Anders Jallai

Mr X avslöjar allt om DC-3:an

DC-3:ans besättning

Så fort jag funderar på att minska skrivandet på hemsidan dimper det åter ner ett positivt mejl från någon av er som tackar för mitt envisa arbete. Sådant värmer och gör att jag vill fortsätta berätta. Jag vill berätta och Ni vill veta mer.
Här kommer något intressant och för mig personligen en stark upplevelse. Det är när jag för första gången träffar Mr X men i det läget inte visste att det var den omtalade medarbetaren till GRU-spionen Stig Wennerström. Den svenska flygöversten som greps för spioneri mot Sverige sommaren 1963.

Jag hade fått ett namn droppat från en viktig Säpokontakt. Hen ville att jag borde söka upp en äldre man i Västsverige. Mannen bodde i närheten av Lidköping, fick jag veta. ”Han har mycket att berätta”, fick jag höra från min värdefulla kontakt på Säpo. Jag fick även namnet på mannen. Hans förnamn var Gunnar. Gunnar hade först arbetat i Flygvapnet och senare större delen av sin karriär i FRA. Jag vet än idag inte om Säpo redan kände till att Gunnar var Mr X, Wennerströms okända medarbetare eller om det bara var en ren tillfällighet. Gunnar berättade i alla fall att den svenska underrättelsetjänsten och FRA hela tiden vetat, både vad som hände DC-3:an och var flygplanet låg någonstans. Allt letande och alla frågetecken kring olyckan hade varit en teater, regisserad av, ja förmodligen vår regering. Vem annars? För det är väl så att vi fortfarande är ett suveränt land …

Ni känner säkert igen en del från boken ”Spionen på FRA” eftersom mina intervjuer med Mr X ligger till grund för en del av storyn i boken. En intressant detalj är att min intervju med Mr X inte ansågs få plats i DC-3:ans haveriutredning 2007. Istället går det att läsa i utredningen: ”Gunnar X hade inget mer att tillföra som rörde DC-3:an.” Det är en gigantisk omskrivning av verkligheten!
Ta del av vad Mr X hade att säga om DC-3:an i mitt utdrag från min dagbok och döm själva!

16 Comments

 1. Albert skriver:

  Intressant!

  Jag fastnade för ett uttalande av Mr X:

  ”Det finns två arkiv på FRA. Ett vanligt och ett kval-hemligt som bara
  cheferna och några få, av engelsmännen godkända så att säga, har
  tillgång till …”

  Vad kan det vara för engelsmän som har sådant inflytande över den svenska signalspaningen?

  Mvh,

  Albert

 2. Albert skriver:

  Intressant!

  Jag fastnade för ett uttalande av Mr X:

  "Det finns två arkiv på FRA. Ett vanligt och ett kval-hemligt som bara
  cheferna och några få, av engelsmännen godkända så att säga, har
  tillgång till …
  "

  Vad kan det vara för engelsmän som har sådant inflytande över den svenska signalspaningen?

  Mvh,

  Albert

 3. Michael Gajditza skriver:

  Hej Anders!
  Long time no hear! *L* Intressant artikel! Bortsett från de vanliga frågorna så väckte den en fundering till hos mig som jag uttrycker spontant nu men som jag faktiskt ska ta med mig hem och fundera lite djupare på.

  Det jag kom att tänka på är frågan om lojalitet. Man ska ju vara lojal mot sitt land etc. etc. men om det visar sig att den/det man visar lojalitet under lång tid ljugit, myglat, trixat, dolt o.s.v, är man då skyldig att upprätthålla den lojalitet som man en gång kände? Den som i en sådan situation vänder sig till någon annan och överför sin lojalitet dit, är han en förrädare eller är det samhället som ljugit och bedragit som är förrädaren? Juridiskt vet jag vad svaret är men moraliskt?

  1. Anders Jallai skriver:

   Bra frågeställning. I bland kan det självklart vara rätt med civil olydnad men det beror på situationen. Vi har flera exempel i historien där det efter några år visade sig vara rätt att protestera eller förråda. Vi skulle behöva ta tag i en del här i Sverige och rensa ut gammal skit i garderoberna. Det är min drivkraft i alla fall. Sedan att några få personer känner sig utpekade, är ett relativt billigt pris att betala, tycker jag. Speciellt om det inte drabbar tredje man.
   Jag blev förrådd av Sverige, trodde jag. Nu visar det sig, att det var en relativt liten grupp "nationalister" som jag litade på och som i dagens ljus visar sig vara de riktiga landsförrädarna. AJ

   1. Michael Gajditza skriver:

    "Nationalist", inte många positiva tankar det ordet föder nuförtiden. Historia är alltid roligt att läsa och särskilt då det, som du säger, visat sig vara rätt det som man först sa var så fel. Björn Gillberg på miljöområdet här hemma kan man säga mycket om men civilkurage har han visat!

    Det kommer nog för övrigt också att visa sig att en grupp inom Stockholmspolisen, den redan dömde Göran Lindberg och lite löst folk med starka band till Rosenbad haft alla fingrarna i flera kakburkar de senaste 10-15 åren. Det går ett tag men det finns en sak som nästan alla typer av den sorten till slut åker dit på. Dom fortsätter alltid för länge i någon sorts skapad känsla av osårbarhet. Av historien lär vi oss också att vi inget lär oss av historien.

    1. maminka skriver:

     Kopplingar mellan höga polischefer och Rosenbad genom sex i olika kategorier är kända. Tänk att höga beslutsfattare som de Geijer, Palme och Fälldin skyddades till varje pris. Först är alla upprörda, sedan efter ett tag faller allt till glömska och nya vidrigheter uppstår.

 4. Jakob skriver:

  Skriv något här!
  Två frågor:

  1. Kontaktade du Christer L efter intervjun? Vilken förklaring hade han i så fall till sin bedömning av Mr X:s uppgifter?

  2. Hur har du bedömt Mr X som källa? Du pekar ju samtidigt ut honom som Wennerströms medhjälpare och därmed landsförrädare. Detta borde rimligen innebära vissa komplikationer vid källvärderingen. Fick du t.ex. klart för dig var denne man hade sina lojaliteter?

 5. Jakob skriver:

  Ytterligare några undringar:

  Varför var det viktigt för FRA att DC3:an inte hittades? Om planet återfunnits redan på 1950-talet, så hade man väl noga sett till att ingenting om signalspaningsverksamheten kommit ut till allmänheten? Att det funnits ovanligt mycket radioutrustning ombord hade FRA givetvis hemlighållit. Man hade snarast avlägsnat all FRA-apparatur där på botten, så att det alltjämt skulle ha sett ut som en oskyldig skolflygning.

  Och av en kommande haveriutredning fanns knappast något att frukta. Givetvis hade regeringen full kontroll över varje stavelse i en sådan vid den här tiden, om det rörde sig om militära ting med utrikespolitiska implikationer.

  Så jag ser inte riktigt vilka motiv FRA skulle kunna ha haft. De borde ha känt sig tämligen trygga. En mörkläggning visste man hur som helst att det skulle bli. Med eller utan plan. Frågan är om det inte rentav hade varit lättare att begrava hela historien inför framtiden, om DC3:an hade hittats på ett tidigt stadium., och kropparna kunnat bärgas.

 6. Anders Jallai skriver:

  Det var DC-3:ans position som var det hemliga. Vi kunde inte bärga på det stora djupet (125m) 1952. Däremot var man orolig att Sovjet kunde det. Den rätta positionen måste hållas hemlig till varje pris. Det kostade 51 års ovisshet. AJ

  1. maminka skriver:

   Hur länge tror du det ska dröja innan svenska folket och anhöriga till omkomma på Estonia ska få veta vad som egentligen hände och vad som orsakade katastrofen? Explosion på båten, hemliga vapen el. material som fraktades? Terrorister? Något måste det vara för att alla höga politiker både från sossar och Alliansen tystade ner och motsatte sig bärgningen av båten.

 7. Kjell Lundberg skriver:

  Hej Anders!

  Tack för boken Spionen på FRA. En av, för att inte säga, de mest spännade böcker jag läst med en perfekt cliff-hanger. När kommer fortsättningen? Jag kan nästan inte vänta.

  Kjell Lundberg

 8. Anders Jallai skriver:

  Tack Kjell! Tanken är att det ska bli tre böcker i serien om Anton Modin. Andra delen "Landsförrädaren" kommer i början av maj 2011. AJ

 9. Stefan skriver:

  Hej Anders och Tack för mycket intressant läsning, både boken och här på sidan..
  Boken var riktigt spännande och jag väntar på uppföljaren…

 10. Mikael Granholm skriver:

  Hej !

  Tack för en mycket bra och kittlande bok som Spionen på FRA är ?
  Det som tas upp i boken är mycket fängslande !
  Märkets fyr som du skriver om i boken, finns den på riktigt ? Och platsen där u båten sänktes 1982, ligger den mitt i ett skjutfältsområde vid Väddö ? Tittade lite planlöst på lite sjökort via Eniro och hittade en plats en bra bit ut i havet som det både var ankringsförbud och dyk förbud på. Var det där ubåten sänktes ?

  Mvh / Mikael Granholm

 11. Ulf E skriver:

  Spännande möte, och det verkar varit en stark motivation till ditt fortsatta skrivande/arbete.

  För mig som mer allmänt intresserad är detaljer som namnen (Mr.X mfl) inte någon stor betydelse. Jag är mest undrande inför drivkrafterna, de är så främmande. Girighet kan jag förstå, men ideologi och religion, fattar inte dessa. Just detta mörkande, eller varför händelserna utspelas i första skedet. Hm, det är nog drivkraften makt jag kanske inte förstår(finns den). För att observera det som beskrivs som oligarkins järnlag går att se i vardagslivet, i ett företag, eller organisation. Rackarns, ämnets flykt! Jo, namn var det. Är jag helt vilse?, i din PDF anger du ett intervjunamn i fotnoten, är det inte den gamle mannen? Som sagt inte av betydelse för mig men jag blev lite förvirrad av hemlig/ohemlig signalen.

 12. Anders Jallai skriver:

  Hej, Ulf! Pdf:en är ett utdrag ur den ofullbordade faktabok som jag skrev om DC:3an.
  Jag la ned planerna på den boken och skrev min fiction trilogi istället. Namnet på Mr X – Gunnar Anderson i fotnoten är fingerad.
  Tack för ditt intresse.
  AJ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *