Anders Jallai

Bakgrund

Anders Jallai utkommer i april med sin första roman Spionen på FRA. En djupt initierad berättelse om underrättelsetjänsternas förehavanden i Sverige under det kalla kriget med betoning på den hemligaste underrättelseavdelningen IB, SSI eller KSI som det är omdöpt till idag. Men även FRA och Säkerhetspolisen. Anders Jallai har forskat i både hemliga och öppna arkiv i Sverige och utlandet sedan 1997, intervjuat ett hundratal personer med inblick och erfarenheter från svenska och utländska underrättelsetjänster och även haft egna erfarenheter från denna slutna värld. Detta ambitiösa forskande har lett till fynden av bl. a. de sovjetiska ubåtarna S7 och AG-14, Catalinaflygplanet och DC-3:an. I Spionen på FRA kommer han att berätta om några ytterligare upptäckter som är maskerade i romanens fria form p g a sekretessen som fortfarande rör dessa ärenden.

Anders Jallai med en bakgrund som Kustjägare och Viggenpilot i det svenska försvaret på 1980-talet är också dykare, arkivforskare och nu även författare. Till vardags arbetar han deltid som flygkapten på Boeing 737. På frågan varför han i det närmaste maniskt gräver i det här ämnet svarar han: ”För att jag kan och för att jag vill berätta! Svenska folket har rätt att få reda på det här även om det kostar mig personligt obehag. Vem ska annars göra det?”

I boken Spionen på FRA utspelar sig större delen av handlingen i Grisslehamn och på Södermalm i Stockholm. Två miljöer som författaren kan  på sina fem fingrar. Han växte upp på Götgatan vid Medborgarplatsen och har tillbringat somrarna i Grisslehamn i Stockholms norra skärgård sedan födseln 1960.

Bokens huvudperson Anton Modin får ett oväntat tips om att en utbrytargrupp inom den svenska marinen på 80-talet sänkt en fientlig ubåt på svenskt vatten i den norra skärgården. Anton Modin kan inte släppa denna heta potatis. Han börjar söka efter fakta och spår av händelsen. All information är kvalificerat hemlig märker han snart. Det betyder i princip att det är hemligstämplat av myndigheter för all framtid. Men den hemliga enheten Särskild Granskning inom Säkerhetspolisen hjälper honom genom att droppa namn och hemlig information. Militära SSI, Sektionen för särskild inhämtning däremot har lovat sina utländska samarbetspartners att ubåten skall få ligga ifred med sin döda besättning – till varje pris! Anton Modin måste stoppas. Annars kommer det att allvarligt skada vår nations relationer med främmande makt!

Men är hela ubåtsbesättningen verkligen död? Kopplingar till Spionen Wennerström som greps 1963 för spioneri åt sovjetiska GRU ger Modin oväntad hjälp. Det visar sig nämligen att Wennerström långt ifrån var ensam om sitt landsförräderi …  (text BB)

36 Comments

 1. Lars G Öhlund skriver:

  Anders J din berättelse i går kväll på "The Rock" var fascinerande och spännande.Ditt kontaktnät imponerande.Känns ju lite trist och olikt dig (känner j dig som enbart Anton M.) att du skall lägga av som författare i den här genren>"sanningen måste alltid fram"<.Det behövs folk som du nu när Jan Guillou har somnat in ! Väntar med spänning på ditt nästa projekt.Finns mycket kvar att göra och avslöja i den här gamla välfärdstaten Switjod.
  Go for it !!!
  mvh
  Lars G Öhlund

 2. Anita Åslund skriver:

  Hej,
  har nu läst dina två första böcker. Mycket intressanta, spännade och skrämmande.
  Det är lite att smälta och begrunda. Om jag utgår ifrån att 65% är baserat på verklighet så känns det som jag vill fly bort, men vart ?
  Skall vila lit innan njag tar tag i Natoagenten.

  1. Anders Jallai skriver:

   Tack ska du ha! Kul med kvinnliga läsare. Extra uppskattat! Vi hörs efter trean. AJ

   1. Carola skriver:

    Hej Anders. Först när jag läste så var det för spänningen skull. Sedan upptäckte jag att det var väldigt mycket fakta å sanning. Blev undrande. Slog upp på nätet. Man har ju alltid "tyckt" lite om Palmemordet. Försökte komma in i politiken men slutade när jag upptäckte hur toppstyrd å "hårt" det var. Min rättspatos är för hög för dem. Eller i rättvisans namn. Många av dem. Kämpa på för rättvisan å sanningen. Mvh Carola S.

 3. idolin skriver:

  Tre riktigt bra böcker!

  Jag är inne på andra omgången läsning om Anton Modin, dessa böcker är de enda jag har kunnat läsa flera gånger, bara för att de är lika spännande och gastkramande varje gång!

 4. Natalia skriver:

  tackar för tre suveräna thrillers, läste oavbrutet medan jag rehabade en benskada. uppfriskande manlig stil och föredömligt befriat från cupcake trams. Skriv mer!

 5. Tomas Ericson skriver:

  Har läst alla tre böcker om Anton Modin, Makalöst bra böcker ! Hoppas du inte tröttar på att
  skriva, väntar på nästa bok om det blir någon.

 6. Björn Käcke skriver:

  Är halvvägs igenom Spionen på FRA som ljudbok och kan redan nu säga att jag ser fram emot många sköna lästimmar med kommande böcker. Då jag gjorde värnplikten på Marinens helikopterdivision under ubåtsincidenterna så är man verkligen nyfiken på vad som är dikt och vad som är verklighet. Många rykten som figurerade då är med i boken men de kanske bara är rykten.

 7. Johan skriver:

  Tjena Anders!
  Jag är väldigt glad att jag läst dina böcker då det känns som dom beskriver spelet bakom kulissernaväldigt bra för oss ”vanligt folk”.
  Har blivit helt uppslukad och sträckläst.
  Min fråga är när kommer nästa?
  Tack för dina bra böcker!

 8. Erik skriver:

  Hej Anders,

  Om allt det du antyder om Palme skulle vara i närheten av att vara sant, så var det väl bara bra att han blev skjuten och varför då röra i den skiten?

  /Erik

 9. Lalle skriver:

  Hej Anders

  Riktigt bra böcker du skrivit, jag började med Inuti Labyrinten (bröderna Poutiainen ) följt av Spionen på FRA, Natoagenten, Landsförädaren. Summering, jag blev helt såld på alla tre,
  sjukt spännande hela tiden.

  Har tidigare följt Palme mordet och det dog ut men nu är man började skriva om det i media så får jag nytändning på det och började googla runt och hittar in här, fantastiskt.

  Ubåtsincidenterna, Karlskrona samt Hårsfjärden -82. Har letat ganska mycket på Youtube om detta. Hittade även små klipp av dig där du intervjuar gamla marin officerarna, Kviman och den andra med marviken. Helt sjukt att vi hade en sådan splittring inom försvaret på den tiden.

  // Lalle

 10. Jocke skriver:

  Hej!
  Längtar efter en nya böcker med Modin & grabbarna.
  Bästa läsningen på åratal!

 11. Bengt skriver:

  Hej Anders och tack för trevlig och mkt spännande läsning!
  Jag undrar precis som några andra här, när kommer nästa?

 12. […] kommer att finansieras av SEA, som har anlitat Anders Jallai som dykledare. Jallai har en bakgrund som bland annat attackdykare, pilot och kustjägare, och är mest känd för att framgångsrikt ha […]

 13. Freddie Kvist skriver:

  Kommer det komma några fler böcker? Klart bästa Svenska på länge.

 14. Peder skriver:

  Otroligt välskrivna böcker !!!

  Har som gammal jägare och intresserad av de dolda, följt Anton i Spionen från FRA, Natoagenten och Landsförrädaren. En ny sida av Vårat land. Som författare så läggs det till och tas bort. Tycker att Anton med sin utbildning får ta emot för mycket stryk. Lite märkligt att Narkotikapolisen inte nämns vid Olofs död.

 15. David skriver:

  Läser spionen på FRA. Kan inte komma på en mer spännande bok!! Grymt bra!

 16. Anders skriver:

  Hej
  Såsom gammal k4 ing ,reservofficer och deltagare i ubåtsjakt på 80 talet har jag med stort intresse läst dina böcker.Jag betvivlar inte att mycket av det som 81-83 utspelades över och under ytan inte var vad det framställdes som för oss unga jägare som låg med en kikare o en ak4 på en oplats i skärgården. Om hälften är sant kan man konstatera att vi var grundlurade. Dock , vad var alternativet?Warsawapakten ?Tror inte det….
  Tack för bra läsning.
  Jägarhälsning !!
  Anders

 17. Tommy Mikelsen skriver:

  Tjenare! Grymt bra böcker du skrivit! Hoppas du skriver fler i ämnet!

  Kul med en branchkollega som vet vad han skriver om.

  Mvh

  Tommy Mikelsen, Fd Marionofficer, numera Bankir

 18. Elisabet Åkesson skriver:

  Tack Anders för att du skriver en bok till. Jag har läst de andra med stor förtjusning. Jag tyckte om att det var så mycket fakta och att du är insatt och man inte riktigt vet vad som är fakta eller fiktion Det skapar så mycket funderingar. Jag har saknat Anton Modin så mycket! Bilbergergruppen med Kissinger i spetsen är mycket intressant ämne.
  Hälsning från Elisabet

 19. M icke Granholm skriver:

  Mycket tack för en mycket underhållande bok i Bilderbergmötet ! Mycket spännande ! Då den ligger så nära geografiskt och i tiden gör den extra spännande, TACK!!!

 20. […] Anders Jallai med en bakgrund som Kustjägare och Viggenpilot i det svenska försvaret på 1980-talet är också dykare, arkivforskare och nu även författare. Till vardags arbetar han deltid som flygkapten på Boeing 737. På frågan varför han i det närmaste maniskt gräver i det här ämnet svarar han: “För att jag kan och för att jag vill berätta! Svenska folket har rätt att få reda på det här även om det kostar mig personligt obehag. Vem ska annars göra det?” Läs mer […]

 21. Janne E skriver:

  Så här i valtider kan jag inte hjälpa att tänka på vad Bilderbergruppen bestämt: en mandatperiod med (s)-styre sedan en ny borgerlig era med Gunilla Carlsson som statsminister… Men ännu viktigare: när kommer nästa bok???

 22. Tony C skriver:

  Jag har läst allt du skrivit och allt du tipsat om.
  Har fastnat totalt för allt med IB , AGAG och liknande.
  "I rikets tjänst" var grym! Mer Modin åt folket!!

 23. Jenny de Keiser skriver:

  Såg filmen Call girl igår och var tvungen att Googla vad det handlade om och hittade denna individs ingående förklaring. Fantastiskt med människor som kan , vet och vill dela med sig på detta grundliga och kunniga sätt. Har aldrig läst några av dina böcker men är redan ett fan.
  Ålskar människor med hjärna och modet att använda den. / Jenny

 24. Håkan Jönsson skriver:

  Det känns som att temat för dina böcker är mer aktuellt just nu än någonsin. Sitter just nu och fantiserar om nästa bok ska handla om den/dom senaste kränkningarna I Stockholms skärgård.

  Tyvärr eller kanske som tur är så började jag med att läsa din senaste och sedan Bilderbergermötet så det är inte på något sätt I tur och ordning. Jag laser just nu Spionen på FRA, och précis innan Anton Modin, men jag tycker inte att det varit någon nackdel att läsa dom I den ordningen.
  Som sagt, jag sitter med spänd förväntan på nästa.
  //Håkan

 25. Claes Wallin skriver:

  Har nu läst 4 av Anton Modin böckerna och är inne på den 5:e i Rikets tjänst. Har nästa sträckläst alla böckerna! Svårt att slita sig för en som alltid varit intreserad av kalla kriget och underrättelse berättelser. Kommer det någon nr 6? För nu är halva nr 5 snart läst.
  / Claes Wallin

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Claes! Och tack ska du ha. Sitter och skriver på sexan just nu.

   1. Lasse skriver:

    Trevligt!
    När kommer 6an ut? Hoppas på Reine som uppläsare!
    /Lasse

 26. Patrik Johnsson skriver:

  Hej. Har precis lyssnat klart på din 6:e bok. Den bästa hittils enligt mig. Väntar med spänning på att Anton ska ansa skägget och börja sitt nästa uppdrag 😉
  Mvh Patrik Johnsson

 27. Failure Analysis skriver:

  A basic enlightening piece notwithstanding results of truly veracious further genuine censures made ! This as a general rule made them consider this stream, perceives signify

 28. Amanda skriver:

  Hej Anders! Jag och min sambo är helt uppslukade i dina böcker. Fantastiskt intressanta. Vi har lyssnat igenom alla dina 8 böcker och tycker det är tråkigt att det har tagit slut… Tog Anton någonsin tjänsten som säpo-chef? Vad hände med Alexander? Och miss Mona?

  Vi önskar en till bok helt enkelt 🙂 Har du tänkt skriva en till?

  Mvh Amanda

 29. yngve lidefelt skriver:

  Härliga böcker du har skrivit. Håller just nu på med Natoagenten. Y. lidEfelt fd 29-pilot och pensionerad SAS-kapten

 30. Dan W skriver:

  Läste precis klart "kryptören" -faan jag hinner inte jobba, boken är lika spännande som alla dina övriga böcker, -jag har alla.
  På Berga Örlogsbas, norra inloppet har jag själv sett bandspår på 42m djup, så visst händer det saker både ovan o under ytan.
  Nej, Modin må vara gammal men din serie är väl knappast slut här eller hur Anders?

 31. Eva skriver:

  Vill tacka ur djupet av hjärtat för fantastiskt spännande böcker. De utmanar den egna slutledningsförmågan, förklarar och ger pusselbitar . Är mkt imponerad. Stort tack /Eva

 32. Mia skriver:

  Tack för alla fantastiskt bra böcker, har läst/lyssnat på dom alla. Nyss avslutat Grupp 61 som jag blev tvungen att sträcklyssna på. Dina böcker har fått mig att se omvärlden ur ett helt annat perspektiv och det tackar jag för. Bättre att jag vaknade sent än aldrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *