Anders Jallai

Cats Falck och Mördarkommandot

jallai_mordarkommandot_ljudbok_med_ram

Söndagen den 18 november 1984 försvinner reportern Cats Falck anställd på TV2:s nyhetsprogram Rapport spårlöst i Stockholm. Cats Falck och hennes väninna Lena Gräns sågs senast på restaurang Öhrns hörn på Folkungagatan. Kvinnorna som var i trettioårsåldern hade bestämt träff med några personer på Café Opera i city senare under kvällen. Men sedan klockan 21.30 då de lämnade restaurangen har ingen sett till dem.

Några dagar tidigare på Sektionen för särskild inhämtning, SSI har ett tips kommit in från utlandet. Tre tyska terrorister har illegalt tagit sig in i Sverige. Man misstänker att de tillhör Stasi. SSI misstänker att det har med nyhetsprogrammet Rapports hemliga utredning om illegal vapensmuggling till öststaterna att göra. Reportern Cats Falck är den person som håller i utredningen och hon har i dagarna skickat ett rekommenderat brev till en av cheferna på Asea i Västerås. Hon vill ge honom en chans att förklara sig innan SVT:s reportage går i sändning. Cats Falcks chef på Rapport 1984 heter Ingemar Odlander, och en av Cats närmaste kollegor på Rapport är välkända nyhetsankaret Claes Elfsberg. Där börjar min nya bok Mördarkommandot.

 

Cats Falck, reporter på SVT

Cats Falck, reporter på SVT

Fallet Cats Falck är en mycket märklig historia i svensk samtidshistoria. Cats Falck, reporter och anställd på Sveriges television försvinner spårlöst mitt under arbetet med ett känsligt reportage som rör utländska underrättelsetjänster och svenskt näringsliv. Men ingen jag mött i det så kallade medie-etablissemanget har bekvämt velat prata med mig om det här. Minst av allt de inblandade. Kort efter att jag sökt kontakt med Ingemar Odlander så avled han i en plötslig hjärtattack på Åland! Och flera andra hävdar bestämt och utan belägg att Cats Falck dött i en tragisk olycka. Men sambandet mellan hennes reportage och död är så pass speciell att åtminstone jag inte enkelt kunnat avfärda hennes död som en oturlig olycka. Jag hatar slumpen och istället har jag noggrant börjat gå igenom fallet. Källor inom underrättelse- och säkerhetstjänsterna i landet har viskat i mitt öra att Cats kom för nära känsliga saker rörande utländska underrättelsetjänster men även dolda förhållanden rörande det svenska samhället, för att inte nämna vårt framgångsrika näringsliv. De menar att hon inte lyssnade till varningarna hon fick.

Ingemar Odlander, redaktionschef på Rapport

Ingemar Odlander, redaktionschef på Rapport

Mördarkommandot som kommer ut den 16/12 är min sjunde bok om underrättelseoperatören på SSI, Anton Modin och kanske den intressantaste om jag får välja själv. Boken som bygger på verkliga händelser och egen research beskriver händelseförloppet under hösten och vintern 1984-85, bara ett år innan Palmemordet. Huvudpersonen Anton Modin är då 19 år gammal och relativt färsk inom svensk underrättelsetjänst. Högste chefen för Säpo är Sven-Åke Hjälmroth och operativ chef, P-G Näss. Länspolismästare i Stockholm är Hans Holmér. Regeringen i Sverige är socialdemokratisk och statsministern heter Olof Palme.

Välkomna in i kalla kriget, mina vänner…

 

Pappersboken (storpocket) köper du här: Bokus.com eller Adlibris.se

Eboken finns här: Dito.se; Adlibris.se; iBooksMp3-ljudboken köper du här: Dito.seAdlibris.se; streaming-tjänster den 22/12.

Reine Brynolfsson

Reine Brynolfsson

Mp3-ljudboken: Lyssna gärna på första kapitlet. Reine Brynolfsson läser som vanligt. Det är höst, året är 1984, vi åker hissen upp till Kaknästornets restaurang…

 

 

 

 

 

img_4827

 

img_4826

 

img_4830

3 Comments

 1. Petimetern skriver:

  Den f d justitieministern hette Rainer, inte Rainert, som Brynolfsson läser.

  1. Lokind skriver:

   I böckerna använder man fiktiva namn.

 2. lars skriver:

  då läser nog brynolfsson rätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *