Anders Jallai

Underrättelsetjänsten övergår vårt förstånd

Den nittonårige modellen Christine Keeler raggade upp den engelske försvarsministern John Profumo och de inledde ett förhållande. När det uppdagades visade det sig att Keeler hade en sovjetisk underrättelseman som pojkvän och en av de största skandalerna i brittisk politik var ett faktum. Jämför gärna med den nyligen avslöjade spionhärvan i USA och den utvisade Anna Chapman eller varför inte -- Julian Assange.

 
 
Underrättelsetjänsterna arbetar alltid med metoder och tekniker som övergår vårt förstånd. Annars skulle vi kunna avslöja dem. Det är inte meningen att vi ska förstå. Känslan ska vara ungefär densamma som när du tittar ut i rymden en kall novembernatt. Jag tänker här närmast på Wikileaksaffären med Julian Assange. Det tog 45 år för oss att få veta att Christine Keeler jobbade åt KGB då hon raggade upp den brittiske försvarsministern John Profumo och sedan fick honom att avgå. Och det var precis det som var meningen! Christine Keelers pojkvän var nämligen KGB agent och det var han som gav henne uppdraget. En bland många komprometteringar av den unga, mörka skönheten.

Keeler har av media ansetts vara ett oskyldigt offer ända till den dag Christine själv valde att erkänna allt i sina memoarer ”The Truth at Last”, år 2001. Där berättade hon sanningen bakom call-girl verksamheten.

Det här utspelade sig på sextiotalet. Samtidigt hade vi vår egen bordellhärva i Stockholms innerstad med en mängd kända ansikten inblandade.

Vid samma tidpunkt som Keeler-utredningen pågick i Storbritannien, 1963 kontaktade svenskan Karen Regina A polisen för att berätta en historia om den spiondömde Stig Wennerström. Hon berättade för kriminalkommissarie Roland Olsson att hon i januari fått ett anbud av Wennerström att spela in en porrfilm i Schweiz. Wennerström hade då kallat sig Rune Wendehög. Här, en bilaga för er som verkligen vill fördjupa er i mina anteckningar kring den historien, från Säpoarkivet…

Lästips 1: The Truth at Last av Christine Keeler.

Lästips 2: Makten, Männen, Mörkläggningen, historien om bordellhärvan 1976 av Deanne Raucher och Janne Mattsson.

One Comment

  1. Kjell skriver:

    Wennerström och Karen Regina A!

    Jag tyckte det var så intressant att jag kollade upp henne. Hon nämner då att hennes man övergett henne men hon bor med honom och barnen 1970 (Sveriges befolkning 1970). 1980 har hon bytt efternamn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *