ANDERS JALLAI Rotating Header Image

Sahlin & Ahlin i CIA:s tjänst?

Engelska

Thage Erlander på informellt besök hos Harry S Truman i Vita Huset 14 april 1952.

Nu går tåget för det senaste stora avslöjandet om svensk undfallenhet mot stormakterna. Mona Sahlins och Urban Ahlins hemliga möten med amerikanska diplomater, tillika CIA tjänstemän är kanske inte anmärkningsvärda för en initierad, men för gemene man; sensationella.
Den Socialdemokratiska ledningen har enligt ett hemligstämplat dokument från 2009, publicerat av WikiLeaks, bett amerikanska ambassaden om hjälp med det dåliga opinionsläget. Aftonbladet skriver:

Enligt rapporten vädjade socialdemokraterna om amerikansk hjälp – för att rädda partiets dåliga opinionsläge.

I klarspråk betyder det att Mona Sahlin och Urban Ahlin vill att CIA hjälper Socialdemokraterna vinna riksdagsvalet 2010.
Ett annat exempel är när USA ambassadens Charge d’Affaires, tillika CIA tjänsteman, träffar Urban Ahlin. Ahlin berättar enligt dokumentet för CIA tjänstemannen att han minsann tillhör högerflygeln i partiet i frågor som utrikes- och säkerhetspolitik samt i fråga om hans inställning till USA.

Förvånad? Var inte det:
Det är inte första gången svenska politiker vädjar om hjälp från IB, SSI, KGB, CIA och andra dimhöljda organisationer för att nå maktpositioner, ibland till och med statsledande befattningar. I Finland kallar man historiskt KGB tjänstemännen för ”husryssar” där alla framstående politiker hade en egen kontakt enligt hemliga KGB dokument. De fanns enligt mina uppgifter även i Sverige, Norge och Danmark. På 1970-talet var Olof Palmes KGB kontakt, Nikolaj Neijlands. En tid då Sverige inte var suveränt i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Samma förhållande rådde under det kalla kriget och uppenbarligen finns kvarlevor än idag.

Innehållet i dokumenten Julian Assange kastat till ”vargarna” är det mest aktuella och sensationella jag sett i media, åtminstone rörande Sverige. Det finns förstås mycket mer av liknande art i undangömda, hemligstämplade arkiv men de framstår till 99 procent som gammal skåpmat jämfört med de häromdagen publicerade.

Att Socialdemokratin, och kanske även Alliansen, rådfrågar amerikanska ambassaden innan man fattar viktiga svenska utrikes- och säkerhetspolitiska beslut som exempelvis svensk truppnärvaro i Afghanistan anses tydligen helt naturligt av initierade. Jag vill snarare hävda indoktrinerade, när Sven Hirdman, f d Krigsmaterialinspektör, Statssekreterare i Försvarsdepartementet och en av dem som drev igenom JAS-projektet i Riksdagen, säger att förfarandet inte är märkvärdigt utan helt normalt. Att vägas mot Thage G Peterson, f d socialdemokratisk Industriminister, Justitieminister, Försvarsminister och Riksdagens talman som istället säger till Expressen:

När man vädjar om USA:s hjälp för att vinna den svenska opinionen, då är det uppåt väggarna. Det behövs en vitbok om Socialdemokraternas hemliga kontakter med USA.

Utan överdrift skulle Urban Ahlins agerande kunna klassificeras som den lägsta graden av spioneri. Den så kallade ”förtroliga kontakten”.
Både Olof Palme och Pierre Schori anklagades på åttiotalet som ”förtroliga kontakter”, men då åt KGB.

Sammanfattningsvis är de av WikiLeaks publicerade ”Sverige-dokumenten” kanske de mest komprometterande sedan Thage Erlanders förtroliga samtal med USA:s president Harry S Truman i april 1952. De som sannolikt ledde till nedskjutningen av den svenska DC-3:an i juni, 1952.
Blir därför mäkta förvånad över dagens ”svala” mediala mottagande. Den iver att publicera som jag tidigare kritiserat bl. a. SVT för, lyser med sin frånvaro…

Notering 4/12: Nu verkar det dock ha tagit fart i media om Assange’s senaste lunta: svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn exp gp gp gp ab ab ab hd hd exp skd skd

2 Comments

 1. Albert skriver:

  Här är dokumentet: http://cablegate.underlandet.org/cable/2009/11/09
  Obs spegling. Byt ut underlandet mot wikileaks för den officiella siten.

 2. Albert skriver:

  och här är det andra från ambassaden i Stockholm som släpptes alldeles nyss: http://cablegate.wikileaks.org/cable/2008/01/08ST

 3. […] i Stockholm vara intressanta. Hittills har fyra stycken (av totalt 671) dokument släppts. Två av dem komprometterande för S och de andra två för […]

 4. Anders Jallai skriver:

  Det här som pågår är en historisk underrättelse-härdsmälta. Alla CIA:s förtroliga kontakter kommer i dagen. Kommer att ta lång tid att reparera den här skadan, inte bara för USA. Tänker då även på de arabstater som avslöjat sina allierade och sin stora rädsla för Iran. Eller Nordkoreas militära samarbete med Iran. De förtroliga samtal USA-Ryssland angående Mellanöstern etc. AJ

 5. Magnus skriver:

  Anders, både Putin och Zbigniew Brzezinski har uttalat sig i intervjuer om att vissa saker tyder på att Wikileaks kan ha blivit utnyttjade. Intervjun med Putin är inte särskilt intressant och han nämner bara Wikileaks som hastigast med att någon kanske vill dra andra i smutsen för att stärka sina egna politiska syften men håller samtidigt öppet for att om det inte är korrekt, så kan det vara dags för diplomatin att hålla lite hårdare i sina hemligheter. Ett tämligen sansat uttalande som inte väcker så mycket uppmärksamhet.

  Zbigniew Brzezinski är då betydligt mer talför och tar även upp exempel på läckor som sas. träffar lite _för_ bra. När de här båda uttalar sig likadant, då är det nog dags att lyssna. Lite som den där kommentaren som fälldes av någon under FRA-demonstrationerna: När företrädare för både svenskt näringsliv och extremvänstern hittas i samma demonstrationståg, då vet man att någonting är rejält fel.

  Putin: http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/besto

  Brzezinski: http://www.pbs.org/newshour/bb/government_program

  Jag tvivlar dock inte en sekund på att Wikileaks är vit som snö i sitt uppsåt, men inser samtidigt att det vore närmast tjänstefel av en maktfullkomlig säkerhetstjänst med dolda agendor att inte nyttja något som Wikileaks om det är möjligt. Den här möjligheten håller jag alltjämt öppen och en politisk agenda som bevisligen funnits under en längre tid handlar ju om kontroll över internet. USA är visserligen mäktigt, men internet berör exakt alla länder och det skulle vara omöjligt för USA att ensidigt göra något som ens i närheten skulle vara effektivt. Men se på nyheterna nu och det vansinne som släppts lös, manegen krattas inför våra ögon. Problem, Reaction, Solution, närmast klockrent

  1. Anders Jallai skriver:

   Ja, intressant Magnus. Det som är så spännande med u-tjänst, som faktiskt Wiki-dokumenten rör sig om, är att man aldrig kan veta säkert. Det finns alltid dolda agendor och ofta fler agendor. När CIA förlorat första ronden mot Assange kanske man valt att utnyttja förlusten till sin fördel ex till att lobba för hårdare regler/lagar på Internet. Samtidigt har säkerligen SVR (KGB) infiltrerat Wikileaks på något sätt. Det förutsätter jag. När man analyserar u-tjänst måste man arbeta med teser och tidigare "case" men även regler. U-tjänsternahar även de en SOP d v s en instruktionsbok. Det gäller bara att komma åt den. AJ

 6. Magnus skriver:

  Ännu en länk: http://www.therealnews.com/t2/index.php?option=co

  Ray McGovern köper inte riktigt planteringen av information, dock med utgångspunkt att han förutsätter läckan att vara sann. Han motiverar det väl i inslaget med att ingen skulle tro sig lyckas med att plantera små bitar information och att Manning som bara av en händelse skulle komma över just de bitarna. Hmm.. det där innehöll två förutsättningar, inte en, tänker mens jag skriver.. 1.att det var bitar av planterad info. 2. hela storyn om Manning.

  1. Ingenting motsäger att alla poster faktiskt är genuina. 2. Manning kan vara en kuliss. Alltihop kan vara planterat hos Manning med syfte att läckas. Dessutom, det behöver nödvändigtvis inte vara USA, det kan finnas andra stater eller maktfullkomliga element inom det amerikansk militärindustriella komplexet.

 7. Anders Jallai skriver:

  Tror själv att läckan är "genuin". Däremot kan Manning vara manipulerad/köpt av främmande makt. Men det behöver inte vara så. Han är ung och naiv och kanske bara tyckte att det var coolt. AJ

  1. Magnus skriver:

   Varför tror du att det just måste vara "främmande makt"?

   1. Anders Jallai skriver:

    Vet att några tror att det är en intern amerikansk uppgörelse. Självklart är även detta en möjlighet men tycker inte att det följer mönstret av en desinformationskampanj men osvuret är bäst än så länge. USA är en pressad nation och att hänga ut sin egen administration och dess kontakter som gjorts är mer likt "Desinformatzia". Det vill säga skadan är för stor i jämförelse med vinsten som kan uppnås. (Att Obama-administrationen avgår)

    1. Magnus skriver:

     Nu förutsätter du att det är USA som är måltavlan, det gör inte jag. Jag tror snarare, om det är något lurt, att det är världen som är måltavla. Massor med riktigt högt uppsatta politiker runt hela vår glob har ju börjat ropa efter precis sådant som vi sett att det drivits en agenda kring tidigare. Jag tycker faktiskt inte att USA skadas särskilt mycket av de läckor vi sett hittils i "cablegate". De förra läckorna, "krigsdagböckerna" och den där videon, det skadade USA långt mer. Var det inte dessutom så att Manning sattes i finkan och sas. var under kontroll redan då?

 8. Magnus skriver:

  Har du förresten reflekterat över att att världen rent makt-geopolitiskt mer och mer börjar likna vad som rådde före första världskriget? Ett stor-imperium med en unipolär agenda (tidigare brittiskt idag usa), ett homogent Ryssland, ett kaxigt Turkiet, en jätte i Asien med den andra grann-jätten under imperiell kontroll, en egensinnig perser (iran idag). Detta då tillsammans med att vi befinner oss i en liknande brytningstid, då hade den industriella revolutionen lagt i högsta växeln och bröt sönder det gamla bondesamhället, den myllan som Marx idéer växte ur och formade både kommunism och den mer sansade socialdemokratin, idag i det postindustriella samhället ser vi en ny samhällsomdanande revolution grundad i tekniska landvinningar som stökar runt informationsflöden och maktbalanser där vissa förlorar och andra smörjer kråset. Vem blir informationsålderns Marx och vilka avarter resp. mer sansade saker kommer att växa ur det?

  Jag tror att vi har förmånen att leva under intressanta tider ett tag framöver, där många paraleller kommer att kunna dras till den förra stora samhällsomdaningen, både vad gäller problem och framgångar. Hoppas bara att vi navigerar rätt och att politiken inte är ett väsen fullkomligt utan minne, såsom det sägs. Fast å andra sidan så är ju det grunden till det andra talesättet, att varje generation måste återerövra demokratin.

  1. Anders Jallai skriver:

   Kloka ord Magnus. Intressant är ordet. Informationssamhället gör allt mer lättöverskådligt men också mer komplicerat att analysera.

  2. maminka skriver:

   Mycket mycket kloka ord. Jag är född och uppvuxen under flera år i en fd öststat efter 2:a världskriget, dvs tidigare i ett land med totalitärt kommunistiskt system och lever i 41 år här i Sverige. Jag trodde att det här, fanns en äkta demokrati, men sedan 2 år tillbaka inser jag att det är=demokratur, ett samhällssystem där folket är invaggade i illusionen om demokrati, men i verkligheter är det inte alls.

   Dagens ungar i Sverige som är födda på 70-80-90 talet i Sverige, Afrika, Afganistan etc, har ingen uppfattning om vad demokrati är. Om de inte kan lära sig detta här i landet och om deras föräldrar inte kom hit med demokratiska åsikter, då är det kört.

 9. Magnus skriver:

  Newsflash. Wikileaks samarbetar ju med The NewYork Times och "deras" gubbe på det mediahuset heter David E. Sanger. Men.. denne man är också medlem av Council on Foreign Relations och Aspen Strategy Group. Enkel sökning på google bekräftar detta, med massor av källor.

 10. Magnus skriver:

  Anders, varför diskuterar du på Facebook istället för att göra det på det öppna internet? Tex. denna blogg.

  Det är ju lite som att publicera sig i hemliga filformat som tvingar folk att använda ett visst program som inte är fritt. Skulle en vän fråga dig om en kopia av programmet, så kan inte du bete dig som en vän utan att begå lagbrott och om du struntar i det och går din vän till mötes så begår denne ett lagbrott när denne använder piratkopian. Vännen kanske inte skulle frågat? Men vad är det för en värld, där en vän inte får be om en tjänst? Genom detta blir du primärt ett offer, men också gärningsman. Liknande aspekter finns med facebook.

 11. Anders Jallai skriver:

  Tycker att Facebook fungerar bättre, snabbare, lättare att kommentera och lättöverskådligt. Det nya Internet inom Internet. Snart kommer det något nytt fora och då flyttar vi dit. Det är det som är så bra med Internet. Vi väljer själva. När FB eller Google börjar missbruka sin makt/ställning då flyttar vi någon annanstans. AJ

  1. Magnus skriver:

   Varför ger du då dem denna makt itll att börja med, i synnerhet när du vet att du själv kan vara herre över din information? Du vet ju dessutom att du rör dig kring känslig information som kan vara kontroversiell. Facebook, och liknande "nät i nätet" är faktiskt en anti-internet-företeelse som flyttar makt från individer till företag som agerar utifrån helt andra intressen. Gillar du inte internet?

   1. Anders Jallai skriver:

    Ja, jag vet att de äger materialet, åtminstone tror de det. men även jag själv äger det och håller med om att det är dumt att lämna bort material, samtidigt gör man det överallt idag – så fort du lägger ut något på Internet, tar någon det, lagligt eller olagligt.
    AJ.

 12. Magnus 2 skriver:

  Menar du KSI när du skriver SSI? SSi bytte väl namn till KSI för bra många år sedan?

  1. Anders Jallai skriver:

   Jag säger SSI av gammal vana, det gör de flesta på byrån. AJ

 13. Dalmasen skriver:

  Och sedan dröjde det inte länge innan Assange kom till Sverige och hamnade i trubbel… Payback? Moi, cynique? Mais, pas de tout! 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *