Anders Jallai

Sveriges hemliga skuggregering

 

William Colby CIA

 

Är det våra politiker som styr Sverige? Eller har vi en skuggregering? En mycket känslig fråga – jag lovar. Och en fråga som framför allt ingen svensk reporter av rang  vågar ställa. Då är sannolikt karriären över, åtminstone i det här landet. 

 

Både för dig som vet mycket och kanske dig som inte vet så mycket om ämnet är det hemliga svenska Nato-samarbetet under kalla kriget viktigt att förstå. Sverige bestämde någon gång under början av 1949 att Sverige säkerhetspolitiskt skulle förbli alliansfritt och neutralt ifall en ny konflikt liknande det första och andra världskriget skulle uppstå igen. Det var en riskabel balansgång men med färska erfarenheter från andra världskriget, då Sverige klarade sig från konflikt hade man goda grunder att vilja fortsätta den vägen. Att de i Norge, Danmark, Finland och framförallt England ansåg Sverige vara fega, konflikträdda och framförallt profiterade på de andra västländerna i Europa var en annan sak. Något som vi än idag lever med. Jag träffar ofta våra skandinaviska grannar i mitt arbete och jag vet att det fortfarande talas om det här – hur Sverige smet undan sitt ansvar under det andra världskriget. För att inte tala om britter. Där är t o m ämnet svårt att ta upp utan att hamna i bråk. Men jag brukar klara mig eftersom jag alltid tar deras parti. Vi lät nämligen nazisterna använda vårt territorium för att omgruppera sina trupper mot våra egna grannländer, Finland och Norge och det går inte att försvara! Lite som att låta inbrottstjuvar och rånmördare använda din lägenhet för att över balkongen eller genom väggen ta sig in i grannlägenheten för att råna och mörda, allt bara för att komma undan själv.

 

Tysktransiteringen genom Sverige

 

Men i alla fall – nu valde Sverige med Tage Erlander i spetsen, den vägen efter att planerna på ett Nordiskt försvarsförbund kraschat säkerligen med CIA:s hjälp. Danmark och Norge gick med i Nato, Sverige förblev neutralt. Men inte nog med det – vi insåg att vi ändå måste samarbeta med Nato för att inte hamna under det Sovjetiska paraplyet som ex Finland och Österrike gjorde. Vi började sålunda i största hemlighet att samarbeta med Nato och framförallt gick detta samarbete logiskt nog genom underrättelse- och säkerhetstjänsterna. Colby beskriver ingående det samarbetet i sina memoarer men jag hoppar över det här. Vi vet ju redan …

 

Sven Aspling, Natoagent?

 

I boken Honourable Men, My life in the CIA skriver William Colby om hur han byggde upp Stay Behind-nätverket, det som senare sannolikt kallades AGAG, Aktionsgruppen Arla Gryning i Sverige. Han fick uppdraget tidigt 1951 av Gerald Miller, CIA chef över OPC, Covert Operations Western Europe. Colby skriver:

 

Tidigt 1951, kallade Gerry Miller in mig för att säga att han ville att jag öppnade upp en OPC avdelning i Stockholm (CIA:s avdelning för paramilitära operationer eller Black Ops). / — / En CIA station fanns redan i Stockholm och Colby skulle hålla en viss självständig kontakt med OSS (Office of strategic services, senare CIA) i Stockholm. Men samtidigt bara rapportera direkt till OPC i Washington.    

 

CIA operatören William Colby blev alltså chef för Black Ops i Skandinavien och ett av de första uppdragen var att skapa ett Stay Behind nätverk i Sverige. Han fortsätter:

 

Jag började med att söka upp intressanta politiska profiler i Sverige som högste sekreteraren för det socialdemokratiska partiet (Sven Aspling) och den ledande advokaten för svenskars rätt att lämna den svenska kyrkan. Det här förstärkte mitt ”cover” i Sverige för att undvika att bli avslöjad (som CIA).

 

Det sista stycket är intressant för att det visar att CIA redan från början infiltrerade socialistiska personer och organisationer, helt enkelt för att det gav dem ett bättre skydd (disguise) från att avslöjas som CIA agenter. Något som fortsatt ända till våra dagar. I sina memoarer fortsätter Colby att berätta om hur han i detalj satte upp Stay Behind nätverken. Han berättar att i ett skandinaviskt land som förmodligen är Sverige, kunde han arbeta öppet med den inhemska underrättelsetjänsten, gissningsvis Thede Palm på T-kontoret som senare blev IB och SSI. Han värvade lokala ledare som sedan skickades utomlands för träning i gerilla-, sabotage- och psykologiska operationer på skolor som drevs av CIA eller deras Nato-allierade (England). Colby fortsätter:

 

En kontakt jag hade var chefen för underrättelsetjänsten i sitt land. En tystlåten, intellektuell person med låg profil från den gamla skolan. Han var urtypen för en klassisk ”Spymaster”. Mycket taktfullt spelade han spelet med oss och hjälpte till att bygga det hemliga Stay Behind nätverket.

 

Den här personen är gissningsvis Thede Palm, chefen för T-kontoret som senare manövrerades ut ur den hemligaste underrättelsetjänsten av Birger Elmér och Olof Palme, vilket han beskriver i sin bok Några studier till T-kontorets historia. Colby berättar också det intressanta att han skaffade sig oberoende agenter (assets) vilka han använde till att bygga upp reservnätverk ifall det första som byggts i samråd med den lokala underrättelsetjänsten och regeringen, skulle fallera i ett gryningsläge eller i fall den lokala regeringen skulle bestämma sig för att samarbeta med ockupationsmakten och på så sätt förråda Stay Behind nätverket (sid 96). Det här sista stycket är kanske de viktigaste raderna i hela boken! Colby skriver att det även byggdes upp reservnätverk i vissa länder där man misstänkte att regeringen skulle svika eller förråda Stay Behind nätverket när det väl gällde och istället välja att samarbeta med ockupationsmakten, Sovjet! Tanken jag får här är att AGAG, Aktionsgruppen Arla Gryning som förekommer i Landsförrädaren som möjliga statsministermördare, mycket väl skulle kunna ha varit ett sådant reservnätverk och då till det som kallades Krigs IB som också sägs ha haft ett Stay Behind nätverk med Birger Elmér i spetsen. Därför är det än idag nästan ingen som talar om AGAG. Och om vi fortsätter spekulera, slår mig tanken att just i Sverige under Palmes styre fanns det fog för CIA att misstänka detta: nämligen att regeringen skulle svika och istället välja att samarbeta med ockupationsmakten Sovjet. Precis som vi gjorde under andra världskriget med Hitler. Ett verkligt tecken på ett sådant ”färräderi” mot Stay Behind och Nato, var att Olof Palmes regering, kort före mordet  i november 1985, föreslog i en proposition att den svenska polisen inte skulle ingå i beredskapsorganisationen utan bistå en främmande makt under ett ockupationsläge, för att som man sa: hålla ordning på samhället även under en ockupation. Det här, vet jag, upprörde många inom polisen 1986 och speciellt inom det som kallades beredskapspolisen. En poliskår som än idag finns och som ska träda in i ett krigsläge.

 

Jane och Alvar Lindencrona

 

Åter till Colbys memoarer: Colby beskriver att till sin hjälp hade han CIA agenter i Skandinavien. Amerikaner som levde i landet under täckmanteln affärsmän eller personer med inofficiella yrken. Dessa träffade han på samma hemliga sätt som de inhemska agenterna som Sven Aspling och folkrättsadvokaten. I det här hemliga nätverket ingick sannolikt också vår Barbro med sin Barbrogrupp. Hon tillhörde samma etablissemang som Lindencrona och hade en bakgrund i FRA:s krigsorganisation. Ytterligare en agent som Colby drev var en journalist på ett tekniskt magasin. Honom och hans tekniska redaktion kunde CIA använda för att ta reda på tekniska frågeställningar, som annars skulle kunna vara svåra för CIA:s andra agenter att ställa utan att väcka misstankar. Den sista av Colbys agenter i Sverige som jag ska berätta om är, tror jag, Alvar Lindencrona. Det vill säga den svenska chefen för Nato:s Stay Behind nätverk. Colby beskriver honom på följande sätt:

 

Min andra kontakt var av en helt annan typ. En modest och framgångsrik affärsman som blivit utvald för att utveckla de psykologiska krigsföringsnätverken, främst för hans talanger som god organisatör. Han var totalt lojal med sitt hemland, men gav samtidigt inga hintar om han röstade på de konservativa i landet eller socialdemokraterna. Han var mycket intresserad av att lära sig mer om våra underrättelsemetoder och vi diskuterade i detalj nyttan med små tryckpressar i ett gryningsläge för användning av en redaktion i exil och hur man använde radiosändningar och tryckt material mot en eventuell sovjetisk ockupationsmakt.

 

Det framgår klart av Colbys memoarer att han hade en bra kontroll över det svenska etablissemanget, bestående av både socialdemokratiska politiker, konservativa affärsmän och den svenska underrättelsetjänsten. Vad det här hemliga nätverket senare kunde användas till får du reda på mer om i min nya bok Natoagenten. De styrde Sverige lite som en skuggregering och trädde in om och när det behövdes. Det kanske allra intressantaste är att det uppenbarligen inte spelade någon roll om Colbys CIA-agenter var socialister eller konservativa. Det kan också svara på frågan varför det även ingår KGB eller f d KGB och GRU agenter i nätverket. CIA och Nato använde sig av samtliga till buds stående resurser om det gynnade dem själva. Samtidigt visar det på vilket cyniskt sätt CIA och dess allierade arbetade.

 

 

 

 

Lyssna på ett kapitel ur Natoagenten som berör ämnet skuggregering. Läsare Reine Brynolfsson:

 

Med strålande säkerhetshälsningar, Anders Jallai   

 

 

Extramaterial: Läs om hur det nordiska försvarsförbundet rasade samman och Nato bildades, här: http://www.popularhistoria.se/artiklar/mot-nya-mal/

45 Comments

 1. Nils skriver:

  Helvete, Anders vilket långt inlägg men fan så intressant! Det är första gången åtminstone jag läser om det här. Min far som idag ärdöd berättade om en hemlig regering i Sverige som styrde landet lite som en sekt. Han gjorde jämförelsen med Italien. Jag fattade ingenting. Det här kommer som du skriver garanterat ingen rikstidning ta upp. Bra jobbat! Lyssnar just på Natoagenten. Grymm!

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Nils! Det var din käre far som sa det..

 2. Mustis skriver:

  Mycket intressant! Reespect.

 3. Erik W skriver:

  Det låter som en klassisk konspirationsteori. Om du inte visste det så är Sverige en demokrati.

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Erik! Visst, Sverige är en demokrati! Men det är inte det jag ifrågasätter.

  2. adamwam skriver:

   Erik W, du är den vanliga medelsvensken som fastnat i en rutintillvaro där du är nöjd med att allt är endast okej. Börja ifrågasätta allt för din egen skull och sträva mot det som är bättre istället.

 4. Roger Klang skriver:

  Redan på kvällen det första invasionsdygnet i Norge den 9 april 1940 insåg den tyska sjökrigsledningen att det fanns ett trängande behov av att få använda det svenska järnvägsnätet för trupptransport till Narvik. 10 strandade tyska jagare och en tysk ubåt sänktes den 10-13 april efter att de hade lämnat sin last med bergsjägare. I Norge under Operation Weserübung så sänktes den tunga kryssaren Blücher i Oslofjorden av norrmännen, medans Hipper rammades av den brittiska jagaren HMS Glowworm under seglatsen norrut.

 5. Roger Klang skriver:

  Av de 10 tyska jagarna sänktes 5 av britterna, resten borrades i sank av tyskarna själva när de blev utan bränsle och ammunition, allt som allt. Sjötransportvägarna till de tyska trupperna var de facto avskurna. Hermann Göring framförde en begäran till svenskarna om transitering av tyska trupper redan den 11 april. Sveriges statsminister Per Albin Hansson svarade med ett radiotal den 12 april; ”Det är icke förenligt med strikt svensk neutralitet att tillåta någon krigförande att utnyttja svenskt territorium för sina företag”…

 6. Roger Klang skriver:

  Från den 14 april fram till slutet av april byggdes BEF:s expeditionskår upp med förstärkningar på 24 500 man från Storbritannien, Frankrike och Polen. Tyskarna kunde lappa och laga fronten med några kompanier fallskärmsjägare, men led snart brist på såväl soldater, som vapen och ammunition. Den svenska regeringen utsattes för åtskilliga påtryckningar och tjat om tyska vapen- och trupptransiteringar på svenska järnvägar, men även för mutan att vi skulle få erhålla Nordnorge som krigsbyte efter kriget…

 7. Roger Klang skriver:

  Men vi vägrade att acceptera den med hänvisning till att Norge var ett kämpande broderfolk. Regeringen föll till sist tillföga för det sannolikt överlagda tjatet, och lät tyskarna skicka mat, kläder, skidor, sjukvårdsutrustning och ett trettiotal sjukvårdare till Narvik via riksgränsen. Rykten uppstod om att de 34 fullastade sanitetsvagnarna som transiterats genom Sverige inte enbart innehöll det som var överenskommet. Regeringen förlorade nerverna och tillät att ytterligare 290 ”sjukvårdare” och två läkare transiterades…

 8. Roger Klang skriver:

  Den 17 maj kom en ny begäran om transitering. Per Albin Hansson satte då hårt mot hårt och började förbereda sig mentalt för ett tyskt ultimatum. Den 28 maj återtog norska och allierade styrkor Narvik och de numerärt underlägsna tyska styrkorna retirerade mot den svenska gränsen. Den 1 juni kom en ny begäran om transitering. Orosmolnen hängde över den svenska regeringen. Den beslutade sig i ett desperat sinnestillstånd för att besätta Nordnorge och göra området neutralt enligt den så kallade Narviksplanen, därigenom hoppades de kunna uppnå att Dietls och de allierades styrkor båda skulle dra sig tillbaka…

 9. Roger Klang skriver:

  Den 3 juni träffade Sveriges utrikesminister Christian Günther sin norske kollega Halvdan Koht i Luleå för att överlägga om denna plan. Av Koht fick Günther höra att de allierade redan hade beslutat sig för att lämna Norge. Detta fick Per Albin Hansson att pusta ut. Nu var det förhoppningsvis bara en tidsfråga till dess att striderna var över i Sveriges närhet, och den 7 juni ställdes striderna mycket riktigt in, samma dag som de Allierade lämnade landet. Den 15 juni kom nya tyska krav om transitering av krigsmateriel och permittenter. Vägrade Sverige skulle det ses som en ”direkt ovänlig handling”, eller omsatt till ren svenska så riskerade vi ett krig alternativt krigshandlingar. Belgien hade kapitulerat den 28 maj, de sista brittiska soldaterna lämnade Dunkirk den 4 juni och den 17 juni bad Frankrikes regeringschef marskalk Petain om vapenstillestånd, och Norge hade övergivits av de Allierade. Schack matt!

 10. Roger Klang skriver:

  Vad gjorde Norge när Tjeckoslovakien blev invaderat och styckat den 29 september 1938 och i mars 1939? Ingenting, vad kunde de göra när det var sanktionerat av Chamberlains Storbritannien? De kunde bara fortsätta skeppa ut järnmalmen från Narvik vintertid. Vad gjorde Norge när Polen blev invaderat den 1 september 1939? Ingenting, vad kunde de göra? De fortsatte skeppa ut järnmalmen från Narvik vintern 1939 när polackerna led kval. Sedan var det norrmännens tur. Vad gjorde svenskarna när Norge blev invaderat i april-juni 1940? Fortsatte att skeppa järnmalm från malmfälten, och tyska trupper och materiel fick tillträde till det svenska järnvägsnätet. Så var det med den saken, varken mer eller mindre skuld ska vi ha och det ska sättas i relation till omvärldens agerande, inklusive Norges! Smusslandet med sanningen får man lägga oss till last, eller lägga den tidens svenska regering till last, men det är en annan historia.

  1. steelneck skriver:

   Nej, Sverige fortsatte inte att skeppa järnmalm via Narvik efter den 22:a april 1940. Tyskarna hade nämligen bombat sönder malmhamnen så att inga fartyg kunde lastas. Det här är något som många har problem med, men faktum är att ungefär lika många båtar med svensk malm sänktes i atlanten som i bottenhavet, av de allierade såväl som tyskarna. Det var inte bara tyskland som var i behov av svensk järnmalm, man måste också komma ihåg att på denna tid var LKAB störst i världen. Alla som krigade, oavsett sida hade ett skriande behov och såg samtidigt framför sig ett än mer skriande behov efter kriget. Ett citat från LKABs historik:

   ”Sedan tyskarna sprängt även malmhamnen koncentreras malmtrafiken till Luleå. Här utskeppas i juli 1940 nära 1,2 miljoner ton malm, en månadssiffra som man i Narvik inte överträffar förrän på 1960-talet. Efterfrågan på malm är stor, men produktionen går ändå på sparlåga beroende på utskeppningsproblemen. Gränges malmflotta blev svårt åtgången, 16 fartyg sänktes. Sista krigsåret är LKABs produktion den lägsta sedan bottenåret 1933.”
   http://lkab.net/LKWebb/gui.nsf/visa.txl?openform&…
   (lkab.net är en kopia av den gamla lkab-hemsidan, registrerad av LKAB, allt finns inte ännu på den nya)

   Än mindre känt är att Freja-bolaget med en gruva i Koskullskulle hamnade i nazisternas ägo. Genom historiska händelser ägdes den av finans-familjen Rothschild, som var judar. Den saken löstes inte slutgiltigt förrän frammåt 70-talet då Wallenberg förhandlade för sveriges räkning mellan sovjet och england så att den kom tillbaks i svensk ägo via Gränges och sedan LKAB.

   Idag när folk gör research så har de lite svårt att få detta att gå ihop eftersom man på den tiden inte skeppade malm från Luleå när isen satte stopp vintertid. Men logistiken var inte samma ur-hand-i-mun som idag, då hade stålverken lager för att klara vintrarna och utskeppningshamnarna detsamma så att allt kunde skeppas vår, sommar, höst. På den tiden var inte heller båtarna så stora som dag och kunde då även klara de grunda vattnen kring skåne, som tyskland kontrollerade..

 11. Roger Klang skriver:

  Norrmännen hade förklarat sig neutrala, liksom alla små stater som ännu inte var ockuperade eller annekterade i Europa hade gjort, och självaste superstaten USA förklarade sig offentligen vara neutrala av Franklin D Roosevelt årsskiftet 1939-1940. Då ska man hålla i minnet att den amerikanska kongressen redan 1936 hade röstat igenom en lag om amerikansk neutralitet, så uttalandet var bara en formalitet. Men man gav trots detta omfattande militärt bistånd till Storbritannien från och med 1940, och från hösten 1941 även till Sovjetunionen….

 12. Roger Klang skriver:

  President Franklin D Roosevelt ansåg tydligen trots neutralitetsförklaringen att landet måste gå med i kriget, men han hade svårt att ändra det amerikanska folkets inställning till kriget. 1937 höll Roosevelt det såkallade ”Garantitalet”, där han framhöll diktaturernas farlighet och vikten av att motarbeta dem. Ändå skulle han komma att ge hjälp till Stalins diktatur. När Storbritannien och Frankrike förklarade Tyskland krig samlade Roosevelt den amerikanska kongressen i syfte att försöka upphäva neutralitetslagen från 1936…

 13. Roger Klang skriver:

  Den 5 september 1939 undertecknar presidenten en lagändring som träder i kraft i november 1939, som möjliggör för presidenten att tillåta en brittisk-amerikansk underhållsled till Storbritannien för britternas krig mot Tyskland. I Amerika uttalade sig 7,7 procent av invånarna för att man skulle gå med i kriget 1940, mer än fem gånger så många var emot. Men det fanns i alla fall en mellangrupp på 19 procent som ansåg att man skulle gå med i kriget om de europeiska demokratierna inte kunde hålla Tyskland stången. Hur mycket neutralitetslagen från 1936 betydde för eller emot majoritetsopinionen på 40 procent för fred, är svårt att sia om. Det var egentligen bara Frankrike, Storbritannien och Polen, som i egenskap av någorlunda jämstora länder med Tyskland, och i egenskap av allierade med varandra, vågade sätta emot Tyskland 1939 och gjorde det. Först efter det japanska anfallet mot Pearl Harbor den 7 december 1941 vände opinionen i USA. Huruvida USA skulle engagera sig i både det asiatiska och europeiska kriget "löstes" den 11 december då Tyskland och Italien förklarade krig mot USA.

 14. Göran S skriver:

  Modigt skrivet, Anders!

 15. Dogge skriver:

  Intressant att Aspling var CIA asset. Tvivlar på att Colby skulle ljuga om det. Han var ju inte direkt Asplings fiende. Aspling satt vadjag vet i krigsregeringen på 70 och 80 talet. D v s Stay behind. Tänk att vår smutsiga historia äntligen börjar retas ut. Sverige är ett Italien i miniatyr.

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Dogge! Asplings roll är mörklagd sedan länge av rikspressen. Den här boken kom ju för länge sedan men hans roll är nog ganska tydlig. Säkerligen höll han i kontakterna med Colby och hans Black ops på Erlanders inrådan. Tänk om det var så att vår beredskaps regering, vår beredskaps u-tjänst med Arla Gryning i näringslivet, t o m vår beredskapspolis var de sanna makthavarna i landet. En svindlande tanke och säkert överdriven. Men prova den som en hypotes.

 16. Dogge skriver:

  Tror inte att det är överdrivet. Vi styrs av västalliansen och CIA och har gjorts så sen andra världskriget. Det är vår egen regering som är en skuggregerng. Se bara på Saudiaffären. ingen kan inbilla mig att det inte var på uppdrag av CIA. Tror att t. o. m. den svenska underrättelsetjänsten betalade. Var har dom fått sina pengar ifrån? Kolla upp det!

  1. Anders Jallai skriver:

   Helt säkert är det så. Saudi är en viktig allierad för CIA i världens oroligaste område.
   Vad kan vara bättre än att använda sig av lilla "socialist country in the north" för uppdraget. Precis som på Boforsaffärens tid. Kul att historien upprepar sig. Det är ju en av mina teser.

 17. Bella skriver:

  Anders! Lyssnade hela natten på Natoagenten. Lysande! Vilken jävla bok du skrivit. Måste vila nu efter dykningen på Estonia. Aldrig läst något liknande. Kram!

  1. Ulf skriver:

   Hoppsan jag hade tills detta inlägg missat att tredje boken släppts!
   Skulle den inte släppas i höst?
   Glad blev jag och beställde genast cd-boken på cd-on.se, där den faktiskt toppade ljudboks försäljningen. Ser fram emot helgen redan 🙂

   När jag ändå är inne och postar här. Efter att läst G.W's trilogi och börjar jobba med denna sajt undrar jag över en filur. G.W har en "särskilt sakkunnig" som en huvudfigur. Detta fick mig mer allmänt att fundera på en sådan person som L.Danielsson. Inte som någon direkt inkarnation, men att det finns personer med inflytande och av stor vikt , men med lite luddigt uppdrag. Och varför är Bildt så stingslig gällande honom? En förtroende fråga?

   1. Anders Jallai skriver:

    Hej, Ulf! Tredje och förmodligen sista delen av Anton Modin trilogin kommer ut den här veckan. Ljudboken kom i förra. Den heter Natoagenten. Prissänkt i \”Nationens intresse\” ifall ni undrar. Förlaget gick med på det efter min stilla bedjan. Kostar under hundringen på nätbokhandlarna. Lite av ett prisrekord för 500 sidor \”hemligheter\”.
    Angående LD. Som du skriver är LD absolut en av de grå eminenserna. Kom ihåg vad jag skrev i senaste inlägget. Aspling var också han socialdemokratisk partisekreterare. Amerikanarna tror kanske att det handlar om en \”Secretary of State\” titel. Det finns en hel drös av \”halvskumma\” partisekreterare i svensk historia. Lyssna bara:

    • Torsten Nilsson 1940–1945
    • Sven Andersson 1945–1948
    • Sven Aspling 1948–1962
    • Sten Andersson 1962–1982

    Samtliga dessa herrar var inblandade i ledande funktioner i Stay Behind. Sven Andersson dessutom en ledande figur i ubåtskommissionerna.
    LD hade som jag vet ovanligt många flygresor till Washington på sin tid. (från säker källa!)

   2. Johan skriver:

    Jag tror att det är Carl Lidbom som GW avser. Han uttrycker sig någonstans i boken om trams, vilket torde komma från CL

 18. Agneta skriver:

  Hej Anders. Strålande inlägg! (som du skriver)
  Är själv övertygad om att du äreminne på rätt spår. Stay Behind eller Arla gryning är svaret på många gåtor i det här landet. Hur media ex kan tysta ned och mörklägga saker så lätt. Dina böcker exempelvis. Kämpa på. Du kommer få din belöning. Vi börjar bli många tvivlare till det perfekta svenska folkhemmet. Natoagenten var magisk. Det bästa jag läst.

 19. Ulf skriver:

  Jag är ett blåbär i dessa ämnen, men sinnet har börjat vakna.
  P3 dokumentär gällande Geijeraffären var det som triggade mig att börja se på det svenska folkhemmet och "förtroende kulturen" med andra ögon. Jag är fortfarande både chockad och undrande hur Palme kom undan med det agerande som beskrivits.

  Dahlgren, Ebbe, Holmer och Palme's dementi, att det aldrig funnits ett PM om Geijer som säkerhetsrisk, bara illasinnade rykten. Sedan när ämnet dyker upp igen så blir PM'et till "snus och strunt". Fälldin skulle inte lida av detta under valet? WTF! Hur kan detta passera? Att han erkänner att Tage G och han bedömde det var lögn, och då var i sin rätt att begrava det och blå-ljuga Sverige i ansiktet att PM ‘et aldrig funnits. Hur fan blir man statsminister efter det igen!? Han erkänner ju en jätte-lögn och i stort att han är över lagen och gör precis vad han vill. JK-undersökningen då? Ingen förtroendekris!? Inget drev? WTF! DN blev ju förnedrade, ingen hämnd, den var ju berättigad. Idag är obetalda TV-licenser tydligen av större vikt. Är det uppenbart att jag är förbluffad? 🙂 Förresten G.W har ju motiv, hihi(skämt).

  Så detta väckte mig att leta information om U-båtar, Indien/bofors, neutralitet, kärnvapen. Men också neurosedynkatastrofen, HSB-spioner och mer allmänna lik i folkhemmets garderob. Där var dokument inifrån om novemberrevolutionen en riktig a-ha upplevelse.

  P3 dokumentärerna, GW's triologi, Operation Garbo böckerna, dina böcker(Anders) och alla de sidospår som dyker upp lite här och där får mig verkligen att undra om vi är världens mest godtrogna folk? För tillfället läser jag mig igenom det material du har på siten, allt eftersom. Och helt klart känner jag att lite smygande opinionsbildning är på sin plats, men det är tufft att få folk i fikarum m.m. att prata om detta istället för "let’s dance".

  Jag tycker frågan som Borgnäs och G.W verkar dela är enklast att öppna med när man bjuder in till dessa funderingar, för att inte skrämma slag på folk. Är svenska folkets tro på folkhem, rättssäkerhet, neutralitet, den ensamme galningen av helt överordnad vikt? Oavsett regering? Jag antar de läser in kaos. Vem kan vi lita på, myndigheter, politiker, går pengarna dit vi låts tro?

  Min värdegrund är baserad på integritet och rättvisa. Så jag skulle definitivt sponsra en fond för "arbete med sanningen". Hoppas någon del av inköpet av ljudboken letar sig fram och ger typ 15sekunder grävande i framtiden.

  1. Anders Jallai skriver:

   Tack ska du ha, Ulf! Känner igen din frustration över tanken att ha blivit lurad. Många bryr sig inte så länge lag och ordning upprätthålls och lönen stiger 3% varje år. Tyvärr har vi en hel generation unga idag som inte har något av dessa två – lag o ordning eller lön för dagen, än mindre 3%!
   "FRA lagen drabbar bara de som inte har rent mjöl i påsen", känner vi igen, eller hur?
   Problemet är som jag ser det, är att vi får ett slags feodalsamhälle igen. En styrande elit och ett lydande folk. D v s demokratin sätt ur spel, vilket redan skett. Det är i stort sett omöjligt att komma utifrån den styrande elite och påverka samhället. Det har vi många bevis för. Det enda som kan förhindra/stoppa den här utvecklingen, är mer kunskap om hur eliten arbetar. Och sedan har vi ju Internet. Den styrande elitens stora skräck – det kan jag garantera.

 20. Anders skriver:

  Jag har ännu inte läst Natoagenten (ska göra det så snart jag kan! 🙂 ) men en sak jag funderar över är att det mest verkar vara socialdemokrater som är tätt knutna till IB/SSI/Stay Behind/AGAG etc. Kanske naturligt på ett sätt genom att de har haft regeringsställning under lång tid (och att IB skapades av socialdemokrater). Men var det någon skillnad i det hemliga Natosamarbetet eller hur "skuggregeringen" fungerade under 1976-82 och Fälldin jämfört med under socialdemokratiskt styre? Hur var det under regeringen Bildt 1991-94 (Bildt och Lundin var ju t.ex. nära "vänner")? Och hur ser det ut numera med Reinfeldt och alliansen?

  Vid något tillfälle när jag läste någon av dina två första böcker, fick jag intrycket att det åtminstone under en period, var så att nästan alla i S-regeringen eller på andra centrala poster hade gjort sin "värnplikt" inom IB/SSI/Stay behind etc. Jag får inte ihop det helt med idén om skuggregering. Gick skiljelinjen mellan toppskiktet i partiet och fotfolket, eller gick den inom toppen? (Återigen, jag har inte läst Natoagenten än, kanske klarnar bilden där…?)

  Och i nuvarande regering: Att Bildt har relativt stor kunskap om underrättelse- och säkerhetstjänstsverksamhet känns på något intuitivt sätt ganska lätt att föreställa sig. Men man undrar lite om både Tolgfors och Enström, och nu senast Arkelsten i utrikesutskottet. Vad har de för insyn i sådana här saker? Enström med officersexamen 1987, och som kapten i amfibiekåren, borde ju t.ex. veta en del om ubåtar i Östersjön kan man tycka. Men Tolgfors och Saudiaffären, hur medveten var han själv om spelet han ingick i?

  En annan sak jag reflekterat lite över är frågan om ett framtida svenskt Natomedlemsskap. Har vi fortfarande hemliga samarbeten med Nato, eller sker det mesta samarbetet öppet numera? Finns det annars någon risk att något alltför hemligt avslöjas om Sverige skulle bli medlem i Nato på riktigt? Alltså, finns det hemliga Natovänliga grupper som själva skulle förlora på om vi gick med i Nato, och därför lobbar mot ett medlemsskap?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, alla i regeringen har inte gått Stay Behind utbildningen. Det var de som stod till höger i S som fick gå den eller som ansågs stå till höger. Hela iden med Colbys bygge var att bekämpa kommunister och förhindra ett kommunistiskt övertagande av vårt land likväl som andra länder i Västeuropa. Därför alla dessa hemliga listor på vänstersympatisörer och potentiella kvissligare. Hamnade du på en sådan lista gjorde du ingen karriär, åtminstone inte i civil eller militär förvaltning.
   Under Fälldin-regeringen blev det rörigt. En anledningen till Centerns och Folkpartiets framgångar på sjuttiotalet var att eliten/etablissemanget inte litade på Palme. Det fanns redan i början av sjuttiotalet uppgifter om att han träffade KGB folk. Bl a Nikolaj Neijlands på den sovjetiska nyhetsbyrån i Stockolm. De som blev ledande och informerade om det ”hemliga Sverige” var sannolikt Fälldin och Ullsten. Ullsten var både stats- och utrikesminister under de här mellanåren. Ullsten hade en bakgrund från USA på sextiotalet då han arbetade åt den rike affärsmannen och republikanen Nelson Rockefeller. Där i USA fick han sannolikt sin Stay Behind behörighet och Nato koppling. Att både Fälldin och Ullsten förekom livligt i bordellaffärsryktena, tror jag inte är någon tillfällighet. Först lockas man in och sedan låses man fast. Allt enligt instruktionsboken. AJ
   PS. Hur det är idag? vet jag inte, och efterforskar inte heller men jag har mina aningar.

 21. Rikard skriver:

  Hej Anders,
  Har precis läst Landsförrädaren en andra gång och har några frågor:
  Ingvar Carlsson verkar i din bok både alkoholiserad och väl medveten om hur mordet på Palme gick till. Kanske tom informerad om att det skulle ske innan det ens gjorde det. Är detta din egen uppfattning, har jag förstått fel, eller har du bra dramatiserat lite extra för att krydda din historia?

  Hur väl stämmer bilden av mordet i boken med din egen? Lever mördaren, tror du, eller är han som du skriver i boken död sedan en tid tillbaka? Att det inte var Christer Pettersson är väl ganska självklart, känns det som.

  Ser fram emot nästa bok!
  //Rikard

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Rikard. Kan inte svara dig och andra om vem Ingo Swansons förebild är av juridiska skäl. Men om vi tar ett hypotetiskt resonemang:
   Om etablissemanget/skuggregeringen (se mitt senaste inlägg om skuggregeringen på https://www.jallai.se) bestämmer sig i samråd med Nato/CIA att ta bort en obekväm statsman, vilket hänt vid flera tillfällen och är t o m bevisat genom statliga utredningar av CIA i USA på sjuttiotalet (se Church utredningen) då vet sannolikt landets näste i tur om vad som kommer att ske, även om han inte har detaljerna. Han låter det ske eftersom han vet att det inte går att stoppa. Det är den passiviteten som Anton Modin kritiserar Ingo Swanson för i boken. Att han sedan dessutom inte gör tillräckligt för att leta reda på de riktiga mördarna är logiskt och även det värt kritik i Modins ögon. Sedan att verkligheten är en annan får du reda på genom Swansons försvarstal i boken. Det här resonemanget behöver inte vara riktigt i detalj men jag vill visa på hur samtalen och tänkesätten är i den styrande eliten och u-tjänsten som är deras verktyg. Allt för att vi bättre ska förstå hur Sverige och världen styrs. Det är enklast att göra i fictionform, tycker jag och ger mig störst svängrum utan att hänga ut personer och riskera att kränka personer i onödan.

 22. Johanna skriver:

  Har nu läst klart Natoagenten. Sjukt bra roman du skrivit. Måste bli en klassiker.

 23. Martin R skriver:

  Har lyssnat på Natoagenten, mycket bra sammanvävt och spännande.
  Uppfattade även en del möjliga trådar för en fortsättning i nästa bok.
  Riktigt intressant att du A.J antyder en del detaljer som ger nya spännande uppslag till nästa bok. Jag tror faktiskt att det kan överraska även dig A.J i dina efterforskningar och ge nya perspektiv på det militär-industriella komplexet.
  Uppläsaren behöver finslipa lite på tempo, exempelvis när han talade finlandssvenska på färjan , knattrade han på som en gammal skrivmaskin med samma tempo. Finlandssvenska talas med en viss s l ä p a n d e tyngd för att bli trovärdig.
  Helhetsintrycket av boken ger mig uppfattningen att A.J vet betydligt mer än vad som finns i boken, det syns i en del kommentarer i boken.
  Hoppas på att du A.J även kommer med skildringar om flyg, exempelvis
  Med en jakt-Vigg på uppdrag och miljön i flygvapnet. ’Viggen’ är min favorit bland SAABs alla flygplan.

 24. Lars U skriver:

  Har lyssnat färdigt på Natoagenten. Strålande skrivet måste jag säga. Är det rätt tolkat av mig att Estonias haveri inte har med själva mörkläggningen att göra? Det vill säga , två skillda händelser.

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Lars. Jag det verkar så. Det är åtminstone min analys. Det vill säga själva haveriet var en ren olycka eller olycklig omständighet och den hemliga lasten var anledningen till mörkläggningen efteråt. Estonia havererade precis då våghöjden var som högst på sträckan mellan Tallinn och Stockholm. Har själv kört i samma område då vi sökte efter Catalinaflygplanet. Kallas bland sjöfarare för Östersjöns Bermudatriangel just på grund av de höga och vassa vågorna i det området. AJ

 25. Ulf skriver:

  Intressant!
  Sånt här skulle man vilja se publicerat i tidningarna. Men det lär ju inte hända…
  Vad ska man säga om stackaren längre upp som tror att demokrati finns på riktigt? 😛

  Lyssnat igenom Natoagenten nu, grymt bra som de tidigare böckerna! 🙂

 26. Eddie Vivenius skriver:

  "Ett verkligt tecken på ett sådant ”färräderi” mot Stay Behind och Nato, var att Olof Palmes regering strax före mordet 1986 föreslog i en motion, tror jag det var, "
  Någon motion kan det inte ha varit eftersom sådana är förbehållna oppositionspartierna. Däremot kan det ha varit en proposition då vi 1986 fortfarande hade en (S)-regering.

  1. Anders Jallai skriver:

   Ja, det borde det ha varit! Tack ska du ha.
   Läste om det i en Palme biografi. Ska kolla upp det vid tillfälle. Men förslaget fanns och hade kanske redan omformats till en proposition. Det blev i alla fall inget av det efter mordet. Trevlig Valborg, AJ

 27. Anders Jallai skriver:

  Hej, här kommer Palmes proposition om ändringar för polisens uppgifter i krig. Fick länken av en läsare nyss. (Kanon!)

  "Regeringen föreslår riksdagen att anta de förslag som har tagits upp i bifogade utdrag av regeringsprotokollet den 28 november 1985,
  På regeringens vägnar Olof Palme
  Sten Wickbom
  Propositionens huvudsakliga innehåll
  I propositionen föreslås att polisen i fortsättningen skall ha samma upp­gifter i krig soiVi i fred och att den i princip inte skall kunna tas i anspråk för militära uppgifter. Ett undantag föreslås dock för kuppförsvaret. Förslaget innebär att den nuvarande lagstiftningen om polisens ställning under krig upphävs och att vissa ändringar görs i polislagen (1984:387) och brottsbal­ken.
  Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 juli 1986.
  1 Riksdagen 1985/86. 1 saml. Nr 15"

  Läs hela proppen här: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag

 28. lars sjöstedt skriver:

  väldigt bra o tänkvärda böcker.

 29. Failure Analysis skriver:

  Really your put up is simply excellent and I recognize it. It’s tough to sort the good from the terrible occasionally, but I suppose you’ve nailed it. You write very well that's outstanding. I in reality inspired by way of your submit.

 30. This posting is staggering plus what a splendid examination that you incorporate exhausted. It has helped me a multiple. Acknowledge you pretty a whole lot.

 31. Jasa SEO skriver:

  Det framgår klart av Colbys memoarer att han hade en bra kontroll över det svenska etablissemanget, bestående av både socialdemokratiska politiker, konservativa affärsmän och den svenska underrättelsetjänsten. Vad det här hemliga nätverket senare kunde användas till får du reda på mer om i min nya bok Natoagenten. De styrde Sverige lite som en skuggregering och trädde in om och när det behövdes. Det kanske allra intressantaste är att det uppenbarligen inte spelade någon roll om Colbys CIA-agenter var socialister eller konservativa. Det kan också svara på frågan varför det även ingår KGB eller f d KGB och GRU agenter i nätverket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *