Anders Jallai

KRYPTÖREN Anton Modin 11

Hej vänner! Nu är min nya bok KRYPTÖREN ute. Du kan beställa den på Adlibris och Bokus och Mp3-ljudboken kommer som köpfil eller stream på prenumerationstjänster som Storytel mfl. Jag tänkte inte skriva alltför mycket om innehållet av den enkla anledningen att jag tror att den blir mer spännande att läsa då. Men kort så handlar Kryptören delvis om en mycket intressant händelse inom underrättelsevärlden som inträffade förra vintern och försvann i skymundan. Jag valde att inte skriva om det då, i februari 2020, utan såg händelsen så pass intressant att jag med kort varsel bestämde mig för att ta med den i min kommande bok. Händelsen i fråga var avslöjandet om att ett svenskt företag inom krypteringsbranschen i hemlighet låtit CIA och NSA bygga in bakdörrar i företagets krypteringsmaskiner. Krypteringsmaskiner som företaget sedan sålde till länder som Iran, Irak och Libyen mfl. En gigantisk avlyssnings- och underrättelseoperation som pågick från andra världskriget ända fram till 2018. Vad det innebar tror jag alla förstår.

Företaget Crypto AG och dess grundare Boris Hagelin.

Det är ett avslöjande större än spionen Edward Snowdens för några år sedan och ett av de tydligaste exemplen på Sveriges hemliga samarbete med USA och CIA/MI6. Ett hemligt samarbete som sannolikt ligger bakom en hel del av de märkligheter under kalla kriget som jag skriver om i min serie om Anton Modin. Men det intressantaste i krypterings-skandalen, som avslöjades av Washington Post i februari i år, är kanske ändå att ett svenskt företag och en svensk reservofficer hade huvudrollen i den här spionaffären. Självklart har jag kryddat historien med en hel del fantasi och satt in den i en modern kontext men själva skelettet är äkta vara. Jag nöjer mig så här för att inte avslöja för mycket. Du får gärna höra av dig här på sidan när du läst boken. Bifogar några länkar nedan som handlar om CIA-operationen som hade namnet Operation Rubicon och som ledde till att jag själv började söka i materialet, och även intervjua källor som jag har i Sverige. Därav den här intressanta historien om Kryptören – Anton Modin 11. Som jag ser det är det här ett av de stora avslöjandena inom spionvärlden under 2000-talet. Speciellt i Sverige och kanske är det också därför som det varit som relativt tyst om affären i svensk media.

Mycket nöje och god jul, önskar Anders Jallai

Länk till Washington Post-artikeln. OBS. Läs länkarna efter att du läst nya Kryptören: https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/national-security/cia-crypto-encryption-machines-espionage/?itid=hp_hp-top-table-main_crypto-730am%3Ahomepage%2Fstory-ans

Operation Rubicon, länk till Wikipediaartikel: https://en.wikipedia.org/wiki/Crypto_AG

Affären höll på att skapa en diplomatisk kris mellan Sverige och Schweiz så sent som i höstas men även det tystades ned för rikets säkerhet. Länk till Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/eK1LJa/linde-cybersakerhet-bakom-installt-mote

Utrikesminister Ann Linde om affären i SVT: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ann-linde-bekraftar-stoppat-kryptoforetag-bakom-installt-ministermote

Artikel i Politico: https://www.politico.eu/article/sweden-ann-linde-and-switzerland-ignazio-cassis-get-frosty-over-espionage-claims/

Artikel i Buenos Aires Times (Argentina): https://www.batimes.com.ar/news/world/us-helped-uk-spy-during-falklands-war-report-reveals.phtml

Köp Kryptören på Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/kryptoren-9789188307224

Lyssna på första kapitlet av Kryptören. Inläsare Reine Brynolfsson:

Kryptören, första kapitlet

9 Comments

 1. Göran Andersson skriver:

  Att vår utrikesminister ställde in ett möte med Schweiz måste väl betyda att vi kände till "samarbetet" mellan Crypto AG och CIA samt BRD, för varför skulle man annars reagera så starkt?

  Rimligtvis borde vi ju vara tacksamma över att slippa få kryptoutrustning i vår förvaltning som är försedd med bakdörrar, eller var det bara viss utrustning som hade dessa?

 2. Thomas skriver:

  Boken beställd! Vill alltid ha häftad upplaga ("riktig bok"). Ser fram emot läsningen, som alltid med Anders Jallais böcker.

  Beräknad leverans av bok dock i januari, så man får hålla sig till tåls.

 3. Olof d.y. skriver:

  saknar Bill Bergman.

 4. Micke skriver:

  Julen är räddad.
  God jul på dig Anders.

 5. Valter skriver:

  Man förbluffas över hur många fiender vi skapade under denna tid. Ingen stolt historia direkt.

 6. Hans skriver:

  Tack Anders, har äntligen kommit igång och man blir verkligen inte besviken!

 7. Anders skriver:

  Alltid lika kul att läsa dina böcker. Spännande historia med Crypto. Tyckte dock att du forcerade lite på slutet med sprängningen och efterföljande historia. Den kunde du lagt lite mer kraft bakom.
  Jag ser fram emot nästa bok.Finns det inte mer om Bofors att skriva om? Där har det varit helt tyst de sista 20 åren. Eller varför inte Enchrochat? Ja, du har säkert en djup brunn att gräva i.
  Lycka till
  Anders

 8. Peter skriver:

  https://www.mitti.se/nyheter/mikael-fick-en-spion

  Intressant artikel efter man läst Kryptören. Den funna maskinen var tydligen en avancerad modell som endast såldes till Nato. Intressant kommentar om ev. CIA-operatörer som kan ha bott i Sollentuna.

  1. moparkivet skriver:

   Du hann före. Tänkte också på det.
   En "Hagelin Krypto" (tillverkningsår mellan 1950-1970)

   Här postat i ett Palmemords-forum på Flashback. https://www.flashback.org/sp77563196

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *