en rad lyckade fartygs- och ubåtsfynd på Östersjöns botten började jag ung och naiv med gott självförtroende söka efter vår förlorade DC-3:a. Ett försvunnet svenskt signalspaningsflygplan som kunde ligga i stort sett var som helst på botten i Mellersta Östersjön. Jag menade att det visst gick att finna flygplanet. En del kallade det hybris. Med facit i hand, jag är 58 år idag, så hade jag nog en släng av hybris. Men utan hybris skapas inga mästerverk. Tänk på Christopher Columbus. 1492, för ”bara” drygt 500 år sedan gav han sig iväg mot vad de flesta trodde en säker död. Han och hans besättning skulle segla ut över kanten på jorden. En enig expertis, bestående av vetenskapsmän och forskare levde i förvissningen, till sanning gränsande uppfattningen, att jorden var platt som en pannkaka. Idag tror samma expertis att koldioxidhalten kommer att få jorden att gå under. Eller att genusvetenskap är en vetenskap. På 1960-talet trodde läkarvetenskapen att det gick att bota homosexualitet med elchocker. Ända fram till 1958 hade vi ett rasbiologiskt institut i Sverige och 1960 skrev läkare gladeligt och rikligt ut sömnmedlet Neurosedyn till havande mödrar http://www.thalidomide.org/web/neurosedyn/. Vad tror ni inte vetenskapen missar idag? Jag tänker på exempelvis vaccineringen mot svininfluensan 2010, om ni kommer ihåg? https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-kommer-beslutet-om-ersattning-till-narkolepsidrabbade

Människan är långt ifrån ofelbar. Det är en kunskap som vi kan vara säkra på. Med det sagt, menar jag att en del av det jag tidigare skrivit, både på hemsidan och i mina böcker inte är till sanningen överensstämmande. Inte heller var min första teori, om var den försvunna svenska DC-3:an låg, riktig. Inte heller den andra teorin. Men när jag gick tillbaka efter fem års arbete och började om från början och tittade på vad man egentligen visste och trodde omedelbart efter flygplanets försvinnande den 13 juni 1952, då började saker klarna. Det är lätt, för att inte säga mycket lätt att fakta irrar iväg i oanade riktningar ju längre tid som går. Teorierna har en tendens att förstärkas och komma längre och längre ifrån den ursprungliga sanningen. Lyssna exempelvis på vittnesmål i rättegångar. De blir ofta mer och mer detaljerade ju längre tid det går, eller ju oftare man frågar. Och inget är ju sant, bara för att man säger det många gånger.

 

”Jag har fotografiskt minne …” (Lisbet Palme under tingsrättsförhandlingarna mot Christer Pettersson 1989)

 

Svenska syndabockar av Markus Andersson 2005

 

Min nya bok Källa Erik innehåller information som du förmodligen aldrig har hört talas om. Inte heller jag hade det för några år sedan. Läs med öppet sinne och ge det lite tid att sjunka in. Vissa saker tar lägre tid att förstå och jag är övertygad om att du kommer att hålla med mig förr eller senare. För er som lyssnar: läs gärna också e-boken eller pappersboken. De innehåller tidningsartiklar som inte återges i ljudboken. Kommentera gärna när du läst igenom Källa Erik och återhämtat dig …

 

Anders Jallai, Lidingö i december 2018

 

https://www.adlibris.com/se/e-bok/kalla-erik-9789188307163

https://www.adlibris.com/se/ljudbok/kalla-erik-9789188307187

https://www.bokus.com/bok/9789177738589/kalla-erik/

 

30 Comments

 1. Anneli skriver:

  Åh vilken fantastisk överraskning så här inför julen! Vad glad jag blev nu. Jag har slukat varenda bok i serien som har kommit ut. Det skall bli så spännande läsning! You are really on to something. Japp, jag återkopplar när jag har läst boken.
  Ha en fin kväll!
  Mvh, Anneli

 2. M.Svensson skriver:

  Verkar lovande.Saknar en bokhandel i Stockholm som har den häftade boken på hyllan.
  Tidigare var NK snabba och dyra, men inte längre snabba.
  Registrering och nedladdning av appar med olika betalningsbolag tilltalar inte mig.
  Boksläpp denna lördag, nästa lördag 15 dec kommer säsong 4 av Falsk identitet i SVT2. Den bästa serien på väldigt länge.

 3. Björn skriver:

  Åhh äntligen, tack Anders!
  Som jag har längtat!

 4. Per skriver:

  Boken är ett haveri. Din beskrivning av politiker i allmänhet och socialdemokrater i synnerhet är densamma som högerhatsvansen på twitter. Det finns hur många exempel som helst. Och att Palme inte skulle kunna göra sig av med Schori om han ville för att han var så stark inom partiet??
  Och "socialismen" i Sverige likställs naturligtvis med den i Östeuropa.
  Schori byggde hela sin karriär runt Palme och efter dennes död var den i dalande. Vad gäller teorin om mordet är det en teori där allt återstår att bevisa.

  1. Jack skriver:

   Du kommer nog också en dag förstå hur den ruttns socialismen är uppbyggd.
   Enfaldiga hjärntvättade sossar har vi gott om i Sverige, och det är väl tur att ni blir färre och färre för varje år.

  2. LKM skriver:

   Du Per. Kan säga som så att AJ har definitivt fått koll på en av de 3 som var klara överlöpare.
   Vet ej men skulle tro AJ nystat upp det via Sverker Åström. Den tredje är SA som AJ vid detta laget säkert har koll på. Vad beträffar PS hade han både skydd av SA och hållhakar på OP.
   Neh, Palme vare sig ville eller kunde "göra sig av" med Schori, OP hade trasslat in sig alldeles för mycket i bl.a. Iran/Irak, Sydafrika och Indien. Han hade dessutom dragit på sig israelernas, milt uttryckt, missnöje iom en dam jag inte minns namnet på som var direktkontakten med ANC som var KGB-infilterat och israelerna stod sydafrikanerna nära.
   "I tyst samförstånd – Sverige och Sovjet i kalla krigets Afrika." är rätt intressant.

 5. Andreas Wirsén skriver:

  Har du vikt ner dig?

  1. Jack skriver:

   Är det något särskikt du inte förstod, eller gällde det hela boken?
   Du kanske ska fråga en vuxen?

 6. Berka Biving skriver:

  Lyssnar just nu på Reines suveräna inläsning, tack återigen Anders Jallai!

 7. BJW skriver:

  Hej Anders,
  (ni som inte läst boken, läs inte det här, försöker att inte spoila men ändå)
  En sak som förbryllar mig är att du i epilogen pratar om att det inte hänt något kring det aktuella spåret som boken handlar om. Men det har det väl delvis gjort, även om det förblivit märkligt tyst om det hela. Det i sig är ju nästan det märkligaste. Kanske är det det här som föranlett Peterson att uttala sig hoppfullt på senare tid? Kanske är det så enkelt att – då det visade sig att det inte rådde den förmodade typen av sekretess kring uppgifterna i boken – du fått ta del av uppgifterna direkt från källorna?

 8. Jonas skriver:

  Vad är det du egentligen menar Anders? Att din teori i "Landsförrädaren" inte är din nuvarande teori om Palmemordet?

 9. alexf22 skriver:

  Vad är det som fått dig att ändra teori från Stig S till detta nya spår? Anser du fortfarande att mordet är löst och utrett av SÄPO men utredningen hemligstämplad?

 10. Anders Jallai skriver:

  Hej, jag märker på några av frågorna att ni inte läst boken.
  Gör det först. Där får ni era svar.

 11. Heléne skriver:

  Hej Anders
  Jag har precis lyssnat på Källa Erik som ljudbok. Det var en Aha-upplevelse. Din nya teori om Palme-mordet är extremt intressant och presenterar en teori med ett motiv som tidigare inte lyfts fram i ljuset.
  När jag läste i Lund början av 1980-talet avslöjades det att libyska "studenter" tränat skytte i Fokus-huset och tränat kampsport i Bollhuset. Då rapporterades det som en skandal. Nu förstår jag varför de var där…
  Margot Wallström har uppenbarligen stoppat information om "ryss-spåret".
  Vi vill veta sanningen. Jag önskar mig en ny utrikesminister i julklapp!

 12. Håkan skriver:

  Hej Anders,
  Tack för en utmärkt bok! Har funderat en del på varför Holmér hade "handplockade" livvakter, egen avlyssningsutrustning och skottsäkert glas etc. Vem var man rädd för? Efter att ha läst din bok faller kanske en del bitar på plats.
  Hoppas det kommer fler böcker!

 13. Jonas skriver:

  Hej!
  Så, då var boken läst. Alla dina oberoende källor som du pratat och skrivit om tidigare, har dom ljugit? Vad hände med Barbrogruppen? AGAG? Alla män med walkie talkies ska det vara anhängare från Abu Nidal? Du hänvisar mestadels till tidningsartiklar, har du andra källor?

  Bra och spännande bok, men det känns som jag tappat förtroende till det du skriver iom denna 180 graders vändning. Antingen så vill du bara sälja mer böcker eller så HAR du de facto kommit något ordentligt på spåren. /Mvh Jonas.

 14. Malte skriver:

  Tack för bra böcker. Håller dock med Jonas, lite tillbaka till ruta ett igen iom ett nytt huvudspår. Blir det fler böcker där du stärker det nya spåret eller känner du dig klar?

 15. Calle skriver:

  Tack för en ny bra bok och gott nytt år!
  Har precis avslutat boken och den den rör verkligen om.
  Jag tycker själv att denna koppling till vapenexport och Sovjets desperation inför sitt stundande fall känns mer naturlig än de flesta andra spår. Vår fiende då, med sina vänner, var Sovjet och de var klart kapabla till att utföra mordet.

  Tack för att du rör om och vågar utveckla dina spår!

 16. Monica skriver:

  Tack för intressant läsning (läs lyssning).
  Ett trovärdigt spår med tanke på omständigheter och världsläget i mitten på 80-talet.
  Romanformen gör att man ser händelseförlopp och historia i ett lite mer ”lättsmält” sammanhang.
  Tack för bra och välskrivna böcker.
  Med vänlig hälsning
  Monica

 17. Chris skriver:

  Väldigt intressant bok och informations/fakta-del!
  Det som framkommer här får en att undra vad som händer i nutid. Socialdemokraternas och Margot Wallströms agerande i nutid får en att undra om hållhakar och hot möjligen ligger bakom de minst sagt uppseendeväckande uttalanden och stege som tagits, liksom MW’s och Sveriges regerings fientliga inställning till Israel!
  Uppskattar även det du skrev om att genusvetenskap inte är en vetenskap!

  1. Johan skriver:

   Undrade ofta MW;s och därmed Sveriges officiella negativa inställning mot Israel.
   Ett land på knappa 10 milj. som har som motståndare i stort sett hela islamiska värden
   ca500 milj. Jag stöder den lilla mot de stora..

 18. Patrik Karlsson skriver:

  Därom vanligt sååå jävla bra

 19. Tomas skriver:

  Det här är något av det det mest tunga samt mest intressanta jag läst på år och dag.
  Undertecknad återkommer med frågor och funderingar inom kort.

 20. Kata skriver:

  Rysspåret…Har inte läst din bok men håret reser sig på mig lite ändå. Har ofta tänkt att det kanske var ryssarna som låg bakom mordet på Palme. Jag menar, mordet 1986, Sovjet hade börjar knaka i fogarna, världen började bli instabil, säkert gick supermakterna och deras allierade på tå dessa år. Minns också morden på de två svenska fackförbundsordförandena i Estland 1991. Det sades att de hade rånmördads. Det tror jag nog vad jag vill om. Det lär ha varit "kvinnor, vin och sång" inblandande i händelsen och vilka kunde hantera "vin, kvinnor och sång" bättre än KGB? Svensk underrättelsetjänst använder sig en massa olika folk för sin sak i främmande land. Flyktingar, resenärer, sjökaptener exempelvis. Allt enligt Bratt/Guillou. Varför då också inte två ordföranden för Byggnads respektive Träindustrin?

 21. Andreas skriver:

  Hej Anders.
  Har du forskat nåt och bildat dig uppfattning, om det skedde nån speciell förändring i svensk politik efter mordet på Palme, på kort eller lång sikt?

  1. Magnus Johansson skriver:

   Hej! Den nyliberalism och avregleringspolitik som i Sverige sattes igång efter 1986 var beroende av att Olof Palme var undanröjd.

 22. Joakim skriver:

  Hej!

  Tack för en mycket spännande och intressant bok. Jag streckläste den på några timmar tidigare under veckan då min förmåga att ta en paus mellan kapitlen blev helt bortdribblad av ditt författande. Vidare vill jag poöngtera att jag bara någon dag innan jag läste källa erik läst landsförrädaren och blev återigen fascinerad av hur pass intressant det poltiska klimatet var i Sverige under dessa år.

  Jag måste erkänna att du tog mig på en riktig bergodalbana där jag återigen påmindes om hur svårt det kan vara att öppna upp för nya teorier då man tidigare presenterats av en välredovisad och trovärdig teori.

  Det vore väldigt intressant att få reda på hur det kom sig att du började dyka ner på detta spår? Jag funderar även kring tidsangivelserna som uppges i dina källor mot slutet av boken, många är daterade i slutet av 1986 varför jag undrar ifall de heta förlopp som kan motivera dådet skedde då palme fortfarande levde likt de datum som uppges i bokens händelseförlopp?

 23. Björn skriver:

  Hej, risken är väl att jag inte får något svar, men chansar ändå. Har du någon ny bok på gång. Saknar att läsa dina böcker och inlägg.

 24. Björn skriver:

  Men JAAAAA, du har ju släppt en ny bok!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *