Anders Jallai

Spionen på FRA fortfarande aktuell!

SPIONEN PÅ FRA 2.0, utkommer sommaren 2014

Hej, ja det har varit tyst ett tag. Jag är ledsen för det. Har haft det lite körigt med både det ena och det andra. Men jag jobbar på! Jobbar med research (både i Sverige och utomlands) till en kommande bok, som varit mycket intressant, och även tagit all tid. Tyvärr måste jag prioritera; om jag ska hinna bli klar till augusti. Då är det tänkt att Reine Brynolfsson ska börja läsa in den femte Anton Modin boken. Så det är bäst att skynda sig…

För övrigt så kommer jag att skriva mer på www.jallai.se så fort jag är klar med bok 5. Dessutom: Palmemordet hade årsdag i fredags. Såg att SvD grävt upp lite gammal skåpmat. Om ni vill veta var deras källor hör hemma så börja med att läsa Granskningskommissionens utlåtande från 1999:
http://www.government.se/sb/d/108/a/1244
Det är Inga Britt Ahlenius (FN) undersökning om hur Palmeutredningen genomfördes. Hon var som ni vet mycket kritisk till Palmeutredningens arbete och har idag anslutit till de som tror mer och mer på ”Landsförrädarspåret”.
I Granskningskommissionen finns allt som idag är värt att veta. Mitt eget tidigare inlägg: https://www.jallai.se/2013/01/landsforradarsparet-stay-behind/
Är också fortfarande aktuellt. Personligen tror jag det är så långt vi kommer idag och det är ganska nära ”hela” sanningen. Det finns några ytterligare detaljer rörande mötes-scenarier och de märkliga mord-kulorna som behöver utvecklas lite till. Återkommer om det i framtiden.

ÖVRIGT: Putin håller på att invadera Ukraina!
”Först tar vi Georgien, sedan tar vi Ukraina och sedan …. (Baltikum??) Rysslands militärbudget (läs: storlek på försvar) är 10 % av USA:s och ungefär lika stor som EU-landet Frankrikes försvarsbudget. Hur svårt kan det vara…

Läs gärna om Spionen på FRA. Den är fortfarande aktuell. Det kommer en ny uppdaterad och omskriven version av den till sommaren både som pocket och Ebok/POD.
Ta hand om er så länge och ge inte upp hoppet. Ta en öl eller två istället och gå en långpromenad i solen (när den visar sig).

MVH, Anders Jallai

Foto: Per Hedengren 2014

32 Comments

 1. Björn Larsson skriver:

  "Det är ett jäkla skitjobb men någon måste ju göra det!" (Apropå bilden ovan.. 😀 )

  Annars, angående Ukraina, ganska otäckt att se de likheter som finns mellan dagens situation och den som rådde före WW II. En revanschistisk stormakt som iskallt räknar med att segrarmakterna från det förra kriget (det kalla i det här fallet) vill försöka undvika krig till varje pris, nästan. En statschef som valts demokratiskt, men som mer eller mindre avskaffat demokratin. Som dessutom använder tyska/ ryska minoriteter som ursäkt för att invadera och ockupera grannländer. Ett tandlöst NF (numera FN) som inte kan göra ett skvatt för att förhindra agressionen. Och slutligen ett Sverige som avrustat nästan hela försvaret.
  Kusligt.

  1. Bengt skriver:

   Tyvärr var väl detta att vänta med flottan vid krimhalvön. Putin har säkert också trycket inifrån där Krim mycket är en symbol inom säkerhetspolitik. Om människor sedan önskar större öppenhet, liberalism så får det just nu stå tillbaka för t.ex. propagandan

 2. Översättare skriver:

  Hej Anders,
  Vi glädjer oss, skall bli intressant att läsa "The inside story"!

 3. Anton J skriver:

  På vilka grunder skriver du om den första boken Anders? Har det framkommit nya uppgifter eller vågar du ta ut svängarna nu än när du skrev den?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Anton! Jag har skrivit om den dels av redaktionella skäl men det finns annat också som jag återkommer till när det är dags för utgivning.
   Anders Jallai

   1. Tobbe skriver:

    Kan du ge ngt prel datum för när "version 2.0" kommer o släppas?

    För övrigt, vore väldigt intressant o läsa om dina tankar, vad du tycker o tror ang vad som händer o sker nere i Ukraina?

    1. Anders Jallai skriver:

     Boken håller på att färdigställas men vet ännu inget releasedatum. Till sommaren är planen.
     MVH Anders Jallai

 4. Bianca skriver:

  Hej Anders,
  Välkommen tillbaka! Jätte spännande att Du hinner skriva lite här också ännu mer spännand med den kommande boken! Kan nästan inte bärga mig… läser dock under tiden Operationen Norrsken av Christoph Andersson. Mycket fakta man känner igen och en hel del nytt för mig…

 5. Viggen skriver:

  Bra besked om nya böcker. Det där med -research både i Sverige och utomlands som varit mycket intressant- gör att mina tankar går till Italien och mini-ubåtar.
  Svenska marinen blir mindre, nya ubåtar dröjer, Ryssen rustar. Finans/Försvars-minister Borg låter sitt språkrör Enström fortsätta och berätta om satsningar på försvaret.
  Diplomaten Bildt skäller på Ryssen om Ukraina, eller förklarar att Ryska Bombplanen, påsken 2013 övade mot USA hangarfartyg egentligen. Visserligen har MUST efter analys kommit fram till att FRA Lovön var ett av målen för kärnvapen. Verkligheten sipprar fram på flera håll.

 6. Olle skriver:

  Hei Anders!
  Undrar just om du läst statskupp i slowmotion av Ole Dammegård, i så fall hmmm kommentar

 7. @martinsidearm skriver:

  Hej!

  Hur gick det med dyktillståndet på Estonia? Är det dags i sommar? Minns jag läste i Ny Teknik för nästan ett år sedan att SEA ansökte, tänkte inte mer på det förrän nu när jag läst dina första tre böcker. Hoppas det blir av, de där gamla VHS-inspelningarna gör ju ingen glad.

  Måste tillägga att jag aldrig varit speciellt konspiratorisk, men att du övertygar i dina berättelser och det känns som att man lärt sig något och ser på världen med andra ögon efter att ha läst.

  Kör hårt och hoppas du får dyka på vraket.

  1. Anders Jallai skriver:

   Nej, ingen dykning till Estonia i sommar är planerad. Vi får hoppas på nästa år.
   MVH, Anders Jallai.

 8. Fredrik skriver:

  Hej, har du några exemplar av "Spionen på FRA" liggandes, den går nämligen inte få tag på. Jag har köpt de andra böckerna efter inrådan från kollegor men jag kan ju inte börja läsa böckerna i fel ordning!

  1. Anders Jallai skriver:

   Den är tyvärr slut och kommer ut i ny omarbetad upplaga före sommaren. Inget datum bestämt men jag återkommer när det är dags. Har tyvärr inga böcker i lager.
   MVH Anders Jallai.
   PS. Du kan läsa den som ebok eller ljudbok.

 9. NoName skriver:

  Ubåtskonferans i Australien.
  Sweden’s “deep state” talking… http://www.youtube.com/watch?v=h_AY-67oZAk

 10. Tobbe skriver:

  Hej Anders,

  Läste denna mycket intressanta artikel på Expressen idag, vad säger du om detta? Måste väl göra dig väldigt intresserad o exalterad över dessa uppgifter och att de kommer fram?! 😉
  Stämmer ju mycket väl med vad du skrivit o sagt här på sidan… 🙂
  http://www.expressen.se/nyheter/sapo-chefens-nya-

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej! Ja, det var intressant men inga nyheter. Frånstedt berättade det här för mig redan 2009 då jag intervjuade honom inför skrivandet av Landsförrädaren. Han säger i stort sett samma sak i den här intervjun (sist i inlägget) https://www.jallai.se/2012/04/mer-om-barbrogruppen

   MVH.

   1. Sir Edward Grey skriver:

    Anders,

    I din intervju med Frånstedt som du länkar till (mellan 2-3 min in) refererar Frånstedt till ett samtal han har haft med "Barbro" där denne säger att "de kan ha varit där i närheten", varefter Frånstedt drar slutsatsen att wt-männen från mordnatten kan varit från Barbrogruppen. Kan du säga om det här samtalet ägde rum efter mordet, dvs är det Sveavägen på mordnatten Barbro syftar på med "där i närheten".

    1. Anders Jallai skriver:

     Jag tror att han menar att när han själv hörde om walkie–talkie–män runt mordplatsen (1986) så kom han att tänka på att det "mycket väl kunde vara den här gruppen" (Brabrogruppen).
     Barbro berättade om gruppens spaningar för Frånstedt någon gång senare hälften av 1970-talet som jag förstått det hela. Det var Rikspolischefen Carl Persson som initierade kontakterna med Barbro– och Leon–grupperna vilket kan bevisa att det rörde sig om Stay Behind. MVH

     1. Sir Edward Grey skriver:

      Tack för svar!

      Hur förhåller sig egentligen Barbrogruppen till AGAG? Ibland får jag intrycket att AGAG är ett samlingsnamn på Stay Behind, men ibland verkar det endast vara ett namn på en cell / mindre grupp. Barbro och Leon däremot måste väl förstås som mindre grupper inom Stay Behind.

      I den här artikeln ur Aftonbladet från 1993 får man ju definitivt intrycket av att AGAG är en mindre grupp. Stay Behind nämns inte, men efter vad som senare framkommit finns det väl inget tvivel om att det rör sig om det.
      http://www.4shared.com/office/CAMDafvw/Aftonblade

      I övrigt så är det ju litet fascinerande att PU till Aftonbladet 1993 uppger att de har granskat AGAG i flera år, men inte överlämnar något materiel alls till Grk, som ju kritiserade PU för att inte ha tittat på om mordet kunde vara organiserat av polis eller militär.

     2. Anders Jallai skriver:

      Aktionsgruppen Arla Gryning bildades sannolikt runt 1978 i samband med att Stig Bergling misstänktes för spioneri. P g a sitt arbete på militära SÄK (OP2) hade han kunskap om Stay Behind. Istället bildades AGAG med helt ny personal och ny organisation. Den äldre Stay Behind som Bergling kände till fortsatte existera parallellt med AGAG men utan fotfolk/operatörer.
      PU kan inte utreda AGAG utan ett mandat från regeringen. Den här regeringen kommer inte att ge det men vi får se vad som händer efter valet. Men visst är det märkligt med passiviteten.

     3. Sir Edward Grey skriver:

      Hej igen,

      Nu börjar det bli spännande.

      Du säger att AGAG bildas 1978 med helt ny personal, men vi vet ju via Ortmark att Barbro är verksamma tidigare på 70-talet. Betyder det här att Barbrogruppen inte ingår i AGAG?

      Men vilken grupp är det i sådana fall som finns på Sveavägen? Barbro eller en cell ur AGAG? Eller är båda på plats?

     4. Anders Jallai skriver:

      Hej, jag kan inte utveckla det mer här. D v s vilka som ingick i vad men mycket tyder på att en ny grupp bildades runt 1978. Kommer helt säkert att återkomma om det. Det vi vet idag, tack vare Olof Frånstedt, är att IB/SSI drev sådana här spaningsgrupper på stan och en av dem var Barbro–gruppen en annan Lennart–gruppen. Men det var på 1970-talet som du skriver. Vad som sedan hände på 1980-talet är pudelns kärna…

     5. Sir Edward Grey skriver:

      Stor förståelse för att du inte kan utveckla det, men vi är många som är tacksamma över att du fortsätter gräva!

      Det känns annars när vi kommer till de här grupperna med anknytning til SB/AGAG/SSI/IB att man vandrar rakt in i spegellandet. Det är inte bara oklart vilka som som ingår i dem, utan också hur många grupper som finns, deras inbördes relationer och deras egentliga lojaliteter. En del grupperingar sägs ju tom ha spionerat på varandra.

 11. Daniel skriver:

  Hej!
  Jag tycker att Spionen på FRA skiljer sig från de följande två, inte bara genom att de är mer välskrivna utan också ideologiskt. I Spionen får man känslan av att du oreserverat tar ställning för Nato, vilket absolut inte är fallet i de två andra. Vad ligger bakom detta?

  Har du fått några reaktioner på dina teorier på ubåtskränkningar, Palmemordet respektive Estonia från folk "på insidan"?

  Vänligen
  /Daniel

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej! Det stämmer att min karaktär Anton Modin tar ställning för Nato i "Spionen på FRA". Bill Bergman och Nuder är inte för Nato. Karaktärerna har olika åsikter. Anton Modin är i sin grundideologi konservativ. När han utsätts för händelser i rikets intresse som rör honom personligen omvärderar han sin grundinställning och ifrågasätter därför också sina handlingar. Exempelvis när han får reda på att Nato använt sig av PSYOP (psykologiska operationer) i Sverige under det kalla kriget; och att han och hans kollegor inom försvaret blivit lurade på olika sätt, då blir han förbannad (Natoagenten). Men han förblir konservativ trots det. Det märker du om du läser Bilderbergmötet. Han tar uppdraget att rädda prinsessan Madeleine och höjdarna i Bilderberggruppen trots att han ogillar det de gör. Om du jämför med ex Guillous Carl Hamilton så är hans grundideologi liberal vänster, t o m kommunist. Att han mördar civila i nationens intresse ter sig obegripligt, tycker jag. Men det får Guillou förklara. MVH.

   1. Gurra G skriver:

    Att Hamilton mördar har väl dels lite med Hamiltons uppfostran men mest med inflytandet som DG/Birger Elmer har över honom att göra? Han är betydligt mindre självständig än vad han själv tror. Och militär i ryggmärgen i det att han lyder order utan att ifrågasätta. Åtminstone till en början innan han blir sjuk och personligt indragen på ett sätt som gör att han fortsätter med sitt dödande.

    Anders: Har du träffat Barbro? Vet du om hon lever fortfarande? Var, i så fall? Hon borde väl vara över 80 vid det här laget?

    1. Anders Jallai skriver:

     Barbro är tyvärr död. Sökte henne för några år sedan men hann tyvärr inte intervjua henne. Synd! Hon hade en bakgrund från FRA och senare FRO och jobbade undercover åt SSI och IB–03. Verkar ha varit en tuffing enligt de som kände henne. Lite Thatcher-typ.

 12. Daniel skriver:

  Ok, tack för det. Ja, Carl Hamilton är en på många sätt osannolik karaktär . Och på tal om svenska deckarikoner tycker jag att din teori om Palmemordet verkar trovärdigare än GW:s teori. Har du någon åsikt om den (GW:s teori alltså)?

  1. Anders Jallai skriver:

   GW säger att det finns inblandning av säkerhetsfolk. Han beskriver inte vilka dessa är mer än att någon jobbar inom Säpo. Han har som jag uppfattar det inte hela bilden. Det var väldigt få som visste något om Stay Behind och Arla Gryning för bara några år sedan. Att Frånstedt berättade för mig var lite av en sensation, tyckte jag då och öppnade upp dörren för att komma vidare …

 13. Anton J skriver:

  Vad hände med den inspelade filmen från Lilliansskogen i boken Spionen från FRA? Vad var tanken med den från början? Den får ju ingen betydelse i boken. Tack för alla spännande böcker och intressanta fakta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *