Anders Jallai

Ebbe Carlssonaffären avslöjade anarki inom Säpo

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a30ysyyuGLE[/youtube]

 

En klassisk utfrågning av Carl Lidbom från Anders Björk i KU 1989.

 

Den första juni 1988 grips polisman Per Karlsson i Helsingborgstullen med bilen full av avlyssningsutrustning. Per Karlsson förklarar för den, som han uppfattar, nitiske tulltjänstemannen att han är ute på ett hemligt uppdrag för Säpo. Den nitiske tulltjänstemannen ringer upp Säpojouren i Stockholm och får reda på att Säpo inte har något med Per Karlsson att göra. Per Karlsson åtalas och senare åtalas även f d polisen Carl Gustav Östling för olaglig varusmuggling och polisen Per Jörlin. Carl Gustav Östling som varit med i London och anskaffat utrustningen, hade medföljt på samma Öresundsfärja men valt att passera tullen via passagerarfiltret.
Så här börjar en historia som gått till historien som en av de märkligaste politiska skandalerna i svensk historia. Turerna kring den här affären är än idag, 23 år senare, inte utredda trots en omfattande utredning i KU konstitutionsutskottet.

Det intressanta är att det välkända mörkläggarparet Hans Holmér och Ebbe Carlsson låg bakom och agerade beställare av den olagliga avlyssningsutrustningen. Bokförläggare Ebbe Carlsson och länspolismästare Hans Holmér som också körde Palmeutredningens viktiga första år i diket.

Vad handlade det här om då? Jag tror på fullt allvar att ingen egentligen fattat vad den här historien gick ut på mer än Ebbe Carlsson och Hans Holmér men sannolikt även Carl Lidbom som då var vår ambassadör i Paris. Det som gör historien riktigt märklig är att de inblandade, som uppenbarligen skulle bugga någon eller några individer i Sverige, sidsteppade det officiella Säpo, trots att flera av de inblandade själva arbetade inom myndigheten. Bl a Walter Kegö, Jan Barrling och ”Robban”. Som sin mentor hade den hemliga gruppen självaste Sveriges justitieminister Anna-Greta Leijon. Hon skrev följande rekommendationsbrev till Ebbe Carlsson och hans privatspanare:

 

To the relevant British Authority
Mr Ebbe Carlsson is a Swedish book publisher with a previous career in
journalism, politics and central government. On my behalf he handles
certain very delicate fact-finding missions in connection with the murder of
the late Prime Minister Olof Palme.
On my authority, Mr Carlsson has contacted you through inofficial
channels to try and confirm some information regarding the background to
the murder. We believe your Service possesses such information.
As Mr Carlsson is not only an old personal friend but also has experience
in this field, I can guarantee that he will handle any information given to
him according to your instructions as regards confidentiality etc.
He will also be able and authorized to answer any of your questions in this
case.
I am grateful for all help you can give to Mr Carlsson.

Anna-Greta Leijon
Minister of Justice

 

Och så här såg delar av åtalet ut i smugglingsmålet:

 

1.2 Ebbe Carlsson och Per Karlsson har omkring den 20 april 1988 anlitat Per Jörlin
för betalning av viss del av den beställda utrustningen i London och för transport av denna till Paris, Frankrike, för vidare befordran till Sverige. Per Jörlin har därvid genom Ebbe Carlssons försorg erhållit flygbiljett och 175 000 kronor. Sedan det visat sig att transporten över Paris inte gått att realisera har Per Jörlin i samråd med Carl Gustav Östling samt på uppdrag av Ebbe Carlsson och Per Karlsson för Walter Kegös och Jan Barrlings räkning den 28 april 1988 utan att ge det tillkänna för tullmyndigheten till riket över Arlanda, Märsta kommun, infört 20 radiosändande avlyssningsmikrofoner, två radiomottagare, en bandspelare, en telefonnummerdecoder och ett kassettband.

 

Vad tycks? Delar av Säpos hemligaste tjänstemän, t o m en person (Robban) med hemlig identitet och medlem i det som jag kallar Sektionen för särskild granskning inom Säpo, några synnerligen hårdhudade och iskalla poliser med militär bakgrund, en ambassadör i Paris, en bokförläggare på Bonniers och en justitieminister sidsteppar både svensk lag och Säpos egen operative chef och avdelning. De bildar en hemlig grupp och planerar att på olaglig väg avlyssna vår Säpochef och kabinettssekreterare Pierre Schori som jag påminner om var biträdande utrikesminister i Sverige så sent som 1994-99.
Jag känner mig tvungen att fråga Per-Göran Näss om det här. P-G Näss var operativ Säpochef fram till sommaren 1988. Jag ställer följande fråga:

”Varför anskaffade inte gruppen utrustningen hos Säpo? Hade inte ni egen avlyssningsutrustning på den tiden?”

”Vi hade mycket bättre utrustning men de vågade inte fråga mig om det för de visste att jag skulle avslå deras avlyssningsoperationer”, sa P-G Näss.

”Vilka var det som skulle avlyssnas? Kurderna?”

”Nej, det var mig de skulle avlyssna”, sa P-G Näss. Senare sa han att det även var Pierre Schori och några till. 

 

Där kanske vi har svaret. Gruppen skulle bugga som de tyckte, potentiella landsförrädare med hjälp av en ambassadör i Paris, en bokförläggare på Bonniers och tre hårdingar till poliser (varav två av dem före detta personliga livvakter åt Hans Holmér). Ankdamm eller anarki!?
Jag säger anarki. Och den ansvarige var statsminister Ingvar Carlsson. För inte agerade väl också Anna-Greta Leijon utan mandat? För i så fall hade vi anarki även i regeringen!
Det som talar för att det här rörde sig om en paramilitär/politisk s k black ops är att hela buggningsoperationen finansierades med privata medel från näringslivet. Jämför gärna med Iran/Contras affären. Likheterna är slående.

Om det här var möjligt på åttiotalet, är det heller inte otänkbart att man lät några – kanske med utländskt bistånd – mörda en misstänkt landsförrädare, som råkade vara statsminister.

Enligt en opinionsundersökning nyligen gjord av Göteborgsposten tror 34 procent av svenskarna att Christer Pettersson mördade Olof Palme. 60 procent tror på en konspiration av något slag.

 

Vänligen, Anders Jallai

(källor SOU 1999:88 och intervju med P-G Näss mfl.)

 

Intressanta videoklipp ur SVT-arkivet:

  • Palme om att Lidbom på regeringens uppdrag försökt påverka åklagarna i IB rättegången mot Bratt och Guillou. (SVT Play)
  • Carl Lidbom ljuger i TV om att SSI/IB inte har något åsiktsregister på kommunister. Svårt att inte bli imponerad av Lidboms förmåga att ljuga svenska folket rätt upp i ansiktet. Skickligt? Galet? En svensk kalla kriget klassiker! (SVT Play)
  • Konsten att inte svara på frågor? Lidbom i KU (SVT Play)
  • Ebbe Carlsson i KU förhör. Lägg märke till hans extremt nonchalanta stil när han utfrågas. Som om han ägde hela föreställningen och helt utan fruktan för konsekvenser är det som slår en idag. Det är dessutom en utmärkt sammanfattning av hela Ebbe Carlssonaffären. (SVT Play)

 

Extramaterial:
Till sist, för att anknyta till min bok Landsförrädaren. Det här intressanta avsnittet fann jag i Granskningskommissionens rapport SOU 1999:88. Det finns att läsa allra sist i avdelningen ”övriga uppslag”:

I gärningsmannaprofilen beskrivs det på flera ställen som en brist att det inte finns en närmare analys av palmehatet (GMP s. 25 och 44). – En kort passage om ”Ubåtsfrågan” avslutas på följande sätt (GMP s. 41): ”När några marinofficerare enskilt och i grupp gick till attack mot Palme under senhösten 1985 gavs intryck att Palme var mjuk i sitt förhållningssätt mot Sovjet och man protesterade mot ett planerat besök i Moskva av Palme under våren året därpå. Det massmediala intrycket torde ha varit att Palme av vissa betraktades närmast som en landsförrädare, åtminstone en potentiell sådan. Detta bedöms dock inte ha något förklaringsvärde för mordet (enligt Palmeutredningen, min anm), särskilt inte som en enklare analys torde ha visat att den förväntade effekten av ett eventuellt attentat skulle utebli.” – Vi (granskningskommissionen) delar inte den sistnämnda delen av bedömningen; analysen är inte enkel och svaret inte självklart.

30 Comments

  1. Ragnar Lodbrok skriver:

    Äntligen börjar det klarna för mig vad Ebbe Carlsson-affären handlade om! Om det var Näss som skulle avlyssnas förklarar det varför man behövde smuggla in utrustningen. Näss obstruerade PKK-spåret, så han behövde naturligtvis hållas under uppsikt och kanske neutraliseras. Samtidigt bedrev Carl Lidbom sin utredning om "Berglings rymning" som det heter. Kanske hoppades man också på att gräva fram något komprometterande om Näss, men det stannade vid att Sune Sandström fick avgå. KU har inte rett ut alla trådar i denna härva!

    1. Anders Jallai skriver:

      Lägg märke till att det var Carl Lidbom själv som skulle utreda Berglings rymning. Ganska komiskt när det sannolikt var han själv som såg till att han kunde rymma som tack för gott samarbete. AJ

  2. Oscar skriver:

    Tack Anders! Det var inte kurder Ebbe skulle bugga. Märkligt att alla trodde det. Självklart skulle politiska motståndare och framför allt misstänkta landsförrädare buggas. Annars hade ju aldrig justitieminister Leijon skrivit brevet. Ebbe skulle kolla om det fanns mer info i MI6 och franska u-tjänstens gömmor.
    Man kan också undra vad spionen Bergling gav för info till Säpo snubbarna Tore Forsberg och Robban. Var det hans info man gick på?

    1. Anders Jallai skriver:

      Skulle tro att Tore Forsberg och Robban på Säpo avprogrammerade Bergling. Man brukar göra det för att få ut så mycket som möjligt om vad spionen visste eller avslöjat. Spionen Wennerström avprogrammerades så att han blev knäpp till slut. Ganska tuffa metoder.
      Bergling kan under avprogrammeringen exempelvis ha avslöjat andra spioner eller kanske t o m ha spritt desinformation på uppdrag av GRU som var hans uppdragsgivare. Också ganska vanligt. Gissar att Tore Forsberg svalde det bytet, ivrig som han var.
      AJ

      1. Jan Uddgren skriver:

        PKK var för länge sedan överspelat… inte var övervakning av Näss kopplat till detta. Ebbeaffären kom från högsta ort.

        Tore misstrodde allt Bergling sa enligt vad han berättade till mig och hävdade att "vi" motsatte oss flytten till Norrköping bla för att Bergling berättade "sagor" ,som de inte trodde på ett dugg, för att få fördelar . Tore han kunde sin Bergling och var nog smartare än många andra. Däremot fick Bergling som du kanske vet uppenbarligen andra att lyssna och utverka förflyttningen. Vad jag förstod tillhörde Norrköpingskontoret den berömda bakgården att döma av Tores min.

        Det troliga är snarast att Bergling ljög de andra mer godtrogna fulla i avsikt att få fördelar och att det är förklaringen till både misstankarna mot OP och PG samt Tore och ansträngningarna att hindra dem i Palmeutredningen. Hos dessa herrar fann de vildaste fantasier fäste sedan länge. Betänk hur de låtit sig imponeras av falska rapporter gamla IB snokar som Ekberg rent ut fabricerade.

        Bergling är fortfarande lite mytoman.

        Fråga Näss om de inte tipsade OP och Schori om signalerna på den palatsrevolution som den i kylan utslängde Ebbe mfl höll på med! Kanske kom OP:s berömda uttalande morddagen från sådan information. Jag gissar att det var så.

        Ganska säkert kom även Harwardaffären tidigare inifrån och från samma kretsar.

        Alltså skulle snarast t ex Näss och Schori buggas för att utröna hur mycket de visste eller anade om mordet och gruppens utredning av OP för att kunna ha tummen i ögat på dem och inte för att lösa mordet. Fortsatt mörkläggning och då enligt CP spåret var ju igång med andra aktörer i bekantskapskretsen. PKK behövdes inte längre. Man måste ha varit väldigt oroade kring vad de på Säpo kunde veta eller ana för att ta till sådana medel.

  3. Baltzar Eriksson skriver:

    Just det ja. Tack för ljuset! Självklart var det en hemlig underrättelseoperation. Annars hade militära sidan varit inblandad. Har för mig att Anders Björk i KU var med i Försvarsunderrättelsenämnden. MUST har egen avlyssningsutrustning. Frågan är vilka som stod bakom. CIA? Mossad? Någon som har en aning.

    1. Anders Jallai skriver:

      Varför inte Nato:s Stay Behind; Arla Gryning? De har använts till liknande operationer förut. Börjar det brännas eller är vi galna allihopa …

      Jag rekommenderar att ni tar er tid att se igenom KU förhören som finns på länkar sist i inlägget. Avgör själv vilka som är galna? AJ

      1. Jan Uddgren skriver:

        PKK var för länge sedan överspelat… istället jobbades det på CP spåret…. inte var övervakning av Näss kopplat till detta. Ebbeaffären kom från högsta ort.

        Tore svalde inte piss av Berglings sagor någonsin. Knappast Näss heller. Vad jag förstod motsatte de sig flytten till Norrköping som av Tores min att döma hörde till bakgården.

        Troligare är då att Näss skulle avlyssnas för att man var orolig över vad som han kunde veta om detta gängs inblandning. Bergling lurade bara så godtrogna som dem som köpte Ekberg mfl sagor i hittepålandet. Bergling fabulerade för att få fördelar och det fungerade ju alldeles utärkt med en korkad publik.

        1. Anders Jallai skriver:

          Nej, PKK var inte anledningen till att man för \”privata\” medel hyrde en femrummare på Södermalm som spioncentral. Känner förresten en PKK:are. Trevlig kille, har en bar och bjuder på öl. Han har berättat en hel del. De har fått ta mycket skit av dessa \”grå kostymer\”.

          Det var inte heller kurderna i Stockholm som föranledde skottsäkert glas i Palmerummet, livvakter med maskingevär och skottsäkra dörrar plus kameraövervakning i Holmérs lägenhet i Gamla Stan!

          Rena rama Sopranos, eller hur?

  4. Oscar skriver:

    Jobbade inte Stay Behind åt CIA? Åtminstone gjorde de i Italien.

  5. Christer skriver:

    Alla har sin åsikt om det som hände men faktum är att kommunisterna tillhörde fienden på den tiden precis som deras efterföljare fortfarande gör idag. Att kartlägga fienden är alltid helt riktigt och nödvändigt. Det är inte acceptabelt att göra Sverige till en kommunist/fasciststat om det ens sker på demokratisk väg. Att påveka den svenska befolkningens åsikter genom de s.k. nyttiga idioterna (köpta journalister som exempelvis Jan Guillou) är ju nämligen en taktik fienden sedan länge har använt. Jag ser faktiskt inget problem i det Carl Lidbom m.fl. gjorde…

  6. Jakob H skriver:

    Nej, varken Ingvar eller Anna-Greta hade en aning om Ebbes storslagna avlyssningsplaner. Det är bara lösa spekulationer. Ebbe, Hasse, Kegö, Barrling och gänget var besatta av en enda sak: att lösa mordet. Samtliga var övertygade om att kurderna låg bakom. Avlyssningen skulle absolut inte riktas mot Näss eller andra i den kretsen. Här kan det vara lämpligt att citera en av huvudfigurerna i sammanhanget: Trams!

    1. Ragnar Lodbrok skriver:

      Jaså, det säger du:) Nu tror jag dock att Näss ord väger tyngre än ditt. Men Ebbe var nog lika "övertygad" om PKK:s inblandning i Palmemordet som han var om Carlos "Schakalens" inblandning i sjukhusspionaffären. Inget av spåren visade sig ha någon substans. Levde Ebbe i något slags fantasivärld eller sabbade han medvetet två utredningar med "trams"? I båda fallen pekade han ut Säpo som skurken. Man börjar se ett mönster. En desinformatör med uppdrag från högre ort var vad han var och ganska bra på det också.

    2. Jan Uddgren skriver:

      Jakob man häpnar över dina välunderbyggda ståndpunkter (ironi) kanske mest baserade på åsiker på samma sätt som IC är en av de få som är säker på CP:s skuld.

      Just det där uttrycket "strunt" är ju för övrigt ett ganska levande uttryck för lögnarens arroganta brist på giltiga argument och respekt för motståndaren. Vid det är laget vet vi att "strunt" betydde sant.

      1. Jakob H skriver:

        Sant var ordet, sa Bull. Bara för att ta en av "hörnstenarna" i dessa teorier: Rekommendationsbrevet. Plötsligt görs det nu gällande att detta skulle vara kopplat till Ebbes illegala avlyssning. Var finner man stöd för detta i brevets innehåll? Och var framgår det att Ingvar Carlsson kände till detta brev? Kanske bör man ha i minnet att hela Anna Gretas politiska karriär spolierades genom brevet. Förefaller det mot den bakgrunden logiskt att hon än idag skulle vara lojal med IC? Trams är ett välfunnet ord, som passar alldeles utmärkt i sammanhanget. Men på en punkt har du rätt: CP mördade inte Palme.

        1. Anders Jallai skriver:

          Hej Jakob!
          Håller med om att Leijons intentioner inte är \”solklara\”. Men hon faller inte i god dager tillsammans med Ebbe Carlsson. Nu råkar jag veta att Ebbe och Leijon var mkt goda vänner privat av olika skäl vilket kan ha bidragit till denna soppa. Att däremot Rekommendationsbrevet inte skulle ha något att göra med smugglingsaffären tror inte Granskningskommissionen (SOU 1999:88) eller KU på och inte jag heller.
          Så här skrev KU i sitt utlåtande angående brevet:

          I vitboken (regeringens den 1 juli 1988 i anledning av ”Ebbe Carlssonaffären”
          publicerade redogörelse för vissa händelser, vår anmärkning)
          framhålls att brevet med hänsyn till omständigheterna vid dess tillkomst
          inte bör betraktas som annat än ett rekommendationsbrev. I brevet sägs
          emellertid att Ebbe Carlsson på justitieministerns uppdrag (”on my
          authority”) har kontaktat den tilltänkta mottagaren av brevet. Anna-Greta
          Leijon har förnekat att syftet var att ge något uppdrag. Ebbe Carlsson har å
          sin sida förklarat att han inte uppfattat att han erhållit något uppdrag.
          Brevets formulering är emellertid sådan att den tilltänkta mottagaren – och
          varje annan i god tro varande läsare av brevet – måste få uppfattningen att
          justitieministern gett Ebbe Carlsson ett uppdrag. Oavsett justitieministerns
          avsikt med brevet måste brevet därför enligt utskottets uppfattning anses
          innefatta ett uppdrag till Ebbe Carlsson.
          Utskottet konstaterade därefter att justitieministern inte haft laglig rätt
          att ge ett sådant uppdrag som det Ebbe Carlsson fått och att om brevet
          skulle ha använts som det var tänkt och främmande underrättelsetjänst
          hade lämnat ut uppgifter, så hade det skett till en person som saknade
          behörighet att enligt svensk rättsordning företräda svenska staten:34
          Sammanfattningsvis konstaterar utskottet att det uppdrag som Anna-Greta
          Leijon har gett Ebbe Carlsson saknar laglig grund. Det strider mot rättegångsbalkens
          regler om ledning av förundersökning i brottmål. Genom att
          besluta i ett ärende som det enligt lag tillkommer en myndighet att bestämma
          om har hon också handlat i strid med 11 kap. 7 § regeringsformen.
          För utfärdandet av detta brev och för underlåtenheten att diarieföra det
          förtjänar f. d. justitieminister Anna-Greta Leijon allvarlig kritik.35

          Till sist: Jag ser fram emot att Anna-Greta Leijon hör av sig till mig med en kommentar eller förklaring. Snart har 30 000 läst inlägget och antalet stiger för varje dag. AJ

          1. Jakob H skriver:

            Vänskapsbanden mellan Anna-Greta och Ebbe är välkända. Det är inte heller något som varit dolt för omgivningen. Självklart är deras vänskap en viktig förutsättning för rekommendationsbrevets tillkomst. Men då bör man samtidigt redovisa att några motsvarande vänskapsband aldrig fanns mellan Ebbe och IC. Kom också ihåg att det var IC som såg till att Ebbe avpolletterades som en av åhörarna i Palmerummet. Han reagerade mycket starkt mot att Holmér hade låtit Ebbe närvara vid en av de första spaningsgenomgångarna. Det var som bekant också IC som gav Holmér sparken som spaningsledare.

            KU drar inte heller någon slutsats om att justitieministern hade gett i uppdrag åt Ebbe att föra in avlyssningsutrustning. Helt enkelt för att rekommendationen inte alls handlar om detta. Än mindre drar man någon slutsats om att IC måste ha känt till brevet. Som du märker saknas redan här belägg för dina påståenden. Det kan förvisso vara underhållande med konpirationsteorier, men de har inte nödvändigtvis något med verkligheten att göra.

          2. Anders Jallai skriver:

            Jakob, jag förstår vad du menar. Allt ser bra ut på pappret. Jag tror tyvärr inte att det har med verkligheten att göra. Men som sagt; jag tar gärna emot en förklaring från de som var med, Leijon och Ingvar Carlsson. Som du hör genom att lyssna igenom KU förhören, trodde inte heller KU på versionen att \”ingen visste\” och då ljuger ändå Ebbe o Lidbom så att man inte kan låta bli att imponeras.
            Till sist; att Ebbe Carlssonaffären var en konspiration är något vi redan vet och inget nytt som jag dragit fram. AJ

        2. Jan Uddgren skriver:

          Jag vet inte vilken din "logik" är men menar du att det måste stå i klartext i brevet att Ebbe skall få köpa och föra ut utrustning för att det inte skall vara uppenbart att vidden av Ebbes privatspaningar ej var kända av henne och IC?

          Sorry men det är naivt inte ett underbyggt argument. Sant är väl dock att EBBE inte kunde få igenom det utan Lidbom och klartecken från IC till henne.

          1. Jakob H skriver:

            Jag menar ingenting. Jag läser bara innnantill ur brevet. Det är ni som kommer med befängda påståenden, som helt saknar stöd i texten, som har bevisbördan.

  7. Johan Näzz skriver:

    Det är svårt att gissa på vilken sida av nätet Ebbe & Co stod. Det kan finnas en mängd anledningar till att man har velat avlyssna SÄPO-chefen m.fl. Helt klart är ju att ingen egentligen vet någonting om något i den här historien. Det är det faktumet som stör mig och som i sig luktar ryss lång väg. Att ställa människor mot varandra och skapa förvirring är en traditionell rysk taktik. Men det är inte det som är dolt i dimma som är av största vikt utan istället det som vi faktiskt vet.

    forts. här nedan

  8. Johan Näzz skriver:

    forts.

    Lösningen av palmemordet ligger i svaret på frågan huruvida Palme var spion eller inte. Först då kan man börja zooma in på en gärningsman. Svårigheten att rekrytera en spion varierar beroende på vem det är man vill rekrytera. Ibland köper man sin informatör, ibland hotar man honom/henne till samarbete och ibland behöver man knappt lyfta ett finger då personen i fråga är ideologiskt bunden till saken. Ju högre upp i samhällskedjan den tilltänkta informatören befinner sig ju svårare är det att muta eller hota till sig ett samarbete. En minister/polis/militär brukar sällan låta sig hotas och en redan rik medborgare är sällan i ett sådant behov av pengar att han vill riskera sitt liv i frihet.

  9. Johan Näzz skriver:

    forts.

    Hade Palme varit spion hade han därför sannolikt tillhört klassen ideologiskt bundna spioner. Vissa kanske nu menar att Palme skulle ha blivit rekryterad redan som ung man. Men jag finner det uteslutet. Det är oerhört svårt att hålla sig dold så länge utan att få misstankar riktade mot sig.

    Jag tycker att man bör titta närmare på konkreta exempel i Palmes handlande som gick tvärtemot den kommunistiska läran. Med det menar jag inte saker han skulle ha gjort för att förvilla motståndaren utan istället om direkta kardinalfel. Man ska ju komma ihåg att Palme växte upp i en överklassmiljö och att han, i det fallet att han var kommunist, i sådana fall måste ha revolterat mot sina föräldrar och sin egen uppfostran. Personer som revolterar på det här sättet brukar vara mer extrema i sina åsikter än människor som har vuxit upp i familjer där den ideologiska basen alltid har funnits där. Man vill på något sätt inför sig själv bekräfta att vägen man har valt är den riktiga. Frågan är alltså om det finns exempel på kardinalfel i Palmes handlande som vittnar om motsatsen.

  10. Johan Näzz skriver:

    forts.

    Som komplement till detta bör man också titta närmare på Palmes unga år. Fanns det exempel på händelser som vittnar om att Palme hade fog att byta politisk åsikt? Vad säger anhöriga om den saken? Lösningen av plamemordet behöver inte vara långt borta om man är villig att gräva i det som är känsligt.

    Att Palme skulle vara en oppurtunist som skapade sig en karriär på godtycklig politisk ideologi finner jag osannolikt. Tittar man närmare på hans olika tal så ser man på kroppsspråket att vi har att göra med en person som brinner för sin sak.

  11. Per Hedengren skriver:

    Jag tror inte det hadde varit något problem att låna säpos (finare) avlyssnings grejor om man ville spana på kurder. Så varför lägga ner tid, energi och risk på att köpa på öppna marknaden utomlands? Låter "tramsigt" i min värld.

  12. Tobbe skriver:

    Det här borde väl vara en bok som intresserar dig Anders!?!?! 😉 http://www.bokus.com/bok/9789113033235/nationens-

    1. Anders Jallai skriver:

      Visst, håller på att läsa den. Hög igenkänningsfaktor …

  13. Anders skriver:

    SVTplay länk med Ebbe Carlssons KU-förhör är numer borttagen. Finns ej heller på Youtube. Kan det ses på annat ställe?

      1. Lasse skriver:

        Idag är samtliga länkade inslag borta från SVT Play. Sökningar (mha Google) på "carl lidbom" och "ebbe carlsson" ger inte en enda träff på SVT Play.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *