Anders Jallai

Sjukhusaffären – Starring: Ebbe Carlsson, Hans Holmér och Carlos Schakalen

Frågan om IB/SSI var inblandad i den mycket omtalade Sjukhusaffären 1975 har diskuterats bland landets journalister i årtionden. Idag vet vi svaret! Det var IB/SSI:s krigsorganisation Krigs IB eller som Birger Elmér väljer att kalla dem: Personalreserven.

”Det finns i arkiven inte några handlingar eller rapporter som med säkerhet går att knyta till den verksamhet som Birger Elmér, Ingvar Pauses, Ulf Karlssons m.fl. bedrev efter 1970 (Krigs IB). Däremot finns säkra uppgifter om att en namnlista som figurerade i samband med KFML(r) – aktivitet inom sjukvårdsförvaltningen i Göteborg, kom i händerna på IB/SSI folket”

(Lars Olof Lampers forskarrapport om IB ”Det grå brödraskapet” SOU 2002:92)

Idag vet vi, bland annat genom f d Säpochefen Olof Frånstedt och informationschefen på Rikspolisstyrelsen Curt Falkenstam att sjukhusaffären var en IB– operation. IB som med hjälp av infiltratörer kartlade vänsteraktivister som var anställda på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Efter en ”gedigen” utredning som efterlämnade ett PM på 67 sidor kom det fram att det var Säpo och inte försvaret som varit inblandade i sjukhusspioneriet. Säpochefen Olof Frånstedt tappade hakan igen men valde medvetet att ligga lågt. Det han inte visste då var att Carl Persson själv tillhörde ledningen av svenska Stay Behind liksom även statsminister Olof Palme. Frånstedt fick ta emot ”ytterligare skit som kastades på Säpo i rikets intresse”, berättar han ordagrant för mig. Så här skriver Curt Falkenstam om affären i sin bok ”Polisernas krig” 1983:

Justitiedepartementet under ledning av Lennart Geijer tog tag i ärendet (Sjukhusaffären). Det skedde i så pass ovanliga former att dessa i sig kom att ge affären en bestående prägel. I departementet var det nämligen endast de socialdemokratiska politikerna som engagerades i Sjukhusaffären. Alla andra hölls borta. Rättschefen blev inte inkopplad. Departementets expeditionschef, trea från departementets topp, tillkallades inte vid överläggningarna. Inte ens Statssekreteraren fick vara med. De interna överläggningarna hölls helt inom den socialdemokratiska intressesfären. En av dessa var Hans Holmér. Han räknades till partibröderna efter sin utnämning till chef för RPS/Säk. En deltagare till som överraskade var ÖB Stig Synnergren, trots sin socialdemokratiska bekännelse, i synnerhet eftersom Säpo och inte IB/SSI utpekats som sjukhusspionens uppdragsgivare. Detta hade nämligen herrar Holmér och Ebbe Carlsson (som också ingick i gruppen) kommit fram till i en utredning som de per omgående fått i uppdrag av justitieminister Lennart Geijer att göra.

Många tyckte att valet av utredningsmän var uppseendeväckande.
Efter en vecka var den Holmér/Carlssonska utredningspromemorian klar. Promemorian hemligstämplades och regeringen vägrade att lämna ut den trots påstötningar från media. En del läckte ändå ut i och med JK:s utredning senare. I promemorian berättades om en organisation som enligt egna uppgifter var beredd att med våld omstörta samhället. Det fanns listor på ett 30-tal namn på personer inom Göteborgs sjukvårdsförvaltning. De skriver också om terroristdåd i utlandet, 1975, med viss anknytning till Sverige. Man konstaterade att organisationen dit de trettio tillhörde hade olycksbådande kontakter med internationella terrororganisationer.

Namnet Carlos Schakalen förekom i rapporten då det skrevs att anställda haft kontakt med honom. Ebbe Carlsson och Holmér misstänkte att Carlos planerade ett terrorattentat i Sverige och att spioner inom förvaltningen därför var berättigade.
Är det någon av er som ser likheter med Ebbe Carlssonaffären och Ebbe och Holmérs jakt efter påstådda kurdiska terrorister efter Palmemordet? Själv tycker jag det är skrämmande likt vilket lägger en mörkgrå filt över hela Palmeutredningen. Hur i hela friden kunde Ingvar Carlsson låta dessa tomtar utreda Palmemordet, om det inte fanns ett medvetet syfte att förvilla, förstöra och mörklägga och på så sätt skapa en tillrättalagd version för det svenska folket!

Till slut gjordes en JO-utredning av Sjukhusaffären i april 1976. Det konstaterades att det inte fanns något belägg för åsiktsregistrering i någon form av de anställda vid sjukvården i Göteborg. Ingen direkt kritik framfördes mot någon av de inblandade. När fallet däremot hamnade i riksdagens konstitutionsutskott (KU) var kritiken svidande hård mot justitieminister Geijer. Han kritiserades för att ha skickat ned Ebbe Carlsson och Hans Holmér till Göteborg. KU ansåg att Geijer agerat polis och därmed lagt sig i ett självständigt ämbetsverks uppdrag. Geijer slog ifrån sig kritiken och menade ”att han behövde särskilda möjligheter att följa Säpo:s verksamhet där det behövdes demokratisk kontroll”.

Man tappar hakan! Säpo var inte ens inblandade i Sjukhusaffären, vilket Ebbe, Holmér och Geijer visste. Frågan är vilka det var som agerade utom demokratisk kontroll? Och frågan är varför Ingvar Carlsson gjorde samma sak med Palmeutredningen; när han lät två politiska mörkläggare störa och försvåra polisens uppdrag – att gripa Palmes mördare!

En utmärkt sammanfattning av Sjukhusafffären hittar du i klippet från senaste SVT Kobra. Redaktionen har dessutom gjort en exklusiv intervju med Carlos Schakalen där han skarpt dementerar att han skulle varit inblandad. Han har  varit i Sverige en enda gång och det var långt tidigare (1969).

httpvh://www.youtube.com/watch?v=g8qcvc4Pkz8

7 Comments

 1. Capt Sparrow skriver:

  Efter firma Juholt och Hultqvist inträde på arenan behöver vi med stor sannolikhet inte bekymmra oss om några framtida "snilledrag" bärandes prägel av det socialdemokratiska arbetarpartiet.

  Hmm, undrar just vad som kommer istället?

 2. DDT skriver:

  bygg sociogram, så kanske ni slipper upprepa historien! vem jobbar numera på svt (för ?) och bygger sådana här program? utmärkt sammanfattning; suck

 3. Jakob skriver:

  Det förtjänar kanske att påpekas att Ingvar Carlsson i ett tidigt skede motsatte sig att Ebbe Carlsson fanns i Holmérs släptåg i Palmeutredningen. Han vände sig omedelbart till Holmér som sedan inte lät Ebbe vara med i Palemrummet. Att Ebbe även fortsättningsvis hade insyn i utredningen via Holmér kan knappast Ingvar Carlsson lastas för. Vidare var det statsministern som tog initiativet till att Holmér försvann som spaningsledare. Det är därför svårt att se att det skulle ha rört sig om någon medveten mörkläggning från Ingvar Carlssons sida. Det finns inte heller spår av bevis för att Ingvar var införstådd med firma Holmér & Carlssons eget privatspanande, finansierat av Tomas Fischer.

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Jakob, håller med om att Ingvar Carlsson officiellt var emot Ebbes deltagande i Palmeutredningen (många hade kritiserat det), ändå fanns Ebbe kvar där i kulisserna. När han sedan började bugga kurder mfl efter att Holmér avgått som utredare, visar bara att han även kunde agera på egen hand utan Holmér. Då tog han istället hjälp av Anna-Greta Leijon, vår dåvarande justitieminister!! Hon gav Ebbe GO på vidare hemliga operationer i rikets intresse. Om inte Ingvar Carlsson kände till det, är han antingen "helt dum i huvudet" eller en falskspelare med full kontroll. Jag tror på det senare med all rätt. Vi har väl inga statsministrar som är helt dumma i huvudet i det här landet, eller?
   PS. Att skylla på ministrar är en gammal ovana i det här landet. Vet inte hur många ministrar som fått avgå för att skydda statsministrar. Tyvärr är det sällan sant, utan bara ett sätt att rädda skinnet på högsta hönset.
   Anders Jallai

   1. Jakob skriver:

    Då har vi alltså förvandlat detta till en trosfråga. Jag ska därför redovisa varför jag tror att såväl Ingvar Carlsson som Anna Greta Leijon talar sanning. För det första: Dåvarande justitieministern och Ebbe stod varandra nära, mycket beroende på de tidigare vänskapsbanden mellan hennes förre make Leif Backéus och Ebbe. Ingvar Carlsson hade inte alls den personliga relationen till Ebbe. Man bör också veta att Ingvar var en försiktig general. Aldrig att han skulle ha gett klartecken till ett skriftligt rekommendationsbrev. För det andra: Lojalitet i all ära, men skulle alltså Anna Greta än idag hålla inne med sanningen för att skydda Ingvar Carlsson? Denna händelse förstörde hela hennes liv, och jag tror faktiskt att även sossars lojalitet har gränser. Teorin bär helt enkelt inte sannolikhetens prägel. Varför skulle inte Ingvar kunna vara helt ovetande om rekommendationsbrevet? Jag förstår inte alls vad detta har med dumhet att göra.

    1. Anders Jallai skriver:

     Hej Jakob, för mig är det ingen tros-fråga. Är man regeringschef har man koll på sådana här ting. Så funkar det, åtminstone i Sverige. Blir väldigt trött på alla naiva anspelningar på "stackars oskyldiga politiker som inget visste"!! Det är en myt utan verklighetsförankring. 
     Angående Leijon, så är chansen större att hon blev lurad. Men fan vet…
     Att hon på eget bevåg som relativt ny på justitieminister posten skulle ta dessa egna initiativ utan att fråga chefen, är STRANGE. Men hon får gärna höra av sig.
     AJ

    2. John Albertsson skriver:

     De är som ett dåligt skämt att Carl Lidbom och I. Carlsson inte skulle ha omtalat hela historien om Ebbe/ Holmér/palmemordet. Hur naiv får man lov att vara? Mycket tyder i själva verket på att Holmér tillsattes av SAP för att mörklägga mordet. Sossarna tillsatte ju tjänster utifrån politiska orsaker i alla olika sammanhang; varför då inte så när det gäller Holmér?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *