Anders Jallai

Natoagenten

 

 

Lyssna på första kapitlet av Natoagenten. Uppläsare: Reine Brynolfsson, Earbooks. 01 001_Natoagenten

Det var en livbåt från Estonia. Han kände igen livbåtens orange kapell.
Vi är framme, tänkte Modin och såg hur Bergman och Jöran Järv började vända sig om 
för att komma från sittande ställning till liggande på mage.

Tre ljuskäglor åkte fram och tillbaka över Estonias sida. Ubåten saktade in. Modin såg på sin dator. De var på 55 meter och hade vraket alldeles framför sig. Ubåten hade kommit ned perfekt och nu stod hon stilla. Han kunde se rader av fönster på sidan av vraket. Alla verkade hela. Det var svart bakom fönstren. Han såg inga döda.

Drygt femton år efter Estonias förlisning bestämmer sig den före detta underrättelseofficeren Anton Modin för att ta reda på sanningen om varför fartyget sjönk. Han ska dyka på vraket och hämta hem sin familj som legat begravda i djupet i alla dessa år. Dykförbud eller inte när rättvisa ska skipas gentemot den svenska staten får inget stå i vägen.

ANDERS JALLAI är dykare och före detta stridspilot. Han fann den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1998 och det försvunna Catalinaplanet 2003. Natoagenten är Jallais tredje roman och utgör den fristående, sista delen i den spänningstrilogi vars första två böcker är de omtalade och omtyckta Spionen på FRA ochLandsförrädaren. Läs mer på Anders blogg: www.jallai.se.

 

 

Pressröster om Landsförrädaren:

Välskrivet är det, och spännande! (Gunnar Höglund, Smålands-Tidningen) 

Trots de drygt 500 sidorna var boken svår att lägga ifrån sig, innan den var läst till sista sidan. (Mats Garme, Ölandsbladet)

Historien byggs upp skickligt och Jallai beskriver skeendet initierat och noggrant. För alla som är intresserade av mordet på Palme och alla spår som det spekulerades och spanades efter, bjuder boken på bra och spännande läsning övergången till hans nästa bok, om Estoniakatastrofen, där Modins hustru och barn omkom, lovar mer. (Alf Ehn, Skaraborgs Allehanda)

Jallais suveränt skickligt sammansatta thriller ligger fast förankrad över de fem (5) bästa svenska hittills utgivna. (Iwan Morelius, Svenska Deckarakademin)

Jallai, en svensk Forsyth men bättre. (Forum för ekonomi och teknik, Helsingfors)

I denna fiction finns en kärna av sanning. (Olof Frånstedt, Säpochef 1965-1978)

 

 

RECENSIONER NATOAGENTEN: 

”Betyget blir en stark nia för välskrivna miljöer, smarta skurkar som visar sig ha mer rätt än vad man tror och en Anton Modin som börjar bli alltmer jagad av sina gamla demoner.” (Jonathan Rieder Lundkvist)

http://jrl5.blogspot.se/2012/04/recension-natoagenten.html

 

 

Fakta, fiction eller en salig blandning?

Av: Maria 19th april, 2012

I morgon släpper vi den tredje och sista delen i serien om Anton Modin och idag så förbereder vi detta genom en gästblogg av författaren Anders Jallai, trevlig läsning!

 

Är mina böcker: Spionen på FRA, Landsförrädaren och Natoagenten sanning eller fiction? Ja, vad tror du? Och har det någon betydelse?

Det är en fråga du som läsare har rätt att ställa dig. Samtidigt finns det andra som inte bryr sig. Ni är helt enkelt bara ute efter en stunds avkoppling och underhållning. Fine, det är precis det som är meningen med skönlitteratur. Vill du läsa fakta ? köper du helt enkelt en faktabok. Eller hur?

”Man ska inte blanda fakta och fiction. Vi har inga bra erfarenheter av det.” Det är en vanlig uppfattning bland landets förläggare och redaktörer. Trots det har vi lysande exempel på motsatsen: Jan Guillous Hamiltonserie, Dan Brown och t o m Stieg Larsson. Problemet som uppstår, är när det blir för mycket fakta i fictionböckerna. Då kan det bli både rörigt och tungläst. Läsaren kastas mellan fantasi och verklighet. Vilket en del läsare tycker är jobbigt. Andra älskar det.

Det här var frågor jag ställdes inför när jag skulle gå igång med att skriva min trilogi om det kalla kriget i Sverige. Jag började skriva fakta med noter och referenser, skrev t o m klart den första delen. Men där gick jag in i väggen! Någonstans insåg jag att den här sanningen som jag skriver på, inte leder till något gott. Varken för mig, er läsare eller Sverige. Sanningarna jag hade var alltför hemliga och alltför kontroversiella för att det skulle kunna finnas någon uppsida på materialet. Åtminstone då, 2007. Jag la projektet på is och det fick ligga där i ca ett år.

Det som hände sedan, våren 2008 var att jag efter en del övertalning av min bästa vän och ett visst missmod över allt material jag samlat in under ca 10 år, som nu gick förlorat. Jag hade bl a ett stort material om Wennerströms hemliga medhjälpare Mr X i Spionen på FRA, kallad Gunnar Anderson. Sveriges kanske största spion genom tiderna. Jag bestämde mig därför att skriva trilogin som en fiction, med fingerade namn och en delvis fingerad dramaturgi. Jag använde en del autentiska miljöer, de som var viktiga för handlingen, medan jag hittade på andra som exempelvis byns restaurang, The Rock, där mycket i trilogin utspelar sig. Resultatet blev så pass lyckat eller kanske snarare intressant att jag fick ett bokkontrakt innan serien var klar. Jag hade t o m några förlag att välja bland. Jag tog det som gav mig störst ”konstnärlig” frihet. Något som jag är glad för idag. För jag har inte gått igenom det här bokprojektet obemärkt och heller inte opåverkad av dess känsliga innehåll. Det har varit en spännande resa men samtidigt ganska obehaglig. Spioneri och Landsförräderi är ingen ”Walk in the park.”

Min första bok Spionen på FRA rönte en del uppmärksamhet just på grund av att den uppfattades som dokumentär. Det blev en grupp hard core fantaster som verkligen tog till sig den och budskapet. De följer mig nu på min hemsida där det mesta som skrivs är fakta.
När andra boken Landsförrädaren kom ut förra året, var det några av dessa läsare som blev besvikna, eftersom stilen hade ändrats en del. Det uppfattades som mer fiction än den första boken. Fine, tänkte jag igen. Det är precis det som var meningen. Landsförrädaren lockade till sig andra kategorier läsare, varav många kvinnor. Dessutom nådde den en yngre läsekrets, runt 20 vilket var glädjande.

I min tredje roman, Natoagenten fortsätter jag tåget mot fiction i själva berättarstilen men behåller ändå en hel del autentiskt material. Bl a fortsätter jag att citera ur verkliga dokument, hemliga rapporter, intervjuer och faktaböcker. Dessutom tror jag att själva slutsatserna i boken angående Estoniakatastrofen är de riktiga i stora drag.

Hur jag vet det? Tja, det vet du inte. Där bryter jag vårt läsar-författar- kontrakt med hänsyn till rikets säkerhet. Men jag säger: lita på mig och bli lite klokare på köpet.

Vi syns på The Rock, kära Storytel-lyssnare!

 

”I Jallai:s fictionserie finns en kärna av sanning” (Olof Frånstedt, operativ Säpochef 1965-78)

 

2012-04-19: Artikel i Norrtälje Tidning 2012-04-19:

 

NT vänstersida

NT högersida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012-04-24: Recension av NATOAGENTEN på ljudbokssajten STORYTEL!

Som agent-bok betraktad så tycker jag att den är riktigt bra. Den engagerar och visar samtidigt att kampen mellan ont och gott inte är så självklar.

http://www.storytel.se/blogg/?p=1346

 

2012-04-24: Ljudboken Natoagenten gick denna vecka direkt upp på förstaplatserna på CDON, Load2hear och ITunes. Tvåa på Bokus.

2012-04-24: Inbundna boken gick första dan upp på tredje plats på Adlibris mest sålda lista.

 

Recension av Natoagenten på Kulturbloggen idag: ”Ovanligt spännande spionthriller!” http://kulturbloggen.com/?p=53343

 

2012-04-04: Recension av Natoagenten i Norrtälje tidning häromdagen:

 

 

2012-05-04: RADIO 1 intervju idag: Klicka här

 

 

 

2012-05-11: Boken etta just nu på Bokus Eboks lista. Trea på Adlibris. Tvåa på ljudbokslistan och tvåa på mest nedladdade Mp3 i hela Sverige. Etta på Itunes. Etta på Load2hear. Tvåa på CDON.

Missa inte den här artikeln i Expressen igår 10/5 om Natoagenten och Estonia:

BÄRGNING. Estonias bogvisir bärgades från förlisningsplatsen kort efter katastrofen. Foto: Jakko AvikainenBÄRGNING. Estonias bogvisir bärgades från förlisningsplatsen kort efter katastrofen.Foto: Jakko Avikainen

Nya mysteriet om Estonia

http://www.expressen.se/nyheter/dokument/nya-mysteriet-om-estonia/

 

2012-05-12: Eboken etta på Adlibris och Bokus idag. Ljudboken tvåa i Sverige. Tyvärr går det inte lika bra för den inbundna av någon anledning. Ligger runt 10-15 på Sverigelistan.

Artikel i Lidingö Tidning i går fredag 11/5:

Lidiingö Tidning 2012-05-11

Intervju med Anders Jallai

Publicerad 16 maj 2012

Hej Anders Jallai, eller är det kanske Anton Modin?

 

Hur kom du som stridspilot, dykare och enveten ”busybody” fram till att NU skulle det skrivas böcker?

Jag hade massor med information som jag ville berätta om. Tyvärr var det mesta hemligstämplad information eller information som skulle vara känsligt för många inblandade. För att undvika att bli stämd eller åtalad, skrev jag en fiktion med verklighetsbakgrund.

 

Iwan Morelius, Svenska Deckarakademin recenserar Natoagenten:

NATOAGENTEN

Av Anders Jallai
Lind & Co 2012-04-22

Äntligen har jag fått ta del av den sista delen av Anders Jallais underbart spännande trilogi om f.d. underrättelseofficeren Anton Modins fantastiska upplevelser i ett Sverige som fått vara med om spektakulära internationella händelser, som nedskjutningen av DC3-planet i Östersjön, alla ubåtsincidenterna samt inte minst Palme-mordet plus Estoniakatastrofen. I alla dessa medverkar Anton på något sätt och i denna senaste thriller på internationell toppnivå får vi veta allt. Och då menar jag allt. I denna sista del av trilogin handlar det mest om hur Modin ska få chansen att dyka på Estonia, där han för drygt 15 år sedan miste sin familj, hustru och två barn. Han väntar på ett dyktillstånd, som aldrig tycks komma. Hans f.d. chef motarbetar honom på alla sätt, vilket på ett sätt är förståeligt eftersom Modin skadat honom rent fysiskt vid tidigare händelser. Många ställer naturligtvis frågor, som nästan undantagsvis avfärdas med att det kan vi inte berätta på grund av att vi då skulle ”äventyra rikets säkerhet”. Men naturligtvis är det några som vet vem som mördare vår statsminister Olof Palme, som vet varför ubåtarna i Hårsfjärden aldrig tvingades upp till ytan, som vet hemligheten med det nedskjutna DC3-planet eller varför man inte får dyka på Estonia. Modin och hans kamrater vet mycket, men ännu inte allt. Men det tänker de ta reda på med eller utan regeringens tillstånd. Man får oväntad hjälp från USA.

Mer vill jag verkligen inte avslöja när det gäller denna bok och hela trilogin, som tillsammans med liknande serier av Jan Guillou och G. W. Persson utgör gräddan av svenska thrillers på senare tid. Anders Jallai vet och kan mycket, det har han genom dessa tre böcker klart och tydligt meddelat sina läsare. Hans enorma erfarenhet som stridspilot, attackdykare mm plus det faktum att han medverkat vid hittandet av den försvunna DC3-an gör hans thrillers mer än trovärdiga. Jag kan knappt bärga mig innan jag får hans nästa thriller mellan mina händer. Tack, Anders Jallai för läsupplevelser av högsta karat!

Iwan (Morelius)

http://hangmattan.site90.net/tidningen/hangmattan150.pdf

 

Anders Jallai på P4 Uppland idag tisdag 22/5: Han pratar om nya boken, Estonia och nationens hemligheter i allmänhet. Lyssna gärna via den här länken. Intervjun börjar på ca 7.15:
http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3945894

Anders Jallai på P4 Uppland

 

2012-05-27: recension Natoagenten av Svensk Bibliotektjänst:

 

Jallai, Anders Natoagenten

Häftepos 12114382

Lektör Nils Ahnland

Recension

Den före detta dykaren och underrättelseofficeren Anton Modin har dragit sig tillbaka från internationella konflikter och våldsamma uppdrag. Hans familj är sedan länge död i Estoniakatastrofen, men det plågsamma minnet gör sig hela tiden påmint, och Modin är fast besluten att ta reda på vad som verkligen hände när passagerarfärjan sjönk. När en affärsman blir brutalt mördad blir Modin indragen i händelsernas centrum igen. Mordet visar sig ha kopplingar till förlisningen. Anders Jallai, dykare och före detta stridspilot, verkar mer driven av en agenda (att avslöja sanningen bakom politiska mörkläggningar) än att berätta en bra historia, vilket förstås är kittlande, men sker på bekostnad av den litterära kvaliteten. Karaktärerna är aningen platta och romanen tyngs ner av alla teorier om allt från Estonia, NATO och Säpo till vem som mördade Palme. Jag har inte en aning om det som Jallai beskriver är sant eller om konspirationsteorierna är fullständigt osannolika, men han är ganska övertygande. Natoagenten är en spännande och fantasieggande spionthriller, om än med brister. 

 

2012-05-29: Anders Jallai på Radio Stockholm: http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3958125

Anders Jallai på Radio Stockholm

 

 

 

2012-06-01: Stor artikel om Natoagenten och Estoniaolyckan i InblickInblick v 22 sid 6-7

Inblick

2012-0604: Natoagenten nästan i topp! I branchtidningen Svens Bokhandels topplista över totala bokförsäljningen i landet under maj månad ligger Natoagenten tvåa på ljudbokslistan och tvåa på Ebokslistan. Del 1, Spionen på FRA ligger dessutom på 11 plats.

Topplista SVB ljudböcker

 

2012-06-14: Anders Jallai var med i Efterlyst Special med Hasse Aro idag och diskuterar Palmemordet. Lyssna här: http://play.radio1.se/catchup/clip/7208

 

2012-06-27: En ny recension av Natoagenten.

Natoagenten av Anders Jallai

Skrivet:   27 juni kl. 00:11

Hej! Idag blir det en femma. Anders Jallais böcker tycker jag mycket om, de innehåller spänning, romantik och är mycket välskrivna. Detta sägs vara den sista boken om Anton Modin. Det är väl bara att hoppas att Anders Jallai ångrar sig och skriver en till, eller en liknande bok. Det skulle bli alldeles för trist utan hans böcker som jag vant mig vid varje år.
www.lindco.se

Recension av Anders Jallais spänningsroman Natoagenten:

Boken är utgiven på Lind & Co (2012) och innehåller 502 sidor.

Anders Jallai är dykare och före detta stridspilot. Han fann den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1989 och det försvunna DC-3 flygplanet 2003. Natoagenten är Jallais tredje roman och utgör den fristående, sista delen i en spänningstrilogi vars första två böcker är de omtalade och omtyckta Spionen på FRA och Landsförrädaren. Läs mer på Anders blogg: www.jallai.se Källa: Lind & CO

Handling: Detta är tredje och tyvärr troligen sista gången vi får möta underrättelseofficeren Anton Modin och hans vänner. Även hans ärkefiende Chris Loklinth dyker upp med onda avsikter lite då och då. Berättelsen börjar i december 2009. Det är nu femton år sedan Estonia förliste och Anton Modins familj legat begravda i fartyget. Anton Modin har hela tiden haft en avsikt att dyka ner till fartyget för att ta reda på vad som egentligen var orsaken till förlisningen. Men än har inget hänt. Vid jul sitter Modin med några vänner på en julöppen krog, där det är fullt drag. Magnus Uggla ska komma och uppträda. Till krogen kommer även IT-miljonären Jonas Zetterman med sin fru, han driver ett projekt för en avlyssningssäker kommunikationskabel för datortrafik över Estland. Helt plötsligt börjar han och frun bråka och Zetterman går snabbt från krogen, medan frun stannar kvar. Hon tar sällskap med Anton Modin och hans vänner. Dagen efter hittas Jonas Zetterman mördad på ett ovanligt rått sätt. Vem och varför ville någon döda honom?

Anton Modin inleder ett hett kärleksförhållande med Zettermans änka Kim och berättar om den tänkta dykningen för henne. Kanske är han för frispråkig?

Så blir det klart genom ett amerikanskt uppdrag att Modin och hans vänner ska få dyka ner till Estonia. Amerikanerna vill ha en särskild väska som finns i speciell hytt. Det blir en mycket spännande dykning Modin och de andra kommer att utsätta sig för. Hittar de väskan? Hittar Modin sin familj? Dykarnas liv står på spel, kommer någon överhuvudtaget att överleva dykningen?
Jag har läst Anders Jallais båda andra böcker och tyckte mycket om dem. Eftersom författaren är dykare och varit stridspilot vet han vad han skriver om och han känner väl till den svenska underrättelsetjänsten. Det gör boken verklighetstrogen. Jag tyckte också mycket om denna bok också och det känns svårt att skiljas från Anton Modin som nästan blivit som en vän. Hoppas Anders Jallai ändrar sig och skriver en till. Material till en bok till finns det säkert. Även denna bok är lika grabbiga som de andra två och kvinnosynen är väl inte den bästa. Du som läst och gillat Jallais förra böcker kommer garanterat att gilla även denna. Om inte så tycker jag de ska läsas i ordning eftersom de har stora kopplingar till varandra och flera karaktärer hänger med hela vägen. Både karaktärer och miljöer är som vanligt mycket väl gestaltade.
Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-06-27 (41) www.kristinasimar.se

Rolig och träffsäker recension I DAST MAGAZINE: 

Av Anders Jallai
Lind & Co 2012
ISBN 9789174610710, inb, 502 sidor

Nu är det dags för Anders Jallais tredje verklighetsförankrade thriller Natoagenten.Denna gång är det främst Estoniakatastrofen som nagelfars. Jallai har som vanligt många teorier och det är lätt att tro på vad han skriver och säger. Jag är dock inte tillräckligt insatt i affären för att kunna bedöma sanningshalten i hans intrig. Naturligtvis är det i första hand en spänningsroman, om än byggd på många verkliga fakta.

Spänning var ordet, det är bara förnamnet. Jag upplever boken som ett enda långt actionfilmmanus. Jag kan utan problem se en sådan skådespelare som Steven Segal i rollen som hjälten Anton Modin. Modin är f d underrättelseofficer och vi har träffat på honom i de två tidigare böckerna i serien. Han har förlorat sin familj på Estonia, själv var han bland de överlevande. Nu är han besatt av att finna sanningen om olyckan och när han får ett uppdrag från oväntat håll får han chansen att dyka på vraket.

Det är många som vill hindra honom och hans dykkamrater, bl a representanter för Sveriges och Estlands regeringar. Det blir mycket dramatiskt eftersom ingen skyr några medel för att nå sina mål. De trampar bokstavligen över döda kroppar.

Det är action. Det är hårdkokt, jag finner influenser från amerikanska författare i genren. Kvinnor förekommer, men bara i begränsad omfattning, och kanske lite väl ofta som sexualobjekt. Alkoholen flödar, det dricks även om man ska köra bil – bara det inte finns en polis i närheten. Sens moralen är kanske tveksam, men vad gör det när spänningen är på 100 procent topp. Det här en bok om män, för män – om ni förstår vad jag menar. Anders Jallai är en av Sveriges allra bästa på att skapa den här typen av dramatik. Om hans teorier och om böckerna kan man läsa på www.jallai.se

NISSE SCHERMAN

Anders Jallai

 

Natoagenten har dykt upp på en ledarsida i sommar vilket i sin tur kritiserats av Expressens chefredaktör:

15 juli, 2012Av Thomas Mattsson
Kategori: Övrigt

Jag har vid några tidigare tillfällen reagerat på Skånska Dagbladets ledarsida, och detta kan jag heller inte undanhålla er: ”Farligt för Assange i Sverige?” Texten på Skånskans ledarsida – skriven av en viss Carin Stenström –  inleds med en hänvisning till författaren Anders Jallais deckare (sic!) och analysen fortsätter:

”Att åtskilligt är uppdiktat är klart, men den röda tråden är det knappast: att Sverige sedan 50-talet haft ett intensivt samarbete med Nato och CIA.”

Skånskan igen, med bland annat

”CIA har haft och har sannolikt fortfarande inflytande, till och med kontroll, över Sverige, liksom över större delen av världen. Man tar sig stora friheter, till exempel att utan rättegång avrätta obekväma personer, inte bara terrorister utan också politiker som inte ville foga sig. Jallai menar att detta hände Olof Palme.”

Ungefär här börjar man ju först läsa om från början, åtminstone vi som tagit del av Anders Jallais deckarteser om exempelvis ubåtsjakterna och Estonia-katastrofen. Sedan scrollar man upp till sajtens topp igen – för att se om detta verkligen publiceras i en svensk dagstidning? På en ledarsida?

Läs hela artikeln här: http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2012/07/skanskan-laser-deckare-och-spekulerar/

och Skånskans ledare här: http://www.skanskan.se/article/20120712/OPINION/707129911/-/farligt-for-assange-i-sverige  

 

I söndags 12/8 recenserades Natoagenten i Expressen/GT Söndagsbilaga:

Recension i Expressen och GT

 

Sommarens topplistor: Fick idag tillgång till Svensk bokhandels topplistor för juni-juli-augusti. Natoagenten har gjort bra ifrån sig. Ljudboken låg som högst 2:a i juni och Eboken låg 2:a i juni, 5:a i juli och 10:a i augusti. SVB meddelar att inbundna böcker tappar i sommar och att Eboks försäljningen stiger kraftigt. Apple ITunes har tyvärr egna listor som inte kommer in på SVB:s Sverigelistor men börjar etablera sig i hög fart i landet och kan på sikt bli den största handelsplatsen för E-böcker. På IBooks som är Apples Ebokstjänst ligger hela Modin trilogin högt. Natoagenten har flera gånger i sommar toppat den listan och på ITunes låg under en kort period hela trilogin: etta, två och trea. Fördelen med de nya handelsplatserna är precis som med musikindustrin att de stora förlagskedjorna inte har samma införsäljningsfördel som de har i den traditionella bokhandeln. Det går inte att bjuda på fest längre och tro att det ger topplaceringar i listorna. D v s de nya listorna är svåra att manipulera och även placeringen av böcker i ex butik blir mer rättvis på E-handelsplatser, vilket är tydligt redan. Ett exempel är Norstedts debutant Alexander Söderberg som sägs ha sålt 28 000 ex inbundet i Sverige (källa DI Weekend 12-08-24). Det är tråkigt när de stora förlagen ljuger om sina försäljningssiffror men tyvärr vanligt. Min bedömning är att Alexander Söderberg sålt ca 5000 ex med härledning från topplisteplaceringarna. Bonniers i sin tur skyfflar ut böcker till lågpriskedjor som Rusta mm för att på så sätt få upp försäljningssiffrorna. Lite indisk basar över det hela, eller hur?

2012-09-26: Aftonbladets ledare har i sommar läst Anton Modin trilogin och tycker att det är gammelborgerligt! Tycker inte att jag behöver kommentera det påståendet som helt klart skrivits i ett politiskt syfte. Frågan är varför ledaren läst böckerna överhuvudtaget? Nyfiken? Recensionen är i alla fall märklig i det hänseendet att skribenten samtidigt  tycker den är läsvärd. Tala ut, människa som ett befäl i Flygvapnet sa till mig en gång för länge sedan…

Rötmånad med gammelhögern

Skrivet den 20 augusti 2012 , klockan 11:23 | av Daniel Swedin

Sommaren är slut och i dag klev jag in på redaktionen efter några veckors semester. Sommartid är ju, som bekant, läsetid och just i sommar har jag bland annat passat på att läsa Anders Jallais tre böcker om Anton Modin; ”Spionen på FRA”, ”Landsförrädaren” och ”Natoagenten”.

Vad det är för typ av böcker? Kackigt skriven, sossefobisk, totalkonspiratorisk underrättelsetjänst-machoismo. Men, det är driv i berättandet och det är rätt spännande. Och stycket där en karaktär i boken, en homosexuell man, fluktar på blonda tonårstjejer med ”onaturligt stor byst” – ”de är ju så söta!”, enligt karaktären – är närmast lyteskomik.

Väl värt en läsning, om inte annat för att förstå hur delar av svensk gammelborgerlighet ser på världen. Ni minns väl att Skånska Dagbladets Carin Stenström läste Jallais romanserie – där Raoul Wallenbergs försvinnande,DC3:anCats FalckPalmemordetWennerströmaffärenEstoniakatastofen ochubåtskränkningarna är del i samma konspiration – som vore det en dokumentär?

2012-09-26: Idag dök boken Landsförrädaren upp i ett överraskande sammanhang. Nämligen i rådman och f d Justitiekanslern (JK) Göran Lambertz mailbox. Expressen hade nämligen krävt att få ut hans arbetsmail med hänsyn till offentlighetsprincipen. Lambertz arbetar på Högsta domstolen, d v s Sveriges högsta rättsliga instans som domare. Expressen ville kolla hans konversationer angående den pågående Tomas Kvick-debatten. Då fann Expressen mail från Lambertz, angående Palmemordet. Lambertz har under sommaren varit i mailkontakt med Inga-Britt Ahlenius och en reporter på DN och han har efter det tagit kontakt med Palmeåklagare Kerstin Skarp och Palmegruppen. Grunden till det har varit att han läst bl a ”Anders Jallai:s bok Landsförrädaren”. Hedrande att en rådman och Inga Britt Ahlenius läser mina böcker! Nu vet jag att det inte bara är dessa två som gör det, utan en många av våra högsta politiker i landet, flera rådmän och höga jurister, personal på Försvarsdepartementet, UD, Justitiedepartementet, MUST, Säpo, KSI mfl. Men det här är nog första gången som det framkommer så tydligt, även om det inte var vederbörandes mening att det skulle komma till allmänhetens kännedom. Se Expressenhttp://www.expressen.se/nyheter/lambertz-engagerar-sig-i-palmemordet/

– Jag har funderat länge på Palmeutredningen. Kritiken från bland annat granskningskommissionen har inte tagits på tillräckligt stort allvar. Bland annat det vill vi framföra till Kerstin Skarp, säger han.

Men granskningskommissionens rapport kom redan 1999. Vad är det som har fått dig att agera just nu?

– Jag har läst en del böcker, dels granskningskommissionens rapport, men också Gunnar Wall, bröderna Poutiainen och Anders Jallai och reagerat. Jag vill inte gå in på detaljer, men de är fler personer än jag som anser att det finns saker som polisen bör göra.

Göran Lambertz refererar således till böckerna ”Mordgåtan Olof Palme”, ”Inuti labyrinten” och spänningsromanen ”Landsförrädaren”.

 

Här kommer två sent inkomna recensioner på Natoagenten. Den ena tillsammans med Lars Borgnäs bok ”I nationens intresse”.

Skrämmande dykning i Östersjön
– NATOAGENTEN Anders Jallai
Visa tidningssida

Visa tidningssida

Mariestads-Tidningen   2012-04-24 Sida: 18  –  Sektion: KULTUR

Författare: ALF EHN

Anders Jallais, före detta dykare och stridspilot, tredje bok om den tidigare underrättelseofficeren Anton Modin, är en höjdare. Modin vill ta reda på sanningen kring Estonias förlisning, där hans familj blev kvar i djupet. Han får ett bra tillfälle då USA:s högsta ledning ber honom och några kollegor att hämta en portfölj med viktiga dokument i vraket. USA:s egna dykare har tidigare misslyckats med uppgiften och vänder sig nu till Modin.

Starka krafter vill stoppa dykningen och Anton Modin får kämpa mot sin tidigare arbetsgivare i den hemliga underrättelsetjänsten. Dykningen sammanfaller med ett projekt där en kabel, som bland annat ska ge bättre internetförbindelser mellan Sverige och de baltiska staterna, ska dras alldeles i närheten av vrakplatsen. Därmed blir Modin indragen i ett ännu mer invecklat internationellt spel. Avslutningen av boken är lysande. Jallais skildring av dykningen inne i den skrämmande miljön på Östersjöns botten känns otäckt realistisk. Under den spännande läsningen känns det ökade trycket och den minskade syretillgången hos Modin väldigt påtaglig. Närvaron är skrämmande, man svettas och får svårt att andas.

Förlag: Lind&Co

© Mariestads-Tidningen

 

Och här den andra recensionen:

Ubåtarna, Palmemordet, Estonia – mörkläggning eller inkompetens?
– BOK
Visa tidningssida

Nyheterna       2012-04-19 Sida: 9  –  Sektion: Kultur & Nöje  –  Del: 2

Författare: DAG SANDAHL

Anton Modin, Grisslehamn, förlorade sin familj i Estoniakatastrofen. Han har ett förflutet som anställd på SSI, Sektionen för särskild inhämtning. Det svenska spioneriet, alltså. NATOAGENTEN ANDERS JALLAI (LIND & CO) NATIONENS INTRESSE LARS BORGNäS …(NORSTEDTS). I den tredje boken om Modin kan Anders Jallaiblanda fakta och fiktion till en spännande thriller. Formen är sådan att författaren alltid kan låtsas ha hittat på det som är hårda fakta medan läsaren undrar om inte det mesta är hårda fakta, särskilt det mest otroliga.

Anton Modin har bestämt sig. Han ska dyka på Estonia, bryta mot förbuden och ta hem sin familj, som blev kvar i hytten. Pengar har han. 50 miljoner har han på sitt konto efter att ha löst mordet på statsministern. Och mer pengar får han tillgång till när den mördade finansmannen Christer Zettermans änka Kim kommer in i bilden, en mystisk femme fatale. Nu handlar det också om hämnd och om ett arbete att avslöja sanningen bakom ubåtskränkningarna och Estonia förlisning. Allt hänger ihop. Och Estland är en ny Natonation så vad Modin kan få för support därifrån kan man fundera över – om det inte var så att president Obama själv gett order om dykningar på Estonia för att bärga en väska med känslig information. Är det farligt att dyka där? Har övertäckningen av vraket skett för att täcka in något radioaktivt, sovjetiska stridsspetsar eller så?

Anders Jallai läser man gärna. Väl skrivet och fantasieggande därför att en del av det som framstår som spekulationer skulle kunna vara sant.

Ser systemfel

Lars Borgnäs skriver en annan typ av bok men finner när det gäller Palmemordet, Estonia och ubåtarna att det var ett systemfel som gjorde att vi aldrig fått veta sanningen. Utredarna var inte kompetenta, låste sig tidigt vid förklaringar till vad som hänt. Därför får vi aldrig veta. Där Jallai ser en skapande hand, ser Borgnäs inkompetens. När andra i nationens intresse inte vill se fler utredningar, menar Borgnäs att det är i svenska folkets intresse att få veta sanningen, kosta vad det kosta vill. Nog kan man fundera över hur stora frågor lever kvar och visst kan man undra om det beror på allmän klantighet eller på att en osynlig hand styrt skeendena. Det är mer spännande att ana en osynlig hand, en mörkläggning och ett intresse att dölja sanningen. Den trista förklaringen kan förstås vara en helt annan. Allmän oduglighet bland beslutsfattare. Så vad ska man tro?

Jag läser båda böckerna, fiktionen och faktaboken, och vet inte vad jag ska tänka. Det är nog nyttigt. Man kan i alla fall under-hålla i sällskapslivet om man läst böckerna. Det är nämligen grundläggande mänskligt att gilla mysterier.

Bildtext:
– Anders Jallai.
– Lars Borgnäs.

© Nyheterna

 

EN TRILOGI OM MÖRKA SVENSKA HEMLIGHETER! Skriver Journalisten och Palmemords-experten Gunnar Wall på sin blogg. Läs mer på: http://gunnarwall.wordpress.com/2012/10/12/en-trilogi-om-morka-svenska-hemligheter/

 

”SPIONTHRILLER I INTERNATIONELL KLASS” recension av Natoagenten i Ölandsbladet:

Ölandsbladet       2012-04-21 Sida: 21  –  Sektion: General

Författare: Mats Garme

Anders Jallai kan i dagsläget som författare närmast jämföras med John le Carré och Fredric Forsyth.

Detta är tredje och sista boken i en trilogi, som utspelar sig under efterspelet av Kalla kriget. Det råder inget tvivel om att han är väl initierad. Han är före detta viggenpilot och numera dykare. Han fann den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1998 och den försvunna DC 3an 2003. Med tanke på författarens egen historia, får man lätt en känsla av att hjälten i denna romantrilogi är lite av Anders Jallais alter ego. Han vet onekligen om det han skriver, som förra romanen Landsförrädaren: I denna fiction finns en kärna av sanning. ”Även om trilogin i och med denna bok är avslutad, hoppas jag att han fortsätter sitt författarskap. Han är en god stilist och kan verkligen trollbinda läsaren.

BOKENS BAKGRUND

Numera är det alllmänt kännt att Sveriges neutralitet under Kalla kriget inte var så helhjärtad. Sedan Sovjetunionens fall har många hemligstämplade handlingar både i svenska, före detta sovjetiska och USA arkiv blivit offentliga. Vi som jobbade inom försvaret hade en hum om NATO-samarbetet, dock inte omfattningen. Nu är mycket mer kännt, men fortfarande är mycket dolt bakom hemligstämpeln. Mycket, som var kännt för statsledningen, MUST och SÄPO doldes för den svenska allmänheten. Detta gällde till exempel underrättelsesamarbete, samarbete med NATO i händelse av ett invasionshot mot Sverige, som bland annat omfattade förberedelser på svenska flygbaser för att kunna ta emot och serva NATO flyg, och evakuering av den svenska statsledningen och det militära högkvartetet till Storbritannien. Ett an-tal episoder under Kalla kriget är fortfarande inte fullständigt utredda, gäller i viss mån även tiden efter. I varje fall har detta i så fall inte kommit till allmänhetens kännedom. Till detta hör i tidsmässig ordning DC 3:ans nedskjutning 1952, ubåtskränkningarna i början på 1980-talet, Palmemordet 1986 och Estonias förlisning 1994.

BOKENS STORY

Trots över 500 sidor är boken mycket lättläst. Det kanske delvis beror på de många korta kapitlen sammanlagt 163 stycken. Det håller spänningen på topp.
Samarbetet med olika underrättelsetjänster blir en snårskog. Man vet till slut inte vem, som är vän eller fiende. Motsättningarna inom landet mellan SÄPO och den militära underrättelsetjänsten framgår med önskvärd tydlighet. I och för sig ingen nyhet. Hur pålitligt blir underrättelsesamarbetet med de nyligen självständiga baltiska staterna? Vem kan man lita på? I centrum står oklarheterna om Estonias förlisning. Som den dykare Anders Jallai är kulminerar boken i en gastkramande dykdramatik. Anders Jallai förmår få ihop trådarna till en olidligt spännande story. Samtidigt finns både målande miljö och personbeskrivningar. Bokens hjälte Anton Modins närmaste anhöriga är katten miss Mona. Tack och lov är både katt och husse helskinnade, när berättelsen slutar. Många frågetecken rätas ut, men en hel del återstår. Dessa kanske dyker upp i en eventuellt kommande bok. Jag ser redan fram mot en sådan.

© Ölandsbladet

 

2013-04-09: Artikel nyligen i Estniska Dagbladet (Eesti Päevaleht). Handlar om mina böcker och speciellt Natoagenten som har starka kopplingar till Estland och Estonia-förlisningen. Lägg märke till att Estlands förre Försvarsminister läst Natoagenten och kommenterat den i artikeln. Lägger även upp en översatt version till Engelska. artikel Jallai Estniska Dagbladet  Kaupmees interview with Jallai.doc

7 Comments

 1. Tindra-Annette Broström skriver:

  grattis till framgången och spar mig till en heldag på stranden då jag kommer få solsveda på ryggen eftersom jag inte kommer kunna lägga ifrån mig den. Allt gott till dig Anders

 2. ahs skriver:

  För att få ut max av boken så kan ni göra som jag; läs boken och därefter låter ni Reine Brynolfsson läsa den för er i ljudboksform.Reines röst är förbannat bra och han lyfter boken ytterligare ett snäpp.
  Hälsa Modin, Nuder och grabbarna att dom fortsätter att rota för det finns mer där ute vi vill veta!

  ps Glöm inte att hälsa von Arbin

 3. Fårömannen skriver:

  Så Ericsson Microwave Systems hade inget med Estonia att göra?

 4. Claes Olmarker skriver:

  Hej Anders!
  Har precis läst ut NATO agenten och det är verkligen en toppenbok!!!

  Är det för mycket att hoppas att din nästa bok går i fotspåren av "The Dirt" men handlar om Kartellen?

  mvh Claes

 5. Jukka Vuorenmaa skriver:

  Hej Anders!

  Sträckläste dina 3 böcker – dels under en tjänsteresa och sen under semestern nu och dom var jätte bra, spännande och mycket välskrivna. Som gammal Flottist så känner man igen ställen (Muskö), fartyg och händelser m.m. Hoppas du fortsätter skriva om Modin och co….snääälla! MVH Jukka

 6. Paul P Riegert skriver:

  Lyssnade på Efterlyst special den dagen du intervjuades där. tråkigt att det blev så lite sagt, men det är i för sig symptomatiskt när det gäller Radio1. En av flera saker jag reagerade på var att Gert Fylking hade mage att påstå att Pettersson erkänt mordet för honom. Rodnade Fylking när han uttalade lögnen, eller hade han intalat sig själv att det låg till så?
  Jag har själv sprungit på Pettersson vid flera tillfällen, och mycket kan sägas om honom. Men någon kungamördare det är han definitivt inte.

 7. Johan Lund skriver:

  Fantastiska böcker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *