Anders Jallai

Kodnamn VALENTIN – vem var KGB-spionen i Palmes närhet?

En KGB-spion i Palmes närhet?

Idag i P1 Nordegren & Epstein (13/4 2022) intervjuas enligt uppgift en av Olof Palmes närmaste medarbetare, förre biståndsministern under Göran Persson och kabinettssekreteraren under Olof Palme, Pierre Schori. Jag känner mig kallad att varna för Schori som sannolikt kommer argumentera för ett NEJ TILL NATO. Vilket i sig han har all rätt till. Frågan är vad hans motiv är?

Moskvas megafoner är mycket aktiva just nu i Natofrågan. Ska Sverige gå med eller inte? En ödesfråga för landet men inte minst för Vladimir Putin. Många av Nato-motståndarna som nu figurerar i media är inte objektiva utan från de gamla Moskva- och DDR-trogna kretsarna från kalla kriget. En av de viktigaste är Pierre Schori som trots sin höga ålder 83 ännu figurerar flitigt i media. Pierre Schori var under 1980-talet positiv till en rysk invasion av Polen. Om han idag suttit i ledande ställning, skulle han kanske ha godkänt en rysk invasion av Ukraina – vad är skillnaden? Innan Rysslands invasion av Ukraina skulle man kunna le åt Schori och se honom mer som en rest från det kalla kriget, typ: det var andra tider då. Men idag är saken en annan: Nu gäller det Sveriges rikes säkerhet! https://ledarsidorna.se/2022/04/schori-gav-moskva-gront-ljus-for-ockupation-av-polen/

För att betona vikten ytterligare tänker jag därför lägga ut en kort inspelning som jag har valt från mina många intervjuer med GRU-spionen Stig Bergling. Ni som följt mig vet att jag lärde känna och intervjuade honom under ett flertal tillfällen innan han lämnade oss 2015. Det var när han bodde på Ersta sjukhem på Södermalm i Stockholm 2011-2012. Bland annat samtalade vi om Pierre Schori som Bergling menade var spionen Valentin. En utpekad KGB-spion som fanns alldeles i Palmes närhet. ”En spion i regeringen.”

Stig Bergling och Tore Forsberg Säpo

Berglings sambo, Helena, en polska vars efternamn jag utelämnar här, var nära bekant med chefen för det polska kontraspionaget. Även hon har bekräftat för Bergling att Valentin var Pierre Schori. Jag misstänkte tidigt att hon var Berglings förkläde eftersom hon höll noga koll på mina möten med Bergling vilket till slut gjorde att jag var tvungen att göra oannonserade besök för att slippa ha henne i rummet samtidigt. Det var under ett sådant besök som jag spelade in denna sekvens med Bergling:

Så här skrev Peter Kadhammar i Expressen i juli 1996 efter att han fått intervjua en KGB-överste. Betänk att det här var efter Sovjetunionens kollaps 1991 och innan Putin. Ryssarna var mer frispråkiga på den tiden. Ett fönster av sanning i KGB:s historia , kanske man kan kalla tidsperioden.

”Det fanns en verklig toppspion i Sverige. Han hade täcknamnet Valentin och arbetade nära er statsminister Olof Palme. Valentin hörde till Palmes närmaste krets. Det såg man på informationen han lämnade.” (Källa: IGOR, anonym KGB-överste i Expressen 1996-07-13)”

Förre Säpochefen Olof Frånstedt menade att Schori var en svensk Arne Treholt. Till dig som är intresserad av vad mer jag och Bergling diskuterade på Ersta så rekommenderar jag min bok ”Spionerna på Säpo” där samtalen återges i dramatisera form men i sak korrekt återgivna.

Pierre Schori
Arne Treholt

3 Comments

 1. Garp skriver:

  "Polskan" säger Bergling, låter mer som han pratar om en vakt än sin sambo..

 2. Gunnar Ebeling skriver:

  Hej jag läst ut den femte boken om Anton Modin, väl blodig, men jävligt spännande om hur den unge Anton blir antagen som Båtförare åt Mr Gunter Prey. Det saknas alltid en ny bok när jag läst den föregående. Det tar tid för Biblioteket i Bollnäs att låna in nästa. De har inte dina böcker, vilket är synd. Jag är nu snart 80 bast bott i Blackeberg 53 -68. Orminge ett år sedan Hässelbystrand ,Maltesholmsvägen . Jag känner väl de flesta platserna du beskriver, Spännande rysningar från en skeppshantverkare 65-67 med dykning brandman och något sprängning som specialite’ på Berga örlogskolor Ragnarrök ,och dyktank där vi elsvetsade under vatten.

 3. Anders Klasson skriver:

  Då jag vet hur ni globalist lakejer arbetar så är jag
  Benägen att tro att Pierre Schori är oskyldig till det
  Du anklagar honom för, Nato är i första hand en
  Globalist armé och inget jag som vanlig soldat
  Vill vara med i. Våra verkliga fiender, alla folks fiender
  är globalisterna ,inte Ryssland och inte Donald Trump.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *