Anders Jallai

Serien om Anton Modin

Anders Jallai KW red sv

Anders Jallai i Key West Florida

Skapandet av bokserien om Anton Modin påbörjades våren 2008 med boken, Spionen på FRA. Det skedde efter flera års research av författaren Anders Jallai. Bland annat sex års efterforskningar efter och om den försvunna svenska DC-3:an. Tanken var från början att han skulle skriva en serie fackböcker om det kalla kriget i Sverige och den hemliga underrättelseverksamheten som förekommit i landet. Men på grund av sekretess och upptäckter av synnerligen känsligt material, både för Sverige och för inblandade personer så bestämde sig Jallai för att skriva om böckerna som verklighetsbaserade romaner istället. Det blev  fullträff direkt och innan första boken var klar erbjöd förre förlagschefen på Bonniers W&W Unn Palm, Norstedts förlag och Lind&Co att läsa ett första utkast. Båda var intresserade men kanske mest Kristoffer Lind, förlagschef på Lind&Co.

Första boken i serien publicerades av Lind&Co i mars 2010, mindre än två år efter första idé till serien om Anton Modin. Därefter kom i tur och ordning Landsförrädaren och Natoagenten ut på Lind&Co och som pocket på Pocketförlaget. Ljudböckerna publicerades av Earbooks numera Story Side. Bilderbergmötet och I rikets tjänst, nummer fyra och fem i serien, gav författaren ut på Pub Lic som är ett eget förlag.

Spionen på FRA har senare skrivits om och heter numer Spionen på FRA 2.0. Tanken är att även Landsförrädaren och Natoagenten ska komma i 2.0 versioner. 2.0 versionerna bygger på de översatta och omredigerade versionerna som kom ut på engelska 2015. Nämligen Deep State, Enemy of the State och Under Water. Bokserien om Anton Modin är idag en stor succé och läses av hundratusentals svenskar och utlänningar. Hittills har nio delar i serien kommit ut.

Serien består av:

 1. Spionen på FRA (2010)
 2. Landsförrädaren (2011)
 3. Natoagenten (2012)
 4. Bilderbergmötet (2013)
 5. Anton Modin – i rikets tjänst (2014)
 6. Vetenskapsmannen (2015)
 7. Mördarkommandot (2016)
 8. Spionerna på Säpo (2017)
 9. Källa Erik (2018)
 10. Spinndoktorn (2019)
 11. Kryptören (2020)