Anders Jallai

Ebbe Carlssons hemliga agenda


Video med f d Säpochefen Olof Frånstedt där vi diskuterar kring Ebbe Carlssons och Hans Holmérs roller i samband med Palmeutredningen.
 
 
I vems intresse agerade Ebbe Carlsson när han jagade kurder istället för Olof Palmes mördare? Jakten på kurder, kommunister och terrorister som Ebbe ägnade sig åt var inte främst i Sveriges intresse utan sannolikt för någon annans räkning.
 
Enligt TV-dokumentären Ebbe The Movie häromåret tyder mycket på att när Ebbe Carlsson tidigt i sin karriär arbetade på en tidningsredaktion, var en del av hans uppdrag att kartlägga redaktionens och personalens politiska åsikter. Påståendet stämmer bra överens med uppgifter jag fått från källor som stått Ebbe nära, att Ebbe Carlsson kartlade kommunister inom svensk massmedia och förlagsbranschen.
En anna n intressant detalj är att Ebbe stred för att på Bonniers få igenom beslutet att översätta och publicera faktaboken ‘KGB Inifrån’ del 1 och 2 av Oleg Gordievskij. I boken pekas bland andra Olof Palme ut som värvad av KGB.
Ebbe Carlsson hade tidigt nästlat sig in i socialdemokratin och uppgifter från Sverker Åström säger att han stod Olof Palme så nära att han ibland kunde ses ligga och vila på soffan i Olof Palmes kontor.

Redan 1975 misstänkte många att Ebbe agerade efter en egen agenda när han började styra polisens arbete under det västtyska ambassaddramat. När han drygt tio år senare drog igång egna hemliga spaningar efter Olof Palmes mördare var det uppenbart att han återigen handlade utan regler och insyn. Olaglig buggning var därför inte ett problem för Ebbe så länge han ansåg att det rörde rikets säkerhet! Både P-G Näss och Pierre Schori skulle buggas eftersom Ebbe hade fått för sig att de var säkerhetsrisker och sannolikt jobbade för KGB. Ebbe hade absolut inget officiellt bemyndigande varken från Säpo eller militära SSI, enligt P-G Näss och Olof Frånstedt. Dessa två var ändå operativa Säpochefer under 70 och 80-talen.
 
Vad sjutton höll då Ebbe på med? Idag kanske många ler åt hans metoder och avfärdar Ebbe som en pajas och opportunist, men var han verkligen det? Mannen som:

 • vilade upp sig på statsminister Palmes kontor
 • rekvirerade egen nyckel till Säpo
 • hade livvaktsskydd
 • fick tillgång till topphemliga handlingar
 • kunde rekvirera polisbilar för att åka ut till landstället
 • lånade pengar av näringslivet till hemliga operationer

Visst låter det som hämtat ur en Hollywoodfilm snarare än vad som faktiskt skedde i Sverige för drygt tjugo år sedan.

Min teori är att att Ebbe Carlsson var del av en organisation som arbetade för Natos intressen i Europa, vars uppdrag var att skydda Sverige och andra västeuropeiska länder genom att försvåra för en eventuell sovjetisk ockupation. Organisationens samlingsnamn var Stay Behind och den var mycket hemlig. I Sverige kallades den för Aktionsgruppen Arla Gryning eller Krigs IB. Under det kalla kriget sträckte sig dess nätverk över hela Västeuropa, inklusive Turkiet. Arla Gryning grundlades av CIA-agenten William Colby som senare blev chef över hela CIA. Jag känner till Colby väl då han bodde och verkade i Sverige i början av femtiotalet under den uppmärksammade Catalina-affären. Det var då DC-3:an sköts ned av sovjetiskt jaktflyg. Något jag ägnat åtskilliga månader av mitt liv åt att kartlägga (se tidigare inlägg).

Radarparet Ebbe Carlsson och Hans Holmér

Två dagar efter mordet på Olof Palme, stod Ebbe Carlsson tillsammans med karriäristen och tillika chefen för mordspaningarna, Hans Holmér och väntade utanför den blivande statsministern Ingvar Carlssons kontor. Att länspolismästare Holmér fanns där var normalt, men vad hade bokförläggare Ebbe Carlsson hos den blivande statsministern att göra? Jag har frågat både P-G Näss och Olof Frånstedt om det här och båda tror precis som jag att Ebbe ingick i en organisation som Stay Behind eller IB/SSI – den allra hemligaste delen av svensk underrättelsetjänst.

Jag går ett steg längre och misstänker att Ebbe specifikt ingick i Arla Gryning, direkt underställd Natohögkvarteret i Bryssel. Det förklarar att han till exempel kunde resa runt och träffa högt uppsatta personer inom underrättelsetjänsterna i Storbritannien och Frankrike. Arla Gryning, eller Gladio som den internationellt kallades, fanns i hela Västeuropa och samarbetade över nationsgränserna. Våra grannländer Norge och Danmark var även “förärade” motsvarande grupperingar. I Norge hette den Rocambole och i Danmark var benämningen Absalon.

Sannolikt var Ebbe en så kallad gryningssoldat. Visst låter det overkligt och överdramatiskt men benämningen är direkt hämtad ur den hemliga verksamhetsbeskrivningen av Stay Behind.

Tänk er för ett ögonblick att Ebbe agerande ur ett sådant perspektiv. Då går det att förstå hans märkliga beteende. Ifall hans underliggande motiv var att försvåra Palmeutredningens arbete efter att Holmér fått avgå som utredningens ordförande i början av 1987, kan man inget annat säga än att han lyckades över all förväntan. Som av en tillfällighet passade dessa två på att fortsätta jaga kurder, vilka faktiskt var en av Stay Behinds värsta fiender i Turkiet eftersom de påstods stå KGB nära. Något som Ebbe Carlsson påpekade diskret vid flera tillfällen.

Ett annat av Ebbe Carlssons uttalanden var att just kurderna hade mördat Olof Palme under ledning av KGB! KGB skulle alltså ha mördat en person som Ebbe Carlsson något år senare påstod varit under inflytande av just KGB (Gordievskys böcker). Förr eller senare målar flitiga lögnare in sig i ett hörn.

Hela Palmeutredningen var en märklig företeelse och är helt unik i sitt slag. Som framgår misstänker jag att utredningen vilseleddes högst medvetet. Holmér spred fantombilder, snurrade Magnumrevolvrar i TV och använde flygvapnet för att fotografera taken i Stockholms city. Så oprofessionellt var inte svenskt polisväsende! Många med mig undrar därför om Holmér var en ren falskspelare eller medvetet utnämndes för att han var inkompetent och lättmanipulerad?

Palmeutredningen havererade följaktligen kort efter mordet och än idag finns inga konkreta spår att följa. Sammanfattningsvis; ett lyckat uppdrag av Carlsson och Holmér som effektivt sopade undan de riktiga spår som sannolikt fanns. Visst – jag spekulerar utan bevis – men håll med om att allt märkligt som Ebbe ägnade sig åt känns minst lika otroligt!

Missa inte videon (8 minuter) högst upp i inlägget där jag och f d Säpo-chefen Olof Frånstedt bland annat diskuterar kring Ebbe Carlssons och Hans Holmérs förehavanden.

Avslutningsvis, om du tycker att Stay Behind låter ‘överkonspiratoriskt’ rekommenderar jag, förutom Landsförrädaren, SvD reportern Mikael Holmströms bok, Den dolda alliansen. Jag kommer även att återkomma mer i detalj kring de nämnda grupperingarna.

10 Comments

 1. Albert skriver:

  Se även BBC:s utmärkta dokumentär om Gladio från 1992, 3 delar, första delen här: http://video.google.com/videoplay?docid=264709845

  Om jag minns rätt är den internationella benämningen "Stay Behind" medan det var den italienska delen som kallades "Gladio". Jag har för mig att den svenska delen kallades något i stil med "Rear Guard" eller IB03 och att AGAG som du skriver om var en del av detta. Det ska också finnas en SOU om detta med titeln "Det grå brödraskapet", jag har inte läst den.

  Jag har för övrigt precis läst klart Landsförrädaren och måste berömma dig för en spännande och välskriven bok. Men den är också skrämmande. Jag har legat sömnlös i ett par nätter och funderat på om det verkligen kan vara så som du skriver att demokratin bara är politisk teater och att landet i praktiken styrs av u-tjänsterna. Skrämmande om det skulle stämma. Har du skrivit så för att krydda handlingen i boken eller tror du att det verkligen ligger till på det sättet?

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej, Albert! Samlingsnamnet är Stay Behind. Sedan finns det en uppsjö av smeknamn, ex Gladio som är det som ofta används internationellt. I Sverige hette den Stay Behind från början men efterhand som T-kontoret och IB tog över verksamheten kallades den för Krigs IB och låg under IB-03 om jag inte minns fel. Senare kallades den Aktionsgruppen Arla Gryning efter en viss omorganisation. Men det finns säkert fler namn. Organisation liksom dess namn var hemligt. Därför tror jag inte att det finns något officiellt namn på den, mer än Stay Behind. Det sägs ibland att det fanns flera grenar vilket verkar vara fallet, men de tillhörde samma moderorganisation och styrdes från Nato. Det var oftast civila i toppen, som affärsmän och fackföreningsledare. De skulle komma från samhällets alla delar så länge de inte var radikala eller kommunister, var tanken. Läs mer om det o Mikael Holmströms bok "Den dolda alliansen". Det intressanta var kanske de operativa enheterna som var och fortfarande är mycket hemliga, de som jag kallar grynings-soldater. De utbildades, ursprungligen i Storbritannien och senare i USA. Sedan gjorde de repövningar lite då och då och även skarpa uppdrag. De arbetade i grupper om 6-8 man och kände egentligen inte varandra. Det sägs att det totala antalet soldater var ca 3-5 hundra. De hade fingerade namn och fick inte berätta vad de arbetade med eller var de bodde. Grupperna kände heller inte till andra grupper i organisationen. Det var av säkerhetsskäl. Det var täta skott mellan enheterna, som man säger. Därför kunde de också förbli hemliga. Gryningssoldaterna hade inget att berätta mer än om sin egen grupp, där de inte ens visste personalens rätta identiteter. Låter som science fiction, jag vet!! En av dessa grupper var den s k Barbrogruppen som förekommer i Landsförrädaren. Är det någon som varit med i Stay Behind, rätta mig gärna. Jag har inte den absoluta sanningen, Frågan är om någon idag levande har det. Det ska vara Giesecke, möjligen.

   Din andra fråga; om demokratin är en politisk teater? Ja delvis. Jag känner några riksdagsmän i Sverige och de berättar ofta hur många beslut aldrig når riksdagen, speciellt säkerhetspolitiska beslut. Det bestäms över de folkvaldas huvuden. Ett exempel är FRA lagen. Eller beslut om svenskt deltagande i olika krigsområden. De besluten tas via underrättelsetjänster inom Nato, dit Sverige fortfarande informellt tillhör, även om vi inte tror det. Det finns många exempel genom historien, från andra världskriget med först tyskarna och sedan västalliansens verksamhet i Sverige, via DC-3:an, Stay Behind, ubåtsverksamheten mm som bevisar att våra folkvalda riksdagsmän inte har ett dugg med de viktiga frågorna att göra. Det är en liten klick, där några få politiker ingår, underrättelsemän, och framförallt utländska intressen styr vår utrikes o säkerhetspolitik. Sedan får vi själva styra över skatter och dagisavgifter men är det politik? Palme tillhörde själv gräddan, men i slutet av sin karriär petades han p g a alltför radikala åsikter och idéer. Läs mer om det i Landsförrädaren. AJ

 2. Karin skriver:

  Hej!
  Just läst klart Spionen på FRA och visst, den var spännande men jag retade mig enormt på att du ändrade namn på Olof Palme och Carl Bildt tex. Varför gjorde du det?

  Nu ska jag läsa igenom din blogg!

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Karin! Tack för att du recenserade min bok. Ledsen att du hakade upp dig på namnen. Du är inte ensam om det men det är tyvärr priset, du som läser, får betala för att få något med substans. Kanske till skillnad mot allt trams som förekommer i deckare idag. Jag tror på fullt allvar folk vill ha det, men jag kan ha fel. Verklighetsflykt är kanske underskattat. Jag skriver inte för att “roa”, jo lite kanske, men mitt mål är att “informera”. Det går inte att skriva i klartext om underrättelsetjänst och personer i det här landet med hemliga identiteter. Det är åtalbart, i värsta fall ett brott mot rikets säkerhet vilket ger fängelse. Men de som kan läsa mellan raderna får en resa som heter duga, då det mesta i mina två böcker är sant, dock inte allt av samma skäl som ovan. Läs extramaterialet i slutet av pocketen, där förklarar jag lite mer. AJ

   1. Karin skriver:

    Jag förstår agenter osv, men Olof Palme?
    Mycket bra bok annars även om jag gärna stör mig på smådetaljer, jag kommer läsa Landsförrädaren också.

    1. Anders Jallai skriver:

     Tack ska du ha Karin! När du läst Landsförrädaren, tror jag du kommer förstå varför statsministern heter Paul Olofson. Men jag respekterar dina synpunkter. Har fått dem av flera, bl a från läsare i utlandet (som kan svenska) de förstår inte varför det måste vara så hemligt.
     Nyligen stoppades en Kennedy-serie i USA p g a att den antydde att Lyndon B Johnson (vicepresidenten) och FBI/CIA låg bakom mordet på JFK, och det var verkligen bara en antydning. Serien visade nyligen i Sverige “The Kennedys”, tror jag serien heter.
     Jag har valt att fingera alla namn i handlingen för att vara konsekvent.

 3. Albert skriver:

  Hehe, ja det är ingen övermänsklig uppgift att försöka gissa vilka namn det handlar om. En hel del av personerna i den här artikeln förekommer ju i böckerna också, med fingerade namn. T.ex. Hans Holmén, Ebbe Carlberg, Paul Olofson osv. Ingvar Carlsson är med i Landsförrädaren och P-G Näss i spionen på FRA. Det man kan fråga sig är hur mycket av handlingen som är fiktion och hur mycket som är fakta. Och följdfrågan blir då vilka delar som är fiktion och vilka som är fakta. Men det antar jag att du inte kan avslöja.

  Recension blir att Spionen på FRA är bra och Landsförrädaren alldeles utmärkt. Snäppet bättre än första boken. Det vore kul om den kunde nå upp till tipping-point.

  1. Anders Jallai skriver:

   Hej Albert, nu har jag äntligen svarat på din första fråga. Mitt förra svar försvann någonstans. Se ovan.
   Tack för ditt fina omdöme av min nya bok. Det gör mig glad. Tycker själv att den nya är bättre men Spionen har en entusiasm som är svår att återupprepa. Det var en kul bok att skriva. Nu får man ersätta det med erfarenhet och teknik istället. Hur som helst så är tvåan mer strukturerad och trean blir ännu bättre, tror jag.
   I första boken Spionen på FRA, finns det många i stort sett helt korrekt återberättade sekvenser och händelser. Det är inte lika många i Landsförrädaren. Där är det mer fiction som du säkert märkte. Mer våld! Däremot finns det som Olof Frånstedt, vår gamla Säpochef, sa en kärna av sanning. Om det är den absoluta sanningen, kan jag så klart inte svara på, det är resultatet av många års research i ämnet och framförallt Palmemordet. Jag jobbade efter en tes som tog mig till en smått sagt otrolig historia. Jag skrev den, eftersom jag inte fann något som motsade den, mer än möjligtvis; min moral, mina fördomar och mina känslor men de har oftast inget med säkerhetspolitik att göra. Där gäller det att lyssna på J Edgar Hoover, he he.

 4. Lennart skriver:

  Hej Anders,
  Tack för en bra blogg. Jag tycker det är bra att du belyser radarparet Holmér och Carlssons förehavanden. Vi är nog många som skulle vilja förstå dessa herrars turer och på vilka mandat dom agerade. För mig är dessa herrar förknippade med mörkläggning. Om jag minns rätt var dom också med i Bordellhärvan 1976 och såg till att DN fick krypa till korset när dom avslöjade politikers springande hos prostituerade. Det faktum att just Holmér och Carlsson spelade så framträdande roller i Palmeutredningen får en att misstänka det värsta. Jag skall läsa din bok.

 5. […] Nå, varför är det viktigt? Jo, av den enkla anledningen att media vill dramatisera och göra Ebbe Carlssons liv till en dokusåpa, för att använda en anakronism. Läs mer Ebbes hemliga agenda […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *