Anders Jallai

Vad gör SSI idag?

SSI chefen Birger Elmér. Slutade på SSI i juni 1982. (källa ÖB Ljungs hemliga dagböcker 1978-86 Krigsark)

 
I Spionen på FRA beskriver jag SSI på ett ibland fantasifullt sätt. Men är bokens SSI med dess chef Chris Loklinth, verkligen så elaka och mäktiga som jag beskriver?

SSI har i stort sett obegränsade resurser när det rör rikets säkerhet! Det är min erfarenhet. Problemet med SSI är att de fortfarande gör lite som de vill — och  i stort sett utan insyn. För något år sedan när den nya FRA lagen diskuterades kom SSI upp i debatten. Det är en av ytterst få gånger som organisationen överhuvudtaget nämnts i svensk media. Pröva att ’googla’ på SSI eller KSI som det officiellt heter idag. Du får fem träffar. Det har alltså skrivits ungefär fem gånger om SSI i svensk media sedan Internets uppkomst! Jämför det med att googla på CIA och du får en sådär 48 miljoner träffar…

Militära underrättelse- och säkerhetstjänstens (Must) förre chef, Håkan Pettersson, sa så här om SSI:s ledningsförhållanden till DN:

Håkan Pettersson bekräftar att riksdagens försvarsutskott inte får insyn i Must, trots att riksdagen beslutar om försvarsanslagen. Hans förklaring är att riksdagsmännen har meddelarfrihet och att Must fruktar läckor. De enda som har full insyn är Försvarsunderrättelsenämnden, dvs sex personer som är bundna av strikta sekretessavtal. Nämnden sammanträder minst fyra gånger om året och saknar såväl fast kansli som heltidsanställd handläggare. Ordförande är den förre försvarsministern, numera landshövdingen Anders Björck (m). Han kommenterar av princip inte hur Must lever upp till lagar och regler. Reglerna är förresten också hemliga. Frågan om vad en svensk agent får göra i tjänst i utlandet är känd av färre än tio personer. (länk DN 20050903)

I januari 2007 kommenterade säpochefen Klas Bergenstrand det nya lagförslaget som skulle ge KSI ökade befogenheter.

KSI får enligt det nya förslaget, skriver Säpo, rätt till ”särskilda metoder” i sin inhämtning – alltså sådana som normalt strider mot lagen. KSI lyder direkt under försvarsdepartementet och häri ligger nästa enorma problem – att regeringen får direkt inflytande över den operativa verksamheten inom KSI. Det är helt främmande för vårt statsskick ansåg säpochef Klas Bergenstrand.

Nu hör det till saken att Klas Bergenstrand arbetade på justitiedepartementet under Olof Palmes och Ingvar Carlssons regeringar på 1980-talet. Så helt främmande för saken kan han omöjligen ha varit. Klas Bergenstrand dog i en hjärtattack två veckor efter att hans kritiska kommentar publicerades, den 22 januari 2007. 

Läs en av få artiklar i svensk press om SSI/KSI.

5 Comments

 1. Johan T skriver:

  När den nya försvarsunderrättelselagen klubbades av riksdagen i juni 2007 var allt fokus på den del i lagpaketet som handlade om FRA. På något sätt glömdes KSI helt bort i debatten. Faktum är ju att den nya lagen ger grönt ljus åt KSI att operera även i Sverige mot svenska förgreningar av utländska hot. Dessutom vidgades mandatet från "yttre militära hot" till "yttre hot". Jag vill minnas att det bara var en enda journalist som uppmärksammade KSI i sammanhanget: Jonas Gummesson på TV4. Han hade reagerat på formuleringarna i lagtexten som innebär att det är oväsentligt var ett spaningsobjekt befinner sig för att underrättelseverksamhet ska få bedrivas. I en annan lag (2007:258) sanktionerades samma vår KSI:s åsiktsregistrering m.m.

  1. Anders Jallai skriver:

   Tack för info. Det är märkligt tyst om denna organisation. AJ

   1. Ma Skriovka skriver:

    Gummeson lyckades, för ett antal år sedan, också avslöja en chef vid KSI. Gick relativt obemärkt förbi då väl få visste vad KSI stod för och än mindre vad de gör. Han gick ju senare till tjänstgöring vid ambassaden i Wien, "var lövhög". Bör således gå att finna relativt enkelt via UD-kalendern.

    Var väl också Gummeson som var mest på hugget när FSB tog Nordström i S:t Petersburg 1996.

    1. Agneta skriver:

     Ja det är lätt i dagens läge och få reda på luckor som dom gör .. inom data och optik .. bättre var när man klistrade mynt under bänken..

 2. Hanögubben skriver:

  C KSI har tagit sitt liv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *