Anders Jallai

Spionen på FRA 2.0 – nya avslöjanden

Spionen på FRA 2.0 på bryggan

I går fredag (27/6 2014) kom Spionen på FRA ut i en ny version. Boken skrevs åren 2008-2009 och var min debutroman. Den kom ursprungligen ut på förlagen Lind & CO och Pocketförlaget. Anledningen till att jag skrev boken var att jag efter fyndet av DC-3:an kom över mycket information som jag insåg hade betydelse för den svenska historieskrivningen. Informationen jag hade, bedömde jag, skulle förändra den svenska samtidshistorien. Bland annat fick jag forska fritt i det svenska Säpoarkivet under ett år; fram till att den som gav mig tillståndet, generaldirektören på Säpo Klas Bergenstrand plötsligt dog i en hjärtattack i januari 2007. Efter hans död stängdes arkivet för mig! Informationen i Säpoarkivets personakter gav mig avgörande ledtrådar till en spionring på FRA med förgreningar in i IB/SSI och den militära underrättelsetjänsten Must. Informationen ledde mig till spioner i Sverige som samarbetat med både Stig Wennerström och Stig Bergling. Självklart satt dessa på stora hemligheter rörande både svenska och ryska förhållanden, men även våra nära relationer med Nato, CIA, MI6 och Mossad. Kort sagt upplevde jag mig få en ny helhetsbild av spioneriet i Sverige. Något som ingen utanför organisationerna före mig lyckats med, och kanske inte ens inom organisationerna eftersom ämnet är komplext och svårt att förstå utan att ha tillgång till förstahandsinformation från båda sidor.

Klas Bergenstrand, GD RPS/SÄK 2004-2007

Spionen på FRA har idag sålt i så stora upplagor att den ligger på topp fem över de mest sålda debutromanerna de senaste fem åren, och den säljer fortfarande bra, fyra år efter att den kom ut i Sverige. Upplagan har flera gånger tryckts till både som pocket och ljudbok. När jag lämnade mitt förlag och blev egenutgivare förra hösten sålde pappersupplagan snabbt slut, och inga nytryck har skett under våren. Men många läsare efterfrågar fortfarande boken vilket gjorde att jag bestämde mig för att ge ut den igen på mitt eget förlag Pub Lic. Men först bestämde jag mig för försöka göra den så bra och aktuell som möjligt, allt för att boken ska fortsätta leva och fortsätta informera även kommande generationer. För det är en viktig bok. Serien om Anton Modin har gett mig en del personliga obehag och en hel del smutskastning av min person. Jag har fått stora delar av det svenska etablissemanget och underrättelsekomplexet emot mig och mina teorier förminskas ännu av andra ”experter” på området, speciellt inom underrättelsetjänsten och FRA. Jag står alltså relativt ensam mot resten av expertisen. Men jag vet att jag har rätt och det ger energi och förr eller senare kommer mina efterforskningar att få det erkännande de är värda. Du som läser böckerna om Anton Modin och min hemsida är mina budbärare. Sverige är korrupt, precis som de flesta andra länder och frågan är: Hur korrupt får Sverige bli innan vi reagerar? Innan vi säger stopp?

Jag tror vi är nära den gränsen idag. Fler och fler märkligheter uppdagas och opinionen växlar från de etablerade partierna till de oetablerade. Jag tror att det är ett resultat av att vi ”vanliga” svenskar har fått nog. Makten och pengarna finns hos en alldeles för liten elit. Historien har visat oss att det finns en gräns för vad medborgare tål av förtryck innan de reagerar och agerar. Jag hoppas och tror att denna reaktion blir fredlig, trots förekomst av vissa aktiviteter på de politiska ytterkanterna. Spionen på FRA och de efterföljande böckerna i serien om den avhoppade underrättelse–operatören Anton Modin är inte menade att vara det som förändrar Sverige rent konkret. De är och var de första böckerna som skrevs i landet i ämnet. De första böckerna som försökte beskriva Sveriges etablissemang utan alltför stor censur. Inga stora förlag kan skriva om det här eftersom de ägs och styrs av etablissemanget. Så är det i de flesta andra länder men kanske extra mycket i just Sverige. Vi har egentligen bara ett stort etablissemang som består av två falanger. Socialdemokratin med bl a KF, Norstedts, etc och Bonnier-sfären med alla sina förlag, TV– och tidningsredaktioner. Det är det här trånga utrymmet som politiker som vill lyckas, måste förhålla sig till. Därför är det inte därifrån sanningen kommer. Du som läsare och medborgare måste söka djupare och längre ut i periferin än du först trodde. Du måste våga tänka tankar som etablissemanget inte vill att du ska tänka; så har det varit i alla tider och till din hjälp har du något som tidigare generationer inte haft: INTERNET.

Ryska elittrupper

Du som läste originalupplagan av Spionen på FRA vet att den bygger på en tes att Ryssland i största hemlighet håller på att ta kontrollen över Europa. Precis som man försökte under det kalla kriget med sina spioner inom KGB, GRU men även Stasi och andra Warszawapakt-länders underrättelsetjänster. Idag vet vi att det är så. Bokens tes slog in, eller rättare sagt: var sann från början. Ryssland har gått på offensiven igen, förmodligen för att de känner sig inträngda av den västliga alliansen, och vem vet hur det slutar. Tanken med Spionen på FRA var egentligen inte att bara beskriva Ryssland och dess metoder att infiltrera västs underrättelse- och säkerhetstjänster utan även hur väst använder sina resurser för att försöka förhindra denna infiltration. Under kalla kriget skapades nätverk av hemliga arméer i Europa, bland annat s k Stay Behind-organisationer men även nätverk av frivilliga agenter som inte var fast anställda utan jobbade på sin fritid mot ett mindre arvode för att skydda rikets säkerhet. Jag beskriver det i förra inlägget ”IB – Ett svenskt Stasi”. Sanningen är att Sverige bara är en liten spelpjäs i det här oftast osynliga kriget. Det pågår än idag och kommer att pågå i morgon. Läs min serie om Anton Modin, så får du veta hur det går till här, och just nu. För att förstå samtiden måste vi förstå historien, brukar sägas. Vi har inte förstått vår svenska historia på rätt sätt, anser jag. Det behövs ett omtag.

Klipp ur intervju som jag gjorde med förre Säpo-chef P-G Vinge om Mr X. Mer om det kommer i nästa inlägg.

Nu till detalj–innehållet i Spionen på FRA 2.0. Idag har jag definitivt mer kunskap i ämnet än vad jag hade då jag först skrev den 2008-2009. Flera saker som i den första versionen var en aning diffusa har blivit tydligare. Dessutom är den till stora delar omskriven rent redaktionellt. Förhoppningsvis till det bättre. Till min hjälp tog jag en amerikansk redaktör från LA och tillsammans fick vi fram denna remix av Spionen på FRA. Vi har komprimerat manuset, lagt till bilder och avhemligat en del namn. Dessutom finns det mer material om den andra spionen på FRA, Nils Nilson och hans plastpappa Olof Kemper på Valhallavägen i Stockholm. Det vill säga; vi börjar nysta upp en hel spionring på FRA. Spionen på FRA kan i själva verket vara minst tre stycken har det visat sig. Jag rekommenderar därför även er som läste originalet att ta en titt på Spionen på FRA 2.0.

MVH, Anders Jallai.

KÖP Spionen på FRA 2.0 via länkarna nedan eller via iBOOKS. Finns som Ebok och storpocket/häftad.

Häftad storpocket BOKUS. 187 kr:  http://www.bokus.com/bok/9789198131536/spionen-pa-fra-20/

Häftad storpocket ADLIBRIS. 199 kr:  http://www.adlibris.com/se/bok/spionen-pa-fra-20-9789198131536

Ebok ADLIBRIS 79:-:  http://www.adlibris.com/se/e-bok/spionen-pa-fra-20-9789198131543

Köp den på iBooks:

FÖR BOKHANDELN: Spionen på FRA 2.0 finns att beställa som häftad/POD på Bokrondellen  ISBN: 978-91-981315–3-6.

FÖR FÖRETAG OCH BIBLIOTEK, beställ via ADLIBRIS FÖRETAG: http://www.adlibris.com/se/organisationer/

18 Comments

 1. Hubert skriver:

  Anders,

  I version 1.0 av Spionen på FRA. säger du i förordet "Samtliga kursiverade avsnitt är tagna ur autentiska dokument". (s 6). Boken avslutas med att Modin hittar en mapp i säpoarkivet där det står "Mordet på statsminister Paul Olofsson" i kursiv. Och under rubriken står det: "Ärendet utrett och avslutat. RPS / SÄK 86.11.07". Också detta är kursiverat.

  Nu berättar du att du fick "forska fritt i det svenska Säpoarkivet under ett år". Kan du i ljuset av att du berättar det säga något mer om det ärende som avslutades sjunde november 1986?

  Om du inte kan säga mer om saken (det kan man ju förstå) kanske du kan bekräfta att det verkligen stämmer att alla kursiverade avsnitt i Spionen är autentiska? 🙂

 2. Peter skriver:

  Äntligen, efterlängtad. När kommer den ut som ljudbok?

 3. Göran S skriver:

  Spännande. Den står på inköpslistan.

 4. Nils skriver:

  Hej Anders,

  Hur kom det sig att just du lycksdes få foska fritt i säpos arkiv?

  1. Anders Jallai skriver:

   Det står i efterordet (epilogen) i nya boken.
   AJ

 5. Nicke Nyfiken skriver:

  Till Anders Jallai:
  Den fiende du letar efter är varken beroende av nationer eller institutioner. Du pekar ut Ryssland men du har bara delvis rätt. Jag ska inte förstöra din jakt på sanningen men jag kan ge dig ett tips på vägen:
  Vilken grupp tjänar på att skapa oro och kaos i världen? Vilken grupp har möjlighet att skapa oro och kaos i världen? Vilken grupp har nu lyckats få exempelvis Sverige att ställa upp med SOG för att skydda Malis enorma guldreserv som "förvaltas" av Världsbanken (genom EDA)? Tänk globalt Anders. Tänk minsta gemensamma nämnare. Du jagar bara det ovetande fotfolket just nu. Vilka är det som drar i trådarna på alla dessa marionettdockor? Vilka är det som gömmer sig i mörkret bakom CIA, FSB och KSI? Vem utsåg Bertil Lundin till hemlig chef för KSI? Granska hans släkt så hittar du den första stora ledtråden. 😉

 6. Christer skriver:

  Ändå var det Klas Bergenstrand, en socialdemokrat och medlem av etablissemanget, som gav dig tillstånd att forska i SÄPO-arkivet. För övrigt samme Bergenstrand som satt i Palmeutredningen och hjälpte till att styra den käpprätt åt helvete. Vad tror du Anders? var Bergenstrand en NATO-agent eller en KGB-lakej?

  Din blogg är väldigt intressant och informativ men jag är av naturen skeptisk till personer som ägnar sig åt underrättelseanalys och samtidigt slänger sig med marxistiska termer som ”bourgeoisie” 🙂

 7. sverkers1 skriver:

  Jag ser till min glädje att "Nicke Nyfiken" är ytterligare en som hajat själva kärnan.
  Få se om Anders vågar vända på den stenen.
  Om han vågar det, så vågar han nog inte skriva om det.
  Ger ytterligare en ledtråd:
  Vad är den gemensamma nämnare, på de ultrakapitalister i USA, som bistod med det kapital till den perversa bolsjevikiska kommunism i den s.k ryska revolutionen?

 8. Viggen skriver:

  Läser nya versionen av – Spionen på FRA 2.0, har hunnit halva, den är lättläst och mycket intressant.
  Efternamnet på Loklints närmaste medarbetare ger en mängd uppslag på märkliga kopplingar till personer. Ett annat exempel är sonarexperten, där AJ har bearbetat fakta till sin romanform, tror inte många läsare vet bakgrunden.

 9. Robban skriver:

  Är nästan klar med boken. Ska bara äta lite frukost.
  Bättre än originalet och många saker klarnar när man läser den andra gången.
  Gillar bilderna på FRA spionerna

 10. Lidingö-Lars skriver:

  Hur många exemplar av boken "Spionen på FRA" hur du sålt?

  / Lidingö-Lars

 11. Jojje skriver:

  Anders:
  Klas Östergren beskriver i sina romaner Gentlemen och Gangsters, framförallt den senare, hur en organisation företrädd av en figur kallad Envoyén. Denne beskriver sig som en städare med en budget bestående av små skitposter från olika departement. Hans jobb är att skyla över, städa upp och rädda viktiga människors heder. Detta för tankarna till det du brukar skriva. Har du läst Klas böcker och har du någon aning vad Klas hämtat sin inspiration? Kan han ha vistats i utkanterna av denna värld eller känner han folk? Eller är det bara fiktion av en skicklig författare?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej! Jag tror att det handlar om det som jag kallar för "Skuggregeringen". Läs i nya boken Spionen på FRA 2.0 så får du veta vad de håller på med.
   Med vänlig hälsning, Anders.

 12. Börje Anderson skriver:

  Mycket bra! Bättre än originalet och spännande med de två andra spionerna på FRA. Hur många ryska spioner fins det på FRA egentligen? Kanske dags att för en statlig utredning av hela verksamheten.

 13. Jonas skriver:

  Ska bli mycket spännande att ta del av denna nya version av boken. Kommer den att komma som ljudbok? När?

 14. Rutger skriver:

  Ska bli mycket spännande läsning. Passar utmärkt efter Spionjägaren och Nationens Intresse. Det som slår mig är hur mycket större det här är än jag tidigare trott. Om, och allt tyder ju på det, det var NATO ubåtar som var inne på svenskt vatten så ställer ju det mordet på Palme i en helt ny dager.
  Palme tvekade att lämna över protesten mot Sovjet. Misstänkte han att det var NATO ubåtar? Visste han? I så fall är mordet baserat på helt fel uppgifter eftersom ubåtarna troligen är en del av motivet.

  Om Palme visset att det var NATO ubåtar kan det vara t.ex. CIA som ville tysta honom innan han hann åka till Moskva och skvallra.
  Det kan varar Sovjet som retade sig på Palmes stor ord om kärnvapenfri zon, fred och samtal när han samtidigt lät NATO leka krig på Sveriges bakgård. Han åkte ju även till Indien för försöka få hem Bofors 8 milja. affär, det gillade nog inte Ryssland med tanke på närheten till både Ryssland och Afghanistan (Som Palme kritiserade Ryssland för)

  Oavsett vad så tror jag inte att den lilla grupp som utförde mordet är samma som planerat det. En utomstående org. vill säkert inte skicka in en egen grupp utan man nöjer sig med en person som får hjälp av en uppeldad grupp av Palmehatare inom Polis, Militär och kanske Säpo. Holmér kanske själv var med, han var ju aldrig omtyckt som Säpo chef vilket kan ha fått honom att vilja sabotera för dem som saboterade för honom.

 15. Johan skriver:

  UNDERBART BRA BÖKER! Anders jag förväntar mig att du skriver mer, kan inte sluta läsa när man väl börjat.

  //Johan

 16. Ingemar Gustavsson skriver:

  Denne Matti Svensson som förekommer i "Spionen på FRA 2.0" har drag som verkligen liknar Jan Guillot. Har jag fel på den punkten måntro?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *