Anders Jallai

OLOF FRÅNSTEDTS LIVFÖRSÄKRING

Olof Frånstedt ”Spionjägaren”

Den 15 september 2013 kom äntligen Olof Frånstedts memoarer ut i bokform. Jag skriver äntligen – dels för att boken var väntad, av alla oss som vill ha annat, än av underrättelsetjänsten och Säpo, tillrättalagd historia – dels för att boken haft en mycket krokig väg till utgivning. Bl a har Bonniers och Norstedts förlag båda i tur och ordning jobbat med boken men sedan av någon anledning hoppat av projektet (läs stoppats eller inte vågat ge ut?) Jag tror att Spionjägaren Del 1 och 2 innehåller den mest osminkade sanningen om Säpo och IB/SSI:s historia. Vi har tidigare fått böcker av Tore Forsberg (Säpochef), P-G Vinge (Säpochef) och Lennart Frick (Chef MUST) men det är i stort sett allt (som jag känner till) som getts ut av höga chefer inom underrättelse- eller säkerhetstjänsterna i landet. Det finns även en bok som skrivits av en, enligt uppgift, före detta SSI–chef: ”En spion i regeringen”, under pseudonymen; Sven Andersson.

Utan att gå händelserna i förväg lovar jag att Frånstedts två böcker: SPIONJÄGAREN DEL 1 och Del 2 är de mest öppenhjärtiga. Redan flera månader före utgivningen råkade Frånstedt ut för attacker på hans personlighet och trovärdighet, och senare blev boken falskeligen sågad av den till underrättelsetjänsten och socialdemokratin nära stående forskaren; Lars Olof Lampers. Säpo till och med stämde Frånstedt för att ha publicerat hemligstämplad information i Del 1. (Vem sjutton jobbar Säpo åt?) Det är i alla fall en tydlig indicie på att de två böckerna innehåller känsligt material för vissa personer och grupper i landet. Böckerna är också ett generalangrepp på vissa äldre socialdemokrater med alltför täta kontakter med underrättelse- och säkerhetstjänsterna i olika länder. En har ni fått läsa om i Del 1 och i media i höstas, förre kabinettssekreteraren Pierre Schori.

Tidigare har ni kunnat läsa här på www.jallai.se om att Sten Andersson och Anders Thunborg varit deltagare/medlemmar i Stay Behind. Nu vet ni. Olof Frånstedt har presenterat bevis för att dessa politikers samarbetade med de militära underrättelsetjänsterna IB och SSI. Thunborg och Schori var till och med SSI–agenter med kodnummer (Spionjägaren Del 2). Jag har fått uppgifterna tidigare av flera muntliga källor och det är med en hel del skadeglädje som jag kan konstatera att Olof Frånstedt sitter inne med konkreta bevis – mikrofilmade originaldokument från IB/SSI!

 

Hemlig IB/SSI rapport från ett möte mellan IB/SSI–agenten Anders Thunborg och KGB officeren Mikhail Streltsov på restaurang Sombrero i Stockholm, 16 augusti 1967

 

Och Frånstedt har fler ”livförsäkringar” i sin garderob. Det finns flera hundra meter mikrofilmer med hemliga dokument som IB och SSI trodde var brända för länge sedan. Hemliga dokument som aldrig var tänkta att komma i dagens ljus. Dokument som i och med sin destruering skulle gjort att det i fortsättningen bara räckt med instruktionsbokens grundregel Nr 1: dementera:

 

Det där känner jag inte till. (politiker A)

Vet inget om det. (IB–chef B)

Har ni bevis för det ni påstår? (Politiker C)

I vår branch är bevis det enda som räknas. (Myndighets–chef D)

 

För gamla IB är det ett svenskt Wikileaks som förre Säpo-chefen Olof Frånstedt presenterar i och med sina två böcker med tillhörande hemliga dokument. Och tur är väl det, att han har skriftliga bevis: vem hade trott honom annars? Han påstår nämligen att en del av Socialdemokraternas ledningsgrupp på 1960-talet var IB/SSI-agenter! Det svenska regeringspartiet var infiltrerat av den hemliga militära underrättelsetjänsten. Men det här är inga nyheter för er – eller hur? Ni har läst mina tre böcker om Anton Modin och följt mig på www.jallai.se sedan våren 2010. Ni vet det här! Nu för vi denna sanning vidare. Vi gör det med Olof Frånstedt i täten. Han är 83 år! En Svensk hjälte.

 

Olof Frånstedt läser SPIONEN PÅ FRA (från tidningen FOKUS)

 

Vad innehåller SPIONJÄGAREN? Spökskrivaren Erik Månsson var mycket diskret om det exakta innehållet när jag träffade honom våren 2013, men jag vet att böckerna innehåller mycket av det som Frånstedt och jag talade om under många tillfällen, sedan flera år tillbaka, och jag har använt en del av det materialet i min ”fiktiva” bokserie om den före detta SSI-operatören Anton Modin. Jag vet att Frånstedt särskilt brinner för demokratifrågorna. Exempelvis om hur IB och SSI medvetet manipulerat den svenska modellen i form av öppenhet, etik och rättssäkerhet.

”Vi vet att IB ansåg sig stå över de flesta lagar och regler”, skriver Frånstedt i Del 2 sid 286.

Frånstedt är precis som jag övertygad om att de som saboterat den Svenska modellen är den hemligaste avdelningen inom svensk militär underrättelsetjänst – IB/SSI eller rättare sagt ledningen inom denna organisation i nära samarbete med några korrupta politiker. En civil–militär organisation mycket lik CIA men mycket mindre, mer sluten och absolut mer korrumperad än vad CIA är. En organisation som med olagliga metoder brutit mot sin statliga koncession och Svenska grundlag med ursäkten; rikets säkerhet. Jan Guillou, G W Persson och några andra har skrivit om det här tidigare men Olof Frånstedt kommer med HARD FACTS. Ingen tvekan om den saken. Pierre Schori, Sten Andersson och Anders Thunborg  tillsammans med den store; Olof Palme infiltrerade tillsammans; den svenska socialdemokratin eller om ni så vill; landet Sverige. Så var det och så kommer historien med all sannolikhet att skrivas i framtiden. På följande sätt beskriver P–G Vinge, IB och dess chef Birger Elmér i sina memoarer som utkom på 1980-talet. Idag förstår vi vad han menade:

 

Det Birger Elmér, inte utan stolthet, beskriver är inget annat än en anarkistisk organisation, en organisation som själv skrev sina lagar och själv ställde upp sina mål och syften i nära samarbete med den högsta ledningen för socialdemokratin. Hör detta hemma i en demokrati? (P-G Vinge, Säpochef 1962-1970 memoarer, sid 224)

 

De hemliga IB-dokumenten som jag fått ta del av visar tydligt att KGB:s inflytande över den svenska socialdemokratin har gått till på precis det sätt som KGB-avhopparen Gordievsky tidigare beskrivit och som jag för snart två år sedan skrev om i inlägget: https://www.jallai.se/2011/12/kgb-o-cia-styrde-socialist-internationalen/ 

 

Kabinettssekreterare Pierre Schori

 

Olof Frånstedt presenterar dokument som visar att förre försvarsministern Anders Thunborg, förre utrikesministern Sten Andersson och förre kabinettssekreteraren Pierre Schori varit IB/SSI agenter! De har haft regelbundna hemliga politiska överläggningar med KGB representanter närvarande. Ofta på restauranger i Stockholms city men även på Socialdemokraternas eget högkvarter på Sveavägen 68. Ja, ni läste rätt: En KGB representant har suttit med vid svenska inrikespolitiska diskussioner på högsta nivån i landet – i Sverige på 1960-talet då Socialdemokraterna satt i ensam regeringsställning! Delar av Sveriges regering diskuterade Svenska inre angelägenheter med Sovjetiska representanter. Sedan rapporterades det direkt till militära IB och SSI. Det låter onekligen lite KGB och STASI över det hela. Anders Thunborg och även Roine Carlsson (S) hade regelbundna möten med IB (som då hade döpts om till SSI) så sent som i slutet av 1980-talet. Försvarsminister Roine Carlsson träffade SSI representanter dagen före Palmemordet den 27 februari 1986. Alltså långt efter Birger Elmérs tid. Så här skriver ÖB Lennart Ljung om Anders Thunborg och SSI:

 

ÖB Ljung hemliga dagböcker 1983-02-11: På eftermiddagen en föredragning för försvarsministern om den särskilda underrättelsetjänsten SSI.  Anders Thunborg är intresserad av den här verksamheten och mycket positiv till dess bedrivande, och dess vikt. / —/ Det är uppenbart att vi kommer att få en aktiv deltagare i den här verksamheten i försvarsministern.

 

Anmärkningsvärt är det faktiskt att den socialdemokratiska ministern Roine Carlsson var uppe på SSI i ett långt möte dagen före Palmemordet den 27 februari 1986. Det finns beskrivet i ÖB:s hemliga dagböcker (och i min bok Landsförrädaren):

 

Försvarsministern och ÖB deltog i en flera timmar lång orientering vid SSI. Försvarsministern stannade till sent på kvällen efter ÖB gått hem. (ÖB Ljungs hemliga dagböcker 1986-02-27, Krigsarkivet)

 

Vad pratade man om? Och varför fanns det så många walkie–talkie–män på stan dagen efter? Och nu till det mest obehagliga för en del av er – men kanske det mest intressanta för andra: Tänk om de här mikrofilmerna som Frånstedt har fått läckte ut eller gjordes tillgängliga för vissa personer inom säkerhetstjänsterna i landet – under de tidigare nämnda politikernas aktiva tid – på 1980-talet!? Sätt dig ned och fundera en stund: Vad tror Du på fullaste allvar hade hänt? Sveriges rikes ledning, åtminstone de viktigaste personerna, spelade under täcket med KGB – med Sovjet, Sveriges största och enda fiende vid tillfället! Det fanns t o m dokument som bevisade det. Kan ett mord möjligen ha börjat planläggas inom vissa kretsar – för att rädda Sverige? Kan det ha gått så långt? Jag har relativt starka källor som påstår att Pierre Schori också skulle mördas 1986. Men han lever – varför då? Och vad hände med Thunborg som rapporterade in vänsterelement till IB? Är det hela bara djärva spekulationer från min sida … Och är det inte så? Att politikernas och till och med de anhörigas ovilja att utreda mordet får en naturlig förklaring. Om mordet klaras ut; avslöjas nämligen också hela historien med IB och de svenska politikernas samarbete med IB. Ingen har något att vinna på det!

Läs gärna mitt inlägg:  https://www.jallai.se/2013/01/landsforradarsparet-stay-behind/  och saker kanske klarnar?

 

Sovjetiskt frimärke 1986 (gavs ut efter mordet)

 

 

 

EXTRAMATERIAL:

 

VEM ÄR DÅ DENNA MANHAFTIGA KVINNA, BARBRO?

 

En av mina läsare skickade denna bild, som han påstår är Barbro Sagnell inom FRO. (Frivilliga Radioorganisationen)

 

Männen med walkie-talkier som vittnen såg vid mordplatsen och Olof Palmes bostad är ett av de olösta mysterierna i Palmeutredningen. Nu avslöjar förre chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedt i en ny bok vad som kan vara sanningen om dem. Walkie-talkiemännen kan ha kommit från en hemlig spaningsgrupp inom den militära underrättelsetjänsten.

– Det kastar en mörk skugga över Palmemordet, säger Olof Frånstedt, 83. Expressen, söndagen 4/5 2014

 

Olof Frånstedt berättar för mig om Barbro, första gången 2010. Han gör det lite av en slump. Inom polisen benämnes det här ibland för ”slaskinformation”. Vi diskuterar något annat och så kommer det här. Det liksom slank ur honom precis när vi skulle skiljas. Jag skjutsade honom in till stan, Vasagatan efter en av mina intervjuer med Frånstedt. Precis före vi skulle skiljas sa han:

”Barbrogruppen kan vara inblandad i mordet.”

Nästa gång vi träffas ber jag Frånstedt att få intervjua honom om Barbro, inför kamera. Jag hade tänkt på informationen under natten efter och kommit fram till att det kunde vara den ledtråd vi saknade i Palmemordet. En källa inifrån som kom med något nytt och relevant. Något som ger en förklaring till alla de mystiska walkie–talkie–iakttagelser på stan under kvällen som Palme mördas. Frånstedt berättar att det finns två grupper av civila i landet som spanar åt IB och SSI. De spanar och kartlägger potentiella landsförrädare. Den andra gruppen vid sidan av Barbrogruppen är uppkallad efter dess chef, och heter Lennart-gruppen. Lennart finns med i mina böcker i fiktiv form med alias Anders Glock. Alltså en person med mycket nära band till både den hemligaste militära underrättelsetjänsten SSI och Näringslivet/Vapenindustrin. Barbro och Glock har alltså ”Go” från både Säpo och Polisen att utföra sin hemliga spaning och kartläggning av Svenska medborgare på uppdrag av militära SSI, och under överinseende av Säpo. Så här skriver Frånstedt i Spionjägaren Del 2 om grupperna:

 

Det Barbro hade beskrivit var en militant grupp som inte ville ha kontakt med andra.

Ledaren för den andra gruppen hette Lennart.

Barbros grupp opererade i centrum av Stockholm. Medan Lennarts grupp ägnade sig åt bevakning i västra delen.

Ingen kontakt fick förekomma mellan medlemmarna för de olika grupperna. Däremot hade Barbro och Lennart kontakt med varandra.

Min förmodan var att det här var ytterligare en av IB:s inrikesaktiviteter. Och mycket riktigt. Barbro nämnde själv Klas Wikland, han som blivit operativ chef på IB efter att Bo Anstrin försvann efter IB–affären.

I min dagbok gjorde jag också en anteckning: 29 januari 1975: ”16.00 Barbro från Klas.”

Vilken roll spelade egentligen IB och dess efterföljare (SSI) i den militära organisationen vid attentatet mot Olof Palme?

 

 

 

Jag har inga bevis för att Barbro var delaktig i mordet på Olof Palme 1986. Så är det. Men Olof Frånstedt säger i min intervju med honom (videolänk nederst i inlägget) och i sina memoarer att han tror att Barbrogruppen; Lennartgruppen eller liknande grupper kan vara inblandade i mordet på Olof Palme. Han säger dessutom att grupperna jobbade åt IB/SSI. Han menar också att SSI kan vara inblandade i mordet. Han till och med namnger SSI chefen som skickade Barbro till Frånstedt (Klas Wikland). De här uppgifterna som nu är officiella i och med Frånstedts ”bokslut”, sina memoarer, så kan jag berätta att den här informationen och även annat jag fick höra av Frånstedt mellan skål och vägg, bidrog till mina teorier om Palmemordet i boken Landsförrädaren. Enbart informationen från Frånstedt hade inte räckt för att skriva Landsförrädaren utan det intressanta är att Frånstedts uppgifter från underrättelse– och säkerhetstjänsterna i landet korrelerar med annan information. Bl a Lingärdes numer berömda PM och informationer jag fått muntligen av källor inom underrättelsetjänsten och Stay Behind (AGAG). Dessutom, och kanske det viktigaste av allt; vi kan äntligen knyta en teori till brottsplatsen som så många ”experter” efterlyser. Det fanns walkie–talkie iakttagelser runt mordplatsen. Det går inte att snacka bort. Inte ens av de mest fanatiska Christer Pettersson–anhängarna. Dessutom; det fanns grupper i Stockholm som i hemlighet spanade på potentiella landsförrädare, med bl a walkie talkies. Det är inte längre spekulationer. Två av grupperna pekar Olof Frånstedt ut i sin bok Spionjägaren Del 2. Den ena är Barbrogruppen och den andra är Lennartgruppen. Vilka grupper var det som rörde sig på stan den 28 februari 1986? Löser vi det – kanske vi löser Palmemordet. Kittlande, eller hur?

 

Jag brukar inte göra reklam för andra böcker på min hemsida men den här gången gör jag det: Spionjägaren Del 2 kommer sannolikt att bli en klassiker i ämnet – köp den!

 

SLUTSATS: Vi har ett trovärdigt vittne inifrån Säkerhetstjänsten i landet som berättar att det fanns grupper i Sverige som dels var kapabla att mörda (Frånstedt), hade illegala vapen och kunde ordna med avlyssning (Ortmark, se nedan) och dels hade uppdrag från SSI/Stay Behind att spana på potentiella säkerhetsrisker i landet (Frånstedt). Olof Palme ansågs av somliga 1986: SOM EN POTENTIELL SÄKERHETSRISK.

 

Take Care, Anders Jallai.

 

 

Se hela intervjun med Olof Frånstedt här: http://vimeo.com/27317139 

 

DATA: Barbro af Geijerstam, 1927, född Berggren. Gift 1963 med Rune Sagnell, född 1924. Båda aktiva i Frivilliga Radioorganisationen, SM5BAG resp SM5GQ. Barbro arbetade på FRA. Barbro Sagnell dog 2000 och Rune Sagnell 2010. Bodde på Stora Essingen (Gammelgårdsvägen 4A?) i en stor villa med radioantenner på taket.

 

SSI–operatören Ulf Lingärdes PM om Palmemordet som inkom till Palmeutredningen 1993 och som då ingen förstod vidden av enligt Inga–Britt Ahlenius, medlem av Granskningskommissionen:   http://www.politiskamord.com/lingarde.pdf

 

Den kände SVT–reportern Åke Ortmark skrev om Barbro Sagnell redan 1971 i sin bok Maktens Redskap. Han skrev bl a följande:

 

Ledare för en grupp personer på denna nivå är en kvinna som vi kallar för Barbro. Hennes fullständiga namn ska inte avslöjas här, eftersom det är möjligt att gruppmedlemmarna kommer att åtalas för sin verksamhet. Barbro är ett bastant fruntimmer. Hon är kraftig, tuff, auktoritativ, humorfri och starkt misstänksam mot allt som luktar socialdemokrati, socialism eller kommunism. Hon ser med stor skepsis på det moderna samhället. Hon anser att de subversiva tendenserna inte hålls i schack. Myndigheterna är alltför oskickliga och släpphänta. Grundfelet är att landet sedan decennier styrs av socialistiska politiker. Sådana människor är opålitliga. Alla människor är förresten opålitliga, men socialisterna har nått längst. I det läget måste kraftfulla människor vara beredda att gripa in och ta saken i egna händer. Barbro arbetade tidigare på FRA, försvarets radioanstalt, en av hörnpelarna i totalförsvaret. Sedan hon lämnat FRA har hon varit verksam i FRO, alltså den frivilliga radioorganisationen. FRO är indelad i kretsar som motsvarar försvarsområdena och har ungefär 1700 medlemmar. FRO:s huvuduppgift är att utbilda och träna radiosignalister för totalförsvaret. / ––- / 

Till det kommer förstås det allvarliga: gruppmedlemmarna rör sig på eller över gränsen till det brottsliga. Att flera av dem har gjort sig skyldiga till olaga vapeninnehav är klart. Vidare har en del av informationsinsamlingen skett med illegala metoder. Flera källor har bekräftat att några gruppmedlemmar t ex vid ett tillfälle bröt sig in i ett hus för att stjäla en viss personförteckning. Hösten 1971 prövar SÄPO frågan om gruppen gjort sig skyldig till olovlig kårverksamhet. Sådan föreligger om någon “bildar eller deltar i sammanslutning” som “lätt kan utvecklas till ett sådant maktmedel som militär trupp eller polisstyrka” (Brottsbalken 18:4). En av medlemmarna i Barbros grupp uppger att det finns fler grupper än den som Barbro leder. / ––– /

Det uppges att det bland dem finns personer som vet hur “man ordnar en avlyssning”. Den legala avlyssningen i landet sker genom att den telefon som ska kontrolleras kopplas till polisens avlyssningscentral. Uppkopplingen sker i Televerkets korskopplingar. Men en illegal avlyssning kan ske i boxar i gatan eller i ett hus eller med “buggar” av olika slag.

 

Läs mer om Ortmarks bok och Barbrogruppen i det här äldre inlägget: https://www.jallai.se/2012/04/mer-om-barbrogruppen/ 

 

Ni som vet mer om Barbro och Rune Sagnell. Hör gärna av er med information till mig genom tips/kontakt–funktionen på sidan.

 

 

52 Comments

 1. Lars-Erik Svahn skriver:

  Är 'Lennart' densamme som 'Leon' och tog 'Barbro' kontakt med Frånstedt efter mordet?
  Det är lite oklart tycker jag, men tack Jallai och Frånstedt för de värdefulla informationerna.

 2. Anders Jallai skriver:

  "Leon" heter Lennart. D v s det är förnamnet på personen som ledde den andra gruppen. AJ

  1. Dalmasen skriver:

   Nu känner jag en aning förvirring… Hittills har vi haft två grupper: Barbro- och Leongruppen. Nu har Lennartgruppen introducerats men du säger att den som ledde Leongruppen hette Lennart…

   Är det samma grupp, Lennart- och Leongruppen?

   I Expressens artikel om detta så skriver man att Barbros man ledde en likadan grupp och att han hette Lennart. Men han hette ju John Rune? Så vem är Lennart?

   Jag trodde att Leongruppen åtminstone ursprungligen letts av Åke J Ek. I varje fall startats av honom (hans täcknämn/alias var "Leon", "Leo", bildat av hans tredjenamn: Leonard).

   Men det verkar vara fel då eller?

   1. Anders Jallai skriver:

    Hej! Jag tror att Leon är ett missförstånd. På videon när jag pratar med Frånstedt så säger han Leon för att han inte vill avslöja namnet på honom. Men när Frånstedt i sin nya bok Spionjägaren – Del 2 nämner hans rätta namn så kallar jag också gruppen med dess rätta namn i det här inlägget: Lennart – gruppen.
    Det fanns alltså minst två grupper: Barbro-gruppen och Lennart-gruppen efter namnen på dess ledare. MVH

    1. Herr Schwammeling skriver:

     Kan det vara Lennart med-samma-efternamn-som-en-känd-tennispelare-som avses?

 3. göran S skriver:

  Tack för nytt inlägg. Du har saknats i debatten. Väldigt mycket skräp sprids från den andra sidan

 4. Pelle skriver:

  Mycket intressant. och jag som trodde Barbrogruppen var påhittad.

 5. Elvis skriver:

  Landsförrädaren 2.0 snart i tryck? 🙂

  1. Anders Jallai skriver:

   Spionen på FRA 2.0 kommer före. Om bara några veckor.

 6. Sir Edward Grey skriver:

  Anders,

  Du ställer frågan "Vilka grupper var det som rörde sig på stan den 28 februari 1986?". Betyder det här att du anser att det är sannolikt att det fanns flera grupper på plats under mordnatten, grupper som eventuellt hade skilda agendor och kanske tom spanade på varandra?

  1. Anders Jallai skriver:

   Det vet vi inte men det är möjligt att det var så.
   En bra historia ska berättas långsamt …

   1. Sir Edward Grey skriver:

    Quite so. Bara den blir berättad. Alltför många aktörer i denna sorgliga historia har gått bort utan att berätta vad de vet.

    All heder åt Olle Frånstedt som berättar vad han vet.

 7. Tomas N. skriver:

  Varför står det i expressen att Lennart är Barbros man ? Stämmer det eller ett missförstånd ?

  1. Anders Jallai skriver:

   Missförstånd. AJ

 8. Lars-Erik Svahn skriver:

  Sällar mig till Thomas N. ovan. Från Expressen: "Barbro" uppgav själv att hon tillhörde föreningen och ledde en spaningsgrupp som opererade i centrala Stockholm. Hennes man som också tillhörde FRO ledde en likadan grupp som var verksam i västra delen av Stockholm. http://www.expressen.se/nyheter/sapo-chefens-nya-

  Västerortsgruppen leddes av Lennart, som är Barbros man. Ovan anger du att Barbros man hette Rune, det ange även i minnesrunor över både Barbro och Rune.

  Så hur ligger det till?

  1. Anders Jallai skriver:

   Lennart och Barbro var inte gifta.
   Läs i boken. Där står hur det ligger till. Tror att Expressen hade lite bråttom.AJ

  2. Lars-Erik Svahn skriver:

   Det fanns nog många grupper parallellt med Barbro. Den som Frånstedt tar upp, förutom Barbro, leddes av Leon/Lennart och den som Ortmark tog upp (västerortsgruppen) leddes sannolikt av Rune Sagnell. Det finns också många obekräftade spekulationer om Åke Eek och Donald Forsbergs eventuella inblandning.

   Personligen tror jag på ett samband mellan Leon-gruppen och "Åkes gubbar" men eventuellt hade Åke Eek en Lennart över sig.

   Är du en namne eller trollar du?

 9. Per Lindros skriver:

  Någon på FRO borde ha noterat den täta trafiken på mordnatten. Kanske ligger det rullband i någon byrålåda med alla svar.

 10. Roger Klang skriver:

  "Delar av Sveriges regering diskuterade Svenska inre angelägenheter med Sovjetiska representanter. Sedan rapporterades det direkt till militära IB och SSI."

  Det hade varit naturligare om den svenska regeringen hade gjort det med amerikanska representanter. Men i all rättvisa ska det sägas att dessa delar av Sveriges regering kunde ha känt det som att de fick mer ut av diskussionerna än vad Sovjet fick. Vad jag säger är att regeringens representanter fortfarande kanske hade en svensk identitet, även om det är svårt att tro om man ska se på dagens vänsterpolitiker.

  "Om mordet klaras ut; avslöjas nämligen också hela historien med IB och de svenska politikernas samarbete med IB. Ingen har något att vinna på det!"

  I Sverige "släpper man aldrig bomben" (drop the bomb), syftandes på spridning av kritisk information till de breda lagren från det högsta skiktet, alltså maktdelning. Olof Frånstedt tycks vara undantaget som bekräftar regeln. Sådant är vi inte bortskämda med!!

  Roger Klang, civis Lundensis

  1. Maj Måne skriver:

   Vem trodde att delar av Sveriges regering diskuterade svenska inre angelägenheter (?) med sovjetiska representater? Olof Frånstedt?! Och vad kunde vara fel med att delar, eller för den delen hela Sveriges regering rapporterade om sovjetiska möten till IB eller dess efterträdare SSI som kunde vara av intresse för svensk u-tjänst? Det är väl fullständigt självklart att svensk regering har kontakter med en militär underrättelsetjänst? I synnerhet mitt under brinnande, kallt krig?! Tror du inte sådana kontakter finns än idag mellan sittande regering och KSI? Om sådana kontakter däremot inte finns, skulle jag bli mörkrädd.

 11. Majmåne skriver:

  Och rubriken "Olof Frånstedts livförsäkring"? Frånstedt är 83 år gammal…Jag vill inte vara elak men behöver man verkligen teckna en livförsäkring när man har nått den ärevördiga åldern? Är det inte lite väl mycket "dramatazing" nu? Personligen skulle jag vilja veta om svenska SÄPO, i likhet med det finska SÄPO, kan ha varit infiltrerat av KGB/Stasi under kalla kriget. På allvar alltså.

 12. Maj Måne skriver:

  Och slutligen…varför skulle militärens u-tjänst IB/GBU/SSI använda sig av diverse obskyra människor med smak för "lag och ordning på stan" (såsom den sk. Barbrogruppen beskrivs i Åke Ortmarks bok "Maktens redskap" från 1971? "Lag och ordning på stan" faller ju under den lokala polismaktens hemisfär och inte under militärens? Det står även i Ortmarks bok att SÄPO förhörde ledaren för Barbrogruppen 1971 och att gruppen misstänktes för att bedriva "olovlig kårverksamhet". Hur i jisse namn skulle den gruppen slutligen ha hamnat i IB/GBU/SSI:s tjänst? Eller menar Frånstedt att Barbrogruppen var en förtäckt, paramilitär grupp som inte sysslade med att "jaga buset på stan" utan att deras egentliga uppgift var att övervaka kommunister på Stockholms gator? Som gruppen skulle ha gjort ända fram till 1986 då? Tillåt mig tveka.

  1. Anders Jallai skriver:

   Det är lugnt! Du får tveka. AJ

   1. LMA skriver:

    Absolut, låt "Maj Måne" tveka…
    I min mycket lilla del tidigare av denna värld betraktades Herrar PS och SA såsom def. överlöpare som måste matas med lämpliga doser för att inte avslöja djupare och värre skadande uppgifter t.ex. hur vi ledde vår ytattack…Ryssen var, och är säkerligen fortfarande, synnerligen snar till överskattning om man inte visste, vilket vissa insåg. Om man dessutom såg till att Herr SÅ fick "nys" om, inte helt lika, uppgifter i samma riktning….
    Jag är Dig mycket tacksam Anders men hoppas Du inte förivrar Dig, Du vet att vissa saker är fortfarande signikativa för Ryssens vidkommande, de har som Dig säkerligen bekant en annan tidsaspekt än vi har. De anser i vissa fall också att generationer inte räcker utan "skuld" ärvs så det är nog ingen dum idé alls av OF att skydda sig.
    Jag har bara en sak jag inte "gillar" i Dina alster och det är Din användning av ordet spion. I min värld är det någon som söker information eller annat på uppdrag av sin stat. Mao, då "Din" spion på FRA med säkerhet (!) är svensk (fast det var minst 2) så är
    dessa enligt min enkla uppfattning landsförrädare. Varför skulle då denna distinktion fortfarande kännas och vara viktig ?
    Låt oss bara konstatera att vare sig jag eller en del andra är några landsförrädare….

   2. Maj skriver:

    Tack. Fast i ditt senaste bloggalster tycker du att vi tvivlares käftar "borde fyllas med cement" och det låter inte särskilt trevligt ärligt talat. Adjö.

 13. Svenne skriver:

  Apropå Frånstedts andra bok och de generella synpunkterna i den.
  Socialdemokratins "skapelseberättelse", Ådalen 31 händelserna,
  har poängen att det gäller att hålla isär den militära och den
  polisiära makten. Märkligt att då få en konstitutionell irrfärd
  som mynnar ut i just oförmåga att hålla isär den militära och
  den polisiära makten.

 14. Anders skriver:

  Jag blir förvirrad. Menar du att mil. underrättelsetjänsten infiltrerar socialdemokratiska partiet, använder sina i filtratörer som dubbelagenter mot rysska intressen (annars skulle de väl inte skriva rapporter tillbaks till svenska mil und) och sedan läcker att de spelar med Ryssland och därmed får dem mördade – av grupper som också har anknytning till mil. underrättelsetjänster?

 15. Anders H. skriver:

  Jag hängde inte heller med i början. Alla var med i stay behind, alla pratade inrikespolitik med ryssarna och alla rapporterade till ssi?!?

 16. per skriver:

  Jag har också svårt att hänga med i turerna gällande ryssarna, SSI och socialdemokraterna. Kan du förtydliga?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, jag gör ingen analys om vad det innebar för den svenska underrättelsetjänsten i det här inlägget. Det kommer kanske senare. Det är mer komplicerat. Det jag, eller rättare sagt Olof Frånstedt konstaterar är att det fanns IB/SSI-agenter inom det socialdemokratiska partiet. Det vill säga hela partiet var inte insyltat men agenterna hade ledande positioner. Dessa positioner fick de genom ett tätt samarbete med KGB och IB/SSI.

   Din fråga är tror jag; om vad IB/SSI står i det här. Vi vet genom Frånstedts böcker att Birger Elmér ville att Säpo skulle samarbeta med KGB vilket sannolikt betyder att han själv gjorde det. Min snabbanalys av detta är att det fanns en liten klick KGB- och GRU-agenter inom både militära underrättelsetjänsten (inkl FRA) och det socialdemokratiska partiet. Senare också inom Säpo. De lyckades infiltrera de viktigaste positionerna i Sverige. Det är i den kontexten som Palmemordet skedde. Jag menar att det var de "andra" som till slut insåg (kanske genom Frånstedts mikrofilmer) att något måste göras för att "rädda Sverige". Därför mördades Palme. Det är vad Landsförrädarspåret går ut på. 1980-talet som jag skriver om upplevde ett krig mellan dessa falanger i Sverige. Därför alla märkliga händelser och mord.

   Som du märker går det inte att förklara det här enkelt eftersom det är komplext. Ni som läst mina tidigare inlägg har nog lättare att hänga med. Börja gärna med att läsa det här äldre inlägget som handlar om hur KGB/GRU gjorde i Västtyskland och Västtyska BND och vad det innebar: https://www.jallai.se/2010/08/dubbelagenter-inom-s

 17. Herr Schwammeling skriver:

  Jag gissar att det kan ha varit under Olof Frånstedts tid på SÄPO då de satte östagentstämplar på t.ex Pierre Schori (s) och Sverker Åström? Nog är det synd att ingen av dessa herrar fick ut sina akter från SÄPO så att de kunde granska dem och kolla om deras mappar kanske innehöll ren och skär desinformation som kanske härrörde från KGB eller Stasi?

  1. LMA skriver:

   Nä, såvitt jag vet kom uppgifterna ang. Herr PS och SA från en viss avdelning på en viss tegelhög. Herr SÅ var redan "under uppsikt" och utnyttjades men var oerhört skicklig så det gick såvitt jag vet egentligen aldrig att påstå att han skadade landet. Det är väl inte så säkert att han gjorde det heller, han kan lika gärna gagnat Sveriges intressen. DET kan man dock inte påstå om Herr G. förehavanden vilket han gärna vill men å andra sidan gick de att hantera.

 18. Anders Jallai skriver:

  Kan hålla med om det. Alla har rätt till en rättslig prövning.
  Personligen har jag ändå svårt att komma förbi dokumenten som visar att en KGB representant satt med vid "S–agenternas" förhandlingar. Det kallades "Husryss" under det kalla kriget och myntades i Finland första gången. Det betydde att all politik som fördes måste informeras till och diskuteras med KGB. KGB gav även politiska och taktiska råd.

  Så här skriver förre KGB analytikern Anatoly Golitsyn om hur inflytelse-agenten TIMO (Hög Finsk politiker) i Finland värvades och drevs med hjälp av Husryssar:

  "KGB:s agenter i Finland spelade en viktig roll i fråga om personval till, och utformningen av flera finska statliga myndigheter. KGB koordinerade i hemlighet stöd och support från sina nätverk, bl a det finska kommunistpartiet för de kandidater som var sovjetvänliga. / — / Huvudmålet för denna aktivitet var att säkra valet av en viktig finsk ledare, en KGB agent med kodnamnet TIMO. TIMO värvades redan 1948 och på den tiden var han en minister i Finland. TIMO värvades enligt Golitsyn genom många trevliga bastubad och fester med en av KGB:s handledare. Handledaren lyckades övertyga TIMO om att samarbeta i utbyte mot att KGB ”glömde” hans militära bakgrund som ledare för en exekutionspluton som avrättade finska kommunister under det finska inbördeskriget då TIMO slogs på de vitas sida. KGB lovade att använda sig av alla sina kontakter och inflytande i Finland (media och politiker) för att bygga upp TIMO till en framgångsrik och inflytelserik politiker. KGB:s hjälp kunde bestå av exempelvis: diplomatisk support för hans politiska förslag, finansiell hjälp till hans politiska kampanj, strategisk support från KGB:s experter och tills sist, hjälp med att svartmåla och undergräva hans politiska motståndare. Kort sagt, all den hjälp en ensam, okänd politiker behöver för att ta sig till makten. På KGB:s inrådan skapade TIMO sin egen underrättelsetjänst med Kustaa Vilkuna, kodnamn AHTI som chef och som var ytterligare en värvad sovjetisk KGB agent enligt Golitsyn. Denna underrättelsetjänst i TIMO:s tjänst som kan liknas vid svenska IB, använde han för att hjälpa sin egen karriär. TIMO utnämnde enligt Golitsyn KGB agenter på viktiga poster, exempelvis på den finska Moskva-ambassaden.
  Läs mer i inlägget: https://www.jallai.se/2012/09/palme-var-stor-men-i

  Och det här inlägg: https://www.jallai.se/2012/09/palme-och-kgb-agente

  Om Sverker Åström kan du läsa här: https://www.jallai.se/2012/07/sverker-astroms-heml

  Det jag kan "trösta dig" med är att det fanns även KGB/GRU agenter bland borgerliga politiker. Ni som kommer ihåg den politiskt turbulenta tiden mellan 1976 och 1982 då flera olika regeringskonstellationer föll samman av olika anledningar och till sist Moderaterna manövrerades ut och vi fick en slags mittenkoalition. Det skulle behöva en egen analys. AJ

  1. Herr Schwammeling skriver:

   Nej, jag tycker nog inte att det går att jämföra KGB-agenten TIMO.s egen u-tjänst med IB. IB var var ingen enskild människas "privata" underrättelsetjänst hur "hemlig" och "odemokratisk" man än tyckte att den var eftersom svensk riksdag hölls ovetande om "firmans" existens. Man får väl bara hoppas att IB gjorde någon slags bra nytta mellan 1965 och fram tills dess avslöjande 1973. IB förde väl ett slags hemligt "krig" mot de odemokratiska kommunisterna väl? Såväl på hemma plan som utrikes?

  2. Lars skriver:

   Vad tjänade Jan Guillou på att avslöja IB? Han borde väl ha varit förhållandevis välinformerad om läget via Gergel? Varför ger du dig på IB och SSI? Varför vill Frånstedt ge Jan Guillou upprättelse? Om man vänder på steken kan man lätt få för sig att Du ocjh Frånstedt ägnar er åt ett desinformationsspel. Jan Guillou var/är och kommer alltid att vara en kommunist.

   1. LMA skriver:

    Mja, jag har nog en annan syn på Herr G. Han är def. ingen ideologisk kommunist, han är en elitist som anser han är så viktig att han kan göra vad han vill. Han klev över ett par nära nog lik för att befästa sin position. Ur min synvinkel är det snarast så att Herr G.´s oerhört höga tankar om sig själv utnyttjades av först KGB som när de tröttnade "hivade" över Herr G. till östtysken. Som jag minns det var den drivande eliten med DN som språkrör ett gäng antidemokrater som ansåg folket för dumt för att bestämma ens representanter och vid ett närmande till Sovjet som satellitstat skulle detta anhang, EXAKT likt Quisling, leda landet. Tur för Herr G. att det inte gick så, då ryssen formligen hatar överlöpare. Så här i efterhand får jag nog tillstå att jag tycker man hanterade Herr G. alldeles utmärkt genom att nedvärdera effekten av hans handlingar. Jag vet nu att ryssen tvivlade på Herr G. och föraktade honom. Det har nog inte ändrats. Vad östtysken tyckte vet vi ju.

    1. Lasse skriver:

     Oavsett vad förstår jag inte riktigt hur Herr G. har fått sitta så oantastad under så många år. Vart finns Herr G:s närmaste vänner? De måste väl finnas i mediavärlden, annars hade väl Herr G plockats ner från sin inflytelserika tron för länge sedan?

 19. Lars-Erik Svahn skriver:

  Det är rätt skruvat att se Barbrogruppen som ett redskap för en underrättelsetjänst inom det socialdemokratiska partiet. Särskilt som verksamheten kom att utvecklas till en illegal kontroll av just socialdemokrater.

  Och ryktena om Olof Palme som "landsförrädare" på 80-talet måste rimligen ha ett samband med ryktena om Olof Palme som "opålitlig" i slutet av 60-talet. Vilka i sin tur måste ha ett samband med Olof Palmes ställningstagande i Vietnamfrågan.

  Egentligen var det Torsten Nilsson som var den som drev på Vietnamfrågan och det var han som bjudit Nordvietnams Moskvaambassadör Nhuyen Tho Chyan till Stockholm för samtal om kriget i Vietnam. Han hoppades på att kunna medla mellan parterna. I samband med besöket anordnades en demontration, arrangerad av Stockholms arbetarkommun och Svenska kommittén för Vietnam, och Olof Palme höll ett tal i samband med demonstrationen där han hävdade att FNL ur demokratisk synvinkel bättre representerade det vietnamesiska folket än USA.

  Olof Palme visste inte att Nhuyen Tho Chyan skulle delta i demonstrationen och jag vet att ambassadören av några medlemmar i Stockholms FNL-grupp lotsade fram ambassadören till täten av demonstrationståget där han möttes av en förvånad Palme.

  Därefter kom de rykten om Palmes "opålitlighet" som fick säpochefen PG Vinge på fall.

 20. Jajja skriver:

  När man läser om IB framstår det som en säkerhetstjänst med politisk inriktning snarare än en militär underrättelsetjänst. Är amatör på området men i min värld är militär underrättelsetjänst snarare att räkna tonnage i Öresund, fotografera militär materiel och militära baser, signalspaning, analys av olika förbands nuvarande status, snoka kring utveckling av nya vapenssystem, osv. Sammanfattningsvis inriktat på saker som sker i utlandet i första hand. Sysslade IB överhuvudtaget med detta? De verkar ju mest ha arbetat inom Sverige och i hög grad siktat in sig på det politiska området, kontraspionage och infiltration.

  1. Pluto skriver:

   Det var ju just utrikesverksamhet IB sysslade med. IB registrerade ca 5000 svenskar som förmodligen ansågs kunna utgöra nationella säkerhetsrisker I HÄNDELSE AV KRIG, medan SÄPO hade 300.000 svenskars namn i sitt register. Vilken av organisationerna tror du ägnade sina mesta dagar åt kontraspionage och infiltrering?

   1. Jajja skriver:

    SÄPO sysslade naturligtvis med detta, något annat vore absurt då det var/är SÄPOs huvuduppgift. Carl Persson tröttnade ju dock på att IB körde parallellt med polisen och krävde en gränsdragning. Han fick igenom detta i slutet av 60-talet och inrikesverksamheten inom IB ska då ha upphört. Elmér tog dock hand om allt arbetsmaterial (enligt Paues) och de körde igång igen i smyg i samband med gruvstrejken 69. På vems uppdrag och order är inte riktigt klarlagt. Efter sin avgång ska Elmér ha varit rådgivare till sin efterföljare samt sysslat med någon form av inofficiell verksamhet av oklar natur under 70- och 80-talet, bl.a. med inrikting på Finland. Källa på allt detta är SOU 2002:92.

    1. Pluto skriver:

     Enn Kokk skriver på sin blogg att både IB-folk och (s) ansåg att SÄPO saknade såväl kompetens som omdöme.

     http://enn.kokk.se/?p=28721

  2. Pluto skriver:

   Och dessutom förstår jag överhuvudtaget inte varför ens IB diskuteras i samband med Palmemordet och att namn som Elmér och Anstrin överhuvudtaget nämns. IB bytte namn till GBU 1978 och till SSI 1982 och då var ingen av herrarna längre i tjänst. Ibland uppfattar jag det som att Frånstedt är ute efter smutskasta gamla IB och dåvarande socialdemokratiska regering och vill rentvå sitt eget SÄPO från den tid han själv var SÄPO-chef och att hans utspel, eller vad man nu kan kalla det, inte i grunden handlar t.ex om palmemordet utan snarare om gamla rostiga relationer Frånstedts SÄPO och Elmérs IB emellan. Det sorgliga är ju dock att inte många från gamla IB längre lever. Varken Elmér, Anstrin, Palme, Thunholm eller Synnergren kan ju varken svara eller försvara sig från Frånstedts anklagelser.

  3. Lars-Erik Svahn skriver:

   Man kan lätt få uppfattningen att IB enbart sysslade med inrikesspioneri, men de flesta som skriver om IB tar upp just denna den mest kontroversiella delen av IBs verksamhet. IB var väl en mini-mini-variant av CIA med verksamhet över hela världen:
   http://fib.se/fib_1/IB/index2.html

   1. Pluto skriver:

    Enbart sysslade med inrikesspioneri? Det var nog det minsta IB gjorde. Men som Enn Kokk skrev förra året på sin blogg: man litade helt enkelt inte på SÄPO:s kompetens! Och det måtte ha retat gallfeber på bl.a Frånstedt. Som uppenbarligen ger igen anno 2014. Pojkar… 😀

 21. Tobbe skriver:

  De här walkie-talkies som ofta nämns på mordnatten kan jag inte slita mig ifrån:
  Har det framgått någon gång vilket frekvensband det handlar om( ska ha hörts på "polisradiobandet[79 MHz]") och/eller frekvenshopp?

  Dåtidens publika polisradio var ju lagt inom 68-88 MHz-bandet men varför skulle en grupp attentatsmän nyttja just 79 MHz-området vilket den där proffsfotografen gav vittnesmål om?

  Det var och är rätt enkelt att byta frekvens några MHz samt använt sig av sk. talinverter. Då måste man ha en motsvarande teknik för att kunna höra kommunikationen och år 1986 var det nog inte många programmerbara radioscanners som hade den möjligheten.

  Exempelvis 81 MHz med talinverter samt frekvenshopp och låg uteffekt kan ha varit ett hyfsat skydd mot avlyssning. Eller rent av bärbara radioapparater på 160-MHz bandet? Eller på 420-469 MHz?
  Funderingar på ren lekmannanivå men jag kan inte släppa det då det väcker frågor. Är det någon som vet mer fakta?

 22. Lars-Erik Svahn skriver:

  Tog 'Barbro' kontakt med Frånstedt efter mordet? Han har varit ganska svävande på den punkten.

 23. Lars skriver:

  Det du säger Anders låter logiskt förutom på en punkt. Varför skulle Jan Guillou vilja hjälpa till att avslöja IB. Jan som själv hade kontakter med KGB genom Gergel. Jan som hotade Ekberg till livet när han insåg att denne var IB-agent. Om KGB verkligen hade infiltrerat IB/SSI såsom du påstår så borde det ligga i deras intresse att behålla status quo. Att Schori jobbade för Sovjet råder det väl inga tvivel om men att han gjorde det på uppdrag av IB tror jag knappast. Snarare så att han ingick i en spionring med Palme i spetsen. En spionring som inte gillade socialdemokraternas ovilja att samarbeta med Sovjet.

 24. Zeb skriver:

  Diversitet var på modet för en 10-15 år sedan som ett sätt att
  förbättra mottagningen för mobiltelefoner (walkie-talkies).
  http://techdoc.kvindesland.no/radio/feed_lines/20

 25. Carl skriver:

  Kollade din sida efter att ha läst Frånstedt 2. Visst är det Barbro på din bild …men kanske 20 år innan jag arbetade med henne. förstår nu varför hon inte ville vara med på bild ….

  Carl

 26. Anders skriver:

  Jag har funderat en del på var det kan vara sannolikt där de hemligaste samtalen äger rum (ägt rum) när det gäller väldigt uppsatta personer. Inte i gömda bergsrum, inte i slutna bergsrum… men kanske på tennisbanan. Det är garanterat bara två personer som finns med i samtalen där, finns ingen risk för avlyssningsutrusning i fria luften, ombyte till kläder som garanterat inte har någon hemlig avlyssningsutrustning inkopplad, livvakter kan hålla sig på distans och kan då inte höra vad som sägs samtidigt som de tror att allt bara handlar om tennis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *