Anders Jallai

Anton Modin – i rikets tjänst

Dags för ytterligare en bok om Anton Modin. Anton Modin – i rikets tjänst är faktiskt den femte i serien. Tiden går och det gör det även för Anton Modin. Därför har jag valt att flytta handlingen bakåt i tiden; till 1980-talet då allt hände på riktigt! Mina böcker handlar som ni vet om det kalla kriget och mycket utspelade sig just på 1980-talet. Nu får du möjlighet att följa händelserna i ”realtid” då det hände och med de värderingar som fanns då hos både Chris Loklinth, hans mannar och Modin. Men även bland befolkningen i övrigt. ”Satsa på dig själv”, ”Skinheads”, ”Lasermän”, ”Sossejävlar”, ”Timbro-fanatiker”, och inte minst ”Aktionsgruppen Arla Gryning”. Och: jag var själv med på den tiden. 1984 flög jag Jakt-Viggen JA-37, på F13 i Norrköping och ”jagade ryssen” i luften, bl a deras jaktflygplan MiG-23. Dessförinnan hade jag varit på Kustjägarskolan, bl a som attackdykare och jagat ryska Spetsnaz i skärgården. Åtminstone var det vad som sades till oss…

Åter till min bok: Modin är 18 år när boken börjar i juni 1984, och ska fylla 19 till hösten. Han gör sin miltärtjänstgöring på Kustjägarskolan, eller lumpen som det kallas. Han tillhör A-Dyk-troppen som är en liten specialenhet på runt 10 attackdykare inom Kustjägarkompaniet på KA1 i Vaxholm. Mer tänker jag inte avslöja, men jag kan säga så mycket som att Anton Modin och Chris Loklinth får tillfälle att samarbeta. Anton Modin är ivrig, framåt och vill försvara landet till varje pris; mot ryssen, infiltrationen av våra myndigheter och gärna i samarbete med CIA. Sverige måste befrias! Eller som SAF-chefen Claes Ulrik Winberg uttrycker det under ett möte på SSI:

 ”Om sossarna och Palme sitter kvar ytterligare en treårsperiod kommer vi att få oroligheter i landet. Näringslivet, och då syftar jag på mina uppdragsgivare, ser inte fram emot detta. Familjen Rausing flyttade till London och Tetra Pak till Schweiz när Palme och sossarna kom tillbaka till makten 1982, och fler är på väg att flytta ut sina verksamheter.” (Utdrag ur: Anton Modin – i rikets tjänst)

 

 

Flygförare Anders Jallai i omklädningsrummet på F13, 2:a division, 1984. Foto Carl–Johan Wallberg

Boken är ute i handeln och finns som ebok och häftad, d v s pappersbok. Jag rekommenderar eboken för er som inte provat det. Den är betydligt billigare (ca 79:-), bilderna i boken blir snyggare och leveranstiden är ca en sekund! Pappersversionen kostar tyvärr betydligt mer ca 195:- men jag vill att du ska veta att jag har samma pris-pålägg på båda versionerna. Ljudboken skulle ha kommit ut idag men jag vet inte varför den dröjer. Jag ger inte ut ljudboken själv så jag kan tyvärr inte ansvara för det. Det jag vet, av den version som idag ligger på Storytel, är att den är kraftigt censurerad. Av Storytel och Storyside som är deras ljudboksförlag. Det suger och sådant är svårt att förlåta. De har strukit saker i boken men framför allt ändrat namn på karaktärer. T o m på karaktärer som redan har ändrade namn, ex Timbro-chefen Sture Emilsson som i ljudboken heter något helt annat trots att han bara förekommer i ett kapitel. Varför denna vurm för näringslivets företrädare? Även Ebbe Carlsson och Hans Holmér har fått nya namn vilket tyvärr gör ljudboken onödigt rörig och kraftlös. För er som ändå vill lyssna på min bok rekommenderar jag att läsa även eboken så att du kan se vad som är ändrat. Till sist: kommentera gärna boken här på sidan och om du gillar den: sprid ordet, det är vi mot dom…

Kram o trevlig helg, önskar Anders Jallai, långt ute i vildmarken.

 

PS. De runt 1000 läsare som anmält sig till ”Underrättelsebrevet” högst upp till höger på sidan har redan fått  info om nya boken. Glöm inte att anmäla dig där för SENASTE NYTT.

Länk till dito: https://dito.se/e-bok/9789198131567/anton-modin-i-rikets-tjänst

Länk till BOKUS: http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=Anders%20Jallai

Länk till Adlibris: https://www.adlibris.com/se/sok?q=jallai&pn=1 

Länk till CDON: http://cdon.se/search?category=1769&q=jallai 

 

 

40 Comments

 1. Hawkan skriver:

  Är det denna snudd på sovjetiska censurnoja som ligger bakom att Spionen 2.0 inte heller finns på Storytel? Fördjävligt isåfall.

 2. André skriver:

  Härligt ännu en bok i serien! Den ska jag också köpa 🙂

 3. Andreas skriver:

  Kmr en riktig ljudbok?
  Som inte är sensurerad dvs.
  Vem e uppläsare! Kan förstöra en hel bok om det är fel person!
  Älskar dina böker! Startar tankeverksamheten bakom ratten i lastbilen å man funderar vad som e sant lr inte!
  Tack för allt!

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Spionen på FRA 2.0 är inte inspelad eftersom 1.0 redan finns. Det kostar en hel del att spela in en ljudbok men vi får se. Den kanske kommer så småningom.

  2. Anders Jallai skriver:

   Tyvärr, tror jag inte det. Men vi får se i nästa vecka då CD-boken kommer.
   Men ljudboken är bra ändå, tycker jag. Bra inläst av Reine Brynolfsson. Klippen och namn-ändringarna gör att boken inte känns logisk hela vägen och det är synd. Speciellt när det kommer en fortsättning med samma personer i kommande böcker.

   1. Stefan E skriver:

    Hade tänkt prova ljudbok för första gången, men är den censurerad/ändrad är det inte intressant. Gäller det bara de man köper hos Storytel, eller gäller det alla?

    1. Anders Jallai skriver:

     Tyvärr verkar det som om även CD-boken är det. Har inte hört något annat i alla fall. Förlaget vägrade ge ut ljudboken om man inte fick göra strykningar och ändra namn från mitt originalmanus. Synd men jag sa ok då det var enda sättet att få ut boken.
     Det som är struket är något kapitel, vet inte hur många men minst ett. Alla autentiska citat i början av kapitlen, och som är en röd tråd genom hela serien, har förlaget strukit. Dessutom har de även ändrat namn på ryska diplomater från 1980-talet och som inte längre finns i landet.
     OBSERVERA att ebok och pappersbok är i originalutförande, d v s utan ändringar.
     MVH, Anders Jallai

     1. Ulf Persson skriver:

      Är dina andra ljudböcker också censurerade eller är det bara denna? Med vänlig hälsning, Ulf

 4. Henrik Larsen skriver:

  Bland de bästa böckerna jag läst, stort tack Anders!

 5. Börje Eriksson skriver:

  Håller med! I rikets tjänst är en sjukt bra bok!
  Skriv fler i samma stil.

 6. leif K skriver:

  Kul ser fram emot denna nya bok

 7. Leif Lamp'en skriver:

  Gör om det då jag tryckte på fel knapp / ser framemot att läsa den nya boken fortsätt skriv det är jävligt spännande /

 8. Anders Blom skriver:

  Är det censur i pocket versionen med? eller?
  vill ha boken NU! 🙂

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, nej pappersversionen ger jag ut själv. Den är "Grön".

 9. Jan Lindström skriver:

  Då blir det köpa e-boken , väntat på ljudboken. Men när författaren själv kommenterar innehållet så är mitt val den "gröna" varianten .

 10. Magnus fröhler skriver:

  Tack för denna riktigt goda bok. Skriv mer. Du har lagt upp sviten på ett bra sätt så att du kan hålla Modin vid liv länge länge. Väntar redan på nästa med spänning. Fridens!

 11. Jimmy L skriver:

  Har inte läst boken, men ser fram emot det. Intressant att du nämner Rausing/Tetra Pak i citatet/'teasern' ovanför…

 12. Christer skriver:

  Är det någon skillnad på e-boken via iTunes kontra tex Bokus? Ingen censur?

  1. Anders Jallai skriver:

   Eboken är samma oavsett var den säljs. Även pappersboken har samma innehåll.

 13. Bjarne skriver:

  Hej och tack för bra böcker.
  Får man som storytel censurera dina böcker på egen hand?
  Det är som att Spotify skulle göra om texter på olika låtar för att det inte faller dom i smaken.
  Läser nu om dina tidigare böcker, då dom är väldigt aktuella och är rätt i tid med tanke på det säkerhetspolitiska läget och militära kränkningar.

 14. Erik skriver:

  Hur kan förlaget bakom ljudboken få
  ändra din text? Har du i ditt kontrakt med dem gått med på att dom får göra ändringar?

 15. Jennifer skriver:

  Har just läst klart boken, det var en sträckläsarbok. Mycket bra.

  Jag undrar dock om beskrivningen av Hans Holmér och Ebbe Carlsson, som båda verkade vara riktiga svin, är sanningsenlig?

  När kommer nästa bok? 🙂

 16. Gunnar Wall skriver:

  Låter oerhört spännande. Tack för att du skriver dina böcker, Anders!

 17. Sven skriver:

  Du har lyckats skapa en ny och bättre Carl Hamilton med
  senaste boken.fortsätt i den stilen.

 18. Daniel skriver:

  Fann tjusning i dina tidigare verk och har primärt konsumerat dem som ljudbok då det är praktiskt när man kör bil och annat då man inte kan läsa en bok. Eller ja, kan kan man väl, ett tag…. tills man kör rakt fram i en kurva.
  Skaffade faktiskt Storytel häromdagen framför allt för att kunna lyssna på din nya bok som jag då inte fann i köpbar form som ljudbok på något annat ställe. Är oerhört besviken på Storytel, och har meddelat dem om detta i korrespondens.

 19. Erica skriver:

  Din bästa, tycker jag. Bra upplagd berättelse och lätt att hänga med och sjukt spännande som vanligt.

 20. Nisseman skriver:

  Ett stort tack för stunderna med dina otroligt fängslande böcker.
  Hoppas på fler.

 21. Kraka skriver:

  Jag har precis börjat lära känna Anton Modin och gläder mig åt att följa honom i fler böcker. Än är jag bara halvvägs i första boken och oroar mig för att något ska hända Miss Mona (jag är kattälskare).
  Det är fascinerande med blandningen av fakta och fiktion. Ibland glömmer jag att allt inte är på riktigt, eller är det… Känslan av "you never know…" är kittlande.

 22. Fredrik Carlstedt skriver:

  Angående karaktärerna Tom Fors och Pierre Sorman, har Jag några andra namnalternativ för dessa herrar ; Thomas Frost och Peder Sorman. Jag tycker det att Du inte behöver vara för övertydlig, med dessa maktens män. På det sätt som Du, Anders beskriver dom, fattar nog flertalet svenskar vilka de verkliga förebilderna egentligen är. Dessutom tycker Jag någorlunda fåvitskt och fåfängt att mina namnförslag smakar bättre på tungan. Jag ber härmed om ursäkt för mina här nedskrivna förlöpningar. Högaktningsfullt, Fredrik Carlstedt.

  1. Jonas skriver:

   Vad finns det för anledning att maska namnen ytterligare, förutom det faktum att vederbörande kan ta illa vid sig? Finns det ens en gnutta sanning i det som antyds i Anders bok kan dessa herrar gott leva med skammen. Jag tycker att ordet förrädare smakar illa på tungan men likväl måste ibland även en rättskaffens man ta ordet i sin mun.

 23. Jonas skriver:

  Hej Anders! En mycket välskriven och spännande bok! Hur mycket av det som rör Pierre Sorman är egentligen sanningsenligt? Kan man utgå ifrån att det som rör hans huvudgärning, är sant?

 24. Johan skriver:

  Finns det någon möjlighet att det kommer komma en till bok om Anton Modin? Vore spännande att läsa om tiden från att I rikets tjänst slutar till Spionen på FRA börjar!

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Johan!
   Har inte riktigt bestämt mig vilken tid nästa bok (Nr 6) ska utspela sig i. Vi får se i början av nästa år.
   MVH.

 25. Kalle skriver:

  Hej Anders, jag har under julhelgen lyssnat på din ljudbok (Reine Brynolfsson) "Anton Modin i rikets tjänst". Du har en synnerligen gedigen bakgrund / militärutbildning för att skriva denna typ av bok. Jag förvånas över hur du beskriver Anton Modins situation/bristande informationsläge/brist på samövning med kollegor för den tjänst Anton Modin har/allvarligt bristande drivkrafter som skulle ge en stark lojalitet till Loklint och BG – för mig gör all denna brist på goda grundförutsättningar, att jag tycker boken verkar orealistisk. Jag tror (eftersom jag inte vet) att underrättelsepersonal med denna tjänst, får väsentligt bättre förutsättningar (från bl a chefer) att verka i sin roll. Intressant att läsa svensk litteratur i denna genre, skriven av en person med din militärutbildning/erfarenhet.

 26. sonny skriver:

  Hej Anders!
  Har nu läst din senaste bok. Funderar på en av karaktärerna "Carl Gustav".
  Fattar jag det rätt att han har en riktig förebild vars efternamn börjar på Ö?
  Du nämner att han har en pistol(om jag nu kommer ihåg rätt) som är likadan som den som Palme sköts med. Försöker du säga nått? Sätter du medvetet press på någon?

 27. Emil skriver:

  Länken till iTunes (efter utdraget från iBook, ovanför fotografiet på en ung Jallai) leder till en artikel på svd.se.

  1. Anders Jallai skriver:

   Tack ska du ha! Det är åtgärdat. Länken gick ursprungligen till iBooks.

 28. josefin skriver:

  Hej Anders!
  Tack för riktigt grymma böcker. Lyssnar på din senaste bok och måste säga att jag nog har fått en liten förälskelse med Anton och hans camaro! Jag är 20 år så är nästan lika gammals om anton i boken;) Pluggar just nu till lärare men efter läst dina böcker kanske man ska söka sig till lumpen istället?!
  kram och tack! 🙂

 29. Andreas skriver:

  Grym bok! Ett litet anakronistiskt fel du kan rätta till kommande nytryck: BG:s biltelefon kan inte ha varit en GSM 450, det var troligen en NMT 450. GSM-systemet kom mycket senare.

 30. Lennart Hansson skriver:

  Jag är nu inne på den 6:e boken om Anton Modin i rikets tjänst. Anton Modins äventyr trollbinder en och Spionen på FRA samt Landsförrädaren fick mig att ställa mycket frågor och funderingar. Minns när vi Norrbotten hade en u-båtsaffär i Törefjärden och jag jobbade på ett bygge i närheten. Mycket aktiviteter och historier om grodmän som gått i land, sjunkbomber. Som alla vet slank u-båten ut. Jag grävde ner mig i den historien och hittade en del intervjuer på youtube av några som påstod sig veta. Skrev lite på sociala medier och fick efter ett tag et meddelande att jag kunde få veta sanningen men sen skulle jag nog få möta lucifer.
  Jag är nu inte lättskrämd men personen som skickat meddelandet var en som var på plats.

  Nåja jag fortsätter följa Anton Modins äventyr på Storytel och funderar har Modin funnits?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *