Anders Jallai

Spionen på FRA 3.0 med Stefan Sauk

Hej, vi brukar inte höras så här inför sommaren, men i år är det speciellt. Jag har under vintern jobbat med en ny version av Spionen på FRA. En 3.0-version. Spionen på FRA 3.0 är nyskriven i några delar. Jag har använt mig av min redaktör som tidigare varit med och jobbat på Kryptören, Anomali och Illegalisten. Dessutom är det ny inläsare. Stefan Sauk har gjort mig äran att läsa in Spionen på FRA 3.0. Resultatet? Ja, lyssna själv. Boken kommer ut idag som både Mp3 och Ebok, och även i streaming-tjänsterna. Några tidiga röster om den nya versionen: ”Spännande med ny röst på karaktärerna” ”Känns som en ny ljudbok” ”Sauk lyfter boken ett snäpp till”.

Spionen på FRA (2008) är fortfarande efter 15 år aktuell. Speciellt efter att Ryssland visat sitt rätta ansikte och invaderat ytterligare ett av sina grannländer, Ukraina. Rädslan för och en beredskap för ett kommande, aggressivare Ryssland är nämligen huvudtemat i Spionen på FRA. För dig som är ny i Anton Modins värld kan jag berätta att avsnitten med Mr X, Gunnar Andersson i Västergötland är i det närmaste autentiskt beskrivna efter mina möten med honom, åren 2005-2007. Dessutom är även den instängda ubåten vid Vässarö 1982 autentisk även om sänkningen av den är omdiskuterad. Nils Nilson på FRA är autentisk även om jag använder alias på både Gunnar och Nils. SSI-chefen Chris Loklinth finns också på riktigt. En riktig skitstövel som höll på att dra ner mig ordentligt i skiten en gång i tiden. Den här bokserien var ett sätt att rädda mig själv från honom och hans metoder. Jag märker nu att jag i det närmaste börjar skriva på mina memoarer. Det är inte meningen. Men jag vill ändå ge dig några ledtrådar till min nyckelroman eller autofiktion som en del kallar den här typen av litteratur. Det är många som har följt i mina spår. Jag å min sida har inspirerats av Jan Guillou och Leif GW Persson.

Till sist: Häromdagen den 16 juni 2023 var det exakt 20 år sedan vi hittade DC-3:an. Spionen på FRA 3.0 har flera avsnitt där den händelsen från 1952 beskrivs. Det jag skriver i Spionen på FRA 3.0 är information som jag fått efter fyndet från både anhöriga, kollegor till besättningen, anonym FRA-personal och Säpo. Det vill säga det är, inte påhitt. Därmed inte sagt att allt är sant. Det är trots allt en roman.

Ha en fin sommar och ta hand om dig så hörs vi snart igen.

Anders Jallai

Länk till Adlibris: https://www.adlibris.com/se/e-bok/spionen-pa-fra-30-9789188307330

Artikel om fyndet av DC-3:an: https://www.fht.nu/bilder/Flygvapnet/Flygvapennytt/fv_nytt_3_2003_de_hittade_dc_3_an.pdf

Spionen Stig Wennerströms medhjälpare Mr X i Aftonbladet: https://www.jallai.se/wp-content/uploads/2010/04/Jallai-i-AB-23-april.pdf

Ubåten som stängdes in vid Vässarö 1982 i Norrtelje tidning: https://www.jallai.se/wp-content/uploads/2010/05/Norrtalje_Tidning0525_stor.jpg

2 Comments

  1. Mats Olof d.y. skriver:

    Landsförrädaren känns som den bok som skulle få ett lyft med en reviderad utgåva.

  2. Willie Löthberg skriver:

    Jag lyssnade på den nya inläsningen med Stefan Sauk och hoppas verkligen att fler böcker i serien blir inlästa av honom så man kan fortsätta lyssna. De äldre inläsningarna är inte alls av samma kvalitet som denna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *