Anders Jallai

Call Girl – Bordellaffären – vad hände i verkligheten?

Från filmen Call Girl

 

I dag (9/11) har filmen Call Girl premiär. Jag har sett emot den här filmen och framförallt den här typen av filmer i Sverige på en stor biograf. Ämnet ”bordellhärvan” ligger nära mina egna böcker och är en av det kalla krigets höjdpunkter om jag vågar skriva så. Bordellhärvan handlade nämligen inte ”bara” om maktens män som utnyttjade unga kvinnor. Den handlade om mycket mer – exempelvis sexfällor i underrättelsesyfte och spionaffärer. Det var därför som rikspolischefen Carl Persson skrev en promemoria till regeringen om oron för att vår svenska justitieminister Lennart Geijer deltog i den här verksamheten och kanske var ännu fler ministrar inblandade. Tänk er den affären idag! Justitieministern, en hög kommunalpolitiker, en riksbankschef, en hög chef inom rikspolisstyrelsen, SSI/IB anställda, känd reporter på Expressen och flera kända affärsmän, går på samma bordell på Ruddammsvägen nr 6 i Stockholms innerstad. Shit-pomm-fritt!

Att dessutom Olof Palme pekas ut som sexköpare i filmen gör inte saken sämre. Vilken soppa! Eller hur? Källan till det känsliga utpekandet av Palme är bordellmamman Doris Hopps syster och den fjortonåriga flickan, idag kvinnan Eva Bengtsson som påstås ha blivit sex-utnyttjad. Ingen har väl missat att Mårten Palme har hotat med att stämma filmbolaget om det visar sig att hans far utpekas som pedofil i filmen. Han säger till Aftonbladet:  I filmen ”Call girl” anklagas min far Olof Palme för att mot betalning ha haft sex med en minderårig – så kallad pedofili. Det är ett mycket allvarligt brott och skulle rendera ett långt fängelsestraff. Att ha sex med en fjortonårig flicka är i regel inte pedofili enligt mina kontakter inom polisen. Gränsen för pedofili går vid om flickorna är könsmogna. Det vill säga har utvecklade bröst etc. Alltså rör det sig förmodligen om sex med minderårig.

Jag har fått möjligheten att se bordellhärve-materialet hos Säpo och det ger en hyfsat bra bild över vad som hände. Jag kan direkt säga att jag inte funnit några uppgifter om att Olof Palme skulle ha varit inblandad. Däremot finns andra ministrar beskrivna i materialet och många fler celebriteter. Säpo hade spaning på fastigheterna där bordellverksamheten förekom. Det vill säga, det satt två gubbar i en bil utanför och fotograferade alla som gick in och ut eller så satt de i en anslutande lägenhet/fastighet och gjorde sina iakttagelser. Dessutom kan man se på Säpo-materialet att de hade telefonavlyssning på bordellägenheterna. Men det som jag finner intressantast i utredningsmaterialet är horornas egna vittnesmål. De är ganska detaljerade och i flera fall häpnadsväckande. Jag ska ge några exempel längre fram.

 

Den fjortonåriga call-girlen

 

Det är inte alls som många tror och som det skrivits att tjejerna pekar ut folk till höger och vänster och därmed tappar i trovärdighet. De är relativt diskreta, och bara i några fall vill de gå med på att avslöja sina kunder för polisens förhörsledare. En intressant detalj är att ”kundernas” namn inte fick förekomma i förundersökningsmaterialet, bara horornas. Detta på order av åklagaren. Det står följande:

 

I förundersökningsprotokollet finns endast upptaget namnen på de prostituerade kvinnorna under det att något kundregister icke förekommer, allt enligt direktiv från Chefsåklagare Stig Ö. (Säpoarkivet, Bordelaffären)

 

Anledningen till att jag för några år sedan intresserade mig för det här var inte själva ”skandal-scenerna” utan att affären enligt Säpo rörde rikets säkerhet. Jag hade fått en del detaljer från Säpochefen vid tillfället när det utspelade sig, Olof Frånstedt. Men också researchern Deanne Raucher som researchat Kungaboken och filmen Callgirl men framför allt hennes bok om bordellaffären som heter: Makten, männen, mörkläggningen. En titel som även skulle kunna användas på hela det kalla kriget i Sverige där Palme helt säkert förekom.

I Doris Hopps Call Girl verksamhet, fanns två polska skönheter som misstänktes jobba åt den polska underrättelsetjänsten Z2. Det är själva grunden till Bordellaffären. Dessutom horade sambon till en Överstelöjtnant på det hemliga SSI/IB, samma organisation som bara något år tidigare förekom i den s k IB-affären med Birger Elmér. Jag har god lust att skriva ut namnet på SSI killen och hans sambo, eftersom deras dotter idag är hög chef på Säpo. Men jag behåller den informationen som en liten livförsäkring ”for a rainy day”. Men kopplingen visar än en gång hur små och tajta de här nätverken är i Sverige och är än idag. Hemliga tjänster tilldelas ”nepotistiskt” och går i arv. Precis som jag också beskriver i mina fiction-böcker. Läs här ett utdrag ur Säpoförhören:

 

Förhör har hållits med flickorna som bekräftade att de år 1974 b l a arbetade för Hopp och då var 14 respektive 15 år gamla. De kom att introduceras av en känd radio och TV röst. Hopp har bekräftat att hon haft flera kunder från utländska ambassader. Tre polska kvinnor är identifierade som M (namn borttaget), S (namn borttaget) och R (namn borttaget) varav två, M och S ingick i Doris Hopps absoluta toppskikt. M har haft intima kontakter med förre polske generalkonsuln Jan Gorzelanczyk 260113 som tjänstgjort i Stockholm 19710715 – X1118, först som sport och kulturattaché och sedan december 1972, som generalkonsul. Har tidigare på 1960-talet tjänstgjort på konsulatet i Sydney. S har haft intima kontakter med polske militär-attachen Miroslaw Wojciechowski, identifierad som underrättelseman inom Z2. S har också haft intima kontakter med en numera pensionerad civilingenjör anställd vid FV/flyg (Bo D) i en synnerligen känslig befattning och som oförbehållsamt erkänt sitt förhållande med M men förnekat att han utsatts för någon form av påtryckningar från den prostituerade kvinnans sida. Ulla Britt har berättat att hon väl känner de flickor som betjänat chefsåklagare Stig Ö (Ö är identisk med förundersökningsledaren i målet mot Hopp) men har genom sjukdom och semester varit förhindrad att b l a uppträda vid huvudförhandlingen i Hopp-målet. (Säpoarkivet, Bordelaffären)

fotnot: jag har tagit bort namnen på kvinnorna eftersom en del av dem fortfarande bor i Sverige.

 

Till sist, åter till frågan som de flesta ställer angående filmen Call Girl: Var Olof Palme kund på bordellen? Som jag skrev tidigare så har jag inte funnit något i Säpo-arkivet som styrker det. Men jag vet inte vad som är bortplockat. Vissa känsliga saker rensas ur även det hemliga Säpoarkivet. Dessutom kan det ha blivit ett missförstånd. Palme förekommer inte i materialet som rör bevakningen mot Doris Hopps lokaler men kan ändå ha köpt sexuella tjänster utanför bordellens verksamhet. Vad jag vet så har Eva Bengtsson inte preciserat det. Då finns följaktligen inget material i Bordellaffär-akten eller förundersökningen mot Doris Hopp. Men låt mig ställa en liten mot-fråga utan att lägga några värderingar i just Palmefallet, och speciellt till er som kritiserat mig för att jag skrev att Wikileaksgrundaren Julian Assange kan ha blivit utsatt för en sexfälla iscensatt av vår egen eller annans underrättelsetjänst. Två kvinnor har öppet pekat ut Palme som sexköpare. Julian Assange har som vi vet pekats ut av två anonyma kvinnor. Vad gör Julian Assanges utpekare så mycket trovärdigare än kvinnorna som pekar ut Olof Palme? Kanske rör det sig bara om politisk åskådning, ELLER?

 

vittnet Eva Bengtsson

 

Er tjänare i mörkret, ANDERS JALLAI

 

Läs artikel i Aftonbladet om Mårten Palme: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article15575590.ab

Läs artikel i Expressen om Call Girl: http://www.expressen.se/nyheter/dokument/unga-flickor-blev-sexutnyttjade-av-eliten-i-samhallet/

Läs ett tidigare inlägg om en Bordellhärva i Storbritannien ungefär samtidigt: https://www.jallai.se/2010/09/underrattelsetjansten-overgar-vart-forstand/

 

Oj, höll på att glömma! Extramatrialet från Säpo:s förhör:

S (namn borttaget) bekräftade sina tidigare lämnade uppgifter, lämnade i förhör 76.05.12. Hon har av ekonomiska skäl varit inblandad i Doris Hops bordellverksamhet från oktober 1975 till januari 1976. Anledningen var att hon behövde pengar till Magnus F (SSI/IB agents namn borttaget) döttrars skolgång på Sigtuna Humanistiska läroverk. Hon bekräftar att hon vid ett tillfälle blivit inbjuden som värdinna till arrangemang, arrangerats av Doris Hopp. Tillsammans 4-5 prostituerade vid ett party med ett flertal ministrar – hade hon intimt umgänge med dåvarande justitieministern. Hon vägrar namnge de övriga männen frånsett Krister W om vilken hon talade förklenande som människa. I övrigt ville hon icke kommentera varken platsen, tidpunkten eller annat kring arrangemangen. Inom Doris Hopps stall fanns det bland de prostituerade absolut diskretion och bland de speciellt uttagna fanns en hederskodex som utgjorde en försäkran om absolut tystnad inför utomstående. Hon tillägger att hon ”skulle kunna fälla regeringen om hon ville”. (Säpoarkivet, Bordellaffären)

 

 

Xtramaterial Special Edition: Dokumentet nedan presenteras för första gången i Sverige (vad jag vet). Det är från Säkerhetspolisens akt om Bordellaffären och föreställer det PM som Rikspolischef Carl Persson skickade till Regeringen. Det har förekommit tidigare i media men då varit censurerat på punkterna 1, 4 och 6. (klicka på bilden för att förstora)

 

Rikspolischef Carl Persson PM

 

Se den här videon om Bordellhärvan med bl a GW Perssons kommentarer:

[youtube]http://youtu.be/7B4nJ30JaaA[/youtube]

100 Comments

 1. Johnny MM skriver:

  Intressant!
  Hur har du fått tag i Carl Perssons PM?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, kan tyvärr inte svara på det. Det är en yrkeshemlighet…
   Men dokumentet är det äkta och det som bl a Olof Palme fick ta del av.
   Speciellt punkt 1 är intressant: "att vissa flickor tillhört även den polska underrättelsetjänstens stall."
   AJ

   1. Micael Foghagen skriver:

    Bra jobbat Anders!

 2. Göran Dahlberg skriver:

  GW Persson säger bestämt att Palme inte var med. Vad säger du om det?

  1. Anders Jallai skriver:

   GW har förstås rätt! Det finns inget i materialet om Palme. Det är också vad han sagt. Däremot har han också sagt att f d statsminister Fälldin inte heller var med. Hans namn finns däremot i materialet så till vida att Doris Hopp (Bordellmamman) pekar ut honom som kund. Så man ska kanske inte lita på GW i alla sammanhang. Han känner tydligen Fälldin personligen. Dessutom vet jag att GW:s förläggare är god vän med Mårten Palme.
   Man skiter inte där man äter…
   AJ

   1. Kaj skriver:

    Fast Fälldin kunde ju visa att han inte ens var i Sverige när detta skulle ha inträffat. Så mycket för det vittnets trovärdighet.

    1. Anders Jallai skriver:

     Hej, Kaj! I mina dokument säger Doris Hopp bara att Fälldin var en av kunderna och att hon kunde avsätta regeringen som då var Fälldin. Att han skulle ha varit utomlands hela 1960- och 70- talet då bordellverksamheten ägde rum, hjälper inte i det här fallet. AJ

     1. iesho skriver:

      När Fälldin var statsminister satt Doris Hopp i fängelse.

     2. Anders Jallai skriver:

      Hej, Lesho. Så var det inte riktigt. Fälldin satt i regeringen under hela utredningen som sträckte sig mellan åren 1976-77. PM:et till regeringen är daterat 20/8-1976. Fälldin blev statsminister i oktober 1976.
      Se: http://sv.wikipedia.org/wiki/Thorbjörn_F&amp

    2. Dalmasen skriver:

     Kaj, tror du avser Olof Johansson. Han skulle varit på nå´n FN-konferens större delen av december och viftade med en bokningsbekräftelse.

     Dock är det ju aldrig någon som påstått att lussefesten ägde rum just 13/12. Det kan lika gärna ha varit i Lusseveckan. Läste nånstans att OJ var noterad i Riksdagsprotokollet på måndag efter Lusseveckan och att hans aktiviteter i FN avslutats veckan innan. Inget har framgått som talar emot att han flög hem direkt han inte längre behövdes i New York.

     Fälldin har väl knappast kommenterat hela affären sedan han avfärdade det hela i Riksdagens talarstol.

 3. Slas skriver:

  Din högsta önskan är väl att Palme verkligen skulle ha varit kund va? 🙂

 4. Astrid skriver:

  Tror du att Mårten Palme kommer stämma filmen?

  1. Anders Jallai skriver:

   Bra fråga. Nu är det upp till bevis för Mårten. Han har offentligt gått ut med att han ska göra det om hans far pekas ut. Och det är ingen tvekan om att det föreställer Olof Palme i filmen.
   Gör han det inte – då är det öppet för spekulation. AJ

  2. Erika skriver:

   Mårten har väl inget val, eller? Om han inte stämmer har han förbrukat sin trovärdighet. För det var väl inte bara för att skrämmas han sa det i Aftonbladet??

   1. Anders Jallai skriver:

    Håller med där!
    Mårtens trovärdighet står på spel, vare sig det är sant eller falskt. Stämmer han inte, köper han filmens version eftersom han tidigare gått ut i media och sagt att han ska stämma filmen. AJ

  3. Anton J skriver:

   Ja nu har han lämnat in en ansökan om stämning för förtal av avliden. Följer det med intresse.

  4. Anton J skriver:

   Nu klipper dom bort "vissa känsliga delar" ur filmen

 5. Rehnskiöld skriver:

  Skall SSIs närvaro förstås som att de också gillrade honungsfällor för svenska politiker?! (Den här historien blir bara mer besynnerlig)

  1. Anders Jallai skriver:

   Har svårt att tro att en sambo till en SSI som fnaskar med bl justitieministern skulle ha något annat syfte än att skaffa sig hållhakar. Läs gärna någon bok om J Edgar Hoover, FBI chefen i USA under flera decennier. Han skaffade sig hållhakar på flera presidenter. T o m Kennedy lyckades han fånga med en gammal telefonavlyssning, med JFK i samtal med en kvinnlig Gestapo svala under kriget. Men det finns mängder med ex från utlandet. Några SSI operatörer vet jag, hade liknande uppdrag som svalor. AJ

   1. Rehnskiöld skriver:

    Vad har du för uppfattning om relationen mellan Palme och Elmér? Jag tänker mig att om SSI var inblandat, så borde Elmér vara informerad. Och om Elmér och Palme hade den sortens relativt när relation som man ibland får intrycket av, så borde Elmér ha informerat Palme relativt tidigt, dvs åtminstone före Carl Perssons PM. Eller är det något av antagandena här som inte håller?

    1. Anders Jallai skriver:

     Min helt personliga uppfattning, är att Palme inte gick på någon av bordellägenheterna. Han visste vad som föregick, kanske genom Elmér eller KGB eller varför inte CIA. Men det Eva Bengtsson säger är att hon hämtades upp på ungdomsvårdsskolan av Expressen-journalisten Sigvard Hammar som senare också dömdes för just koppleri. Hammar och Palme kände varandra väl och det var därigenom kontakten togs. Men som sagt det är ett sexoffers vittnesmål. AJ

    2. Urban skriver:

     Är det inte klurigt att utröna relationer, då en del kan leva efter mottot att vänner håller man nära, men fiender ännu närmare ?

 6. Perssons PM, med punkterna 1, 4 och 6, har funnits på internet sedan några år tillbaka. Jag har PM:et i sin helhet i pdf-format.
  Men det är precis som kriminologiprofessorn Leif GW Persson så riktigt påpekade i "Veckans brott" (SVT 6/11 2012), nämligen att Palme var den mesta avskydda politikern inom svensk polis och det vore mindre troligt att någon (läcka) inom polismyndigheten skulle ha så att säga låtit bli att delge svensk media något som pekade mot att Palme gick till prostituerade. Även det faktumet att i det omfattande materialet, med hundratals ljudtimmar i form av telefonavlysningar, inte finns något som binder Palme till Hopps verksamhet ger för handen att Palme inte hade med saken att göra. Jag hoppas Mårten Palme väljer att polisanmäla ansvarig utgivare för filmen för förtal av avliden.

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, jag hoppas också att Mårten stämmer filmarna. Det skulle bli årets rättegång! Just att få reda på vad ett kvinnligt sexoffers vittnesmål är värt. Det var min poäng med det här inlägget. Är vittnesmålet mindre värt, för att det är en hög politiker som pekas ut, än om det rör sig om en rebell som Julian Assange?

   1. I det här fallet, eftersom de två anmälarna av Assange faktiskt haft en sexuell förbindelse med Assange, hur det sedan gestaltade sig där går meningarna isär mellan målsägande och svarande. Något sådant konstaterande finns inte i det här fallet. Dessutom var de två anmälarna med det klara vem de hade en sexuell förbindelse med, de två minderåriga (I alla fall den ena) var först långt senare på det klara med vem de påstår sig haft en sexuell förbindelse med. (Se "Ena kvinnans skriftliga uttalande") De två anmälarna av Asssange pekar inte heller ut hela det internationella etablissemanget så som de två minderåriga pekar ut stora delar av det svenska etablissemanget. Att dessutom dåvarande statsministern skulle utsätta sig och hela sitt partis politiska legitimitet och där med riskera förlora regeringsinnehavet är mindre troligt. Särskilt som denna var, som GW Persson så riktigt påpekar, var den mesta avskydda politikern inom svensk polis och det vore mindre troligt att någon (läcka) inom polismyndigheten skulle ha så att säga låtit bli att delge svensk media något.

    1. Johnny skriver:

     Det verkar som om socialdemokrater har en mycket flexibel analys av vittnesmål. De tar vad som passar partiet för stunden. Jag tror på Eva Bengtsson. Hon har behållit sin historia genom åren och vad sjutton har hon att vinna på att ljuga!

     1. Vad du tror på säger ju bara någonting om dig. Fullständigt ointressant. Anför argument i sak istället för att komma med något generellt struntprat som att socialdemokratin har ett flexibelt förhållningssätt till vittnesmål. Utveckla vad du menar med vad du avser.

  2. Anders Jallai skriver:

   En avskrift av ett dokument som sedan sparats som en Pdf fil är inte samma sak som ett avfotograferat originaldokument. Det vet varenda forskare och det fick Birgitta Almgren bittert erfara med sin bok om Stasi spionerna. AJ

   1. Noterar dock att det av dig ovan publicerade utdraget från Carl Perssons PM stämmer överens med den kopia som undertecknad har. Men jag får väl ta och och bekanta mig med Riksarkivet i ärendet en dag.

    1. Anton skriver:

     Jag utgår självklart ifrån att allt det material som Anders Jallai använder sig av gällande bordellaffären är offentligt och antingen går att få ut via SÄPO direkt eller Riksarkivet. Doris Hopps bordell är ju en gammal uttjatad historia vid det här laget, så det är kanske möjligt att den hemliga "bordellkartongen" har forslats över till Riksarkivet och är öppet för var och en som uppskattar "urkunder" att ta del av.

 7. Anders Jallai skriver:

  Hej, jag talar inte om en sexuell förbindelse utan om förbindelsen var som kvinnan/kvinnorna sagt! Dribbla inte bort korten, Martin. Likheten med bordellhärvan är slående. Att du drar upp "att statsministern inte skulle utsätta sig för den faran, etc" är ren bullshit!
  Titta på CIA chefen Petraeus som är aktuell i dagarna. CIA chef är trots allt bra mycket "större" än en svensk statsminister. Vi har Berlusconi. Om du vill kan jag fortsätta räkna upp fall.
  Anledningen till att affären tystades ned är att det fanns politiker från nästan samtliga riksdagspartier inblandad, även kvinnliga. Dessutom ett känt familjeöverhuvud till Bonnierfamiljen. Dags att vakna upp, Martin! AJ

  1. Anton skriver:

   Men det är ju ändå en viss skillnad på att eventuellt hålla sig med tjusiga frillor och att besöka en simpel stockholmsbordell under överinseende av SÄPO:s Donald Forsberg och ev. så också KGB…Jag tycker nog det förra iallafall hör mer till var mans (och kvinnas) rätt till ett privatliv.

  2. fredriktomte skriver:

   Man får inte peka på faktiska skillnader i anmälningarna/vittnesmålen, men det är helt legitimt att hänvisa till Berlusconis rövarliv för att leda i bevisning att Palme var hebefil (vilket är en mer korrekt benämning än pedofil om det rör sig om en 14-årig flicka)?

   Personligen tycker jag knappast att det är givet vad som hände i Assangefallet. Att de haft sex är ju klarlagt, men om det gick till så som kvinnorna beskrivit det är inte alls självklart.

   I fallet om Palme kan man väl konstatera att det saknas någon som helst bevisning annat än ett vittnesmål årtionden efter att händelsen skulle ha inträffat. Det är, för att uttrycka det milt, ett inte särskilt starkt bevis. Läget blir inte bättre av att det finns ohemula mängder undersökningsmaterial om just den här bordellhärvan där ingenting noterats om Palme. Det innebär förstås inte att det ställts bortom rimligt tvivel att han ändå varit involverad, men det förefaller högst osannolikt.

   Slutligen är det minst sagt ironiskt att du ställer insuinanta frågor om "sexoffers trovärdighet" när du själv i ditt inlägg beskriver de involverade flickorna och kvinnorna som "horor" och deras handlingar som "horande" och "fnaskande". Andas inte direkt respekt, om man säger så. Men att du uppger dig sitta på komprometterande information om idag pensionerade (döda?) människor i syfte att kunna idka utpressning mot deras barn säger väl för övrigt allt om din karaktär.

 8. Anders Jallai skriver:

  En personlig reflektion så här på fars dag! Jo jag mår bra. Har precis fått kramar och en mjukis-elefent av min dotter!
  Men hur insnöade är egentligen det svenska folket! Om inte ens filmen Call Girl får genomslag. Den är gjord av vänstermänniskor och regisserad av Sveriges kanske mest begåvade regissör (Marcimain). Nej, vi går istället och tittar på den köpta dokumentären "Palme". som är som en gammal god Östtysk eller Sovjetisk, t o m nazistisk propagandafilm gjord av kända socialdemokrater. Det är den historieskrivningen som vi orkar med. Att allt det som jag beskriver i mina inlägg och filmen Call Girl beskriver, utspelat sig i samtliga andra länder på jorden, det spelar liksom ingen roll i det svenska folkhemmet. AJ

  1. Ulf skriver:

   Visst blir man frustrerad över hur "dumma" folk är, vill dom inte förstå eller bryr dom sig bara inte. Det gäller ju inte bara i folkhemmet utan allt annat i världen som avfärdas som löjliga konspirationsteorier av foliehattar.
   Man kan nog bara konstatera att hjärntvätten av den stora massan fungerar bra.

   1. Sara-Clara skriver:

    Håller med dig Anders. Helt sjukt hur sjukt det här landet egentligen är. Gissar på att vi har en köpt media. Går inte att förklara annars. Du ska fortsätta – hör du det!

  2. Anna skriver:

   Bra sagt! Jag såg filmen igår och jag är lite chockad över att det är förtal mot Palme som är fokus för folks upprördhet, även om det vore rätt spännande i och för sig, vad som skulle komma fram i en stämning av filmen 🙂 Filmen är en så skicklig iscensättning av hur maktmissbruk går ut över den lilla människan som inte har någon som helst möjlighet att göra sin röst hörd. Varför talar alla om att Palme måste skyddas det var väl inte han som var ett offer i den här affären? Han stod ju och ljög för hela svenska folket om att åtminstånde justitieministern och haft sex med minderåriga, indirekt så är han ju faktiskt skyldig till att de kunde fortgå som skyddandet av brott… Palme var en imponerande politiker som vågade stå upp för mänskliga rättigheter på ett beundransvärt sätt. Men att den människosynen fick kompromissas med när det gällde internpolitiska angelägenheter, måste vi försöka släta över det? Dessutom som du säger, det händer ju överallt. Men som född på 80 talet har jag lite svårt att fatta vad som hände egentligen efter att de framkom att palme ljugit? Är det sant att hela ärrendet aldrig utretts oberoende, hur har man kunnat berättiga det? Tycke nästan att det är lite komiskt, nåt lite "för stort" som man försöker sopa in under mattan…

   1. Ulf E skriver:

    Jag har haft liknande funderingar. Hur f*n kunde han bli avslöjad i sin Mega-lögn och sedan bli statsminister igen. Av b.la. P3-dokumentät förstår jag det som om att Palme antyder att det var omtanke till Fälldin som gjorde att han ljög/mörkade. DN blev ju förnedrad och sedan när de ha chansen att ge igen, var tog korståget vägen? JK's kritik mot Palme verkar liksom inte ta fyr?
    Jag är 70talare och har kört lite gallup på äldre generationer i ämnet. De beskrivning som målas upp är att sossarna var så dominerande att ingenting kunde rubba balansen. Sossarna var staten som var folkhemmet och det enda rätta. När jag hör sånt ser jag röda öststatsfanor framför ögonen, brr, det var inte bara i pannkakan det var/är vilset.

  3. Stefan skriver:

   Om du jämför dokumentärfilmen "Palme" med en nazistisk propagandafilm har du åtminstone hos mig förlorat i trovärdighet – och det rejält. Detta hindrar mig dock inte från att ha ett öppet sinne inför filmen "Call girl", som upphovsmännen/kvinnorna dock hävdar vara fiktion. Hur ska ni ha det, egentligen? Det blir ju så krångligt när ni blandar bort korten.

   1. Anders Jallai skriver:

    Där tog jag i lite mycket. Håller med om det. Däremot är det andra tider idag och jag är ganska säker på att nazisterna hade använt andra metode idag och mer lika dokumentärfilmens. Tiderna förändras, så också sätten att manipulera. AJ

   2. Anders Jallai skriver:

    Det intressanta med den här filmen är att filmarna mot vad alla tror pekar ut Palme medvetet. Alltså: antingen tycker de väldigt illa om Palme och vill svartmåla honom eller så tror de helt enkelt på att det var så här det gick till. Några andra alternativ finns inte som jag ser det. Eftersom jag vet lite om bakgrunden och vilka som är inblandade så är det tydligt att de tror att det var så här det gick till. Ungefär som när jag skriver mina böcker. I ett rättsligt perspektiv måste man ibland säga annat. AJ

 9. guapo skriver:

  Är för lite insatt i Call-Girl affären för att ha en åsikt. Det som däremot är helt uppenbart och som inträffar just nu och visar hur genomruttet vårt rättssystem , vår media samt svenska folkets likgiltighet, är Assangefallet. De flesta har någon typ att känslomässig reaktion som grundar sig på att människor med framskjutna positioner i samhället inte ska ha en räkmacka i rättssystemet. I verkligheten så är det precis tvärtom.Om Assange varit en vanlig Svensson hade förundersökningen lagts ner innan den ens startat. Hade Sverige varit ett rättssamhälle så hade åklagaren i Assangefallet suttit inspärrad på ett långt fängelsestraff. I punkt efter punkt så skiljer sig handläggningen från det normala (och när den inte gör det så är det där vi normalt sett har problem i rättsväsendet). Det är skamligt att vara svensk idag och priset som vi i slutändan kommer få betala (förutom en total moralisk krash) handlar om 10-tals miljarder och 1000 – tals arbetstillfällen.

 10. För om masten skriver:

  Vad du än gör fortsätt rota i den svenska rötan, Anders. Synd bara att ditt förnämliga arbete inte syns mer i de större snuskblaskorna. De är förmodligen fortfarande så beroende av makten att de inte törs.

  Ett exempel är Reinfeldts hemliga möte med Schibstedt, Aftonbladet m.fl som avslöjades av skjutningen i Sagerska palatset.

  Förr att travestera Hamlet, något är ruttet i landet Sverige.

  1. ErikG skriver:

   Vad för något?

   Här har jag missat något.
   Hur skulle skjutningen i Sagerska hänga ihop med det?

 11. D Smeds skriver:

  I filmen blir en polis dödad efter att han blev påkörd av en bil.

  Har detta någon parallell i bordellhärvan?

  1. Anders Jallai skriver:

   Ingen aning. Inget jag hört om men jag kan försöka ta reda på det. AJ

  2. @LISATHAMS skriver:

   Nej. Förlagan till polisen som spelas av Simon J Berger lever och fick aldrig någon upprättelse, tvärtom. Men han dödades inte.

 12. Fredrik Carlstedt skriver:

  Som sagt, En typisk affär i Bananmonarkin Sverige. Dessa herrar har förvisso inga rena vapensköldar (det vill säga rena anseenden) när det gäller skumraskaffärer. En fråga bara, det beryktas om att en kvinnlig folkpartist Cecilia Nettelbrandt skulle ha köpt sexuella tjänster på denna bordell. Är det något som Du kan bekräfta eller ej ?

  1. Anders Jallai skriver:

   Det stämmer att namnet förekommer i materialet men om hon köpte sex är inte jag rätt man att svara på. AJ

 13. Fredrik Carlstedt skriver:

  Jag hittade en artikel på Realtid där det sägs att Tage Erlander var närvarande hemma hos Doris Hopp. Har Du samma uppgifter om detta eller ej ?

  1. Anders Jallai skriver:

   Nej, känner inte till det. AJ

  2. Urban skriver:

   Tage Erlander det var väl länge sen… borde man inte in och gräva kring Haijby då istället? 😉

 14. Anders Jallai skriver:

  Hej, Urban och alla andra som flitigt besökt jallai.se den senaste helgen. Nytt rekord igen i antal besök! Håller med dig helt, Urban. Det blir gärna partipolitiskt när vi letar i kalla krigets garderober. Jag har hängt ut en del gamla socialdemokrater och det blir så, naturligt eftersom de var vid makten alla år utom 1976-82.
  Jag tror att man ska se bordellaffären så här istället:
  När jag genom åren frågat runt bland mina kontakter om bordellaffären har intresset alltid varit svalt. "Rota inte i det Anders" "Äh, den där affären, var väl inget" etc etc. Det har gjort att jag själv inte funnit någon röd tråd i affären. Men det ligger något och vilar där. Jag är mer säker på det idag. Det handlar inte bara om några politikers snedsteg utan förmodligen om något mycket större och allvarligare, mer konspiratoriskt och svårare att ta till sig än knulla, sug och udda sexuella preferenser. Tänk tanken att det var här som hemliga IB/SSI, d v s vår underrättelsetjänst, kanske i samarbete med en utländsk organisation tog "pung-greppet" på svenska politiker oavsett partitillhörighet. Ett grepp som än idag sitter kvar. Antag att det satt kameror och inspelningsutrustning i lokalen på Ruddammsvägen 6 i Stockholm och andra lägenheter. Tänk tanken att Doris Hopp jobbade åt en u-tjänst. Vi vet att Juggemaffian med Mille Markovic gjorde likadant på sina klubbar. Vad hade inte en oärlig svensk J Edgar Hoover kunnat göra med det materialet. Och tänk om han gjorde det… AJ

  1. Urban skriver:

   Överhuvudtaget är kalla kriget en intressant period. Man kan ju undra om inte ubåten i Karlskrona skärgård 1981 också var en typ av markering men från motsatt håll. Är inte särskilt påläst utan kan bara konstatera att det finns olika åsikter… Men detta är ett helt annat ämne än denna artikel

  2. Rehnskiöld skriver:

   Är det Elmér du syftar på här som en svensk Hoover eller finns det någon annan grå eminens på försvarsstaben som var spindeln i nätet? (Det verkar ju som att det är litet oklart vad Elmér egentligen gjorde efter IB-affären. Den semiofficiella historien tycks ju vara att han fick sparken av Krönmark 1976. ) Men jag vill minnas att jag har läst någonstans (kanske på din blogg?) att Synnergren struntade i det och behöll honom i organisationen och att han gick först 1982.

   (Bengt Gustafson hävdar fö att Synnergren ännu i slutet av sin levnad var "hemlighetsfull" om IB: http://www.kkrva.se/wp-content/uploads/Artiklar/1… )

   1. Anders Jallai skriver:

    Hej, den gamle var med största sannolik Elmer. Frågan är hur länge han var det? ÖB höll en avskedsmiddag för Elmer i juni 1982 och avtackade honom för sina tjänster. Då sannolik kom någon att ta hans plats. Den stora frågan är vem det var…
    En person som än idag inte är avslöjad. AJ

    1. Rehnskiöld skriver:

     Hej,

     Var inte Bertil Lundin chef på 80-talet? Det har ibland framställts så i massmedia, men det kanske inte stämmer? Kan du säga något om Elmérs roll efter 1982? Man får ju inte direkt intrycket av att han var helt maktlös på 80-talet…

     Återigen stort tack för väldigt läsvärd blogg!

     R.

     1. Anders Jallai skriver:

      Hej, efter IB-avslöjandet 1973-74, fick Elmér officiellt avgå. Bl a för att hans identitet var avslöjad. Han verkade fortsatt inom IB som döptes till GBU och sedan till SSI i början av 80-talet. Den som tog över officiellt efter Elmér 1974 ca var Gösta Lundström men det betyder inte att han var den som styrde över den hemligaste u-tjänst-delen. Förmodligen styrde Elmér i kulisserna, men 1982 har jag funnit en uppgift i ÖB:s dokument som visar att en avskedsmiddag hölls för Elmér i juni 1982 där han avtackades för sina tjänster till Försvarsmakten. Man kan då förmoda att han försvann ut ur u-tjänsten. Det var också då som han gav intervjuer till bl a Jan Guillou och hans Hamiltonserie. Tror inte att en aktiv SSI chef skulle ha gjort det. Bertil Lundins namn har synts i media efter hans begravning men jag vet inte riktigt hans roll. Det fanns fler chefer och avdelningar inom SSI, bland annat den mest hemliga, den s k inrikes-byrån som innehöll Stay Behind och Black Ops och verkade för landets inre säkerhet. Där var min bok-karaktär Chris Loklinth chef och den personen är hemlig än idag. AJ

      PS. Efter pensionering verkar de högsta cheferna ofta som s k Grå eminenser och rådgivare till de yngre cheferna, mycket på grund av sina goda upparbetade utlandskontakter med andra underrättelsetjänster. Det är ofta eminenserna som mörklägger gamla "synder" som ex Bordellhärvan, DC-3:an och Palmemordet. Det som yngre aktiva chefer inte har insyn eller full kunskap om.

     2. Anton skriver:

      Jag skulle då inte lita på uppgiften om att Elmér lät sig intervjuas av Guillou efter sin pensionering. Men det gör du?
      http://www.expressen.se/kultur/mytmakarna/

     3. Anders Jallai skriver:

      Hej, intressant artikel i länken! Har inte sett den.
      Jag litar på Guillou i den här frågan. Mest för att Guillou beskriver saker som han inte borde ha kunnat få från annat håll, än mycket initierat. Men också för att jag känner till saker om Elmér, vilket stärker trovärdigheten.

      Frågan är, som det också står i artikeln: varför pratade Elmér om aktuella, hemlig saker som ex SSI Black Ops, samarbetet med amerikanska underrättelsetjänsten etc med en journalist/författare? AJ

     4. Rehnskiöld skriver:

      Jag är osäker på om Guillou någonsin dokumenterat sina träffar med Elmér, men Aschberg gjorde en lång intervju med Elmér för tidningen Z:s räkning 1988. Bla får man veta att både militären (!) och polisen konsulterat Elmér om Palmemordet (fast just det här vill inte Elmér bekräfta – vilket väl iofs inte utesluter att han själv var källan till uppgiften) och att Elmér själv lutar åt att det var en ensam galning. (Intervjun tycks ha varit gjord innan Pettersson anhölls).

     5. Rehnskiöld skriver:

      Hej! I efterordet till Landsförrädaren nämner du att C-F Algernon som knuten till SSI runt 1985. Skall man förstå det här som att Algernon samtidigt som han var krigsmaterielinspektör satt som hög chef på SSI? Det skulle väl i sådana fall kasta helt nytt ljus på de märkliga omständigheterna kring hans död. /R.

     6. Anders Jallai skriver:

      Hej, uppgifter jag har visar på att Algernon tillhörde SSI på något sätt. Förmodligen inrikes-delen, den jag beskrev i svaret tidigare. Han var Amiral, vilket betyder att han inte var ett kontorsbiträde! Hans död på T-banan blir förstås intressantare med den informationen. AJ

 15. Anton skriver:

  Såvitt jag har förstått satt SÄPO-medarbetaren vid kontraspionaget Donald Forsberg bakom väggarna och avlyssnade bordellen, så jag förstår inte riktigt kopplingen till IB/SSI. Forsberg slutade vid IB 1973 och började då vid kontraspionaget. Är dte någar som väl kan ta ett pungrepp på vilka medborgare de vill så är det väl SÄPO och inga andra? Fråga dina tipsare (?) OF och PG Näss om inte de vet mera, för de bör ju ha varit DF.s uppdragsgivare 1976 och beordrat avlyssningen av bordellen.

  1. Anders Jallai skriver:

   Det var knappast vanliga Säpo. Möjligtvis kunde det röra sig om "Sektionen för särskild granskning" som den hette då eller "Sektionen för särskilda Åtgärder" eller SÅ-gruppen som den benämndes senare på 80-talet. Det var en hemlig del av Säpo med kopplingar till militära sidan IB och SSI. Tror det var där som Donald sorterade.
   Idag är Säpo:s hemliga del samma som KSI (f d SSI). De samarbetar i dag fullt ut vilket gör det både mer effektivt men samtidigt mindre demokratiskt och med liten eller ingen insyn. Förr höll de här grupperna kollen på varandra. AJ

 16. KidGray skriver:

  Man får en viss känsla av att det handlar om utländska intressen och dessa organ styrs utifrån.

  1. Anders Jallai skriver:

   Rör det sig om utländska organ från väst, är Säpo eller SSI/IB säkert inblandade. Ex CIA eller MI6 driver inga egna operationer i Sverige. Åtminstone inte utan att först informera svensk säkerhetstjänst. I regel görs sådana här operationer i samarbete med mållandet. AJ

 17. Stefan skriver:

  Den prostituerade S hävdar att hon kan "fälla regeringen". Var det då regeringenm Fälldin hon menade, som tillrtädde hösten -76?

  1. Anders Jallai skriver:

   Om den prostituerade S, som är sambon till militära SSI:aren står följande:
   "En av de avslöjade kvinnorna S har mycket upprörd berättat att hon genom att avslöja sin förnämsta kund, kunde störta den sittande regeringen. Hon har uppgivit att hennes kund är justitieministern Lennart Geijer."
   Det här står i Carl Perssons PM II och är daterat 1976-08-20. Vilket betyder att det är förhör gjorda innan dess, förstås. AJ

 18. Johnny MM skriver:

  I dagens Expressen går GW Person ut hårt och säger att anklagelserna mot Palme är falska. Kommentar?

  1. Anders Jallai skriver:

   Jag såg det! Problemet med GW som jag ser det, är att han ofta går ut och tycker saker på bästa mediaplats. Dessutom gör han det ofta utan några som helst källhänvisningar mer än hans egna "inre kompass." Inget fel på GW, alla har rätt att tycka saker och ting men man börjar undra om Bonniers ger honom Pole Position i media bara för att sälja mer av hans böcker…
   Sakfrågan här handlar inte om vad GW säger utan om vi tror på vittnet Eva Bengtsson eller inte. Det är ju faktiskt så att mot vad de flesta tidningar skriver idag, så pekas inte Palme ut grundlöst. Igår framträdde Eva Bengtsson i TV4 programmet "Jenny Strömstedt Live". Hon fick inte nämna Palmes namn! AJ

 19. Johan skriver:

  Hej Anders! Intressant läsning som vanligt 🙂

  Jag har lite tankar kring detta som jag gärna delar med mig av: Både Palme och Elmér var (uppenbarligen) betrodda underrättelsemän. De hamnade på 1:a resp. 2:a plats i militärens uttagningsprocess. Enligt boken "En spion i regeringen" (Sven Andersson, 1988) antyds det att Palme sköts därför att han visste namnet på en spion i regeringen. Det antyds också att justitieministern vid den tiden, vilket torde vara Sten Wickbom och INTE Anna-greta Leijon, skulle ha varit mullvaden.

  Nu till det intressanta. Sten Wickbom hade/har enligt uppgifter alkoholproblem, en egenskap som torde vara trevlig att utnyttja om man är rysk underrättelseofficer (jag tänker vodka, whisky, konjak etc). Sten Wickbom fick ju som bekant avgå som ett resultat av Berglings flykt (!). OM Wickbom var mullvaden, var träffade han i sådana fall sin kontaktman? Det skulle ha varit intressant att få veta huruvida Wickbom fanns med bland dem som besökte bordellen.

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Sten Wickbom finns inte med i mitt material. Jag tycker att mullvadsteorin är intressant men tror inte att just Wickbom var mullvaden.
   AJ

   1. Johan skriver:

    Vad säger du då om följande:

    "Sten Wickbom kom senare att möta hård kritik för att ha satt egna ”spanare” i Palmeutredningen. Det kunde tolkas som en politisk styrning av en omstridd mordutredning."

    källa: http://www.sydsvenskan.se/familj/sapochefen-klas-

    Det verkar ju onekligen lämpligt att tillsätta eget folk i utredningen av mordet på Sveriges statsminister OM man själv har med saken att göra…

    1. Anders Jallai skriver:

     Intressant! Har en känsla av att Bergenstrand satt där för att hålla koll på Hans Holmér.
     AJ
     PS. Förstår att du är ute efter KGB-spåret och det finns lite relevans i det. Jag har dock släppt det av flera skäl. Bland annat var KGB-spåret Ebbes hemliga huvudtes och den han lurade i Leijon och många fler. D v s PKK fick uppdraget av KGB att mörda Palme. Den största svagheten i den tesen är kanske att den planterades redan före mordet.

     1. Johan skriver:

      I boken av "Sten Andersson" antyds det ju att Ebbe Carlsson & Co avlyssnade SÄPO på uppdrag av mullvaden. Att då gå förbi lagen och skaffa sig mandat genom att vilseleda Anna-Greta Leijon verkar inte helt orimligt. Leijon var ju Wickboms efterträdare och ingen hade väl mer kunskap om turerna på justitiedepartementet än den fd justitieministern själv. Ebbe Carlsson-affären kan helt enkelt ha varit mullvadens sätt att styra mordutredningen i det dolda (läs efter sin avgång). Märk väl att det var Carl Lidbom (Ebbes "kollega") som lanserade teorin om PKK för Leijon som i sin tur därefter gav Ebbe mandat att köpa in utrustning.

     2. Anders Jallai skriver:

      Hej, Johan, diskuterar gärna det här med dig men inte just i den här tråden som handlar om Bordellhärvan. Hoppas du har överseende med det. AJ

     3. Johan skriver:

      Jag har överseende med det, självklart 🙂

      P.s. Det finns dock inget som skulle kunna skaka Sverige i sina grundvalar som att Sveriges justitieminister, chefen för vårt rättsväsende, går främmande makts ärenden. Vi får hoppas att det inte är sant. d.s.

 20. Fredrik Carlstedt skriver:

  Jallai, tror Du själv att Palme var bordell kund som det sägs i filmen ?

 21. Anders Jallai skriver:

  Hej, Fredrik.
  Jag vet faktiskt inte. Att vi "bara" har ett eller två vittnen är synd. Det räcker visserligen i rättegångar vid sexbrott men jag hade krävt lite mer material för att våga publicera den tesen.
  Däremot är det fel av GW Persson att helt avfärda, att både Fälldin och Palme förkom. Det vet inte han någonting om. Fälldin ex är utpekad i materialet men även där kan tjejerna ljuga, kanske för att skydda sig själva. Eva Bengtsson däremot har inget att skydda idag och kan, enligt mina källor gå ed på att Palme har haft sex med henne. Dessutom med det vi/jag vet om Palmes vidlyftiga kärleksliv så är det ju inte heller en helt otrolig tes. Men som sagt: jag passar nog på den här frågan eftersom jag inte känner mig övertygad.
  AJ

  1. tom croker skriver:

   Du skriver: "…med det vi/jag vet om Palmes vidlyftiga kärleksliv…" som om det vore en sanning. Detta är ju, bland annat, ett av de påståenden som väl får anses som en del av smutskastningen av OP. Vad vet du annat än skvaller från bigotta officershustrur som ljuger och gör sig till för att verka intressanta?

   MVH // Tom

   1. Anders Jallai skriver:

    Hej, Tom! Håller med, det är smutskastning om det inte motiveras. Just det problem som filmmakarna nu har. De motiverar inte varför de tog med Palme i filmen utan gömmer sig bakom någon flummig konstnärlig frihet. Jag tycker det är fel. Det är inte konstnärlig frihet att smutskasta någon utan motiv. De gör det sannolikt för att skydda sig mot en stämning. De måste gå ut och berätta varför de framställt Palme och Fälldin som de gjort i filmen, annars kan de förlora både i rätten och sina karriärer. Verkar dåligt genomtänkt, tycker jag.
    Om vi tar Palmes "vidlyftiga kärleksliv" så är inte smutskastning samma sak som att det inte är sant. Palme hade ett vidlyftigt kärleksliv med många affärer vid sidan om sitt äktenskap vilket jag beskriver i mitt inlägg: "Palme var stor – men inte så stor som Palmedokumentär visar. Jag vill inte smutskasta Palme men de här otrohetshistorierna som pågick under 20-30 år, är viktiga för att beskriva hans personlighet. Det blir lätt lite "Sovjetisk" historieskrivning annars. En person som Palme får tyvärr inte vara privat, precis som alla andra stora makthavare. Nu senast CIA chefen Paetreus. AJ
    PS. Hoppas du inte tar det här svaret för att jag tar ställning i själva sakfrågan – för det gör jag inte som jag beskrev i mitt förra svar.

    1. Urban skriver:

     Varje gång Palmes otrohetsaffärer kommer på tal så är det svårt att låta bli att associera till JFK och Marilyn Monroes märkliga öden… Men Kennedy hade ju även flera berömda bröder men dessa kan jag knappt något om. Inom Palme-släkten finns det väl knappast flera berömda personer. Inte att jämföra med Kennedy klanen iallafall. Det skulle väl vara Sven Ulric Palme i så fall också. Historikern som även han blev socialdemokrat. Han ska ha skrivit ett antal intressanta böcker bland annat om Tage Erlander "Vår längste statsminister". Han verkar rätt bortglömd idag och det är kanske synd… Han ska ha gått bort först då någon gång i slutet av 70-talet under den pågående bordellhärvan

    2. Tom Croker skriver:

     Vad 'vet' du då om Olof Palmes 'vidlyftiga kärleksliv'?

 22. Lae skriver:

  MO från http://www.svd.se/kultur/marten-palme-overvager-r

  ”– Vi fattar inget omedelbart beslut om en rättslig process. Det kan ta någon månad, säger han omedelbart efter bioföreställningen. ”

  Det är nog inte så lätt som många oss uti landet mellanmjölk vill tro. Om man startar en rättslig process så kommer saker friläggas, komma upp till ytan. Det kanske inte är så självklart att OP var just den människa som många av oss trott? Man kan misstänka att det finns sanningar som man s a s ”behållit inom familjen”, och vem skulle inte göra det?

  Men jag välkomnar en rättslig process, precis som Anders. Här finns en viktig nyckel till vår historia…och när vi öppnar det nya rummet så kommer många bli förvånade…mycket förvånade. Folkhemmet och hur det byggdes, en näst intill religiös bild för många, kan få en mycket betydande törn. Men det är vår historia, vi har rätt till den. Rättsprocess mot ”Call Girl”, bring it on…

 23. Fredrik Carlstedt skriver:

  Som Jag ser det är det nog bra om Mårten Palme stämmer filmmakarna inför rätta. Det är nog det enda sättet att få veta om Palme och Fälldin hade rena vapensköldar (rena samveten) eller ej. Det kommer nog att få saker att friläggas, komma upp till ytan som sagt.

 24. Anton skriver:

  Anders, du skriver att GW Persson inte vet något om ifall Palme och Fälldin var bordellkunder? GW hade ju onekligen läst Carl Perssons PM som han lämnade till Palme och han i sin tur tipsade Peter Bratt om, så varför skulle GW INTE veta hur det egentligen låg till menar du? Du antyder nu att du vet något som ingen annan vet och du gör dig därmed skyldig till samma fula "knep" som manusförfattaren till "Call girl" gör då hon filmiskt insinuerar att Palme skulle ha varit bordellkund. Jag har sett att manusförfattaren bor på Lidingö. Är ni båda kanske bekanta med varandra?

  Det Palme gjorde sig skyldig till var att mörklägga affären. Förmodligen i samråd med SÄPO och militära underrättelsetjänsten. Och mörkläggandet i sin tur kan onekligen ha berott på att polska underrättelsetjänsten (KGB:s hantlangare i Sverige) möjligen var inblandad i affären och det var ju hyperkänsliga saker i kalla krigets Sverige.

 25. Anders Jallai skriver:

  Hej, nej han (GW) vet ju inte det. Däremot var han i högsta grad inblandad eftersom han jobbade med Carl Persson. Men i filmen beskrivs skeendet bra i det hänseendet att mycket av materialet på "snusket", som var avdelningen där undersökningen mot Hopp gjordes, smusslades undan av bl a Ebbe Carlsson. Jag antatyder inte att jag vet mer men jag har för några år sedan fått tillgång till Säpo:s material om Bordellaffären. Det är vad jag beskriver i inlägget. Gå och se filmen så får du se själv hur det gick till. Filmen bygger på flera personers vittnesmål, både utnyttjade kvinnor och poliser. Tror inte man kommer närmare sanningen än så idag. Dokumenterat material är inte alltid den bästa källan, speciellt inte i ärenden som rör rikets säkerhet eller politik.
  Till sist: känner inte någon mer i filmteamet än Deanne Raucher som gjort en del av researchen.
  Jag tyckte förresten filmen var riktigt bra! I klass med Bo Widerbergs "Mannen på taket" och en högerkrok på det svenska folkhemmet som ju aldrig var som vi ibland vill minnas. AJ

 26. Lars_Gunnar skriver:

  Ser ni har lite om än det ena än det andra och Assange där emellan, och när man läst dina böcker och följd denna blogg så undrar man ju hur saker och tikng försegår i det fördolda.
  Tex, Julian Assange vill inte bli utelämnad till Sverige av rädsla för att lämnas ut till USA, då tycks det ju vara enklet att utrikesdepartementet lovar det, men dom i sin tur svarar att dom inte har fått en begäran om utlämning till USA och kan inte agera i frågan.

  Allt är grumligt i dom politiska vatten..

  Läser GW din blogg?
  Lasse

 27. Otto Ruben Svensson skriver:

  Kom igen Anders, nog om Geijeraffären vilken för övrigt på ett utmärk sätt sammanfattades redan på 80-talet i romanen och filmen Kopplingen; ge oss nu sanningen om Stockholms Försvarsskytteförening…

 28. Johan skriver:

  Något jag söker efter i all denna politiska- och underrättelsecirkus är hur man ska uppfatta uppdragsförståelsen bland svenska politiker och svenska säkerhets- och underrättelsetjänster. Har dessa koll på vems uppdrag de egentligen arbetar för? Är det för Sverige och det svenska folket de arbetar för eller har allt detta bara blivit en spännande lek genom åren? Och hur hanterar underrättelsetjänsten det faktum att Palme ansågs vara en landsförrädare samtidigt som man arbetade på uppdrag av Statsmakten. Var finns den verkliga lojaliteten både i gårdagens och i dagens svenska säkerhets- och underrättelsetjänst?

 29. För om masten skriver:

  Idag skriver SvD att Mårten Palme anmält Call girl. Hoppas att vi får se vad Eva Bengtssons vittnesmål är värt. Eller är hon redan betald och avklarad?

 30. RLA skriver:

  När Eva Bengtsson den 5 december 2007 i Juristhuset i Stockholm inför hela den samlade journalistkåren lämnade in en stämningsansökan till JK mot den svenska staten, var Palme det namn som hon nämnde flest gånger.

 31. Bara en vA skriver:

  Hej, en undran.
  Efter Palmemordet så fick ju H.Holmer väldigt fria händer. Man fick intryck av att han hade hållhakar på regeringen. Kan det ha funnits hållhakar från bordellaffären?
  /Bara en vanlig åsna.

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, bra fråga. Så kan det naturligtvis vara men min gissning är att det är mer än så. Han tillhörde en gruppering som hade stor makt på 80-talet, makt som både var formell men även kom av s k hållhakar som kan vara annat än ex sexfällor. AJ

 32. Nutcrakker skriver:

  I fallet Julian Assange är kvinnorna inte mer anonyma än i vilket annat våldtäktsmål som helst.
  Jag har läst förundersökningsprotokoll och kan konstatera att om det kvinnorna påstår sig blivit utsatta för stämmer har Julian snarare uppfört sig som ett riktigt svin. I juridisk mening kan hans handlingar likställas med våldtäkt eller något intilliggande brott.

  När det gäller bordellhärvan är det svårt att så här långt efteråt bilda sig en uppfattning om vad som är sant och inte. Att Doris Hopp skarvade friskt vet de flesta, men varför skulle Eva Bengtsson ljuga? Hon var tonåring och knappast intresserad av politik. Det är tänkbart att hon kände igen personer i ledande befattningar från TV men man kan kanske till och med ifrågasätta om hon visste vem som var statsminister med tanke på det utsatta liv hon levde.

  Leif GW har ganska tydligt uttryckt att det finns inget som tyder på att Palme varit på bordell eller nyttjat prostituerade. Palme var en kontroversiell person så det ska man ha i åtanke när man hittar uppgifter om honom. Man ska också minnas att man spanade mot bordeller och bedrev avlyssning för att det var förbjudet att sälja sex i den organiserade formen som förekom. Att köpa eller sälja sex var dock inte förbjudet och inte heller att besöka bordeller, så det handlar om moraliska värderingar hos politiker och andra sexköpare snarare än brott.

 33. Rex skriver:

  Mycket intressant läsning, tack.

 34. Bosse skriver:

  Bordellhärvan fick egentligen sin början redan sommaren-hösten 1970.
  Då Calle P ( RPS hövding ) förvarade dynamit i sitt kassaskåp.dynamiten bestod utav allehanda hemligt material som härrörde från spaning och annan verksamhet vid säkerhetstjänsten.
  Ordet dynamit nådde till slut även kanslihuset.
  Palme ber då Ingvar Gullnäs som då var expeditionschef på justiedepartementet luska vidare vad denna dynamit bestod av.Palme befarade att det skulle kunna gälla uppgifter om någon regeringsledamot.
  Gullnäs får efter lite efterforskningar på omvägar en muntlig beskrivning av vad "dynamiten" består av.Så småningom dök det också upp vissa papper.
  Saken gällde en ung kvinna som hade gripits av polisens spanare,misstänkt för grovt narkotikabrott. I sin ägo hade hon haft en anteckningsbok som bl.a. innehöll namnet på ett av
  statsråden och dennes telefonnummer
  Kvinnan hade berättat att hon känt ministern i åtta år och blivit god vän med honom.
  Palme tog emot rapporten utan några kommentarer,och sedan hördes inget mer i saken
  Den här gången så fick den här "dynamiten" inte någon sprängverkan av våldsammare slag.
  Men fram emot sommaren 1976 så börjar saker och ting att röra på sig ordentligt.
  Över huvudet på Calle P utnämnde justieminister Geijer en ny polismästare i Stockholm Calles
  bittraste fiende Hans Holmer och som grädde på moset utnämde han likaledes utan att fråga Calle, en fullständigt "otippad" man till ny Säpo chef Sven-Åke Hjälmroth.
  Men Calle fick själv visserligen ett nytt förordnande som RPS chef, men det var många tecken
  som tydde på att hans tron nu på allvar var i gungning
  Och just i detta läge, strax före valet, lät Calle en ny "dynamitladdning" av liknande slag som den från hösten 1970 krevera.
  Utredningsmaterial av den s.k. "bordellhärvan" men obsevera att ingenting läckte till massmedia vid denna tidpunkt men den heta potatisen hamnade så småningom i Palmes knä.Och det är då
  som helvetet brakar loss och huvuden som börjar rulla.
  Men historien började noga räknat 10 år tidigare.men det får vi ta senare.
  .

 35. Stefan Torstensson skriver:

  På 70-talet sommarjobbade jag i ett politiskt partis korridorer, inne i Sthlm.
  En eftermiddag på kontoret fick jag av en ren slump se två unga iögonfallande tjejer utanför gatan på väg till min arbetsplats.
  Av allt att döma så var dessa unga kvinnors motsvarighet till filmen Call Girl. Jag hade i partiet hört vissa rykten om vissa ministrar, så jag var på min vakt.

  Utan att nämna för mycket, så hade dessa unga kvinnor stämt träff med en av dåtida regeringens ministrar. Av arbetskamraterna fick jag rådet att hålla tyst om vad jag såg.

  Några år senare blev jag beskjuten av en galning på en av stadens pendeltågsstationer, med sex illa riktade skott. Jag hade haft oturen att precis missa tåget och var ensam kvar på perrongen.

  Frågan har gnagt i mig sen dess om detta var en slump, då jag åren tidigare haft tanken att gå till Aftonbladet och berätta vad jag sett.

  Vänligen
  Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *