Anders Jallai

Vetenskapsmannen som försvann

LA Times footer

 

Swede Working on Sub-Tracking Device Disappears

December 04, 1986 | From Reuters

STOCKHOLM — A Swedish professor reported to be working on a top-secret invention to track alien submarines has disappeared without a trace in the Baltic, police said today. Svante Oden, 62, went out alone last July in a 30-foot fishing boat equipped for his scientific research in the island-dotted waters of the Baltic north of Stockholm, a spokesman said. Two days later, the boat was found drifting in apparently good condition but minus Oden and his technical equipment, he said. A Swedish newspaper said today that Oden was working on an invention which would measure minute wave movements to help the hunt for submarines intruding in Swedish waters. The newspaper, Svenska Dagbladet, quoted defense and security police sources as saying the submarine-tracking invention had raised interest in the United States and the Soviet Union.

LA Times 4 dec 1986:  http://articles.latimes.com/1986-12-04/news/mn-1436_1_tracking-working-disappears

 

Det här skrev Los Angeles Times om professor Svante Odéns mystiska försvinnande 1986. Vetenskapsmannen som hade anknytning till USA genom sitt arbete skulle dagen efter sitt försvinnandet få besök av en amerikansk professor i sitt hem i Uppsala. Men han dök aldrig upp till mötet. Vetenskapsmannen lämnade den yttre hamnen i Grisslehamn på kvällen den 29 juli 1986. Det var högsommar, vackert väder och han var enligt uppgift på bra humör då han begav sig ut för att fiska vid Understens fyr i Singö skärgård. Med sig hade han diverse mätutrustning, en elkabel och flera bilbatterier. Sista gången vetenskapsmannen sågs var vid Understens fyr, där fyrvaktaren iakttog honom strax före midnatt den 29 juli. Efter några dagar återfanns hans fiskekutter fritt drivandes i Ålands hav. Även hans jolle som han brukade ha på släp återfanns drivande i havet ytterligare några dagar senare. I fiskekuttern låg hans personliga tillhörigheter, men mätutrustningen som han hade haft med sig var borta. Polisen inledde genast en undersökning om försvinnandet men kom inte fram till något resultat. Vetenskapsmannen dödförklarades av hans familj året därpå, utan att några kvarlevor återfunnits.

 

Vetenskapsmannens båt hittades drivande i Ålands hav

Vetenskapsmannens båt återfanns drivande i Ålands hav.

 

Det är idag drygt 29 år sedan Vetenskapsmannen försvann. Inget spår av honom eller information om vad som kan ha hänt har dykt upp sedan 1986. Polisutredningen lades ned efter drygt ett år med slutorden:

 

Det kan slutligen sägas att man via den undersökning som skett, inte exakt kan fastställa hur Odén lämnade motorbåten eller plastjollen.

 

Min nya bok Vetenskapsmannen bygger på den här verkliga händelsen. Boken som är Anton Modin nummer sex är alltså som vanligt mer eller mindre baserad på verkliga händelser och tar upp och ger dig min version av vad jag tror hände ute i Grisslehamn sommaren 1986. Jag har noggrant gått igenom arkiv och polisutredningen som jag faktiskt fått se i sin helhet. För det vill jag tacka Norrtäljepolisen för, som behållit utredningen i sitt hus fram till idag. Jag gissar att den skulle varit åtminstone till delar hemligstämplad om den flyttats till Rikspolisens arkiv. Jag har även fått undersöka den försvunnes anteckningsbok och almanacka samt fått läsa brev i anslutning till utredningen och se fotografier och tekniska undersökningar. Dessutom har jag intervjuat ett antal personer som var med vid tiden och som kan ha haft med försvinnandet att göra, eller haft kännedom om det. Läs vad jag kom fram till i Vetenskapsmannen.

 

Vetenskapsmannen Svante Odén

Vetenskapsmannen Svante Odén i Grisslehamn 1986.

 

Norrtäljepolisen och Säpo lyckades inte komma fram till vad som hänt Odén enligt officiella uppgifter. Däremot vet jag inte om militärens Säk/OP2 eller SSI/KSI vet vad som hände. Jag tror att de har sina aningar, åtminstone vet jag att de visste vad Vetenskapsmannen Svante Odén höll på med strax norr om Understens fyrplats sommaren 1986. Det är den historien jag ska berätta för dig i min nya bok Vetenskapsmannen som utkommer den 13/11 2015. Så här skrev Svenska Dagbladet om händelsen i december 1986 då mer information hade läckt ut från våra myndigheter:

 

Utredningen om professor Odéns försvinnande är topphemlig. Anhöriga som har frågats ut har avkrävts tysthetslöfte och omständigheterna kring hans verksamhet omges med stor sekretess. Säpo och försvarets säkerhetstjänst utreder försvinnandet. (SvD 1986-12-04)

 

Jag hoppas ni gillar boken. Den har varit jobbig att skriva av flera skäl, vilket jag beskriver i förordet, och den har tagit lång tid att få klar på grund av den omfattande research jag fått göra. Skriv gärna vad du tycker om nya boken och händelsen i sig i kommentarsfältet på detta inlägg. Boken kommer ut som ebok och MP3 ljudbok i nätbokhandeln 13 november men redan idag kan du beställa pappersversionen här.

Trevlig läsning, Anders Jallai.

 

Länk till pappersbok:

Bokomslag Vetenskapsmannen (häftad)

Länk till ebok:

Bokomslag Vetenskapsmannen (e-bok)

Länk till MP3/ljudbok:

Bokomslag Vetenskapsmannen (mp3-bok)

 

MP3 Kapitel 5 Vetenskapsmannen. Uppläsare: Reine Brynolfsson 2015

 

 

Artikel från 1986 i polisutredningen:

Dödsfall bland forskare artikel

 

Svante Odéns almanacka juli 1986:

SO almanacka 1986

 

Svenska Dagbladets artikel 1986:

SvD Oden 1986

 

”Forskares försvinnande blir spionroman” i Uppsala Tidningen nov 2015: http://www.uppsalatidningen.se/aktuellt/forskares-forsvinnande-blir-spionroman-3979860.aspx

23 Comments

 1. Mike Fox skriver:

  Intressant sak det där Anders. Skall bli intressant att läsa din bok och höra dina teorier…

 2. Hubert skriver:

  Var det inte sommaren 1986 som de placerade ut SOSUS vid Understens fyr?

 3. Viggen 37 skriver:

  Överraskande och ska med stort intresse läsa /höra boken. Tittade på kopior av expressens artiklar i sommras som jag har haft sedan 1986, Har aldrig släpp tanken på att söka vidare, men nu pötsligt kommer du med en bok, kan inte bli bättre ! Återkommer med mer kommentarer efter jag funderat på innehållet/fakta/teori i boken.

 4. Jonas skriver:

  Grymt, äntligen en ny bok Jallai!

  //Jonas

 5. Alex skriver:

  Spännande! Hoppas dina KGB-källor har delgett dig viss info i ärendet

 6. castoropollux skriver:

  "Var det inte sommaren 1986 som de placerade ut SOSUS vid Understens fyr? " Det var inte långt efter mordet på Palme, som ju varit trägen motståndare till det och ökad militarisering. Ett kärnvapenfritt skandinavien osv.. Ingvar Karlsson fick nattliga gäster på taket till Statsministerbostaden inte långt efter tillträdet och beslöt gå med på spektaklet SOSUS. Undra på att samhället och politiken går uppåt väggarna efter det, finansen tagit över, välfärden kälkar nerför slänten, militärens tillgångar realiserats, beredskapslagren utraderats, utsäde och värdefulla tillgångar och nu realiseras nyinköp av allt vi sålde för spottstyvrar.. I spåren av ett makabert politikermord ser allt ut som att ha lönat sig och en bastion för ett tryggare samhälle nu står sårbart, hotat och under större fara än någonsin…

 7. Karla skriver:

  Ska bli riktigt kul att läsa! Självklart blir det även denna gång ljudboksutgåvan med ”bäste uppläsaren” Reine Brynolfsson som ju ger handlingen extra nerv och dimension! Förresten, Anders, du har aldrig tänkt på att börja föreläsa? Skulle vara grymt intressant att lyssna på.

 8. Peter Grafström skriver:

  Ang artikeln ovan om Marconiforskarna – ibland kallade mikrovågsspecialister i en del artiklar.
  Britter och amerikaner mördar inte sina egna forskare för att de vet för mycket om ubåtsanknuten teknologi. Reagan skyllde på ryssarna. Logiken skulle då vara att ryssarna avtvingade offren info och mördade dem. En efter en under flera år särskilt många, 12 stycken, 1987. I några fall handlade det kanske om torpeder men i många fall är det okänt vad deras arbete bestod i. Specialister på superdatorer, dataprogrammering, radarteknologi förekom som passar in på mycket annat.
  Vanligen brukar fi använda utpressning och erbjuda pengar varvid kollaboratören har motiv att hålla tyst så att läckaget inte blir känt. Morden tar bort hela överrumplingsmomentet. Flera av morden påminner om Mi6-specialiteter – tex en dold ingång för fjärrstyrning av en bil mot förarens vilja. Det är helt unikt med en sån här orgie i mord och det skulle alltså hända parallellt med Gorbachevs upptining av relationerna. Från väst vill man förstås få det till att Gorbi inte vet vad de andra håller på med. Men det är väst's MIC som har starkast motiv för att frammana en rysk komplott. Kalla kriget hotar ju att ta slut!
  Det finns enligt min mening skäl att misstänka att forskarna mördades av väst därför att de insett att målet inte var militärt utan civilt men att de inte insåg att de svävade i fara. Det tyder isf på att de inte sysslade med de saker som angavs offentligt beträffande dem som dittills mördats under hela perioden. Så mönstret pekade på annat än det som var det verkliga motivet. På så sätt kunde morden fortgå utan att nästa gubbe anade oråd. Genom avgränsningen och sekretessen är det möjligt att hålla deltagare i ett projekt ovetande om andra deltagare.

 9. Micke skriver:

  Stort tack för ny bok….härligt 🙂

 10. Renfel skriver:

  Att forskaren lyckades dratta över bord och drunkna av ren klantighet är givetvis helt omöjligt.

  1. Viggen 37 skriver:

   Men att även den tekniska utrustningen också skulle 'dratta över bord' tillhör omständigheter.
   Plus en del annat…

 11. Jens skriver:

  När kan man få ljudboken?

 12. Björn skriver:

  Längtat efter en ny 🙂 Kommer den på Storytel?

 13. Adam skriver:

  Köpa köpa köpa !!!!!! Varför e inte bokhandeln öppen nu????

 14. Roger skriver:

  Skulle också vilja veta om den kommer på Storytel

 15. Sam skriver:

  Det finns två möjliga scenarion så som jag ser det:

  1) Svante Odén var en förrädare som passade på att hoppa av till Sovjet. Det som tyder på motsatsen är hans almanacka. Han planerade inte att vara borta en dag utan nästintill en hel vecka.

  2) En spion i Svante Odéns närhet läckte information till fi om att Odén skulle befinna sig i en båt utanför Understen vid den aktuella tiden. Denne någon måste antingen ha läst Odéns almanacka eller jobbat i hans direkta närhet.

 16. Viggen 37 skriver:

  Bestämde mig för den tryckta boken och sträckläste, bra uppdelning och intressant innehåll. Dels kring vetenskapsmannen och även kring Svensk säkerhetspolitik. Positivt överraskad av den del som berörde nutida svensk politik. Hoppas på en uppföljning av den militärtekniska delen.

 17. mpathi skriver:

  Intressant läsning, precis läst klart vetenskapsmannen. Det som återstår att förstå är vem Anders Glock är i verkligheten. Intressanta kommentarer av Andres att GRU såg till att den borgerliga Reinfeldt-regeringen lade ned försvaret. Jag är precis som alla tidigare gånger jag läst klart en Jallai roman lika upprymd och nöjd. Undrar hur lång tid det tar innan nästa bok kommer…

 18. Kurt skriver:

  Ja angående Anders Glock så blir man lite förvirrad. När "landsförrädaren" kom ut så skrev folk i forum att det var Martin Ardbo men det verkar ej stämma. Är det samma person som Frånstedt kallar för Lennart ? som han tidigare kallade för Leon. Är det Åke trots allt som menas ? läste i ett forum att någon skrev att det kunde vara Wikland. Frågan är varför Anders hemlighåller det namnet när många andra är lätta att avkoda. Får gärna svara här 🙂

 19. Farhan skriver:

  När kommer vetenskapsmannen till storytel?

 20. Morgan skriver:

  Anders Glock – alias Anders G Carlberg kanske…

 21. Anders Jallai skriver:

  Vetenskapsmannen kommer på Storytel imorgon 3/12 för er som undrar.
  Mycket nöje. AJ

 22. @MFInio skriver:

  Anders,

  Efter att med stor behållning läst dina böcker kan jag konstatera en förändring.
  I dina tidigare böcker har du skrivit i berättande form, i Vetenskapsmannen skriver du Anton i "jag-form". Storyn är så bra i sig, att jag-formen förstör lite av berättelsen.

  Återgår gärna till berättandet, då det ger dig möjlighet att måla ut lite mer kring händelser och miljöer, på ett sätt som jag-formen inte ger.

  Mvh
  /M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *